Stirile zilei de 26.05.2008

1legumeferma.jpgTitlurile zilei:

  • Speculatorii sau orientat spre piata de alimente;
  • Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial;
  • Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie;
  • Banii europeni conditionati de agricultura „verde";
  • Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia.





Speculatorii sau orientat spre piata de alimente

Desi Organizatia Natiunilor Unite a anuntat o stabilizare a preturilor alimentelor, un numar mare de investitori se inghesuie in continuare pe pietele de marfuri din Londra si nu numai. Numarul investitorilor implicati pe pietele de alimente si marfuri este atat de mare in acest moment, incat unii fermieri si diverse guverne straine dau vina pe speculatori pentru cresterea de 40% inregistrata in ultimul an de preturile materiilor prime precum graul, soia sau porumbul, scrie BBC News.

Este imposibil ca investitorii sa nu se orienteze asupra activelor ale caror preturi au inregistrat cresteri fulminante in perioade scurte. Chiar daca sectorul imobiliar infloreste, chiar daca cererea de materii prime este in crestere, toata lumea trebuie sa cumpere hrana, asa ca de ce sa nu investesti in produse destinate producerii de alimente?

In acest moment, toate elementele par sa conspire pentru cresterea preturilor alimentelor de baza. De la seceta la recolte slabe, de la cresterea pretului petrolului la cresterea vertiginoasa a cererii si pana la schimbarea dietei de baza in China si Orientul Indepartat si trecerea de la ferme la cultivarea de cereale pentru biocarburanti.
Sectorul alimentar este atat de apreciat incat pana si cateva fonduri de pensii, mereu in cautare de investitii care sa depaseasca inflatia, au investit in grau, soia si animale.
Nicholas Brookes de la ETF Securities a declarat ca in ultimul an, firma sa a operat tranzactii in valoare totala de 500.000 de lire sterline, adica un miliard de dolari in domeniul agricol.



Rezervele de alimente sunt scazute la nivel mondial

Exista declaratii ale specialistilor, care spun ca nu speculatorii sunt de vina pentru cresterea preturilor la alimente. Unul dintre cauze este cresterea pretului la orez, care se consuma in mare parte in tarile in care este produs si nu reprezinta o optiune de tranzactionare in mod obisnuit. In plus, rezervele de alimente la nivel mondial sunt scazute, ceea ce sugereaza ca produsele agricole nu sunt achizitionate en gross pentru a fi vandute apoi la pret cu adaos mare. Aceasi situatie se petrece si in Romania unde pietele en gross lipsesc aproape cu desavarsire. O cauza a rezervelor scazute de alimente pe plan mondial sunt si politicile de subventie.



Fermieri au depus cu intarziere cererile de subventie

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a decis penalizarea cu 1% pe zi a peste 4.500 de fermieri din Bistrita-Nasaud, pentru ca nu au depus la timp cererile de subventii pentru platile la hectar.

Declaratia facutai de directorul APIA Bistrita-Nasaud, Emil Scurtu, releva faptul ca dintre cei 32.826 de fermieri inregistrati anul trecut, doar 28.038 au depus cererile in termenul fixat, ceea ce inseamna 85,4%.

In ceea ce priveste suprafetele pentru care s-au solicitat subventii, procentul este de 88,6% fata de 2007. In acelaSi an, au fost trecute In Registrul fermelor 188.281 de hectare de teren, iar acum s-au solicitat subventii doar pentru 166.803 de hectare. Subventia primita de fiecare fermier va fi de 60 de euro pe hectar.



Banii europeni conditionati de agricultura „verde"

Agricultorii britanici nu vor mai primi subventii de la UE daca nu vor lua masuri pentru conservarea terenurilor. Autoritatile locale vor sa impuna conditii si mai dure.

Comisia Europeana discuta intens un proiect prin care subventiile pentru agricultura nu vor ajunge la fermieri decat daca acestia vor adopta o serie de masuri pentru o agricultura cat mai ecologica.

Agricultorii din Marea Britanie nu au primit, in acest an, subventii de la Uniunea Europeana si se pare ca forul european intentioneaza ca si pe viitor sa mentina aceasta decizie, scrie cotidianul britanic „The Times".

Fermierii britanici vor primi in continuare platile de la UE dac vor face imbunatatiri de ordin ecologic pentru terenurile pe care le cultiva. Conditia impusa de forul european spune ca suprafata de pamant care se va supune noilor reguli trebuie sa fie cel putin intre trei si cinci procente. Si alte tari care nu respecta acest procent isi pot pierde subventiile agricole. De pilda, potrivit jurnalistilor de la „The Times", si agricultorilor din Franta urmeaza sa li se aplice aceleasi masuri.



Ministrii agriculturii se intalnesc in Slovenia

Ministrul Agriculturii, domnul Dacian Ciolos, va participa la reuniunea informala a ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, care va avea loc in perioada 25-27 mai 2008 la Maribor – Brdo, Slovenia.

Obiectivul dezbaterilor este de a stabili cum poate fi adaptata mai bine Politica Agricola Comuna noilor imprejurari, nevoi si provocari.

In acest context, principalul punct pe agenda de discutii este legat de propunerile legislative ale Comisiei Europene privind „controlul de sanatate” al PAC, propuneri ce urmeaza a fi discutate si adoptate in cursul semestrului II al anului 2008, sub presedintia franceza a Consiliului Uniunii Europene. Dezbaterile pe aceasta tema urmeaza a stabili liniile principale de reformare ale PAC pentru perioada 2009 - 2013.

Pentru a incadra „controlul de sanatate” al PAC intr-un context mai amplu, vor fi discutate subiecte precum schimbarile climatice si riscurile specifice pentru agricultura, biocombustibilii, protectia mediului, managementul riscurilor, securitatea alimentara.

Devenite deja traditie, reuniunile informale sunt organizate de catre statul care detine presedintia Consiliului de Ministrii ai Uniunii Europene, la sfarsitul mandatului.



Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>