Titlurile zilei:
Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume
Planta rezistenta la seceta, sorgul zaharat ocupa locul al cincilea in clasamentul culturilor la nivel mondial. Planta ar putea fi solutia ideala pentru producerea de biocarburanti fara a compromite piata alimentara.
Culturile de sorg necesita de doua ori mai putina apa decat cele de porumb si de opt ori mai putina decat trestia-de-zahar, pentru un aport nutritional aproape identic.
Planta atinge aproape patru metri inaltime. Frunzele sale sunt pline cu zahar. Aceasta va permite producerea de etanol, prin distilare. „Planta-minune" detine un punct forte: nu destabilizeaza piata alimentara. Sorgul zaharat si-a castigat deja notorietatea in Statele Unite si in Uniunea Europeana. De asemenea, alte proiecte pentru obtinerea de biocarburant din sorg sunt in desfasurare in Fillipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.
42 milioane de hectare au fost cultivate anul trecut cu sorg zaharat, in 99 de tari.
Apa insuficienta pentru culturile de primavara
Cantitatile de apa vor fi insuficiente pentru culturile de primavara de pe suprafetele agricole din Dobrogea, Baragan, sudul Olteniei si al Moldovei.
Prognoza pentru acest an confirma vulnerabilitatea zonelor din sudul si sud-estul tarii. La fel ca si anul trecut, zonele cele mai vulnerabile raman regiunile din sudul si sud-estul tarii. Cu toate acestea, prognozele arata ca nu vor fi afectate culturile de grau, rezerva de apa de la sfarsitul lunii iunie asigurand conditile optime pentru cerealele de toamna.
Cantitatile reduse de apa care sunt asteptate in lunile ce urmeaza vor afecta in special culturile de porumb si floarea-soarelui.
Desi prognozele indica, pentru acest an, conditii meteorologice mai bune comparativ cu anul trecut, specialistii atrag atentia asupra necesitatii irigatiilor pentru completarea necesarului de apa, factor determinant in asigurarea productivitatii.
Pentru lunile de vara care urmeaza, meteorologii anunta temperaturi care se vor situa peste valorile normale, astfel ca, in zilele caniculare, maximele termice vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, noptile de vara se vor apropia de specificul tropical, cu temperaturi care nu vor scadea sub 20 de grade. Ca si anul trecut, vara va fi marcata de alternante ale perioadelor foarte calduroase cu zile cu ploi vijelioase, insotite de tunete, fulgere, vant intens si chiar caderi de grindina.
Praful accentueaza bolile de inima
Praful din atmosfera accentueaza bolile de inima si de plamani. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.
O echipa de cercetatori de la Universitatea „John Hopkins" din Baltimore a realizat un studiu privind modul in care nivelul de praf si particule chimice din atmosfera influenteaza bolnavii care sufera de afectiuni cardiace si pulmonare, informeaza Reuters.
Concluzia arata ca in zilele in care nivelul de praf si alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane in varsta apeleaza la serviciile medicale de urgenta acuzand afectiuni cardiace.
De asemenea, s-a constatat o crestere a numarului varstnicilor care merg la spital din cauza unor complicatii ale aparatului respirator, in perioadele cand poluarea din aer este mai intensa.
Aceeasi echipa de specialisti a demonstrat faptul ca inima si plamanii sunt afectati de anumite particule din aer, insesizabile, de o suta de ori mai mici decat diametrul unui fir de par.
Nivelul ridicat de praf si particule poluante provenite de la masini favorizeaza declansarea crizelor de astm bronsic.
Poluarea din aer „ingroasa" sangele si creste riscul aparitiei de cheaguri in vene.
Alergiile pot fi declansate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat
Ecoturism la Nisipurile de Aur
Cu o lungime de 9,2 kilometri si 1,2 kilometri latime, rezervatia naturala de la Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai mici si mai vechi parcuri nationale din Bulgaria. Suprafata parcului este acoperita, in mare parte, de paduri de arbori cu frunze cazatoare. Mulţi dintre arborii au peste o suta de ani. Flora parcului este alcatuita din peste 500 de specii, dinctre care unele sunt protejate prin lege, precum ghioceii sau orhideele salbatice. In anul 1981, suprafata rezervatiei naturale a fost dublată, pana la peste 1.300 de hectare.
Constructia statiunii de pe coasta de nord a Marii Negre a inceput in anul 1957, iar in 20 de ani locul a fost transformat intr-unul din cele mai moderne complexuri turistice din estul Europei.
Recunoscuta inca din vremea ocupatiei otomane pentru „nisipurile lungi" (Quzounkoum), zona si-a castigat faima datorita plajelor lungi de peste patru kilometri si late de o suta de metri, dar mai ales a nisipului fin, „de aur".
Orientarea catre turismul cu profil ecologic au adus recunoasterea UE pentru Nisipurile de Aur. Statiunea a primit in anul 1996 premiul „Steagul Albastru", distinctie acordata de Fundatia Europeana pentru Educatia de Mediu, in cadrul programului cu acelasi nume derulat impreuna cu Comisia Europeana.
Punctele de atractie ale statiunii (imaginea de sus) sunt: cele o suta de hoteluri; locuri amenajate pentru campare; izvoare minerale cu ape fierbinti; cazinouri, restaurante, cluburi, centre comerciale; parcul acvatic Aquapolis; piscine, tratamente balneare, bungalouri.
Masurile impuse in statiune pentru un turism ecologic sunt: activitatile educative pe plaja; interzicerea circulatiei masinilor pe plaja; adunarea algelor de pe plaja; cosurile de gunoi de pe plaja golite zilnic; facilitati pe plaja la colectarea materialelor reciclabile; surse de apa potabila pe plaja; promovarea mijloace de transport "durabile"; curatirea in permanenta a plajei; respectarea standardelor pentru calitatea apei de imbaiere; informatii despre zonele naturale sensibile.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>