Titlurile zilei:
Formarea pretului de achizitii la alimente
Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret.
"In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania au considerat ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.
Peste 800 milioane lei in cercetare
In declaratia de presa sustinuta de catre primul-ministru Calin Popescu Tăriceanu, dupa vizitatea Societatii Oltchim Ramnicu Valcea si a santierului Centrului National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie (INCDTC) din Ramnicu Valcea se spunea ca bugetul destinat cercetarii a ajuns de la 120 milioane de euro in 2004, la peste 800 de milioane de euro in prezent.
"E un lucru care ma bucura foarte mult si insist pe dezvoltarea in continuare a acestui domeniu. Vreau sa intelegeti bine ca vreau sa pretuim impreuna, la romani, inteligenta si nu capacitatea de efort fizic pur şi simplu. Vreau ca Romania sa fie o tara europeana in toate privintele, care sa aiba capacitatea de a se angrena in activitati cu valoare adaugata mare." a mai spus primul ministru.
"Mi se pare ca este absolut firesc ca pe masura ce economia creste, salariile sa crească. Cei care isi imagineaza ca vor veni in Romania si vor gasi multa vreme o forta de muncă necalificata si ieftina se inseala." a incheiat domnul Tariceanu.
Conferinta privind Politica Agricola Comuna
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza conferinta "Analizarea eficientei reformei Politicii Agricole Comune" la Bucuresti.
Politica Agricola Comuna (PAC) este unul dintre elementele esentiale ale sistemului institutional al Uniunii Europene. Obiectivele sale sunt stabilite in articolul 39 al Tratatului de la Roma: cresterea productivitatii, garantarea unui nivel de viata echitabil populatiei din agricultura, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarilor, asigurarea consumatorului cu provizii la preturi rationale. Acest articol recunoaste necesitatea de a tine cont de structura sociala a agriculturii si de inegalitatile structurale si naturale dintre diferite regiuni agrare, la fel ca si interesul in a efectua in mod gradual adaptarile oportune.
Politica agricola comuna s-a creat in anii ‘70, in momentul in care Europa era deficitara in majoritatea produselor alimentare. Aceasta politica a contribuit pozitiv la cresterea economica si a reusit sa garanteze aprovizionarea consumatorului european cu o gama ampla de produse alimentare calitative la preturi rationale. Pana la jumatatea decadei anilor ‘90, PAC a fost, la mare distanta, politica comunitara cea mai importanta, in special din punctul de vedere al bugetului.
Animalele au presimtit, mai devreme, cutremurul din China
Numarul de decese cauzate de devastatorul cutremur din China ar fi putut fi mult mai mic daca autoritatile tineau seama de avertismentele transmise de animale. Aceasta e ideea care circula printre milioane de chinezi indurerati de pierderea celor dragi.
Cu trei zile Inainte de seism, mii de broaste au invadat strazile din orasul Mianzhu, unde aveau sa moara mii de oameni. Localnicii au alertat autoritatile, speriati de acest „semn rau” care, potrivit credintelor populare, prevesteste un dezastru natural. Totusi, cu doua zile inainte de seism, un oficial local declara intr-un ziar ca nu e nimic anormal.
Apoi, in ziua cutremurului, zebrele (imaginea de sus) dintr-o gradina zoologica au inceput sa se izbeasca cu capul de tarcuri, elefantii erau agitati, iar leii si tigrii se plimbau la vremea cand, de regula, si-ar fi facut somnul de dupa-amiaza. In fine, cu cinci minute Inainte de cutremur, paunii din aceeasi gradina zoologica au inceput sa faca galagie.
S-a infiintat alianta "Alternativa Producatorilor"
Sindicatele si patronatele din agricultura si alimentatie s-au aliat pentru a realiza impreuna un program de dezvoltare a agriculturii, numit „Alternativa Producatorilor“.
Potrivit presedintelui federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae, “Alternativa Producatorilor” reprezinta un program pe termen scurt si mediu de dezvoltare a agriculturii Romaniei prin sustinerea producatorilor: “Obiectivul programului nostru este pentru inceput scoaterea agriculturii din criza si apoi mentinerea unei coerente a politicilor agricole, indiferent de partidele care vor guverna“, a declarat Nicolae.
Acesta a mai spus ca vor face tot posibilul ca programul sa fie asumat si de Guvern. Principalele masuri pe care le au in vedere producatorii sunt subventionarea motorinei, identificarea unor alternative la supermarketuri si crearea unor filiere de piata.
Fermierii pierd 30% din subventie, prin intarzierea platilor
Producatorii agricoli din Romania sustin ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine.
"Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara, citat de hotnews.ro.
''Daca luam ca exemplu o suma de 100.000 de euro pe care producatorul trebuie sa-i primeasca, principala pierdere se refera la diferenta de curs valutar. Subventiile sunt calculate la cursul de 3,34 lei. Fata de cursul de acum, se pierd circa 16.000 de euro. Pentru fermierii care au avut cererea de plata aprobata, au primit credit bancar in valoare de 70% din suma cuvenita. In exemplul nostru: 7.000 de lei. Daca adaugam dobanzile, de pana la 15%, si comisioanele bancilor, rezulta alti 10.000 de euro'', a explicat directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Daniel Botanoiu.
In total sunt peste 30.000 de euro pe care fermierii ii pierd, adica o treime din totalul subventiei pe care urmeaza sa o primeasca.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>