Stirile zilei de 30 mai 2008

1biotermek.jpgTitlurile zilei:

  • Produsul pleaca de la producator aproape gratis;
  • Proiecte se pot depune doar in iulie;
  • Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator;
  • Sistem informational pentru piata agricola.











Produsul pleaca de la producator aproape gratis

Produsul care pleaca de la producatori aproape pe gratis ajunge sa fie cumparat de clientul final la un pret chiar de 30 de ori mai mare decat cel initial. “Suntem practic fortati de hipermarketuri si intermediarii acestora sa le vindem legumele la niste preturi de nimic. Spre exemplu, castravetii i-am dat cu 10 bani/kg, cand, pentru a trai la limita subzistentei, ar fi trebuit sa-i dam cu 1,5 lei/kg. Marile magazine ii vand cu 4 lei/kg. Aceeasi poveste este si la varza, pe care o dam cu 1 leu si este vanduta mai departe, de ei, cu 4 lei, sau ardeiul gras, pe care il iau de la noi cu 6 sau 7 lei si il vand mai departe cu 12 lei. La rosii la fel, de la noi pleaca la 4 lei/kg, iar de la ei, cu 6-8 lei/kg”, ne-a spus Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei de Legumicultori Matca.

Daca fermierii incearca sa vanda in targ, nu au nici o sansa, pentru ca acolo sunt samsarii pietelor. Iar la pietele orasenesti li se cere 5% din valoarea marfii cu care au venit. “Reprezentantii pietelor au venit odata cu gardienii de acolo, mi-au numarat toate cutiile de rosii si au calculat acea taxa de 5% la un pret de 2 lei pe kilogram. Am incercat sa le explic ca eu nu vand cu atat, dar degeaba. Mi-au luat atunci vreo 3 milioane taxa”, ne-a mai spus Mircea Croitoru.

Proiecte se pot depune doar in iulie

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a decis sa nu mai primeasca, proiecte pentru modernizarea fermelor, respectiv pentru dezvoltarea satelor, in luna iunie, din cauza numarului mare de solicitari de pana acum.

Urmatoarea sesiune de depunere de proiecte pentru modernizarea fermelor si dezvoltarea satelor fiind in luna iulie.

SNIF se privatizeaza in august

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va fi privatizata pana in luna august, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va urmari daca obiectivele ministerului sunt respectate in caietul de sarcini, a declarat, miercuri, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

"Indiferent de metoda de privatizare, prin listare la bursa sau prin negociere directa, important este sa se tina cont de mentinerea obiectului de activitate, pentru ca obiectivul Ministerului Agriculturii este sa existe un prestator de servicii specializat in domeniul imbunatatirilor funciare. Prin urmare, nu metoda conteaza, ci este important sa existe transparenta si caietul de sarcini sa respecte obiectivul de mentinere a activitatii SNIF. Daca nu va exista transparenta, aceasta privatizare va fi un esec", a spus secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Secretarul de stat a precizat ca metoda de privatizare stabilita de Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniului Statului (ADS), respectiv prin negociere directa, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern.

"Dupa ce metoda de privatizare va fi aprobata, va fi elaborat caietul de sarcini si vom urmari pana la capat daca obiectivele vor fi respesctate. Alaturi de mentinerea obiectului de activitate, intentionam sa impunem sa se respecte si integritatea patrimoniului. In principiu, privatizarea SNIF se va finaliza pana in luna august", a mentionat Albu.

Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator

Preturile la alimente vor depasi, in deceniul urmator, nivelul mediu din ultimii zece ani si vor inregistra valori "fara precedent pentru aproape toate produsele agricole", indica un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE ) si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Studiul celor doua organizatii se inscrie in contextul ingrijorarilor privind securitatea alimentara si al revoltelor cauzate de foametea din Africa, Asia si Caraibe.OCDE/FAO.

Comparativ cu media perioadei 1998-2007, proiectiile de preturi pentru perioada 2008-2017 indica o crestere de 20% pentru carnea de vita si porc, de 30% pentru zaharul brun si alb si cresteri intre 40 si 60% pentru grau, porumb si lapte praf", indica documentul. Tot in aceeasi perioada, pretul la unt si oleaginoase este estimnat sa fie majorat cu mai mult de 60%, iar pretul  uleiurilor vegetale vor creste cu mai mult de 80%. 

In 2017, 40% din culturile de porumb ar putea fi destinate producerii de biocombustibili, indica studiul, iar "productia de etanol va cunoaste un progres rapid, ajungand la 125 de miliarde de litri in 2017, de doua ori mai mult decat in 2007".

Estimarile specialistilor sunt ca productia mondiala de orez va creste cu 10% in perioada 2008-2017, favorizata de recoltele mai mari din tarile Asiei de Sud si Sud-Est, se mai arata in document..

Potrivit studiului, castigatorii vor fi fermierii din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Perdantii sunt o mare parte a fermierilor din tarile in curs de dezvoltare care nu sunt conectati la piete si nu vor beneficia de avantajele situatiei. Acestora li se adauga persoanele sarace din zonele urbane ale tarilor in curs de dezvoltare, care sunt importatori neti ai produselor alimentare. Situatia lor se va agrava, estimeaza studiul OCDE/FAO.

Tarile mai putin dezvoltate - in special cele cu un puternic deficit alimentar - vor fi mai vulnerabile, iar aprovizionarea cu alimente va fi aleatorie din cauza faptului ca alimentele de baza sunt scumpe, iar preturile instabile, se arata in raport.

Sistem informational pentru piata agricola

Pentru a colecta, prelucra, intepreta si raporta informatii privind piata produselor agricole si alimentare, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Agriculturii de de infiintare a Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricolesi Alimentare (SIPPAA).

Potrivit unui comunicat de presa emis de Executiv, autoritatea publica centrala responsabila cu organizarea, implementarea si functionarea SIPPAA este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fondurile necesare pentru organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare se asigura anual din bugetul aprobat MAPDR.
Pentru stabilirea metodelor si tehnicilor de colectare, procesare si diseminare a datelor statistice care fac obiectul SIPPAA, Ministerul Agriculturii se consulta cu Institutul National de Statistica, in calitatea sa de coordonator al statisticii oficiale din Romania.

Colectarea si verificarea informatiilor primare privind piata produselor agricole si alimentare se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii direct sau prin intermediul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.

Unitatile de raportare – operatorii economici, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, organizatiile profesionale, patronale si interprofesionale si alte autoritati, dupa caz – au obligatia de a raporta datele si informatiile care fac obiectul SIPPAA, la termenele si în forma solicitata.

MAPDR asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzarii, instrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.

Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.

Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>