Stirile zilei de 19.05.2008

Titlurile zilei:

  • Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume;
  • Apa insuficienta pentru culturile de primavara;
  • Praful accentueaza bolile de inima;
  • Ecoturism la Nisipurile de Aur.

 

 

 

 

 

 

Sorgul zaharat, a cincea cultura din lume

Planta rezistenta la seceta, sorgul zaharat ocupa locul al cincilea in clasamentul culturilor la nivel mondial. Planta ar putea fi solutia ideala pentru producerea de biocarburanti fara a compromite piata alimentara.

Culturile de sorg necesita de doua ori mai putina apa decat cele de porumb si de opt ori mai putina decat trestia-de-zahar, pentru un aport nutritional aproape identic.

Planta atinge aproape patru metri inaltime. Frunzele sale sunt pline cu zahar. Aceasta va permite producerea de etanol, prin distilare. „Planta-minune" detine un punct forte: nu destabilizeaza piata alimentara. Sorgul zaharat si-a castigat deja notorietatea in Statele Unite si in Uniunea Europeana. De asemenea, alte proiecte pentru obtinerea de biocarburant din sorg sunt in desfasurare in Fillipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.

42 milioane de hectare au fost cultivate anul trecut cu sorg zaharat, in 99 de tari.

 

 

Apa insuficienta pentru culturile de primavara

Cantitatile de apa vor fi insuficiente pentru culturile de primavara de pe suprafetele agricole din Dobrogea, Baragan, sudul Olteniei si al Moldovei.

Prognoza pentru acest an confirma vulnerabilitatea zonelor din sudul si sud-estul tarii. La fel ca si anul trecut, zonele cele mai vulnerabile raman regiunile din sudul si sud-estul tarii. Cu toate acestea, prognozele arata ca nu vor fi afectate culturile de grau, rezerva de apa de la sfarsitul lunii iunie asigurand conditile optime pentru cerealele de toamna.

Cantitatile reduse de apa care sunt asteptate in lunile ce urmeaza vor afecta in special culturile de porumb si floarea-soarelui.

Desi prognozele indica, pentru acest an, conditii meteorologice mai bune comparativ cu anul trecut, specialistii atrag atentia asupra necesitatii irigatiilor pentru completarea necesarului de apa, factor determinant in asigurarea productivitatii.

Pentru lunile de vara care urmeaza, meteorologii anunta temperaturi care se vor situa peste valorile normale, astfel ca, in zilele caniculare, maximele termice vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, noptile de vara se vor apropia de specificul tropical, cu temperaturi care nu vor scadea sub 20 de grade. Ca si anul trecut, vara va fi marcata de alternante ale perioadelor foarte calduroase cu zile cu ploi vijelioase, insotite de tunete, fulgere, vant intens si chiar caderi de grindina.

 

 

Praful accentueaza bolile de inima

Praful din atmosfera accentueaza bolile de inima si de plamani. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.

O echipa de cercetatori de la Universitatea „John Hopkins" din Baltimore a realizat un studiu privind modul in care nivelul de praf si particule chimice din atmosfera influenteaza bolnavii care sufera de afectiuni cardiace si pulmonare, informeaza Reuters.

Concluzia arata ca in zilele in care nivelul de praf si alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane in varsta apeleaza la serviciile medicale de urgenta acuzand afectiuni cardiace.

De asemenea, s-a constatat o crestere a numarului varstnicilor care merg la spital din cauza unor complicatii ale aparatului respirator, in perioadele cand poluarea din aer este mai intensa.

Aceeasi echipa de specialisti a demonstrat faptul ca inima si plamanii sunt afectati de anumite particule din aer, insesizabile, de o suta de ori mai mici decat diametrul unui fir de par.

Nivelul ridicat de praf si particule poluante provenite de la masini favorizeaza declansarea crizelor de astm bronsic.

Poluarea din aer „ingroasa" sangele si creste riscul aparitiei de cheaguri in vene.

Alergiile pot fi declansate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat

 

 

Ecoturism la Nisipurile de Aur

Cu o lungime de 9,2 kilometri si 1,2 kilometri latime, rezervatia naturala de la Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai mici si mai vechi parcuri nationale din Bulgaria. Suprafata parcului este acoperita, in mare parte, de paduri de arbori cu frunze cazatoare. Mulţi dintre arborii au peste o suta de ani. Flora parcului este alcatuita din peste 500 de specii, dinctre care unele sunt protejate prin lege, precum ghioceii sau orhideele salbatice.  In anul 1981, suprafata rezervatiei naturale a fost dublată, pana la peste 1.300 de hectare.

Constructia statiunii de pe coasta de nord a Marii Negre a inceput in anul 1957, iar in 20 de ani locul a fost transformat intr-unul din cele mai moderne complexuri turistice din estul Europei.

Recunoscuta inca din vremea ocupatiei otomane pentru „nisipurile lungi" (Quzounkoum), zona si-a castigat faima datorita plajelor lungi de peste patru kilometri si late de o suta de metri, dar mai ales a nisipului fin, „de aur".

Orientarea catre turismul cu profil ecologic au adus recunoasterea UE pentru Nisipurile de Aur. Statiunea a primit in anul 1996 premiul „Steagul Albastru", distinctie acordata de Fundatia Europeana pentru Educatia de Mediu, in cadrul programului cu acelasi nume derulat impreuna cu Comisia Europeana.

Punctele de atractie ale statiunii (imaginea de sus) sunt: cele o suta de hoteluri; locuri amenajate pentru campare; izvoare minerale cu ape fierbinti; cazinouri, restaurante, cluburi, centre comerciale; parcul acvatic Aquapolis; piscine, tratamente balneare, bungalouri.

Masurile impuse in statiune pentru un turism ecologic sunt: activitatile educative pe plaja; interzicerea circulatiei masinilor pe plaja; adunarea algelor de pe plaja; cosurile de gunoi de pe plaja golite zilnic; facilitati pe plaja la colectarea materialelor reciclabile; surse de apa potabila pe plaja; promovarea mijloace de transport "durabile"; curatirea in permanenta a plajei; respectarea standardelor pentru calitatea apei de imbaiere; informatii despre zonele naturale sensibile.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>