Stirile zilei de 24.05.2008

13narcise.jpgTitlurile zilei:

  • Festivalul narciselor in 25 mai 2008;
  • Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles;
  • Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva;
  • Viziune si solutii in agricultura;






Festivalul narciselor in 25 mai 2008

Deschiderea oficiala a rezervatiei „Poiana Narciselor” situata in judetul Brasov, la 4 km de Sercaia, in satul Vad, va avea loc duminica, 25 mai prin „Festivalul Narciselor”.

Poiana Narciselor este monument unic in Europa si chiar in lume, in ceea ce priveste peisajul floristic, si se intinde pe o suprafata de 400 hectare. Anual, aici se desfasoara traditionalul „Festival al Narciselor”, prilej cu care nenumarati turisti vin sa admire aceasta splendoare a naturii.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu primaria comunei Sercaia. Anul acesta va fi organizat un spectacol folcloric sustinut de: copii de la colile generale din Sercaia si Vad, Ansamblul folcloric „Cerbul Carpatin” al SC Aro Palace din Brasov si taragotistul Gheorghita Radu. Invitatii speciali sunt Gabriela Tuta, Veta Biris si taragotistul Dumitru Farcas.




Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles

Luni, 19 mai 2008, Dacian CIOLOS a participat la reuniunea Consiliului ministrilor agriculturii si pescuitului, care s-a desfasurat la Bruxelles, Belgia.

Printre subiectele de pe agenda Consiliului s-au aflat: propunerea de regulament privind comercializarea pesticidelor, solicitarea Romaniei privind rolul micilor ferme in cadrul agriculturii europene, negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului, utilizarea decontaminarii chimice a carcaselor de pasare.

Solicitarea Romaniei privind recunoasterea rolului fermelor mici în cadrul agriculturii europene s-a bucurat de sustinerea Bulgariei, Poloniei, Maltei, Greciei, Frantei, Ciprului, Portugaliei, Luxemburgului, Irlandei si Austriei.

Ministrul Ciolos a subliniat avantajele micii agriculturi, apreciind ca necesara o evaluare a Comisiei asupra rolului ei pe piata comunitara, in vederea sustinerii viitoare in cadrul PAC, a acestei categorii de agricultori.

Comisia a apreciat initiativa Romaniei si a subliniat importanta unei viziuni extinse asupra politicii agricole. Totodata, Comisia a evidentiat rolul fermelor mici in asigurarea productiei alimentare, a coeziunii sociale si protecţiei mediului, cu atat mai mult cu cat statele membre au posibilitatea sprijinirii fermelor de mici dimensiuni, in special in cadrul diferitelor masuri de dezvoltare rurala.




Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva

Ministerul Agriculturii a organizat o dezbatere publica pe tema Eficientizarea si reorganizarea unor activitati din sectorul silvic”.

Principale teme de discutie au privit initiativele pentru atragerea fondurilor europene, eficientizarea activitatii curente prin cresterea gradului de rentabilitate si urmarirea unei mai bune evidentieri a costurilor, actualizarea, la nivelul normelor europene, a legislatiei care reglementeaza organizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA.

La dezbatere au participat domnul Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Istvan Toke, secretar de stat al MADR, domnul Dan Aldea directorul Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA , reprezentanti ai asociatiilor patronale, ai asociatiilor proprietarilor de paduri, personalitati din mediul academic, directori ai directiilor silvice judetene si reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ministrul Agriculturii, Dacian CIOLOS a deschis discutia prin evidentierea principalelor probleme care afecteaza sectorul silvic in prezent si a precizat motivele pentru care este necesara restructurarea ROMSILVA. Totodata, ministrul Ciolos a precizat ca scopul principal al dezbaterii este identificarea celei mai bune solutii de reorganizare a activitatii intr-un mod in care sa devina posibila accesarea fondurilor europene.

Secretarul de Stat al MADR, Istvan TOKE, a subliniat faptului ca, alaturi de alinierea la standardele europene in domeniu, schimbarile legislative recente sunt un alt factor care face necesara reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor.

Prezentarea pe scurt a proiectului de Hotarare a Guvernului privind reorganizarea RNP a fost facuta de domnul Dan ALDEA, director general, cu accent pe obiectivele propuse prin organizarea activitatii curente ale regiei, si anume cresterea transparentei, eliminarea unor activitati care nu sunt eficiente si armonizarea structurii regiei cu noua legislatie din domeniul silvic.

Printre sugestiile participantilor la dezbatere se regasesc solutii privind imbunatatirea si eficientizarea activitatii, introducerea unor prevederi care sa faciliteze accesul la fondurile europene si nevoia acordarii unei atentii deosebită pentru protejarea mediului şi a parcurilor naţionale.




Viziune si solutii in agricultura

Presedintele Romaniei Traian Basescu a afirmat la o masa rotunta ca una dintre marile probleme structurale ale Romaniei este faptul ca agricultura reprezintă 10% din PIB si 30% din populatia ocupata. Rezolvarea acestei probleme necesita viziune si solutii pe termen lung.

Pentru a reduce ponderea populatiei ocupate in agricultura, la orizontul anilor 2020-2025, la un nivel de 10-15%, este nevoie ca astazi sa actionam pentru a creste randamentele si productivitatea muncii in agricultura.

Aceasta presupune o transformare fundamentala a continutului muncii din agricultura. Pe de alta parte, trebuie create locuri de munca pentru mana de lucru eliberata din agricultur.

Este nevoie de un efort urias si coerent in trei directii. In primul rand, educatia. Apoi, lucrari de infrastructuri pentru urbanizarea satului, integrate intr-un concept coerent de dezvoltare policentrica. In fine, facilitarea investitiilor in zonele agricole.

O conditie importanta pentru a avea succesiîn aceste trei directii este utilizarea eficienta a fondurilor de care dispune Romania de la Uniunea Europeana.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>