Stirile zilei de 23.06.2008

misisipii.jpgTitlurile zilei:

Inundatiile din SUA afecteza grav culturile agricole;

Industria polueaza apele din Romania;

Drumuri de mantuiala cu 2 milioane euro;

8 milioane lei pentru plata rentei viagere;

Fermele mici solutie pentru criza alimentara.






Inundatiile din SUA afecteza grav culturile agricole

Inundatiile care au devastat in ultimele trei saptamani Statele Unite ameninta sa scumpeasca si mai mult alimentele la nivel global. Fermierii americani din zona numita „centura de porumb a Americii” au înregistrat pierderi de peste 3 miliarde de dolari deoarece culturile sunt compromise. Criza va fi resimtita in intreaga lume, deoarece Statele Unite reprezintă principalul exportator de porumb al lumii.

Inundaţiile au inceput in Statele Unite la sfarsitul lunii mai. 24 de oameni au murit, iar pagubele se ridică la miliarde de dolari. Sunt cele mai devastatoare inundatii din ultimii 15 ani, spun americanii. Fluviul Mississippi si afluentii sai au rupt digurile si au inundat localitati intregi, dar si sute de hectare de teren agricol in Iowa, Illinois si Missouri (imaginea de sus).

Meteorologii din Statele Unite se asteapta ca apele sa se retrag pana saptamana viitoare, insa pentru recolte este mult prea tarziu. Nu va putea fi recuperat nimic.



Industria polueaza apele din Romania

Poluarea industriala si seceta din ultimii ani au dus la reducerea puritatii apelor de suprafata. Fenomenul s-ar putea mentine daca se continua poluarea.

Raportul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) privind calitatea apelor in 2007 arata o degradare a apelor de suprafata din acest punct de vedere fata de anii precedenti. Astfel, in timp ce, in 2005, 29% din rauri se incadrau in categoria intai de calitate (foarte buna), in 2006 ponderea a scazut la 28,5%, pentru ca, in 2007, aceasta sa ajunga la 25%.

Un alt factor de poluare il reprezintă depozitarea necontrolata a deseurilor pe malul sau in albia raurilor.

Punctele critice sunt:

  • Bazinul Somes - Tisa, raul Lapus, din cauza exploatarilor miniere;
  • Bazinul Mures, pe Valea Sesei;
  • Bazinul Arges - Vedea, zona Glina;
  • Bazinul Oltului, Paraul Sarat, la izvoare, la confluenta cu Oltul si la Caracal, tot in zona de confluenta cu Oltul;
  • Bazinul Siret, Ramnicu Sarat, in amonte de confluenta cu raul Siret si pe Vasluet, in aval de Vaslui, la confluenta cu raul Barlad.



Drumuri de mantuiala cu 2 milioane euro;

Primariile din Popricani, Movileni si Vladeni au fost date in judecata pentru recuperarea a doua milioane de euro, contravaloarea a doua drumuri comunale "modernizate", dar care nu au rezistat nici doi ani.

Autoritatile locale din cele trei comune din Iasi au tocat doua milioane de euro, iar acum trebuie sa dea banii inapoi, scotindu-i din piatra seaca. Fondurile europene obtinute de trei comune s-au dus pe apa simbetei dupa ce lucrarile la doua drumuri comunale au fost facute de mintuiala.



8 milioane lei pentru plata rentei viagere

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost suplimentat cu 8 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de astazi a Guvernului.

Fondurile sunt destinate platii rentei agricole acordate rentierilor, conform Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantata de stat.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si echivalentul in lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.



Fermele mici solutie pentru criza alimentara

Fermele mici reprezinta solutia la criza de hrana si schimbarile climatice, au concluzionat fermierii in aceasta saptamana in cadrul Congresului pentru Hrana Organica, informeaza Reuters.

Federatia Internationala pentru Agricultura Organica (IFOAM) a criticat summitul ONU pe tema crizei de hrana, pentru luarea in considerare, ca solutie, a organismelor modificate genetic si a fertilizatorilor, in loc sa promoveze solutii organice care ar putea rezolva criza la nivel mondial.

Banca Mondiala, intr-un raport dat publicitatii de curand, a aratat ca inca 100 milioane de oameni vor suferi de foame ca rezultat al cresterilor spectaculoase de preturi la hrana din ultimul an.

La summitul ONU din aceasta luna de la Roma, Banca Mondiala a anuntat ca va aloca 1,2 miliarde dolari pentru a ajuta la stoparea crizei.

"Cei 1,2 miliarde cu care Banca Mondiala spune ca va rezolva criza din Africa inseamna 1,2 miliarde pentru industria chimica", a declarat Vandana Shiva, fizician si unul dintre vorbitorii la Congres.

Ea a mai aratat ca fermele industriale se bazeaza pe plantarea unei singure recolte pe suprafete vaste si pe utilizarea masiva a fertilizatorilor, folosindu-se de 10 ori mai multa energie decat se produce.

Pe de alta parte, fermele organice pot contribui prin plantarea mai multor specii diferite de plante in acelasi timp, lucru care ajuta la retinerea solului si a apei, a mai aratat expertul.

Conform datelor IFOAM, o patrime din gazele cu efect de sera generate in lume provin de la fermele industriale. Proportia creste la 40% daca se ia in considerare transportul.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>