Stirile zilei de 20.06.2008

1rmures.jpgTitlurile zilei:

Targul International de Bunuri de Consum 18-22 iunie;
Proteste fata de cresterea preturilor la carburanti;
Fermele mici din Romania vor avea o sansa reala;
Bruxelles va incuraja cresterea productiei agricole in UE;
"Peisajul nascut din ape".





Targul International de Bunuri de Consum 18-22 iunie

Mobilier de sufragerie, lucrat manual, in valoare de 120 milioane lei vechi, bomboniera de 1500 de euro, fotolii speciale pentru masaj la 3000 de euro sau ceva gastronomic, cum este o branza de vaci veche de doi ani, sunt doar cateva dintre produsele speciale puse la dispozitia bucurestenilor la Targul International de Bunuri de Consum (TIBC), gazduit de Romexpo in perioada 18-22 iunie.

Intreg mapamondul s-a reunit in aceasta saptamana in centrul Bucurestiului, la Romexpo, pentru a-si promova produsele traditionale. Bucurestenii care vor vizita zilele acestea TIBC vor face cunostinta cu tarile din Europa, Asia, Africa sau America de Sud printr-un simplu tur al standurilor. Comerciantii promit si ei ca vor satisface toate gusturile, acordand vizitatorilor posibilitatea de a alege intre o varietate de produse, de la accesorii artizanale si vestimentatie, la preturi accesibile, si pana la mobilier si mancare de lux.



Proteste fata de cresterea preturilor la carburanti

Protestele fata de cresterea preturilor la carburanti si a inflatiei care afecteaza economia s-au extins in intreaga lume, generand temeri legate de instabilitate politica si regres economic, informeaza Reuters. Fermierii spanioli au organizat un mars de protest, camionagii israelieni au blocat traficul, studentii Nepal au aruncat cu pietre in masini, camionagii, taximetristii, pescarii si fermierii cer reducerea taxelor la carburanti.

Spania, Franta, Statele Unite ale Americii, Grecia, Orientul Apropiat, Republica Chineza, Thailanda sau Nepal sunt numai cateva dintre punctele nevralgice unde cresterea accentuata a preturilor la carburanti a dus la proteste uneori chiar violente.



Fermele mici din Romania vor avea o sansa reala

Eurodeputatul social-democrat Catalin Nechifor considera ca adoptarea de catre plenul Parlamentului European a raportului privind politica de coeziune pentru integrarea comunitatilor vulnerabile va ajuta Romania in lupta impotriva saraciei in zonele rurale.

„Consider ca adoptarea acestui raport va conferi Romaniei un sprijin substantial in lupta contra saraciei in zonele rurale, acolo unde traiesc 10 milioane de persoane si unde fenomenele de excludere sociala si teritoriala pun in pericol insasi existenta satului romanesc, precum si securitatea si siguranta alimentara”, afirma Nechifor. El estimeaza ca, punand accentul pe „fermele mici, de subzistenta si familiile de agricultori care detin suprafete reduse de teren, agricultura romaneasca va avea o sansa reala” care ii va permite sa contribuie mai mult la Produsul Intern Brut. „Solicit pe aceasta cale Guvernului Romaniei sa facă demersurile necesare pentru ca acest raport sa fie implementat, pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat in domeniul agriculturii, acolo unde integrarea europeana nu ne-a adus nimic bun pana in prezent”, adauga eurodeputatul social-democrat.



Bruxelles va incuraja cresterea productiei agricole in UE

Nu cu mult timp In urma, fermierii primeau bani pentru a nu-si cultiva terenurile. Aceasta practica urmeaza a fi schimbata, dupa cum informează oficialii europeni.

Astfel, Bruxelles-ul intentioneaza sa incurajeze cresterea productiei agricole in Uniunea Europeana. Actualul sistem de subventii a fost conceput in contextul in care supraproductia reprezenta un motiv de ingrijorare in Uniunea Europeana.

Luna trecuta, UE a suspendat reglementarile care-i obligau pe fermierii europeni sa pastreze necultivate 10% din terenurile pe care le au in posesie, operand modificari si la cotele care limitau cantitatea maxima de lapte pe care fiecare tara membra avea voie s-o produca.

Oficialii europeni precizeaza ca statele membre trebuie sa ajunga la un consens pentru a reduce subventiile individuale si pentru a gasi o solutie de ieftinire a alimentelor.

Franta, care urmeaza sa preia presedintia Uniunii luna viitoare s-a pronuntat pentru revizuirea politicilor agricole actuale. Paris-ul doreste stimularea productiei agricole in Uniune prin plata unei sume fixe acordata fermierilor pentru fiecare tona de cereale produsa.

Londra in schimb s-a pronuntat pentru o reducere treptat a subventiilor si pentru oferirea unei sume de bani proprietarilor de pamant pentru fiecare hectar.



"Peisajul nascut din ape"

In urma unui parteneriat realizat intre Parcului Natural Lunca Muresului (imaginea de sus), subunitate a Directiei Silvice Arad, si Consiliul Judetean Bekes (Ungaria) a fost finalizat obiectivul proiectului derulat in cadrul programului INTERREG IIIA / Phare CBC dintre Romania si Ungaria.

Obiectivul era realizarea unui album foto si a unui CD cu poze care sa scoata in evidenta valorile naturale din zona de campie a judetului Arad si cele din Judetul Bekes. In urma contributiei a 26 de fotografi, din care 7 din Arad si Timisoara a fost tiparit acest album foto în 2.700 exemplare.

Albumul cu numele „Peisajul nascut din ape”, insumeaza peste 200 de pagini intr-un format A4. El va fi distribuit gratuit, printre altele, tuturor primariilor din zona de cele doua judete de catre Consiliile Judetene din Arad si Bekes. In el sunt abordate teme referitoare la geneza peisajului, la reglementarile in ceea ce priveste protectia mediului in cele doua tari, la fauna si flora din zona de campie si turismul aferent. „Cu toate ca valorile naturale sunt mult mai numeroase in zona de deal a Judetului Arad, albumul subliniaza ca aceste valori nu sunt limitate doar acolo, ci ele pot fi la fel de numeroase si intr-o zona de campie“, se arata intr-un comunicat al Parcului Natural Lunca Muresului.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>