Stirile zilei de 17.05.2008

 

Titlurile zilei:

  • 1 milion de fermieri au depus cereri;
  • Fermierii vor primii integral suma pe 2007;
  • Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre
  • Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul;
  • 50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara;
  • 730 milioane lei, in contul fondul pentru creditare agricola;

 

 

 

 

 

 

1 milion de fermieri au depus cereri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat joi, 15 mai 2008, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national. Pana la aceasta data au fost depuse un numar de aproximativ 1.050.238 cereri pentru o suprafata totală de 8.723.416 ha.

Fermierii care nu au solicitat, inca, sprijinul comunitar si de la bugetul national pentru anul 2008 se mai pot prezenta la sediile locale/judeţene ale APIA pentru intocmirea dosarului. In perioada 16 mai - 09 iunie 2008, solicitarea sprijinului se mai poate face doar cu aplicarea unor penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.

Pentru solicitarile depuse pana la data de 15 mai 2008, fermierii mai pot face rectificari in sensul adaugarii sau retragerii unor suprafete pana la data de 31 mai. Ulterior modificarile se pot opera doar cu aplicarea penalitatii de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 09 iunie. Precizam ca penalitatile maxime aplicate unei cereri nu pot depasi 20 la suta din valoarea sprijinului.

 

 

Fermierii vor primii integral suma pe 2007

Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

"Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai", a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt "taiate" integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta "reducerii" rambursarilor este suportata de statul roman. Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

 

 

Din 1970 au disparut 25% dintre speciile terestre

Societatea Zoologica din Londra a anuntat ca in urma compilarii informatiilor detinute, din anul 1970 pana in prezent s-au stins intre un sfert si o treime din speciile de animale care traiesc in salbaticie. Aproximativ 25% dintre speciile terestre au disparut, in timp ce situatia este si mai dramatica in cazul speciilor marine, mai putine cu 28% si de apa dulce, cu 29%, informează BBC.

Specialistii se asteapta ca in urmatorii 30 de ani, odata cu schimbarea climei, situatia sa se inrautateasca. Ei au atras atentia asupra impactului pe care acest fenomen il poate avea asupra oamenilor, precizand ca un mediu natural fara biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai putine medicamente noi, precum si grabirea incalzirii globale.

 

 

Angajatii de la Agricultura, vor sa dea in judecata Guvernul

Cei peste 500 de angajati ai Ministerului Agriculturii au semnat o plangere prealabila pe care au depus-o la Guvern. Ei incerca astfel sa obtina anularea OUG prin care le-a fost anulat sporul de 75% la salariu.

 “Am depus deja la Guvern documentul semnat de toti salariatii. Speram sa obtinem anularea ordonantei de urgenta care ne-a sistat unele drepturi salariale. Daca nu se va rezolva, suntem decisi sa dam Guvernul in judecata si suntem convinsi cs vom avea castig de cauza pentru ca ne-au taiat din salarii fara motiv”, au spus surse din Ministerul Agriculturii.

 

 

50 mii tone de motorina sunt subventionate in primavara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va subventiona circa 50.000 de tone de motorina pentru campania de primavara. Suma estimata pe baza cererilor depuse de fermieri pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica la 50 milioane de lei.

 „Tinand cont de datele centralizate pana pe 14 mai, se poate aprecia ca aproximativ 55.000 de fermieri au depus solicitari pentru o suprafata de 1,5 milioane de hectare“, a declarat ieri Daniel Velicu, consilierul în cadrul MADR, citat de NewsIn.

Velicu a precizat ca, pentru solicitarile fermierilor, MADR va cheltui aproximativ 50 milioane de lei, din suma de 60  milioane de lei alocata pentru campania de primavara. „Banii neutilizati în aceasta prima etapa vor putea fi cheltuiti in campania de toamna, alaturi de alocarea financiara initiala“, a specificat Velicu.

Adeverintele eliberate pentru achizitionarea motorinei la pret redus se pot utiliza inca o luna, respectiv pana pe 16 iunie.

 

Contrabanda cu organisme modificate genetic

Pentru a compensa pagubele produse sanatatii oamenilor, producatorii de organisme modificate genetic (OMG) ar trebui sa plateasca despagubiri. Aceasta a fost propunerea organizatia Greenpeace, sustinuta la Bonn, in cadrul celei de a patra intalniri a guvernelor din toata lumea pe tema securitatii biologice. Intalnirea s-a desfasurat in perioada 12-16 mai, iar principalul subiect a fost OMG.

S-a pus si problema gasirii unor metode mai bune pentru ca cei care fac contrabanda cu plante modificate genetic sa fie depistati mai repede. Potrivit Greenpeace, asa ceva nu se va intampla prea curand, dat fiind faptul ca multe guverne nici macar nu au acces la ultimele date privind comertul si experimentele cu OMG.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>