Stirile zilei de 29.05.2008

1diuf.jpgTitlurile zilei:

  • Formarea asociatiilor de procesare;
  • Programul apicol a fost aprobat de guvern;
  • Strategia de lupta impotriva foamei in lume;
  • Romanii mananca mai putina carne decat occidentalii;
  • Prima editie a Targului Indagra Food.





Formarea asociatiilor de procesare

Fermierii trebuie sa se asocieze si sa infiinteze unitati de procesare, astfel incat pentru valorificarea produselor sa nu mai depinda de cei care le achizitioneaza, procesatori sau comercianti, a declarat, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Albu.

"Fermierii trebuie sa-si schimbe mentalitatea si sa se asocieze pentru a infiinta unitati de procesare, pentru a nu mai depinde de cei care le achizitioneaza produsele. Astfel, se pot elimina divergentele dintre producatori, procesatori si comercianti", a declarat Gheorghe Albu, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Romexpo cu ocazia evenimentelor IndAgra Food si Expo Drink.

Secretarul de stat a precizat ca participarea la targuri de agricultura si industrie alimentara reprezinta o oportunitate pentru fermieri.

"MADR are trei obiective principale in ceea ce priveste sectorul industriei alimentare, respectiv consolidarea cadrului legislativ, protectia identitatii produselor traditionale si cresterea competitivitatii produselor alimentare.

Programul apicol a fost aprobat de guvern

Apicultorii organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori vor putea beneficia, in 2008, de sprijin financiar de la bugetul de stat si de la Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru activitati de obtinere a unor produse apicole de calitate, de profilaxie şi combaterea varoozei si repopularea septelului apicol, informeaza un comunicat de presa al Executivului.

Aceste masuri sunt incluse in Programul National Apicol pentru perioada 2008-2009, aprobat de Guvern. Programul National Apicol a fost elaborat împreuna cu reprezentantii organizatiilor profesionale apicole legal constituite.

Planul conţine tipurile de activităţi care vor fi finanţate şi condiţiile de acordare a sumelor. Astfel, actiunile care pot fi finantate in cadrul Programului sunt: lupta contra varoozei, rationalizarea transhumantei, masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol comunitar, masuri de asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori.

Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar alocat de la bugetul de stat este de 6.717.150 lei. Comisia Europeana participa la finantarea acestor masuri cu pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA-ul. Actiunile incluse in program vor fi finantate in conformitate prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 67/2006.

Strategia de lupta impotriva foamei in lume

Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite (FAO) a decis sa puna piciorul in prag si sa convoace o reuniune de urgenta pentru a lua masuri împotriva crizei alimentare care se extinde in tot mai multe tari. Intre 3 si 5 iunie, numerosi sefi de stat si de guvern se vor intalni la Roma pentru a pune la punct o strategie de lupta impotriva foametei.

Jacques Diouf, directorul general al FAO, spera ca participantii vor decide acordarea de ajutoare pentru tarile cele mai afectate de criza si vor propune strategii pentru impulsionarea productiei agricole.

Cresterea pretului la alimentele de baza a scos oamenii in strada in peste 37 de tari, iar fenomenul risca sa ia amploare.

Criza ii afecteaza chiar si pe europeni. Producatorii de lapte din mai multe tari ale UE au intrat in greva. Ei refuza sa mai livreze laptele la actualele preturi.

Romanii mananca mai putina carne decat occidentalii

Romanii mananca mai putina carne decat cetatenii din occident. Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca abia prin anul 2013, un roman va ajunge sa consume in jur de 80 de kilograme de carne intr-un an, cifra ce reprezinta media din tarile Uniunii Europene. Consumul anual de carne si de produse din carne ajunge la o medie de 64,5 de kilograme pe locuitor, in timp ce media din tarile UE este de 86,4 de kilograme pentru o persoana.

In sectorul uleiurilor si grasimilor vegetale, Romania inregistreaza de asemenea un nivel mai scazut al consumului decat media UE, de 12 litri pe cap de locuitor anual, fata de 26 de litri în Uniune Europeana. Consumul de paine a inceput sa cunoasca o scadere in tara noastra, romanii aratand o preferinta marita pentru pastele fainoase.

Sucurile si bauturile racoritoare sunt produse preferate de romani. Astfel, un roman consuma in medie 62 de litri de asemenea produse, cu 8 litri mai putin decat un cetatean din restul Uniunii Europene. In privinta vinului, romanii consuma cu peste 10 litri mai putin decat europenii, in fiecare an, adica 21,4 litri de om, in timp ce media in estul Europei este de 32 litri.

Insa se poate spune ca romanii mananca sanatos. In sectorul lactatelor, consumul este de 240 de litri pe cap de locuitor, putin mai mare decat media in Uniunea Europeana, de 237 litri. Si pe acest segment, Ministerul Agriculturii estimeaza o crestere astfel incat consumul de lapte si produse lactate va ajunge la 300 de litri pe cap de locuitor in 2013.

In industria alimentara din Romania activează 12.966 unitati de procesare, din care cele mai multe in sectorul de morarit si panificatie - 6.353. In sectorul de lapte si produse lactate sunt active 876 unitati, iar 1007 unitati activeaza in sectorul carne si produse din carne.

Industria alimentara din Romania contribuie cu 4,6% la Produsul Intern Brut al Romaniei si aduce 26% din valoarea totala a productiei agricole brute. Circa 240.000 de persoane, adica aproximativ 5% din populatia activa, lucreaza in industria alimentara autohtona.

Prima editie a Targului Indagra Food

Peste 300 de firme din industria alimentara, dintre care circa 130 de societati din strainatate, vor participa, in perioada 4-8 iunie, la prima editie a Indagra Food, organizata la complexul Romexpo din Bucuresti. Firmele participante activeaza in panificatie, lactate, carne etc. si in domeniile echipamentelor pentru industria alimentara, dotari pentru magazine, agricultura ecologica si pescuit. Targul va acoperi o suprafata totala de 22.400 de metri patrati.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>