Stirile zilei de 19.06.2008

1tractoare.jpg

Titlurile zilei:

2,5 milioane euro pentru un site fara vizitatori;

Boala limbii albastre a limitat importurile de animale vii;

Sute de tractoare agricole blocheaza orasul Bruxelles;

Fermierii europeni cer UE sa stimuleze productia agricola;

Unul din trei proiecte depuse primeste finantare.







2,5 milioane euro pentru un site fara vizitatori

Doua milioane si jumatate de euro au fost cheltuiti pentru un site pe care nu il acceseaza aproape nimeni. Este vorba despre un site destinat oamenilor de afaceri.

Site-ul www.business-entrepreneur.ro a fost lansat anul trecut in Septembrie, fiind finantat printr-un program Phare. Pentru el s-au cheltuit 2,5 milioane euro. Anul acesta el urmeaza sa fie refacut, pentru acest proiect alocandu-se inca 1 milion euro. Site-ul a avut, de la lansare, in medie, 70 de vizitatori pe zi, asta ca sa ne dam seama de eficienta proiectului.

Banii bagati pana acum s-au cheltuit cam asa: 15 servere, o platforma Oracle, cinci laptopuri, cinci monitoare, un retroproiector si doua imprimante, pe langa cei 46 de experti platiti zilnic timp de 13 luni cu 675 euro/zilnic. Totusi, abia acum si-au dat ei seama ca site-ul e cam varza, si vor sa il refaca.

In comparatie cu site-ul amintit mai sus, www.gazetadeagricultura.info, a fost facut de un inginer agronom, un inginer mecanic pasionat de informatica si un proaspat absolvent de arte plastice, pe gratis. Gazduirea siteului/luna este de 5 lei + TVA, iar numarul de vizitatori/zi este de aproape 5 ori mai mare . Este o mica mare diferenta intre romanii care fac lucruri deosebite din pasiune si romanii care fac excrocherii de proportii, prin bunavointa puterii politice de la Bucuresti.

Cunoastem si in domeniul agricol sit-uri care au costat zeci de mii de euro, si pe care nu le mai gasesti pe internet.




Boala limbii albastre a limitat importurile de animale vii

Romania aplica, din 2 iunie, masuri tranzitorii de limitare a circulatiei bovinelor, ovinelor si caprinelor provenite din anumite zone din 15 tari unde s-a confirmat boala limbii albastre, a informat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Incepand cu data de 2 iunie, Romania aplica masuri tranzitorii de limitare a circulatiei bovinelor, ovinelor si caprinelor, provenite din tari in care s-a confirmat boala limbii albastre (blue tongue), respectiv Italia, Franta, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugalia, Elvetia si Danemarca. In acest sens, s-a dispus aplicarea masurilor referitoare la deplasarea animalelor din zonele de restrictie a acestor tari", se precizeaza in comunicatul remis de ANSVSA. Astfel, este permisa numai miscarea animalelor cu varsta mai mica de 90 de zile, iar testele de laborator care atesta starea de sanatate a animalelor trebuie sa fi fost efectuate cu cel mult sapte zile inainte de data miscarii.

Potrivit ANSVSA, pe langa pagubele directe generate de numarul mare de imbolnaviri (pana la 100%) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in Romania poate avea consecinte economice importante privind comertul intracomunitar si exportul romanesc de rumegatoare, in special ovine cat si interzicerea activitatii celor 164 centre de colectare autorizate sanitar veterinar.




Sute de tractoare agricole au blocat orasul Bruxelles

Sute de fermieri belgieni au plecat cu tractoarele la Bruxelles (imaginea de sus) pentru a demonstra impotriva scumpirii petrolului si a stagnarii preturilor la alimente.

Desi politia a incercat sa ii impiedice, fermierii au reusit sa intre pe autostrada Namur - Bruxelles, prin doua puncte.

Agricultorii au participat la o demonstraţie care a avut loc miercuri în centrul Bruxelles-ului. Tot miercuri, au protestat, in nordul orasului, si soferii de taxi si de camion, tot ca reactie la cresterea pretului combustibilului;




Fermierii europeni cer UE sa stimuleze productia agricola

Cu doar o zi inainte de summit-ul sefilor de stat si de guvern ai Uniunii, principala confederatie sindicala a agricultorilor avertizeaza ca productia nu mai poate face fata ritmului cererii, dupa ani buni in care preturile la alimentele de baza au fost mentinute la un nivel scazut.

Intr-un comunicat, sindicatele agricultorilor se plang ca fermierii nu obtin niciun fel de profit din recenta explozie a preturilor la anumite alimente, atat din cauza cresterii costurilor de exploatare, cat si a puternicelor lanturi de supermarket-uri, care le reduc sansele de profit si aaa destul de mici.

Agricultorii cer liderilor care se reunesc la Bruxelles sa adapteze politica agricola a Uniunii astfel incat sa fie stimulata productia si sa fie satisfacute nevoile alimentare mondiale.




Unul din trei proiecte depuse primeste finantare

Comitetului de Selectie pentru proiectele depuse in prima licitatie, din luna martie, a Programului National de Dezvoltare Rurala, a decis ca 341 de proiecte vor primi finantare, adica putin peste o treime din cele depuse de solicitanti. Valoarea totala a acestora este de 635,84 milioane lei.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a transmis ca numarul cel mai mare de proiecte selectate, respectiv 288, se gaseste in cadrul masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole iar valoarea totala eligibila a acestora este de 212,58 milioane lei. Totalul proiectelor depuse a fost de 712, cu o suma de 567,4 milioane lei. In concluzie, numai 40% din proiectele depuse au fost selectate pentru finantare.

De asemenea, au fost selectate 9 proiecte in valoare de 38,07 milioane lei ce vor fi finantate prin Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice. Aceasta reprezinta mai mult de jumatate din cele depuse, adica 17.

In fine, pentru Masura 322 – Renovarea si modernizarea satelor au fost selectate 44 de proiecte in valoare de 385,19 milioane lei. Numarul de proiecte depuse a fost de 194, asadar nici un sfert din acestea nu au fost selectate.

Potrivit regulamentelor, Comitetul de Selectie a ales proiectele eligibile care au intrunit punctajul minim prevazut, in ordinea descrescatoare a punctajului de selectie si, in situatia proiectelor cu punctaj egal, departajarea s-a realizat in ordinea crescatoare a valorii eligibile totale a proiectelor.

APDRP a explicat ca proiectele care nu au fost selectate, dar au punctajul de selectie peste pragul minim propus prin masura (este vorba de masurile 121 si 123) vor fi reportate in sesiunea din aprilie.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>