Stirile zile de 21.06.2008

1incediupad.jpg


Titlurile zilei:

Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor;

Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor;

Trienala internationala a cartofului in Romania;

Nordul Californiei in flacari.











Romania doreste tratament egal in acordarea subventilor

Romania a semnat, alaturi de alte state europene, o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene prin care solicita asigurarea unui tratament egal pentru fermieri in contractarea subventiilor UE pentru agricultura, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul intrunirii de astazi de la Bruxelles.

El a aratat ca, in prezent, accesul agricultorilor la subventiile europene este caracterizat de "discrepante majore" si ca un tratament egal ar asigura o competitie corecta intre tarile membre UE.

Premierul a precizat ca la Consiliul European de la Bruxelles s-a discutat si despre cresterile de preturi la produsele agricole si cele petroliere, convenindu-se ca fiecare tara are libertatea de a introduce, doar pe termen scurt, masuri fiscale pentru diminuarea efectelor acestor majorari si ca este nevoie de masuri pe termen lung, cu rezultate preconizate intr-un interval de 5-7 ani.

Comisia Europeana si-a exprimat scepticismul fata de propunerea unui grup de tari acceptate recent în UE de a beneficia de fonduri pentru agricultura egale cu ale celorlalte state ale blocului, precizand, astazi, ca nu este momentul potrivit de a reflecta asupra acestei probleme.

Potrivit Tratatelor de aderare la Uniunea Europeană, fondurile pentru agricultura au fost acordate treptat in cazul celor zece tari care au aderat in 2004 si al celorlalte doua, in 2007. Subventiile anuale pentru agricultura pentru toate cele 27 de state se ridica in prezent la 40 de miliarde de euro.

Scrisoarea, redactata de Letonia, a fost semnata de lideri din Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Slovacia si a fost prezentata in cadrul summitului european, la Bruxelles.




Regimul vegetarian nu este recomadat copiilor

Vegetarianismul, la baza, are un scop nobil si un efect sanatos asupra organismului. Principiul de baza este neconsumarea produselor animale, insa vegetarianismul este de mai multe tipuri, astfel incat unele permit consumul de oua, lapte sau peste.

Cu o saptamana  in urma, subiectul a fost extrem de dezbatut, dupa ce o fetita de 12 ani, adepta a vegetarianismului extrem, a fost internata, in Scotia, pentru rahitism. Coloana ei vertebrala arata ca cea a unei persoane de 80 de ani, spun doctorii. Rahitismul, o boala care duce la curbarea coloanei si la fracturi osoase, este cauzat de lipsa de vitamina D. Aceasta se gaseste de obicei in pestele gras, oua si unt.
Multi nutritionisti sunt de parere ca un copil crescut cu o dieta vegetariana drastica se poate dezvolta sanatos, insa "trebuie sa stii foarte bine ce faci. E nevoie de sfatul specializat al unui dietetician", spune Jackie Lowdon de la Asociatia Britanica a Nutritionistilor.

Un reprezentant al Societatii a afirmat, totusi, ca nu este recomandat ca cei mici sa adopte "veganismul" - ramura drastica a vegetarianismului.

"Regimurile de slabire sau cele vegetariene nu sunt binevenite pentru copiii care nu au trecut de pubertate. Trebuie sa astepte sa se dezvolte fizic si abia apoi sa decida daca vor sa adopte acest stil de viata sau nu", spune medicul nutritionist Livia Nemo.

"Pentru a se dezvolta, muschii au nevoie de proteine din peste, pui sau vita slaba, iar scheletul are nevoie de calciu. Proteinele se pot lua doar din lapte sau oua, dar se recomanda si carnea, insa nu grasa si nu in exces.
E nevoie de un regim de viata cumpatat", a mai adaugat Nemo.

Conform The Independent, o treime dintre vegetarieni prezinta un nivel foarte scazut al vitaminei B 12, riscand afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale inimii. Mamele "vegetariene" care nu iau vitamina B12 pot cauza sugarului afectiuni cerebrale. Lipsa laptelui, deci a calciului, cauzeaza oase fragile si fracturi, insa "vegetarienii" pot apela la alte surse de calciu: laptele din soia sau adaugarea cretei (carbonat de calciu) in mancare sau paine.

Fierul si vitamina D, prezente in carne, se pot lua ca supliment alimentar. Totusi, "acestea nu sunt suficiente. Vitaminele luate din pastile nu sunt de ajuns, daca nu sunt completate de proteine", spune nutritionistul Livia Nemo.




Trienala internationala a cartofului in Romania

A 17-a conferinta trienala internationala a Asociatiei cercetatorilor din domeniul cartofului se va desfasura la Brasov, in perioada 6-10 iulie, pentru prima data in Romania.

Directorul Institutului pentru cercetarea cartofului de la Brasov, Sorin Chiru, a declarat ca pe langa conferinte, mese rotunde, intalniri stiintifice, participantii la conferinta vor vizita loturile experimentale ale institutului de la Brasov, precum si depozite de pastrare a cartofului timpuriu, de samanta si cartof pentru procesat din judetele Covasna, Dambovita si Sibiu.

De asemenea, in data de 7 iulie invitatii la conferinta vor participa la Complexul "Aro Palace" la o degustare de preparate culinare pe baza de cartofi. "Este practic un forum unde se intalnesc cercetatori, producatori, furnizori de utilaje procesatori", a precizat Chiru.

Participa 300 de invitati din 35 de tari ale lumii incepand cu Europa, Africa, SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, Australia. Conferinta se desfasoara din trei in trei ani, iar in 2011 gazda conferintei va fi Finlanda.

Anul 2008 a fost declarat de ONU Anul International al Cartofului, reprezentantii Organizatiei precizand ca prin cartof s-ar putea eradica saracia, fiind dupa orez, un alt aliment foarte important in hrana omului, a mai spus Sorin Chiru.

In Romania, suprafata cultivata cu cartofi este de 270.000 de ha, situandu-se pe locul trei in Europa, dupa Polonia si Germania. Cantitatea de cartofi produsa anual in Romania este de 3,2 - 3,8 milioane de tone, cu o productie medie la hectar ce nu depaseste 14,5 tone, fata de 30 de tone - media europeana.




Nordul Californiei in flacari

Un incendiu care se extinde cu mare viteza s-a declansat vineri de-a lungul coastei de nord a Californiei, SUA, (imaginea de sus) devastand case si fortand evacuarea a sute de persoane si blocarea traficului pe distante de zeci de kilometri, relateaza Associated Press, citata de Rompres. Departamentul pentru silvicultura si protectie impotriva incendiilor din California a precizat ca flacarile s-au extins pe o suprafata de 200 de hectare, dar ca pompierii au reusit sa le stinga in proportie de 50%. Initial, 2.000 de persoane fusesera indemnate sa se retraga din fata incendiului, insa dupa ameliorarea situatiei numarul acestora s-a redus. Locuitorii care au avut nevoie de un acoperis pe timpul noptii au fost trimisi la un centru special al Crucii Rosii. Aproximativ 600 de pompieri au fost chemati in lupta cu flacarile, care acum are loc in apropiere de Watsonville, localitate situata la 145 km sud de San Francisco.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>