Stirile zilei de 16.06.2008

1lisabonatr.jpg Titlurile zilei:

Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona;

1075 de proiecte, depuse pentru programe operationale;

Apa de imbaiere tot mai curata in UE;

BakeMark intra pe piata romaneasca;

Furajele se cultiva pe 40% din arabil.









Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona

Mai multe state membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dezamagirea fata de respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi, la referendumul din 12 iunie, informeaza BBC.

Germania si Franta au declarat ca votul din Republica Irlanda este "o lovitura grea" pentru Uniunea Europena.

Respingerea Tratatului UE la referendumul din Irlanda nu va afecta în mod direct Romania, dar climatul politic negativ poate duce la diluarea politicilor comunitare şi la o crestere a nationalismului, au declarat mai multi europarlamentari romani.

Pentru europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu, rezultatul referendumului e "foarte negativ, pentru ca se pune in pericol un experiment deosebit in politica internationala - Uniunea Europeana



1075 de proiecte, depuse pentru programe operationale

Ministerul Economiei si Finantelor a prezentat o informare membrilor Cabinetului despre stadiul lansarii si implementarii Programelor Operationale finantate din fonduri europene, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

"Primul-ministru si membrii Guvernului au dorit sa aiba o imagine clara a interesului pe care il au romanii pentru atragerea fondurilor europene. Au dorit sa stie cate proiecte au fost depuse, in ce valoare, care sunt domeniile cele mai "atractive", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, pentru cele 7 programe operationale au fost depuse 1075 proiecte, in valoare de 13,25 miliarde lei. "Sunt proiecte de reabilitare a drumurilor judetene si strazilor urbane, de modernizare si dezvoltare a porturilor dunarene si maritime, de modernizare si dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, de imbunatatire a serviciilor sociale si de educatie, pentru sprijinirea dezvoltarii micro-intreprinderilor, a infrastructurii turistice, proiecte in domeniul mediului", a spus Camelia Spataru.

Din aceste 1075 de proiecte au fost aprobate 249, in valoare totala de 7,65 miliarde lei (aproximativ 2,08 miliarde euro). Din aceasta suma, 6,53 miliarde lei (aproximativ 1,77 miliarde euro) reprezinta fonduri UE.



89% din apa de imbaiere este buna in UE

Vara se apropie si milioane de turisti se pregatesc sa ia cu asalt plajele europene. Comisia Europeana a publicat raportul anual privind calitatea apei de imbaiere, iar vestile sunt incurajatoare. Aproximativ 95% din zonele de coasta si 89% din raurile si lacurile controlate intrunesc, in prezent, cerintele legale in materie de calitate.

In anul 2007, au fost verificate peste 21 000 de zone pentru scldat, iar numarul celor retrase de pe listele nationale a fost mai mic decat cel inregistrat in anul anterior. Asadar lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva, insa Uniunea Europeana insista ca statele membre sa ia masuri pentru a elimina poluarea la sursa, in loc sa-si retraga zonele de imbaiere care nu corespund criteriilor comunitare.

Apa de imbaiere este testata in fiecare an pentru a se detecta eventualii poluanti fizici, chimici sau bacteriologici. UE stabileste standarde minime pe care guvernele nationale sunt obligate sa le respecte, dar si criterii suplimentare pentru tarile care doresc sa mearga si mai departe in acest domeniu.



BakeMark intra pe piata romaneasca

Divizia pentru Europa Centrala si de Est a BakeMark International, parte a grupului CSM Bakery Supplies, cel mai mare furnizor mondial de ingrediente pentru industria de panificatie, a decis recent sa isi extinda activitatea in Romania.

Tinand cont de importanta strategica a Romaniei – o piata de 21 de milioane de oameni – in cadrul regiunii Europei Centrale si de Est, BakeMark International Central Eastern Europe s-a angajat sa isi extinda activitatea de distributie a ingredientelor pentru panificatie in aceasta arie geografica.

BakeMark International este divizia de vanzari reprezentand activitatea CSM bakery supplies in afara Americii si a Europei Occidentale.

CSM produce si distribuie o gama extinsa de produse si ingrediente de panificatie si patiserie pentru brutariile artizanale si industriale, precum si pentru retail si pietele out-of-home. CSM Bakery Supplies Europe este specializata in dezvoltarea, productia si vanzarea produselor si ingredientelor de panificatie si patiserie pe pietele de panificatie tip business-to-business.



In lume, se cultiva furaje pe 40% din arabil

Hrana pentru oameni sau pentru animale? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun tot mai des specialistii pe probleme de mediu. Asta pentru ca aproape 40% din terenurile arabile produc hrana pentru animalele de sacrificiu. In acest context, consilierul Uniunii Europene pe probleme de mediu, Jeremy Rifkin, a declarat pentru The Money Channel ca folosirea cerealelor pentru productia de biocombustibil nu este adevarata cauza a crizei alimentelor ci cultivarea terenurilor cu furaje pentru animale.

De aceea, Jeremy Rifkin recomanda reducerea consumului de carne. Acesta atrage atentia ca milioane de oameni risca sa moara de foame in aceleasi tari in care o mare parte din cereale sunt folosite pentru hrana animalelor.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>