Stirile zile de 21.06.2008

1incediupad.jpg


Titlurile zilei:

Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor;

Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor;

Trienala internationala a cartofului in Romania;

Nordul Californiei in flacari.











Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor

Romania a semnat, alaturi de alte state europene, o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene prin care solicita asigurarea unui tratament egal pentru fermieri in contractarea subventiilor UE pentru agricultura, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul intrunirii de astazi de la Bruxelles.

El a aratat ca, in prezent, accesul agricultorilor la subventiile europene este caracterizat de "discrepante majore" si ca un tratament egal ar asigura o competitie corecta intre tarile membre UE.

Premierul a precizat ca la Consiliul European de la Bruxelles s-a discutat si despre cresterile de preturi la produsele agricole si cele petroliere, convenindu-se ca fiecare tara are libertatea de a introduce, doar pe termen scurt, masuri fiscale pentru diminuarea efectelor acestor majorari si ca este nevoie de masuri pe termen lung, cu rezultate preconizate intr-un interval de 5-7 ani.

Comisia Europeana si-a exprimat scepticismul fata de propunerea unui grup de tari acceptate recent în UE de a beneficia de fonduri pentru agricultura egale cu ale celorlalte state ale blocului, precizand, astazi, ca nu este momentul potrivit de a reflecta asupra acestei probleme.

Potrivit Tratatelor de aderare la Uniunea Europeană, fondurile pentru agricultura au fost acordate treptat in cazul celor zece tari care au aderat in 2004 si al celorlalte doua, in 2007. Subventiile anuale pentru agricultura pentru toate cele 27 de state se ridica in prezent la 40 de miliarde de euro.

Scrisoarea, redactata de Letonia, a fost semnata de lideri din Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Slovacia si a fost prezentata in cadrul summitului european, la Bruxelles.




Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor

Vegetarianismul, la baza, are un scop nobil si un efect sanatos asupra organismului. Principiul de baza este neconsumarea produselor animale, insa vegetarianismul este de mai multe tipuri, astfel incat unele permit consumul de oua, lapte sau peste.

Cu o saptamana  in urma, subiectul a fost extrem de dezbatut, dupa ce o fetita de 12 ani, adepta a vegetarianismului extrem, a fost internata, in Scotia, pentru rahitism. Coloana ei vertebrala arata ca cea a unei persoane de 80 de ani, spun doctorii. Rahitismul, o boala care duce la curbarea coloanei si la fracturi osoase, este cauzat de lipsa de vitamina D. Aceasta se gaseste de obicei in pestele gras, oua si unt.
Multi nutritionisti sunt de parere ca un copil crescut cu o dieta vegetariana drastica se poate dezvolta sanatos, insa "trebuie sa stii foarte bine ce faci. E nevoie de sfatul specializat al unui dietetician", spune Jackie Lowdon de la Asociatia Britanica a Nutritionistilor.

Un reprezentant al Societatii a afirmat, totusi, ca nu este recomandat ca cei mici sa adopte "veganismul" - ramura drastica a vegetarianismului.

"Regimurile de slabire sau cele vegetariene nu sunt binevenite pentru copiii care nu au trecut de pubertate. Trebuie sa astepte sa se dezvolte fizic si abia apoi sa decida daca vor sa adopte acest stil de viata sau nu", spune medicul nutritionist Livia Nemo.

"Pentru a se dezvolta, muschii au nevoie de proteine din peste, pui sau vita slaba, iar scheletul are nevoie de calciu. Proteinele se pot lua doar din lapte sau oua, dar se recomanda si carnea, insa nu grasa si nu in exces.
E nevoie de un regim de viata cumpatat", a mai adaugat Nemo.

Conform The Independent, o treime dintre vegetarieni prezinta un nivel foarte scazut al vitaminei B 12, riscand afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale inimii. Mamele "vegetariene" care nu iau vitamina B12 pot cauza sugarului afectiuni cerebrale. Lipsa laptelui, deci a calciului, cauzeaza oase fragile si fracturi, insa "vegetarienii" pot apela la alte surse de calciu: laptele din soia sau adaugarea cretei (carbonat de calciu) in mancare sau paine.

Fierul si vitamina D, prezente in carne, se pot lua ca supliment alimentar. Totusi, "acestea nu sunt suficiente. Vitaminele luate din pastile nu sunt de ajuns, daca nu sunt completate de proteine", spune nutritionistul Livia Nemo.




Trienala internationala a cartofului in Romania

A 17-a conferinta trienala internationala a Asociatiei cercetatorilor din domeniul cartofului se va desfasura la Brasov, in perioada 6-10 iulie, pentru prima data in Romania.

Directorul Institutului pentru cercetarea cartofului de la Brasov, Sorin Chiru, a declarat ca pe langa conferinte, mese rotunde, intalniri stiintifice, participantii la conferinta vor vizita loturile experimentale ale institutului de la Brasov, precum si depozite de pastrare a cartofului timpuriu, de samanta si cartof pentru procesat din judetele Covasna, Dambovita si Sibiu.

De asemenea, in data de 7 iulie invitatii la conferinta vor participa la Complexul "Aro Palace" la o degustare de preparate culinare pe baza de cartofi. "Este practic un forum unde se intalnesc cercetatori, producatori, furnizori de utilaje procesatori", a precizat Chiru.

Participa 300 de invitati din 35 de tari ale lumii incepand cu Europa, Africa, SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, Australia. Conferinta se desfasoara din trei in trei ani, iar in 2011 gazda conferintei va fi Finlanda.

Anul 2008 a fost declarat de ONU Anul International al Cartofului, reprezentantii Organizatiei precizand ca prin cartof s-ar putea eradica saracia, fiind dupa orez, un alt aliment foarte important in hrana omului, a mai spus Sorin Chiru.

In Romania, suprafata cultivata cu cartofi este de 270.000 de ha, situandu-se pe locul trei in Europa, dupa Polonia si Germania. Cantitatea de cartofi produsa anual in Romania este de 3,2 - 3,8 milioane de tone, cu o productie medie la hectar ce nu depaseste 14,5 tone, fata de 30 de tone - media europeana.




Nordul Californiei in flacari

Un incendiu care se extinde cu mare viteza s-a declansat vineri de-a lungul coastei de nord a Californiei, SUA, (imaginea de sus) devastand case si fortand evacuarea a sute de persoane si blocarea traficului pe distante de zeci de kilometri, relateaza Associated Press, citata de Rompres. Departamentul pentru silvicultura si protectie impotriva incendiilor din California a precizat ca flacarile s-au extins pe o suprafata de 200 de hectare, dar ca pompierii au reusit sa le stinga in proportie de 50%. Initial, 2.000 de persoane fusesera indemnate sa se retraga din fata incendiului, insa dupa ameliorarea situatiei numarul acestora s-a redus. Locuitorii care au avut nevoie de un acoperis pe timpul noptii au fost trimisi la un centru special al Crucii Rosii. Aproximativ 600 de pompieri au fost chemati in lupta cu flacarile, care acum are loc in apropiere de Watsonville, localitate situata la 145 km sud de San Francisco.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>