Stirile zilei de 16.06.2008

1lisabonatr.jpg Titlurile zilei:

Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona;

1075 de proiecte, depuse pentru programe operationale;

Apa de imbaiere tot mai curata in UE;

BakeMark intra pe piata romaneasca;

Furajele se cultiva pe 40% din arabil.









Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona

Mai multe state membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dezamagirea fata de respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi, la referendumul din 12 iunie, informeaza BBC.

Germania si Franta au declarat ca votul din Republica Irlanda este "o lovitura grea" pentru Uniunea Europena.

Respingerea Tratatului UE la referendumul din Irlanda nu va afecta în mod direct Romania, dar climatul politic negativ poate duce la diluarea politicilor comunitare şi la o crestere a nationalismului, au declarat mai multi europarlamentari romani.

Pentru europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu, rezultatul referendumului e "foarte negativ, pentru ca se pune in pericol un experiment deosebit in politica internationala - Uniunea Europeana



1075 de proiecte, depuse pentru programe operationale

Ministerul Economiei si Finantelor a prezentat o informare membrilor Cabinetului despre stadiul lansarii si implementarii Programelor Operationale finantate din fonduri europene, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

"Primul-ministru si membrii Guvernului au dorit sa aiba o imagine clara a interesului pe care il au romanii pentru atragerea fondurilor europene. Au dorit sa stie cate proiecte au fost depuse, in ce valoare, care sunt domeniile cele mai "atractive", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, pentru cele 7 programe operationale au fost depuse 1075 proiecte, in valoare de 13,25 miliarde lei. "Sunt proiecte de reabilitare a drumurilor judetene si strazilor urbane, de modernizare si dezvoltare a porturilor dunarene si maritime, de modernizare si dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, de imbunatatire a serviciilor sociale si de educatie, pentru sprijinirea dezvoltarii micro-intreprinderilor, a infrastructurii turistice, proiecte in domeniul mediului", a spus Camelia Spataru.

Din aceste 1075 de proiecte au fost aprobate 249, in valoare totala de 7,65 miliarde lei (aproximativ 2,08 miliarde euro). Din aceasta suma, 6,53 miliarde lei (aproximativ 1,77 miliarde euro) reprezinta fonduri UE.



89% din apa de imbaiere este buna in UE

Vara se apropie si milioane de turisti se pregatesc sa ia cu asalt plajele europene. Comisia Europeana a publicat raportul anual privind calitatea apei de imbaiere, iar vestile sunt incurajatoare. Aproximativ 95% din zonele de coasta si 89% din raurile si lacurile controlate intrunesc, in prezent, cerintele legale in materie de calitate.

In anul 2007, au fost verificate peste 21 000 de zone pentru scldat, iar numarul celor retrase de pe listele nationale a fost mai mic decat cel inregistrat in anul anterior. Asadar lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva, insa Uniunea Europeana insista ca statele membre sa ia masuri pentru a elimina poluarea la sursa, in loc sa-si retraga zonele de imbaiere care nu corespund criteriilor comunitare.

Apa de imbaiere este testata in fiecare an pentru a se detecta eventualii poluanti fizici, chimici sau bacteriologici. UE stabileste standarde minime pe care guvernele nationale sunt obligate sa le respecte, dar si criterii suplimentare pentru tarile care doresc sa mearga si mai departe in acest domeniu.



BakeMark intra pe piata romaneasca

Divizia pentru Europa Centrala si de Est a BakeMark International, parte a grupului CSM Bakery Supplies, cel mai mare furnizor mondial de ingrediente pentru industria de panificatie, a decis recent sa isi extinda activitatea in Romania.

Tinand cont de importanta strategica a Romaniei – o piata de 21 de milioane de oameni – in cadrul regiunii Europei Centrale si de Est, BakeMark International Central Eastern Europe s-a angajat sa isi extinda activitatea de distributie a ingredientelor pentru panificatie in aceasta arie geografica.

BakeMark International este divizia de vanzari reprezentand activitatea CSM bakery supplies in afara Americii si a Europei Occidentale.

CSM produce si distribuie o gama extinsa de produse si ingrediente de panificatie si patiserie pentru brutariile artizanale si industriale, precum si pentru retail si pietele out-of-home. CSM Bakery Supplies Europe este specializata in dezvoltarea, productia si vanzarea produselor si ingredientelor de panificatie si patiserie pe pietele de panificatie tip business-to-business.



In lume, se cultiva furaje pe 40% din arabil

Hrana pentru oameni sau pentru animale? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun tot mai des specialistii pe probleme de mediu. Asta pentru ca aproape 40% din terenurile arabile produc hrana pentru animalele de sacrificiu. In acest context, consilierul Uniunii Europene pe probleme de mediu, Jeremy Rifkin, a declarat pentru The Money Channel ca folosirea cerealelor pentru productia de biocombustibil nu este adevarata cauza a crizei alimentelor ci cultivarea terenurilor cu furaje pentru animale.

De aceea, Jeremy Rifkin recomanda reducerea consumului de carne. Acesta atrage atentia ca milioane de oameni risca sa moara de foame in aceleasi tari in care o mare parte din cereale sunt folosite pentru hrana animalelor.

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>