Stirile zilei de 18.06.2008

californiaf.jpgTitlurile zilei:

  • Seceta va dura in California inca 500 de ani;
  • Padurarii pleaca din tara ca sa nu plateasca lemnul furat;
  • Pentru banii comunitari se vor asigura culturile agricole;
  • APDRP nu poate semna contractele cu beneficiarii de proiecte;
  • Uniunea Europeana importa cereale fara taxe.




Seceta va dura in California inca 500 de ani

In ultimii ani, California a fost lovita, an de an, de seceta. Localnicii spera intr-o schimbare, dar specialistii spun ca uscaciunea ar mai putea dura sute de ani.

Profesorii de la Universitatea din Nebraska au pus la punct un model computerizat pentru a stabili daca exista o legatura intre modificarile de temperatura de la suprafata oceanelor si perturbarea circulatiei atmosferice. Ei spun ca modificari minime ale temperaturii apelor oceanice produc blocarea curentilor de aer umed de deasupra Americii de Nord si ploile inceteaza, din lipsa norilor.

Cercetatorii cred ca un fenomen similar a mai avut loc intre anii 800 si 1250, cand nu a plouat timp de 450 de ani. Acum, conform simularilor pe computer, zona cea mai afectata va fi California, unde seceta ar putea sa mai dureze inca 500 de ani.




Padurarii pleaca din tara ca sa nu plateasca lemnul furat

Silvicultorii romani nu par sa mai fie interesati de meseria de padurar. Din 2006, peste 300 de specialisti in silvicultura au parasit sistemul, nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa plateasca pagubele produse de hotii de lemn.

In anul 1990, Directia Silvica Bacau administra o suprafaţă de 275.000 de hectare de padure. In 2005 mai avea 200.000 de hectare, iar in 2008, doar 198.000 de hectare.

Multi dintre padurarii bacauani, care nu au pleacat din tara, s-au angajat in meserii de jandarm sau pompier, deoarece au si permis de port arama.




Pentru banii comunitari se vor asigura culturile agricole

Fermierii care-si vor finanta afacerile cu bani comunitari vor fi obligati sa-si asigure culturile. Reprezentantii companiilor de asigurari sustin ca, incepand de anul viitor, piata de profil va creste in medie cu 25%.

Cu toate ca seceta de anul trecut a decimat culturile fermierilor, iar cei neasigurati nu au primit despagubiri de la stat, lectia data de natura nu s-a dovedit suficient de dura. Pentru fermieri, a fost doar un an rau care a trecut, iar reprezentantii companiilor de asigurari spun ca aceasta mentalitate se reflecta in stagnarea pietei.

Piata de profil o sa creasca cu 20-25% dupa ce fermierii vor accesa fondurile de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare rurala.

Fata de piata din Uniunea Europeana, asigurarile agricole de la noi sunt mult mai ieftine si mai rare. In Italia, este asigurata peste 90% din suprafaţa agricola, in timp ce la noi din 9 milioane de hectare sunt asigurate doar 1 milion. In Italia exista o traditie unde oamenii nici nu mai vin să semneze polita. Ei fac o polita multianuala pe 5-10 ani si la expirarea politei asiguratul are datoria sa transmita asiguratorului o nota prin care isi da acceptul ca reinnoieste polita si suma la care se reinnoieste.

Diferenta mare se inregistreaza si la tarife. Daca in Italia asigurarea nu se face la o valoare de sub 6% din valoarea sumei asigurate, in Spania la 7%, iar in Olanda trece de 9%, in Romania sunt societati care asigura si cu 0,8-0,9%. Media pietei este de 2,5%.

Generali a încheiat prime brute subscrie de 1,6 milioane de euro, din care a returnat fermie­rilor 84%. FATA Asigurari a incheiat contracte in valoare de 20,9 milioane de lei, iar despagurile s-au ridicat la 13,6 milioane de lei. Despagubiri de 20 milioane de lei a acordat si Allianz-Tiriac. Omniasig a încheiat polite de 1,33 milioane de euro si a acordat despăgubiri de 0,3 miloane de euro.




APDRP nu poate semna contractele cu beneficiarii de proiecte

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) nu poate semna contracte cu cei peste 340 de beneficiari ale caror proiecte depuse pentru accesarea fondurilor UE au fost aprobate pana in prezent, deoarece Romania nu a primit inca decizia oficiala din partea Comisiei Europene.

Prin urmare, desi o parte dintre proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene, in luna martie, au fost selectate pentru finantare, contractele nu se pot semna decat dupa publicarea decizie CE. Mai mult, Romania nu poate primi avansul de pana la 7 %, astfel incat banii cu ajutorul carora s-ar fi putut demara proiectele nu ajung la beneficiari.

"Nu putem semna contractele Si nici nu se poate primi avansul pana cand nu se publica decizia oficiala a Comisiei, iar Romania nu primeste aceasta decizie. Cel mai probabil, decizia privind aprobarea PNDR va intra in consiliul de ministri din data de 8 iulie", a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu. Aceasta a precizat ca Romania ar trebui sa primeasca, in prima etapa un avans de 3,5 %, si altul similar in etapa a doua.




Uniunea Europeana importa cereale fara taxe

Uniunea Europeana va continua sa importe cereale din state necomunitare la preturi fara taxe si in urmatorul an. Propunerea, care a fost facuta de comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, ca urmare a situatiei în continuare dificile de pe piata cerealelor si a preturilor ridicate, a fost insa respinsa de reprezentantii Romaniei si Frantei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  (MADR) a comunicat ca tara noastra s-a opus masurii, deoarece aceasta afecteaza piata nationala si pune presiune asupra preturilor. In plus, Romania a considerat ca aceasta masura se aplica inainte ca presupusele cauze sa-si faca efectul, pentru ca nu se cunoaste deocamdata nivelul productiei din acest an. „Romania si Franta au votat impotriva, sase state s-au abtinut, iar restul au votat favorabil. Pentru ca nu s-a intrunit majoritatea calificata, decizia a revenit Comisiei“, a declarat Daniel Velicu, consilier in Ministerul Agriculturii.

MADR sustine ca, prin pozitia geografica, suntem cei mai expusi la aducerea unor importuri din state terte ca Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>