Stirile zilei de 14.06.2008

1.copiipop.jpg Titlurile zilei:

Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou;

Muzici si traditii in Cismigiu;

Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR;

FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg ;

Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol.





Cererea de sprijin pentru bovine se depune din nou

Crescatorii de bovine trebuie sa se prezinte la sediile locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pentru a depune o noua cerere de sprijin pentru plata nationala directa complementara pentru sectorul zootehnic, informeaza un comunicat de presa emis de biroul APIA.

"Toti crescatorii de bovine, indiferent daca au avut sau nu modificari a numarului de capete in exploatatie, sunt chemati sa completeze noul formular al cererii de sprijin", se precizeaza in comunicat.

Pentru specia ovine/caprine, se mentin aceleasi conditii de eligibilitate pentru sprijinul financiar, fiind modificat termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 iunie 2008, cu 15 zile mai mult fata de termenul initial. De asemenea, se modifica perioada de control pe teren pentru specia ovine/caprine, acasta urmand a fi efectuat in perioada 1 iulie - 30 septembrie, perioada in care solicitantii de prima pe cap de animal sunt obligati sa mentina efectivul solicitat pentru plata la adresa mentionata incerere.

APIA mai informeaza crescatorii de animale ca termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie, prin modificarea Ordinului MADR nr.295/2007. Astfel, prin noul ordin 358/11.06.2008 conditiile de eligibilitate pentru animale s-au modificat. Pentru specia de ovine exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine; varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei; iar proprietarii sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.



Muzici si traditii in Cismigiu

In perioada 20 - 22 iunie se va desfasura la Bucuresti, in parcul Cismigiu (imagine de sus), cea de a doua editie a Festivalului National de Folclor, cu participare internationala, „Muzici si traditii in Cismigiu”.

Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si creatiei Populare si Directia Cultura. Anul 2008 este declarat „anul dialogului intercultural”, de aceea editia a doua a Festivalului National de Folclor are invitati speciali din Croatia, Serbia si Republica Peru si propune totodata o reintoarcere la traditiile si radacinile culturale comune ale romanilor de ieri si de azi.

Muzica si mancare traditionala, targ de mestesugari si teatru, cinematograf in aer liber, toate, reunite sub genericul Muzici si traditii in Cismigiu, vor anima capitala la sfarsit de iunie.



Un nou protocol intre sindicalistii SNIF si ministerul MADR

Sindicalistii SNIF au semnat, joi, un nou protocol cu Agricultura, prin care au fost stabilite etapele privatizarii societatii, urmand ca, dupa majorarea capitalului social din 20 iunie, sa inceapa, in 21 august, negocierea cu ofertantii, a declarat, liderul sindical Vasilica Blebea

In plus, cei 10 angajati ai Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare au renuntat, dupa doua zile, la greva foamei, dupa ce li s-a promis ca le vor fi acordate cel putin 6 salarii compensatorii. Luni vor avea loc noi discutii intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse privind modalitatea de plata a salariilor compensatorii pentru un numar de 300 de persoane disponibilizate.



FNPAR recomanda, la grau, pretul de 0,68 lei/ kg

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) recomanda vanzarea unui kilogram de grau cu 0,68 lei/kg si a unui kilogram de orz cu 0,65 lei.

De asemenea pretul recomandat pentru kilogramul orzoaica este de 0,70, informează un comunicat de presa emis de Federatia FNPAR.


Intalnire romano-bulgara in domeniul agricol

Joi, 12 iunie 2008, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, a participat in Bulgaria la Ruse, la o intalnire bilaterala cu Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, dl. Valeri Tsvetanov.

Intalnirea a avut loc ca urmare a initiativei Ministrului Dacian Ciolos de apropriere a relatiilor romano-bulgare in domeniul agriculturii.

In cadrul discutiilor au fost prezentate pozitiile celor doua parti fata de modificarile propuse in Politica Agricola Comuna de catre Comisia Europeana. S-a putut constata cu această ocazie ca interesele Romaniei si Bulgariei in această privinta coincid in cea mai mare parte.

Din delegatia romana au facut parte si cativa reprezentanti ai asociatiilor producatorilor agricoli din Romania. Acestia au avut ocazia sa interactioneze cu omologii lor din Bulgaria si sa puna astfel bazele unor colaborari transfrontaliere intre organizatiile de producatori din Romania si cele din Bulgaria.

Pe final cei doi ministri au declarat ca doresc sa continue pe viitor acest tip de intrevederi menite sa aproprie cat mai mult agricultura celor doua tari.

Romania si Bulgaria au aderat impreuna la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, iar problemele agricole din cele doua state au foarte multe elemente comune, solutile acestor probleme fiind in mod firesc in cea mai mare parte comune.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>