Stirile zilei de 27.05.2008

11negrupin.jpgTitlurile zilei:

  • Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa;
  • Graul a ajuns la 0,85 lei;
  • Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate;
  • Plati complementare de 500 milioane euro;
  • Plantarea pinului negru pe valea Cernei.






Turism cu drumuri proaste si mancare scumpa

Turismul romanesc nu se poate dezvolta din cauza problemelor de infrastructura, a caror rezolvare necesita timp, precum si din cauza slabei dezvoltari a sectorului agricol care are drept consecinta produse alimentare scumpe.

"Din cauza infrastructurii si agriculturii, Romania nu are sanse ca in urmatorii cinci-sase ani sa atace domeniul turismului de masa si va trebui sa ne axam pe turismul de nisa", a declarat Sorin Ionescu, managing partner la Fivestar Hospitality Consulting and Management. El a adaugat ca, pana la finalizarea proiectelor de infrastructura, trebuie sa creem turismul de nisa si care sa creasca cererea pentru Romania pe plan international".

Hotelierii trebuie sa puna la dispozitia clientilor si hrana, pe langa cazare, iar atunci cand alimentelele sunt foarte scumpe automat alte state vor avea un avantaj competitiv, fata de Romanai.

Alta problema, cea a personalului, poate fi remediata prin cresterea investitiilor cu pregatirea segmentului managementului de mijloc, apreciaza Ionescu. Acest segment este cel mai stabil si poate antrena personalul de linie, multi din acesti manageri vizand in acelasi timp pozitii de director general.


Graul a ajuns la 0,85 lei

"Pretul graului din recolta de anul trecut a inceput deja sa scada, toata lumea vrea sa vanda pentru ca se stie ca un grau dintr-o recolta noua este mai ieftin. In ultimele saptamani, pretul graului a scazut cu 0,07 lei pe kilogram, ajungand la 0,850 lei la moara", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, citat de Newsin.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940. Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii fermierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, recent ca pentru acest an se estimeaza o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone.



Proiecte pentru accesare fonduri europene la sate

Reprezentantii a peste jumatate din primariile din judetul Vaslui au intocmit proiecte pentru accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii comunitatilor rurale.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Dezvoltare Rurala Vaslui, cele mai multe astfel de proiecte vizeaza reabilitarea infrastructurii, primariile urmand sa primeasca finantari in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.
"Comunele vasluiene se confrunta cu foarte multe probleme si este bine ca primarii au inteles importanta accesarii acestor fonduri de dezvoltare rurala", a declarat Ilie Acsinte, directorul AJDR Vaslui.
Pana la aceasta data, judetul Vaslui are aprobate proiecte in valoare de 160 de milioane de euro.



Plati complementare de 500 milioane euro

Jumatate de miliard de euro va aloca tara noastra pentru platile complementare subventiilor la hectar in perioada 2007-2013. Fondurile sunt acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea rurala.

Repartizarea anuala a fondurilor pentru primii trei ani este de 122 de milioane euro in 2007, 166 milioane de euro in 2008 si 211 milioane de euro in 2009. Romania poate primi, in total, in perioada 2007-2013 pana la 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin financiar pentru platile la hectar, a fost 15 mai a.c., fiind primite circa 1,05 milioane de dosare de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in scadere cu 15% fata de anul trecut.




Plantarea pinului negru pe valea Cernei

La Baile Herculane se aduna bani pentru refacerea rezervatiei de pin negru, care a fost mistuite de flacari in anul 2000.

La petrecerile prilejuite de festivalul "Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000 de persoane. Cu banii stransi se vor planta puieti de pin pe Valea Cernei. Festivalul se afla la a patra editie si in anii anteriori s-au adunat fonduri importante, reusindu-se, plantarea a 125.000 de puieti de pin.

Cu cei de anul acesta se spera plantarea a inca 75.000 de exemplare, in Parcul National Domogled-Valea Cernei, care a fost distrus in anul 2000 de un incendiu.

Festivalul "Pinul Negru de Banat" a demarat sambata cu o parada a portului popular. Duminica au urmat spectacolele folclorice, muzica de fanfara si concertele sustinute de formatia Proconsul si de Mircea Baniciu. In sala de conferinte a celui mai modern hotel a avut loc simpozionul "Educatia ecologica in Parcul National Domogled-Valea Cernei" si concursul legendelor locale.

In zona Parcului National Domogled - Valea Cernei, din cele 1.953 hectare de padure, 624 hectare sunt de pin negru. Suprafetele ocupate de pinul negru (imaginea de sus) se situeaza numai la altitudini cuprinse intre 500 metri si 1.200 metri. Pinul negru creste si izolat de padure, agatat de peretii calcarosi ai muntilor din bazinul superior al Cernei pana la Baile Herculane.


Sursa: www.gazetadeagricultura.info

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>