Stirile zilei de 20.05.2008

Titlurile zilei:

  • Romania vrea, din nou, soia modificata genetic;
  • Ministerul Agriculturii ofera expertiza Republicii Moldova;
  • Seminar de agricultura ecologica la Tulcea;
  • Expozitie de cabaline la Hodosa / Mures.

 

 

 

 

Romania vrea, din nou, soia modificata genetic

Ministerul Agriculturii vrea sa reintroduca culturile de soia modificata genetic, iar pentru promovarea acestei pozitii la Bruxelles este nevoie de aprobarea Guvernului, a declarat Adrian Radulescu, directorul de cabinet al ministrului Agriculturii. "Pozitia Ministerului Agriculturii este de sustinere a culturii de soia modificata genetic, dar pentru a sustine acest punct de vedere la Comisia Europeana este nevoie de aprobarea Guvernul, pentru ca este o decizie politica. Principalul opozant in Guvern este Ministerul Mediului", a declarat Radulescu, la un seminar pe tema plantelor modificate genetic.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a confirmat ca institutia pe care o conduce sustine reintroducerea acestui tip de cultura, care a fost interzisa de la 1 ianuarie 2007. Potrivit lui Radulescu, Olanda a facut deja o solicitare la Comisia Europeana pentru permiterea cultivarii de soia modificata genetic, iar Romania nu trebuie sa faca o cerere separata, ci sa se alature acestui demers. Cultivarea de soia modificata genetic este interzisa in Romania de la inceputul lui 2007.

 

 

Ministerul Agriculturii ofera expertiza Republicii Moldovei

O delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de Ministrul Dacian Ciolos, a efectuat o vizita in Republica Moldova.

Discutiilor avute cu oficialii guvernului din Republica Moldova au privit colaborarea in domeniul administratiei agricole, sanitar veterinare, fitosanitare, precum si sprijinul tehnic pe care Romania il poate acorda pentru insusirea acquis-ului comunitar, in vederea pregatirii Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeana.

In acest sens Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si-a aratat disponibilitatea de a pune la dispozitia autoritatilor moldovene atat textele legislative adoptate, cat si de a oferi expertiza pentru adaptarea si implementarea cerintelor legislative comunitare.

„Nu este suficient sa dam Republicii Moldova textul legislativ adoptat de noi. Nu poti lua de bun un model, chiar daca acesta a functionat in alta parte. Ca sa poata fi implementata, legislatia trebuie sa fie adaptata conditiilor specifice fiecarui stat; de aceea suntem gata sa sprijinim intregul proces, prin asistenta tehnica si programe de infratire care sa vizeze aplicarea legislatiei, constructia institutionala, instruirea si informarea administratiei si a agentilor economici”, a precizat ministrul Dacian Ciolos.

 

 

Seminar de agricultura ecologica la Tulcea

In perioada 16-17 mai 2008 a avut loc la Tulcea seminarul « Agricultura ecologică – prezent şi perspective de dezvoltare », organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala Tulcea.

Importanta temelor abordate a reunit un numar mare de participanti, dintre care amintim: Teodor Mihalcea - director general in cadrul MADR; Viorel Morarescu - director general Agentia Nationala de Consultanta Agricola; Mariana Radu - director general adjunct in cadrul MADR; Niculina Talvar - consilier al ministrului agriculturii; Vasile Gudu – directorul DADR Tulcea; Teodora Aldescu – consilier în cadrul Compartimentului de Agricultura Ecologica al MADR; reprezentanti ai producatorilor si procesatorilor din domeniul produselor ecologice – Delta Dunarii Organics SA, Agroexim Tulcea, S.C Dorna Lactate SA, Apicola Bacau, SCDVV Dealul Bujorului, Escaprod Brasov, Ecomarket Transilvania; reprezentanti ai mediului academic - Universitatea Ecologica Bucuresti si USAMV Banat – Timisoara; responsabili pentru produsele ecologice din cadrul DADR-urilor judetene; reprezentanti ai autoritatilor locale tulcene, fermieri etc.

Seminarul a fost impartit in 3 sesiuni, astfel:

Stadiul actual si de perspectiva al sectorului de agricultura ecologica in Romania,

Managementul in agricultura ecologica;

Promovarea agriculturii ecologice si piata produselor ecologice.

In cadrul seminarului au fost luate in discutie subiecte precum importanta promovarii agriculturii ecologice in unitatile de profil superior agricol din Romania, implicarea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola in promovarea agriculturii ecologice si, nu in ultimul rand, importanta formelor asociative in domeniul agriculturii ecologice in vederea promovarii intereselor celor ocupati in ramura.

 

 

Expozitie de cabaline la Hodosa / Mures

Organizata de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mures - Centrul Local de Consultanta Agricola si Primaria Hodosa, in colaborare cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Oficiul pentru Reproductie si Ameliorare Mures, finantata de Consiliul Judetean Mures si consiliul local Hodosa, editia din acest an a expozitiei a aliniat la startul competitiei 90 de capete de cabaline, pe 4 categorii, inclusiv cai de rasa ponei – destinati agrementului si educatiei ecvestre a copiilor.

Prezentarea animalelor in ring a trezit un interes deosebit atat din partea publicului, cat si din partea organizatorilor. Aceasta modalitate de promovare a atras un numar de peste 500 de vizitatori, de la specialistii in domeniu si reprezentanti ai institutiilor statului, pana la fermieri particulari sau simpli vizitatori (foarte multi copii si tineri).

Dupa prezentarea animalelor, comisia de apreciere si bonitare a stabilit, pe categorii de animale, premiile acordate la aceasta editie: premiul I – 200 lei, premiul II – 150 lei, premiul III – 100 lei, marele premiu al expozitiei - 300 lei

Toti crescatorii care au avut animale in expozitie au primit un premiu de participare de 20 lei/animal, diploma de participare si un catalog al expozitiei. De asemenea, reprezentantii Autoritatii Nationale Hipice, au oferit cate o cupa si o diploma.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>