Stirile zile de 21.06.2008

1incediupad.jpg


Titlurile zilei:

Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor;

Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor;

Trienala internationala a cartofului in Romania;

Nordul Californiei in flacari.











Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor

Romania a semnat, alaturi de alte state europene, o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene prin care solicita asigurarea unui tratament egal pentru fermieri in contractarea subventiilor UE pentru agricultura, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul intrunirii de astazi de la Bruxelles.

El a aratat ca, in prezent, accesul agricultorilor la subventiile europene este caracterizat de "discrepante majore" si ca un tratament egal ar asigura o competitie corecta intre tarile membre UE.

Premierul a precizat ca la Consiliul European de la Bruxelles s-a discutat si despre cresterile de preturi la produsele agricole si cele petroliere, convenindu-se ca fiecare tara are libertatea de a introduce, doar pe termen scurt, masuri fiscale pentru diminuarea efectelor acestor majorari si ca este nevoie de masuri pe termen lung, cu rezultate preconizate intr-un interval de 5-7 ani.

Comisia Europeana si-a exprimat scepticismul fata de propunerea unui grup de tari acceptate recent în UE de a beneficia de fonduri pentru agricultura egale cu ale celorlalte state ale blocului, precizand, astazi, ca nu este momentul potrivit de a reflecta asupra acestei probleme.

Potrivit Tratatelor de aderare la Uniunea Europeană, fondurile pentru agricultura au fost acordate treptat in cazul celor zece tari care au aderat in 2004 si al celorlalte doua, in 2007. Subventiile anuale pentru agricultura pentru toate cele 27 de state se ridica in prezent la 40 de miliarde de euro.

Scrisoarea, redactata de Letonia, a fost semnata de lideri din Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Slovacia si a fost prezentata in cadrul summitului european, la Bruxelles.




Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor

Vegetarianismul, la baza, are un scop nobil si un efect sanatos asupra organismului. Principiul de baza este neconsumarea produselor animale, insa vegetarianismul este de mai multe tipuri, astfel incat unele permit consumul de oua, lapte sau peste.

Cu o saptamana  in urma, subiectul a fost extrem de dezbatut, dupa ce o fetita de 12 ani, adepta a vegetarianismului extrem, a fost internata, in Scotia, pentru rahitism. Coloana ei vertebrala arata ca cea a unei persoane de 80 de ani, spun doctorii. Rahitismul, o boala care duce la curbarea coloanei si la fracturi osoase, este cauzat de lipsa de vitamina D. Aceasta se gaseste de obicei in pestele gras, oua si unt.
Multi nutritionisti sunt de parere ca un copil crescut cu o dieta vegetariana drastica se poate dezvolta sanatos, insa "trebuie sa stii foarte bine ce faci. E nevoie de sfatul specializat al unui dietetician", spune Jackie Lowdon de la Asociatia Britanica a Nutritionistilor.

Un reprezentant al Societatii a afirmat, totusi, ca nu este recomandat ca cei mici sa adopte "veganismul" - ramura drastica a vegetarianismului.

"Regimurile de slabire sau cele vegetariene nu sunt binevenite pentru copiii care nu au trecut de pubertate. Trebuie sa astepte sa se dezvolte fizic si abia apoi sa decida daca vor sa adopte acest stil de viata sau nu", spune medicul nutritionist Livia Nemo.

"Pentru a se dezvolta, muschii au nevoie de proteine din peste, pui sau vita slaba, iar scheletul are nevoie de calciu. Proteinele se pot lua doar din lapte sau oua, dar se recomanda si carnea, insa nu grasa si nu in exces.
E nevoie de un regim de viata cumpatat", a mai adaugat Nemo.

Conform The Independent, o treime dintre vegetarieni prezinta un nivel foarte scazut al vitaminei B 12, riscand afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale inimii. Mamele "vegetariene" care nu iau vitamina B12 pot cauza sugarului afectiuni cerebrale. Lipsa laptelui, deci a calciului, cauzeaza oase fragile si fracturi, insa "vegetarienii" pot apela la alte surse de calciu: laptele din soia sau adaugarea cretei (carbonat de calciu) in mancare sau paine.

Fierul si vitamina D, prezente in carne, se pot lua ca supliment alimentar. Totusi, "acestea nu sunt suficiente. Vitaminele luate din pastile nu sunt de ajuns, daca nu sunt completate de proteine", spune nutritionistul Livia Nemo.




Trienala internationala a cartofului in Romania

A 17-a conferinta trienala internationala a Asociatiei cercetatorilor din domeniul cartofului se va desfasura la Brasov, in perioada 6-10 iulie, pentru prima data in Romania.

Directorul Institutului pentru cercetarea cartofului de la Brasov, Sorin Chiru, a declarat ca pe langa conferinte, mese rotunde, intalniri stiintifice, participantii la conferinta vor vizita loturile experimentale ale institutului de la Brasov, precum si depozite de pastrare a cartofului timpuriu, de samanta si cartof pentru procesat din judetele Covasna, Dambovita si Sibiu.

De asemenea, in data de 7 iulie invitatii la conferinta vor participa la Complexul "Aro Palace" la o degustare de preparate culinare pe baza de cartofi. "Este practic un forum unde se intalnesc cercetatori, producatori, furnizori de utilaje procesatori", a precizat Chiru.

Participa 300 de invitati din 35 de tari ale lumii incepand cu Europa, Africa, SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, Australia. Conferinta se desfasoara din trei in trei ani, iar in 2011 gazda conferintei va fi Finlanda.

Anul 2008 a fost declarat de ONU Anul International al Cartofului, reprezentantii Organizatiei precizand ca prin cartof s-ar putea eradica saracia, fiind dupa orez, un alt aliment foarte important in hrana omului, a mai spus Sorin Chiru.

In Romania, suprafata cultivata cu cartofi este de 270.000 de ha, situandu-se pe locul trei in Europa, dupa Polonia si Germania. Cantitatea de cartofi produsa anual in Romania este de 3,2 - 3,8 milioane de tone, cu o productie medie la hectar ce nu depaseste 14,5 tone, fata de 30 de tone - media europeana.




Nordul Californiei in flacari

Un incendiu care se extinde cu mare viteza s-a declansat vineri de-a lungul coastei de nord a Californiei, SUA, (imaginea de sus) devastand case si fortand evacuarea a sute de persoane si blocarea traficului pe distante de zeci de kilometri, relateaza Associated Press, citata de Rompres. Departamentul pentru silvicultura si protectie impotriva incendiilor din California a precizat ca flacarile s-au extins pe o suprafata de 200 de hectare, dar ca pompierii au reusit sa le stinga in proportie de 50%. Initial, 2.000 de persoane fusesera indemnate sa se retraga din fata incendiului, insa dupa ameliorarea situatiei numarul acestora s-a redus. Locuitorii care au avut nevoie de un acoperis pe timpul noptii au fost trimisi la un centru special al Crucii Rosii. Aproximativ 600 de pompieri au fost chemati in lupta cu flacarile, care acum are loc in apropiere de Watsonville, localitate situata la 145 km sud de San Francisco.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

12-06-2025 Targuri si expozitii

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

Vor fi prezentate și cele mai noi soiuri brevetate la OSIM de către Stațiunea de Cercetare Horticolă – Luna albă și Splendoria. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are plăcerea să invite iubitorii de trandafiri la evenimentul anual ”Parfum de Cluj”, în 14 iunie, între orele 10.00 – 18.00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH). Mai multe>>

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

12-06-2025 Stiri agricole

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

Impact Hub Bucharest și partenerul principal Rompetrol, cu sprijinul Climate-KIC, au deschis înscrierile pentru Romania ClimAccelerator, acceleratorul startupurilor verzi, care se desfășoară între 11 iunie și 11 august 2025. Programul susține dezvoltarea startupurilor verzi care propun soluții inovatoare în domenii precum mobilitate urbană, energie regenerabilă, agricultură inteligentă pentru climă,  Mai multe>>

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

12-06-2025 Plati APIA

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai – 06 iunie 2025, plăți pentru anul de cerere 2024, în suma totală 104.676.932,20 lei (21.038.860,67 euro), astfel: Mai multe>>