Stirile zilei de 24.05.2008

13narcise.jpgTitlurile zilei:

  • Festivalul narciselor in 25 mai 2008;
  • Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles;
  • Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva;
  • Viziune si solutii in agricultura;






Festivalul narciselor in 25 mai 2008

Deschiderea oficiala a rezervatiei „Poiana Narciselor” situata in judetul Brasov, la 4 km de Sercaia, in satul Vad, va avea loc duminica, 25 mai prin „Festivalul Narciselor”.

Poiana Narciselor este monument unic in Europa si chiar in lume, in ceea ce priveste peisajul floristic, si se intinde pe o suprafata de 400 hectare. Anual, aici se desfasoara traditionalul „Festival al Narciselor”, prilej cu care nenumarati turisti vin sa admire aceasta splendoare a naturii.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu primaria comunei Sercaia. Anul acesta va fi organizat un spectacol folcloric sustinut de: copii de la colile generale din Sercaia si Vad, Ansamblul folcloric „Cerbul Carpatin” al SC Aro Palace din Brasov si taragotistul Gheorghita Radu. Invitatii speciali sunt Gabriela Tuta, Veta Biris si taragotistul Dumitru Farcas.




Rolul micilor ferme sustinut, de Ciolos, la Bruxelles

Luni, 19 mai 2008, Dacian CIOLOS a participat la reuniunea Consiliului ministrilor agriculturii si pescuitului, care s-a desfasurat la Bruxelles, Belgia.

Printre subiectele de pe agenda Consiliului s-au aflat: propunerea de regulament privind comercializarea pesticidelor, solicitarea Romaniei privind rolul micilor ferme in cadrul agriculturii europene, negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului, utilizarea decontaminarii chimice a carcaselor de pasare.

Solicitarea Romaniei privind recunoasterea rolului fermelor mici în cadrul agriculturii europene s-a bucurat de sustinerea Bulgariei, Poloniei, Maltei, Greciei, Frantei, Ciprului, Portugaliei, Luxemburgului, Irlandei si Austriei.

Ministrul Ciolos a subliniat avantajele micii agriculturi, apreciind ca necesara o evaluare a Comisiei asupra rolului ei pe piata comunitara, in vederea sustinerii viitoare in cadrul PAC, a acestei categorii de agricultori.

Comisia a apreciat initiativa Romaniei si a subliniat importanta unei viziuni extinse asupra politicii agricole. Totodata, Comisia a evidentiat rolul fermelor mici in asigurarea productiei alimentare, a coeziunii sociale si protecţiei mediului, cu atat mai mult cu cat statele membre au posibilitatea sprijinirii fermelor de mici dimensiuni, in special in cadrul diferitelor masuri de dezvoltare rurala.




Dezbatere publica privind reorganizarea Romsilva

Ministerul Agriculturii a organizat o dezbatere publica pe tema Eficientizarea si reorganizarea unor activitati din sectorul silvic”.

Principale teme de discutie au privit initiativele pentru atragerea fondurilor europene, eficientizarea activitatii curente prin cresterea gradului de rentabilitate si urmarirea unei mai bune evidentieri a costurilor, actualizarea, la nivelul normelor europene, a legislatiei care reglementeaza organizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA.

La dezbatere au participat domnul Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Istvan Toke, secretar de stat al MADR, domnul Dan Aldea directorul Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA , reprezentanti ai asociatiilor patronale, ai asociatiilor proprietarilor de paduri, personalitati din mediul academic, directori ai directiilor silvice judetene si reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ministrul Agriculturii, Dacian CIOLOS a deschis discutia prin evidentierea principalelor probleme care afecteaza sectorul silvic in prezent si a precizat motivele pentru care este necesara restructurarea ROMSILVA. Totodata, ministrul Ciolos a precizat ca scopul principal al dezbaterii este identificarea celei mai bune solutii de reorganizare a activitatii intr-un mod in care sa devina posibila accesarea fondurilor europene.

Secretarul de Stat al MADR, Istvan TOKE, a subliniat faptului ca, alaturi de alinierea la standardele europene in domeniu, schimbarile legislative recente sunt un alt factor care face necesara reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor.

Prezentarea pe scurt a proiectului de Hotarare a Guvernului privind reorganizarea RNP a fost facuta de domnul Dan ALDEA, director general, cu accent pe obiectivele propuse prin organizarea activitatii curente ale regiei, si anume cresterea transparentei, eliminarea unor activitati care nu sunt eficiente si armonizarea structurii regiei cu noua legislatie din domeniul silvic.

Printre sugestiile participantilor la dezbatere se regasesc solutii privind imbunatatirea si eficientizarea activitatii, introducerea unor prevederi care sa faciliteze accesul la fondurile europene si nevoia acordarii unei atentii deosebită pentru protejarea mediului şi a parcurilor naţionale.




Viziune si solutii in agricultura

Presedintele Romaniei Traian Basescu a afirmat la o masa rotunta ca una dintre marile probleme structurale ale Romaniei este faptul ca agricultura reprezintă 10% din PIB si 30% din populatia ocupata. Rezolvarea acestei probleme necesita viziune si solutii pe termen lung.

Pentru a reduce ponderea populatiei ocupate in agricultura, la orizontul anilor 2020-2025, la un nivel de 10-15%, este nevoie ca astazi sa actionam pentru a creste randamentele si productivitatea muncii in agricultura.

Aceasta presupune o transformare fundamentala a continutului muncii din agricultura. Pe de alta parte, trebuie create locuri de munca pentru mana de lucru eliberata din agricultur.

Este nevoie de un efort urias si coerent in trei directii. In primul rand, educatia. Apoi, lucrari de infrastructuri pentru urbanizarea satului, integrate intr-un concept coerent de dezvoltare policentrica. In fine, facilitarea investitiilor in zonele agricole.

O conditie importanta pentru a avea succesiîn aceste trei directii este utilizarea eficienta a fondurilor de care dispune Romania de la Uniunea Europeana.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>