Stirile zilei de 17.05.2008

 

Titlurile zilei:

  • 1 milion de fermieri au depus cereri;
  • Fermierii vor primii integral suma pe 2007;
  • Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre
  • Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul;
  • 50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara;
  • 730 milioane lei, in contul fondul pentru creditare agricola;

 

 

 

 

 

 

1 milion de fermieri au depus cereri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat joi, 15 mai 2008, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national. Pana la aceasta data au fost depuse un numar de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafata totală de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, inca, sprijinul comunitar si de la bugetul national pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judeţene ale APIA pentru intocmirea dosarului. In perioada 16 mai - 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru solicitarile depuse pana la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificari in sensul adaugarii sau retragerii unor suprafete pana la data de 31 mai. Ulterior modificarile se pot opera doar cu aplicarea penalitatii de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 09 iunie. Precizam ca penalitatile maxime aplicate unei cereri nu pot depasi 20 la suta din valoarea sprijinului.

 

 

Fermierii vor primii integral suma pe 2007

Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

"Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai", a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt "taiate" integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta "reducerii" rambursarilor este suportata de statul roman. Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

 

 

Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre

Societatea Zoologica din Londra a anuntat ca in urma compilarii informatiilor detinute, din anul 1970 pana in prezent s-au stins intre un sfert si o treime din speciile de animale care traiesc in salbaticie. Aproximativ 25% dintre speciile terestre au disparut, in timp ce situatia este si mai dramatica in cazul speciilor marine, mai putine cu 28% si de apa dulce, cu 29%, informează BBC.

Specialistii se asteapta ca in urmatorii 30 de ani, odata cu schimbarea climei, situatia sa se inrautateasca. Ei au atras atentia asupra impactului pe care acest fenomen il poate avea asupra oamenilor, precizand ca un mediu natural fara biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai putine medicamente noi, precum si grabirea incalzirii globale.

 

 

Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul

Cei peste 500 de angajati ai Ministerului Agriculturii au semnat o plangere prealabila pe care au depus-o la Guvern. Ei incerca astfel sa obtina anularea OUG prin care le-a fost anulat sporul de 75% la salariu.

 “Am depus deja la Guvern documentul semnat de toti salariatii. Speram sa obtinem anularea ordonantei de urgenta care ne-a sistat unele drepturi salariale. Daca nu se va rezolva, suntem decisi sa dam Guvernul in judecata si suntem convinsi cs vom avea castig de cauza pentru ca ne-au taiat din salarii fara motiv”, au spus surse din Ministerul Agriculturii.

 

 

50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va subventiona circa 50.000 de tone de motorina pentru campania de primavara. Suma estimata pe baza cererilor depuse de fermieri pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica la 50 milioane de lei.

 „Tinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare“, a declarat ieri Daniel Velicu, consilierul în cadrul MADR, citat de NewsIn.

Velicu a precizat ca, pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 milioane de lei, din suma de 60  milioane de lei alocata pentru campania de primavara. „Banii neutilizati în aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala“, a specificat Velicu.

Adeverintele eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza inca o luna, respectiv pana pe 16 iunie.

 

Contrabanda cu organisme modificate genetic

Pentru a compensa pagubele produse sanatatii oamenilor, producatorii de organisme modificate genetic (OMG) ar trebui sa plateasca despagubiri. Aceasta a fost propunerea organizatia Greenpeace, sustinuta la Bonn, in cadrul celei de a patra intalniri a guvernelor din toata lumea pe tema securitatii biologice. Intalnirea s-a desfasurat in perioada 12-16 mai, iar principalul subiect a fost OMG.

S-a pus si problema gasirii unor metode mai bune pentru ca cei care fac contrabanda cu plante modificate genetic sa fie depistati mai repede. Potrivit Greenpeace, asa ceva nu se va intampla prea curand, dat fiind faptul ca multe guverne nici macar nu au acces la ultimele date privind comertul si experimentele cu OMG.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>