Stirile zilei de 30 mai 2008

1biotermek.jpgTitlurile zilei:

  • Produsul pleaca de la producator aproape gratis;
  • Proiecte se pot depune doar in iulie;
  • Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator;
  • Sistem informational pentru piata agricola.











Produsul pleaca de la producator aproape gratis

Produsul care pleaca de la producatori aproape pe gratis ajunge sa fie cumparat de clientul final la un pret chiar de 30 de ori mai mare decat cel initial. “Suntem practic fortati de hipermarketuri si intermediarii acestora sa le vindem legumele la niste preturi de nimic. Spre exemplu, castravetii i-am dat cu 10 bani/kg, cand, pentru a trai la limita subzistentei, ar fi trebuit sa-i dam cu 1,5 lei/kg. Marile magazine ii vand cu 4 lei/kg. Aceeasi poveste este si la varza, pe care o dam cu 1 leu si este vanduta mai departe, de ei, cu 4 lei, sau ardeiul gras, pe care il iau de la noi cu 6 sau 7 lei si il vand mai departe cu 12 lei. La rosii la fel, de la noi pleaca la 4 lei/kg, iar de la ei, cu 6-8 lei/kg”, ne-a spus Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei de Legumicultori Matca.

Daca fermierii incearca sa vanda in targ, nu au nici o sansa, pentru ca acolo sunt samsarii pietelor. Iar la pietele orasenesti li se cere 5% din valoarea marfii cu care au venit. “Reprezentantii pietelor au venit odata cu gardienii de acolo, mi-au numarat toate cutiile de rosii si au calculat acea taxa de 5% la un pret de 2 lei pe kilogram. Am incercat sa le explic ca eu nu vand cu atat, dar degeaba. Mi-au luat atunci vreo 3 milioane taxa”, ne-a mai spus Mircea Croitoru.

Proiecte se pot depune doar in iulie

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a decis sa nu mai primeasca, proiecte pentru modernizarea fermelor, respectiv pentru dezvoltarea satelor, in luna iunie, din cauza numarului mare de solicitari de pana acum.

Urmatoarea sesiune de depunere de proiecte pentru modernizarea fermelor si dezvoltarea satelor fiind in luna iulie.

SNIF se privatizeaza in august

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va fi privatizata pana in luna august, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va urmari daca obiectivele ministerului sunt respectate in caietul de sarcini, a declarat, miercuri, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

"Indiferent de metoda de privatizare, prin listare la bursa sau prin negociere directa, important este sa se tina cont de mentinerea obiectului de activitate, pentru ca obiectivul Ministerului Agriculturii este sa existe un prestator de servicii specializat in domeniul imbunatatirilor funciare. Prin urmare, nu metoda conteaza, ci este important sa existe transparenta si caietul de sarcini sa respecte obiectivul de mentinere a activitatii SNIF. Daca nu va exista transparenta, aceasta privatizare va fi un esec", a spus secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Secretarul de stat a precizat ca metoda de privatizare stabilita de Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniului Statului (ADS), respectiv prin negociere directa, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern.

"Dupa ce metoda de privatizare va fi aprobata, va fi elaborat caietul de sarcini si vom urmari pana la capat daca obiectivele vor fi respesctate. Alaturi de mentinerea obiectului de activitate, intentionam sa impunem sa se respecte si integritatea patrimoniului. In principiu, privatizarea SNIF se va finaliza pana in luna august", a mentionat Albu.

Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator

Preturile la alimente vor depasi, in deceniul urmator, nivelul mediu din ultimii zece ani si vor inregistra valori "fara precedent pentru aproape toate produsele agricole", indica un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE ) si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Studiul celor doua organizatii se inscrie in contextul ingrijorarilor privind securitatea alimentara si al revoltelor cauzate de foametea din Africa, Asia si Caraibe.OCDE/FAO.

Comparativ cu media perioadei 1998-2007, proiectiile de preturi pentru perioada 2008-2017 indica o crestere de 20% pentru carnea de vita si porc, de 30% pentru zaharul brun si alb si cresteri intre 40 si 60% pentru grau, porumb si lapte praf", indica documentul. Tot in aceeasi perioada, pretul la unt si oleaginoase este estimnat sa fie majorat cu mai mult de 60%, iar pretul  uleiurilor vegetale vor creste cu mai mult de 80%. 

In 2017, 40% din culturile de porumb ar putea fi destinate producerii de biocombustibili, indica studiul, iar "productia de etanol va cunoaste un progres rapid, ajungand la 125 de miliarde de litri in 2017, de doua ori mai mult decat in 2007".

Estimarile specialistilor sunt ca productia mondiala de orez va creste cu 10% in perioada 2008-2017, favorizata de recoltele mai mari din tarile Asiei de Sud si Sud-Est, se mai arata in document..

Potrivit studiului, castigatorii vor fi fermierii din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Perdantii sunt o mare parte a fermierilor din tarile in curs de dezvoltare care nu sunt conectati la piete si nu vor beneficia de avantajele situatiei. Acestora li se adauga persoanele sarace din zonele urbane ale tarilor in curs de dezvoltare, care sunt importatori neti ai produselor alimentare. Situatia lor se va agrava, estimeaza studiul OCDE/FAO.

Tarile mai putin dezvoltate - in special cele cu un puternic deficit alimentar - vor fi mai vulnerabile, iar aprovizionarea cu alimente va fi aleatorie din cauza faptului ca alimentele de baza sunt scumpe, iar preturile instabile, se arata in raport.

Sistem informational pentru piata agricola

Pentru a colecta, prelucra, intepreta si raporta informatii privind piata produselor agricole si alimentare, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Agriculturii de de infiintare a Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricolesi Alimentare (SIPPAA).

Potrivit unui comunicat de presa emis de Executiv, autoritatea publica centrala responsabila cu organizarea, implementarea si functionarea SIPPAA este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fondurile necesare pentru organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare se asigura anual din bugetul aprobat MAPDR.
Pentru stabilirea metodelor si tehnicilor de colectare, procesare si diseminare a datelor statistice care fac obiectul SIPPAA, Ministerul Agriculturii se consulta cu Institutul National de Statistica, in calitatea sa de coordonator al statisticii oficiale din Romania.

Colectarea si verificarea informatiilor primare privind piata produselor agricole si alimentare se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii direct sau prin intermediul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.

Unitatile de raportare – operatorii economici, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, organizatiile profesionale, patronale si interprofesionale si alte autoritati, dupa caz – au obligatia de a raporta datele si informatiile care fac obiectul SIPPAA, la termenele si în forma solicitata.

MAPDR asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzarii, instrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.

Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.

Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>