Stirile zilei de 26.05.2008

1legumeferma.jpgTitlurile zilei:

  • Speculatorii sau orientat spre piata de alimente;
  • Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial;
  • Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie;
  • Banii europeni conditionati de agricultura „verde";
  • Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia.





Speculatorii sau orientat spre piata de alimente

Desi Organizatia Natiunilor Unite a anuntat o stabilizare a preturilor alimentelor, un numar mare de investitori se inghesuie in continuare pe pietele de marfuri din Londra si nu numai. Numarul investitorilor implicati pe pietele de alimente si marfuri este atat de mare in acest moment, incat unii fermieri si diverse guverne straine dau vina pe speculatori pentru cresterea de 40% inregistrata in ultimul an de preturile materiilor prime precum graul, soia sau porumbul, scrie BBC News.

Este imposibil ca investitorii sa nu se orienteze asupra activelor ale caror preturi au inregistrat cresteri fulminante in perioade scurte. Chiar daca sectorul imobiliar infloreste, chiar daca cererea de materii prime este in crestere, toata lumea trebuie sa cumpere hrana, asa ca de ce sa nu investesti in produse destinate producerii de alimente?

In acest moment, toate elementele par sa conspire pentru cresterea preturilor alimentelor de baza. De la seceta la recolte slabe, de la cresterea pretului petrolului la cresterea vertiginoasa a cererii si pana la schimbarea dietei de baza in China si Orientul Indepartat si trecerea de la ferme la cultivarea de cereale pentru biocarburanti.
Sectorul alimentar este atat de apreciat incat pana si cateva fonduri de pensii, mereu in cautare de investitii care sa depaseasca inflatia, au investit in grau, soia si animale.
Nicholas Brookes de la ETF Securities a declarat ca in ultimul an, firma sa a operat tranzactii in valoare totala de 500.000 de lire sterline, adica un miliard de dolari in domeniul agricol.



Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial

Exista declaratii ale specialistilor, care spun ca nu speculatorii sunt de vina pentru cresterea preturilor la alimente. Unul dintre cauze este cresterea pretului la orez, care se consuma in mare parte in tarile in care este produs si nu reprezinta o optiune de tranzactionare in mod obisnuit. In plus, rezervele de alimente la nivel mondial sunt scazute, ceea ce sugereaza ca produsele agricole nu sunt achizitionate en gross pentru a fi vandute apoi la pret cu adaos mare. Aceasi situatie se petrece si in Romania unde pietele en gross lipsesc aproape cu desavarsire. O cauza a rezervelor scazute de alimente pe plan mondial sunt si politicile de subventie.



Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a decis penalizarea cu 1% pe zi a peste 4.500 de fermieri din Bistrita-Nasaud, pentru ca nu au depus la timp cererile de subventii pentru platile la hectar.

Declaratia facutai de directorul APIA Bistrita-Nasaud, Emil Scurtu, releva faptul ca dintre cei 32.826 de fermieri inregistrati anul trecut, doar 28.038 au depus cererile in termenul fixat, ceea ce inseamna 85,4%.

In ceea ce priveste suprafetele pentru care s-au solicitat subventii, procentul este de 88,6% fata de 2007. In acelaSi an, au fost trecute In Registrul fermelor 188.281 de hectare de teren, iar acum s-au solicitat subventii doar pentru 166.803 de hectare. Subventia primita de fiecare fermier va fi de 60 de euro pe hectar.



Banii europeni conditionati de agricultura „verde"

Agricultorii britanici nu vor mai primi subventii de la UE daca nu vor lua masuri pentru conservarea terenurilor. Autoritatile locale vor sa impuna conditii si mai dure.

Comisia Europeana discuta intens un proiect prin care subventiile pentru agricultura nu vor ajunge la fermieri decat daca acestia vor adopta o serie de masuri pentru o agricultura cat mai ecologica.

Agricultorii din Marea Britanie nu au primit, in acest an, subventii de la Uniunea Europeana si se pare ca forul european intentioneaza ca si pe viitor sa mentina aceasta decizie, scrie cotidianul britanic „The Times".

Fermierii britanici vor primi in continuare platile de la UE dac vor face imbunatatiri de ordin ecologic pentru terenurile pe care le cultiva. Conditia impusa de forul european spune ca suprafata de pamant care se va supune noilor reguli trebuie sa fie cel putin intre trei si cinci procente. Si alte tari care nu respecta acest procent isi pot pierde subventiile agricole. De pilda, potrivit jurnalistilor de la „The Times", si agricultorilor din Franta urmeaza sa li se aplice aceleasi masuri.



Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia

Ministrul Agriculturii, domnul Dacian Ciolos, va participa la reuniunea informala a ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, care va avea loc in perioada 25-27 mai 2008 la Maribor – Brdo, Slovenia.

Obiectivul dezbaterilor este de a stabili cum poate fi adaptata mai bine Politica Agricola Comuna noilor imprejurari, nevoi si provocari.

In acest context, principalul punct pe agenda de discutii este legat de propunerile legislative ale Comisiei Europene privind „controlul de sanatate” al PAC, propuneri ce urmeaza a fi discutate si adoptate in cursul semestrului II al anului 2008, sub presedintia franceza a Consiliului Uniunii Europene. Dezbaterile pe aceasta tema urmeaza a stabili liniile principale de reformare ale PAC pentru perioada 2009 - 2013.

Pentru a incadra „controlul de sanatate” al PAC intr-un context mai amplu, vor fi discutate subiecte precum schimbarile climatice si riscurile specifice pentru agricultura, biocombustibilii, protectia mediului, managementul riscurilor, securitatea alimentara.

Devenite deja traditie, reuniunile informale sunt organizate de catre statul care detine presedintia Consiliului de Ministrii ai Uniunii Europene, la sfarsitul mandatului.



Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>