Stirile zilei de 14.06.2008

1.copiipop.jpg Titlurile zilei:

Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou;

Muzici si traditii in Cismigiu;

Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR;

FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg ;

Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol.





Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou

Crescatorii de bovine trebuie sa se prezinte la sediile locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pentru a depune o noua cerere de sprijin pentru plata nationala directa complementara pentru sectorul zootehnic, informeaza un comunicat de presa emis de biroul APIA.

"Toti crescatorii de bovine, indiferent daca au avut sau nu modificari a numarului de capete in exploatatie, sunt chemati sa completeze noul formular al cererii de sprijin", se precizeaza in comunicat.

Pentru specia ovine/caprine, se mentin aceleasi conditii de eligibilitate pentru sprijinul financiar, fiind modificat termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 iunie 2008, cu 15 zile mai mult fata de termenul initial. De asemenea, se modifica perioada de control pe teren pentru specia ovine/caprine, acasta urmand a fi efectuat in perioada 1 iulie - 30 septembrie, perioada in care solicitantii de prima pe cap de animal sunt obligati sa mentina efectivul solicitat pentru plata la adresa mentionata incerere.

APIA mai informeaza crescatorii de animale ca termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie, prin modificarea Ordinului MADR nr.295/2007. Astfel, prin noul ordin 358/11.06.2008 conditiile de eligibilitate pentru animale s-au modificat. Pentru specia de ovine exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine; varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei; iar proprietarii sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.



Muzici si traditii in Cismigiu

In perioada 20 - 22 iunie se va desfasura la Bucuresti, in parcul Cismigiu (imagine de sus), cea de a doua editie a Festivalului National de Folclor, cu participare internationala, „Muzici si traditii in Cismigiu”.

Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si creatiei Populare si Directia Cultura. Anul 2008 este declarat „anul dialogului intercultural”, de aceea editia a doua a Festivalului National de Folclor are invitati speciali din Croatia, Serbia si Republica Peru si propune totodata o reintoarcere la traditiile si radacinile culturale comune ale romanilor de ieri si de azi.

Muzica si mancare traditionala, targ de mestesugari si teatru, cinematograf in aer liber, toate, reunite sub genericul Muzici si traditii in Cismigiu, vor anima capitala la sfarsit de iunie.



Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR

Sindicalistii SNIF au semnat, joi, un nou protocol cu Agricultura, prin care au fost stabilite etapele privatizarii societatii, urmand ca, dupa majorarea capitalului social din 20 iunie, sa inceapa, in 21 august, negocierea cu ofertantii, a declarat, liderul sindical Vasilica Blebea

In plus, cei 10 angajati ai Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare au renuntat, dupa doua zile, la greva foamei, dupa ce li s-a promis ca le vor fi acordate cel putin 6 salarii compensatorii. Luni vor avea loc noi discutii intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse privind modalitatea de plata a salariilor compensatorii pentru un numar de 300 de persoane disponibilizate.



FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) recomanda vanzarea unui kilogram de grau cu 0,68 lei/kg si a unui kilogram de orz cu 0,65 lei.

De asemenea pretul recomandat pentru kilogramul orzoaica este de 0,70, informează un comunicat de presa emis de Federatia FNPAR.


Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol

Joi, 12 iunie 2008, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, a participat in Bulgaria la Ruse, la o intalnire bilaterala cu Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, dl. Valeri Tsvetanov.

Intalnirea a avut loc ca urmare a initiativei Ministrului Dacian Ciolos de apropriere a relatiilor romano-bulgare in domeniul agriculturii.

In cadrul discutiilor au fost prezentate pozitiile celor doua parti fata de modificarile propuse in Politica Agricola Comuna de catre Comisia Europeana. S-a putut constata cu această ocazie ca interesele Romaniei si Bulgariei in această privinta coincid in cea mai mare parte.

Din delegatia romana au facut parte si cativa reprezentanti ai asociatiilor producatorilor agricoli din Romania. Acestia au avut ocazia sa interactioneze cu omologii lor din Bulgaria si sa puna astfel bazele unor colaborari transfrontaliere intre organizatiile de producatori din Romania si cele din Bulgaria.

Pe final cei doi ministri au declarat ca doresc sa continue pe viitor acest tip de intrevederi menite sa aproprie cat mai mult agricultura celor doua tari.

Romania si Bulgaria au aderat impreuna la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, iar problemele agricole din cele doua state au foarte multe elemente comune, solutile acestor probleme fiind in mod firesc in cea mai mare parte comune.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>