Stirile zilei de 21.05.2008

Titlurile zilei:

  • Formarea pretului de achizitii la alimente;
  • Peste 800 milioane lei pentru cercetare;
  • Conferinta privind Politica Agricola Comuna;
  • Animalele presimtit, mai devreme, cutremurul;
  • Alianta "Alternativa Producatorilor".
  • Fermierii pierde din subventie prin intarzierea platilor;

 

 

 

Formarea pretului de achizitii la alimente

Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret.

"In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania au considerat ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.

Peste 800 milioane lei in cercetare

In declaratia de presa sustinuta de catre primul-ministru Calin Popescu Tăriceanu, dupa vizitatea Societatii Oltchim Ramnicu Valcea si a santierului Centrului National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie (INCDTC) din Ramnicu Valcea se spunea ca bugetul destinat cercetarii a ajuns de la 120 milioane de euro in 2004, la peste 800 de milioane de euro in prezent.

"E un lucru care ma bucura foarte mult si insist pe dezvoltarea in continuare a acestui domeniu. Vreau sa intelegeti bine ca vreau sa pretuim impreuna, la romani, inteligenta si nu capacitatea de efort fizic pur şi simplu. Vreau ca Romania sa fie o tara europeana in toate privintele, care sa aiba capacitatea de a se angrena in activitati cu valoare adaugata mare." a mai spus primul ministru.

"Mi se pare ca este absolut firesc ca pe masura ce economia creste, salariile sa crească. Cei care isi imagineaza ca vor veni in Romania si vor gasi multa vreme o forta de muncă necalificata si ieftina se inseala." a incheiat domnul Tariceanu.

 

Conferinta privind Politica Agricola Comuna

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza conferinta "Analizarea eficientei reformei Politicii Agricole Comune" la Bucuresti.

Politica Agricola Comuna (PAC) este unul dintre elementele esentiale ale sistemului institutional al Uniunii Europene. Obiectivele sale sunt stabilite in articolul 39 al Tratatului de la Roma: cresterea productivitatii, garantarea unui nivel de viata echitabil populatiei din agricultura, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarilor, asigurarea consumatorului cu provizii la preturi rationale. Acest articol recunoaste necesitatea de a tine cont de structura sociala a agriculturii si de inegalitatile structurale si naturale dintre diferite regiuni agrare, la fel ca si interesul in a efectua in mod gradual adaptarile oportune.

Politica agricola comuna s-a creat in anii ‘70, in momentul in care Europa era deficitara in majoritatea produselor alimentare. Aceasta politica a contribuit pozitiv la cresterea economica si a reusit sa garanteze aprovizionarea consumatorului european cu o gama ampla de produse alimentare calitative la preturi rationale. Pana la jumatatea decadei anilor ‘90, PAC a fost, la mare distanta, politica comunitara cea mai importanta, in special din punctul de vedere al bugetului.

 

Animalele au presimtit, mai devreme, cutremurul din China

Numarul de decese cauzate de devastatorul cutremur din China ar fi putut fi mult mai mic daca autoritatile tineau seama de avertismentele transmise de animale. Aceasta e ideea care circula printre milioane de chinezi indurerati de pierderea celor dragi.

Cu trei zile Inainte de seism, mii de broaste au invadat strazile din orasul Mianzhu, unde aveau sa moara mii de oameni. Localnicii au alertat autoritatile, speriati de acest „semn rau” care, potrivit credintelor populare, prevesteste un dezastru natural. Totusi, cu doua zile inainte de seism, un oficial local declara intr-un ziar ca nu e nimic anormal.

Apoi, in ziua cutremurului, zebrele (imaginea de sus) dintr-o gradina zoologica au inceput sa se izbeasca cu capul de tarcuri, elefantii erau agitati, iar leii si tigrii se plimbau la vremea cand, de regula, si-ar fi facut somnul de dupa-amiaza. In fine, cu cinci minute Inainte de cutremur, paunii din aceeasi gradina zoologica au inceput sa faca galagie.

 

S-a infiintat alianta "Alternativa Producatorilor"

Sindicatele si patronatele din agricultura si alimentatie s-au aliat pentru a realiza impreuna un program de dezvoltare a agriculturii, numit „Alternativa Producatorilor“.

Potrivit presedintelui federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae, “Alternativa Producatorilor” reprezinta un program pe termen scurt si mediu de dezvoltare a agriculturii Romaniei prin sustinerea producatorilor: “Obiectivul programului nostru este pentru inceput scoaterea agriculturii din criza si apoi mentinerea unei coerente a politicilor agricole, indiferent de partidele care vor guverna“, a declarat Nicolae.

Acesta a mai spus ca vor face tot posibilul ca programul sa fie asumat si de Guvern. Principalele masuri pe care le au in vedere producatorii sunt subventionarea motorinei, identificarea unor alternative la supermarketuri si crearea unor filiere de piata.

 

Fermierii pierd 30% din subventie, prin intarzierea platilor

Producatorii agricoli din Romania sustin ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine.

"Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara, citat de hotnews.ro.

''Daca luam ca exemplu o suma de 100.000 de euro pe care producatorul trebuie sa-i primeasca, principala pierdere se refera la diferenta de curs valutar. Subventiile sunt calculate la cursul de 3,34 lei. Fata de cursul de acum, se pierd circa 16.000 de euro. Pentru fermierii care au avut cererea de plata aprobata, au primit credit bancar in valoare de 70% din suma cuvenita. In exemplul nostru: 7.000 de lei. Daca adaugam dobanzile, de pana la 15%, si comisioanele bancilor, rezulta alti 10.000 de euro'', a explicat directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Daniel Botanoiu.

In total sunt peste 30.000 de euro pe care fermierii ii pierd, adica o treime din totalul subventiei pe care urmeaza sa o primeasca.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>