Stirile zilei de 14.06.2008

1.copiipop.jpg Titlurile zilei:

Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou;

Muzici si traditii in Cismigiu;

Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR;

FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg ;

Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol.





Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou

Crescatorii de bovine trebuie sa se prezinte la sediile locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pentru a depune o noua cerere de sprijin pentru plata nationala directa complementara pentru sectorul zootehnic, informeaza un comunicat de presa emis de biroul APIA.

"Toti crescatorii de bovine, indiferent daca au avut sau nu modificari a numarului de capete in exploatatie, sunt chemati sa completeze noul formular al cererii de sprijin", se precizeaza in comunicat.

Pentru specia ovine/caprine, se mentin aceleasi conditii de eligibilitate pentru sprijinul financiar, fiind modificat termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 iunie 2008, cu 15 zile mai mult fata de termenul initial. De asemenea, se modifica perioada de control pe teren pentru specia ovine/caprine, acasta urmand a fi efectuat in perioada 1 iulie - 30 septembrie, perioada in care solicitantii de prima pe cap de animal sunt obligati sa mentina efectivul solicitat pentru plata la adresa mentionata incerere.

APIA mai informeaza crescatorii de animale ca termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie, prin modificarea Ordinului MADR nr.295/2007. Astfel, prin noul ordin 358/11.06.2008 conditiile de eligibilitate pentru animale s-au modificat. Pentru specia de ovine exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine; varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei; iar proprietarii sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.



Muzici si traditii in Cismigiu

In perioada 20 - 22 iunie se va desfasura la Bucuresti, in parcul Cismigiu (imagine de sus), cea de a doua editie a Festivalului National de Folclor, cu participare internationala, „Muzici si traditii in Cismigiu”.

Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si creatiei Populare si Directia Cultura. Anul 2008 este declarat „anul dialogului intercultural”, de aceea editia a doua a Festivalului National de Folclor are invitati speciali din Croatia, Serbia si Republica Peru si propune totodata o reintoarcere la traditiile si radacinile culturale comune ale romanilor de ieri si de azi.

Muzica si mancare traditionala, targ de mestesugari si teatru, cinematograf in aer liber, toate, reunite sub genericul Muzici si traditii in Cismigiu, vor anima capitala la sfarsit de iunie.



Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR

Sindicalistii SNIF au semnat, joi, un nou protocol cu Agricultura, prin care au fost stabilite etapele privatizarii societatii, urmand ca, dupa majorarea capitalului social din 20 iunie, sa inceapa, in 21 august, negocierea cu ofertantii, a declarat, liderul sindical Vasilica Blebea

In plus, cei 10 angajati ai Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare au renuntat, dupa doua zile, la greva foamei, dupa ce li s-a promis ca le vor fi acordate cel putin 6 salarii compensatorii. Luni vor avea loc noi discutii intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse privind modalitatea de plata a salariilor compensatorii pentru un numar de 300 de persoane disponibilizate.



FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) recomanda vanzarea unui kilogram de grau cu 0,68 lei/kg si a unui kilogram de orz cu 0,65 lei.

De asemenea pretul recomandat pentru kilogramul orzoaica este de 0,70, informează un comunicat de presa emis de Federatia FNPAR.


Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol

Joi, 12 iunie 2008, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, a participat in Bulgaria la Ruse, la o intalnire bilaterala cu Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, dl. Valeri Tsvetanov.

Intalnirea a avut loc ca urmare a initiativei Ministrului Dacian Ciolos de apropriere a relatiilor romano-bulgare in domeniul agriculturii.

In cadrul discutiilor au fost prezentate pozitiile celor doua parti fata de modificarile propuse in Politica Agricola Comuna de catre Comisia Europeana. S-a putut constata cu această ocazie ca interesele Romaniei si Bulgariei in această privinta coincid in cea mai mare parte.

Din delegatia romana au facut parte si cativa reprezentanti ai asociatiilor producatorilor agricoli din Romania. Acestia au avut ocazia sa interactioneze cu omologii lor din Bulgaria si sa puna astfel bazele unor colaborari transfrontaliere intre organizatiile de producatori din Romania si cele din Bulgaria.

Pe final cei doi ministri au declarat ca doresc sa continue pe viitor acest tip de intrevederi menite sa aproprie cat mai mult agricultura celor doua tari.

Romania si Bulgaria au aderat impreuna la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, iar problemele agricole din cele doua state au foarte multe elemente comune, solutile acestor probleme fiind in mod firesc in cea mai mare parte comune.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>