Stirile zilei de 24.06.2008

1cartofi.jpg Titlurile zilei:

Ghidul de Bune Practici aproape de forma finala;

Batranii de la tara, viitorii muncitori de la oras;

Legislativul se amesteca in treburile justitie;

Al treile producator de cartofi din UE, in faliment;

Modele de fraudare a fondurilor publice.







Ghidul de Bune Practici aproape de forma finala

Reprezentantii retailerilor si producatorilor se vor intalni joi la Ministerul Agriculturii, pentru o noua runda de discutii pe marginea Ghidului de Bune Practici din domeniu, in urma careia cele doua parti ar putea cadea de acord asupra formei finale a documentului.

Producatorii spun ca definirea pretului de achizitie este cel mai important punct al negocierii, care ar trebui reglementat si prin legislatie.

Definirea pretului de achizitie inseamna ca un produs va avea un pret unic de lista (format din costul de productie si marja de profit a firmei producatoare), dar va ajunge la preturi diferentiate in lanturile de supermarketuri, in functie de taxele impuse de acestea. De exemplu, daca un produs are un pret de lista de 10 de lei, acesta va ajunge la 12 lei intr-un supermarket care impune taxe de 20%, dar la 11 lei intr-un supermarket care impune taxe mai mici.



Batranii de la tara, viitorii muncitori de la oras

Ministerul Muncii vrea sa diminueze criza de muncitori prin "activarea fortei de munca din mediul rural" si "analiza oportunitatilor de prelungire a vietii active".

Potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru, masurile vizate, pot reduce criza generata de migratia in Italia si Spania a peste 2 milioane de romani. "Romania se confrunta in prezent cu o situatie de criza pe piata fortei de munca, aceasta ca urmare a migratiei.

Aducerea taranilor la orase este o masura utopica, a apreciat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Poate cei de la Ministerul Muncii nu stiu, insa noi nu mai avem fabrici socialiste la care navetistii sa poata fi adusi in trenuri si autobuze. Nu avem, de fapt, nici trenuri sau autobuze, deoarece multe s-au anulat, si nici drumuri", a aratat Parvan. Adrian Moraru, specialist la Institutul de Politici Publice (IPP). "Pastrarea in activitate nu trebuie sa se faca fortat. Cine vrea sa munceasca pana la 70 de ani trebuie sa fie liber sa o faca", a apreciat Moraru.

"Nu intelegem care este ratiunea pentru care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, finantata din bani publici, trimite inca muncitori in afara tarii, in timp ce Guvernul cheltuieste alti bani publici pentru aducerea inapoi a romanilor", a conchis Parvan.



Legislativul se amesteca in treburile justitie

Membrii Legislativului au hotarat ca Adrian Nastase si Miron Mitrea sa nu fie nici acuzati de coruptie si nici judecati. Astfel se admite ca lupta anticoruptie a esuat la fel cum a esuat si reforma justitiei. Ambele trebuiau sa mearga umar la umar si sa se sustina una pe cealalta. Combaterea coruptiei trebuia sa ne scape de judecatori, procurori si functionari corupti, iar reforma justitiei trebuia sa elimine coruptia pana la cel mai inalt nivel. Conditia necesara pentru succes era vointa elitei politice. Or, aceasta vointa politica nu a existat niciodata. Dimpotriva. Suntem pe cale sa realizam visul de aur al politicienilor postcomunisti. O societate fara stat de drept, dar membra a Uniunii Europene. O societate in care se poate fura cu imunitate.

In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mire daca Uniunea Europeana va lua act, in raportul pe Justitie ce va fi publicat pe 23 iulie, de esecul reformei Justitiei in Romania. Nu mai ramane decat Bruxellesul. Membrii clasei noastre politice nu ar avea argumente pentru a respinge o eventuala activare a clauzei de salvgardare pe Justitie. Cu toate acestea, clauza ar putea face mai mult rau decat bine si, in plus, ar insemna recunoasterea unui esec comunitar. Nu este exclus insa ca in cazul in care Comisia se abtine sa activeze clauza, sa fie luate in considerare alte masuri, de la blocarea fondurilor, la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.



Al treile producator de cartofi din UE, in faliment

Romania are in acest an una dintre cele mai bune productii de cartofi din ultima perioada, dar producatorii avertizeaza ca sunt in pragul falimentului. Preturile mici oferite de angrosisti naruie sperantele agricultorilor de a-si acoperi cel putin cheltuielile facute. Ei cer interventia statului pentru ca Romania a fost invadata de importuri de cartofi, iar productia autohtona ar putea fi grav afectata in lipsa unor masuri.

Piata cartofilor timpurii este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, pretul mediu de vanzare fiind de aproximativ 0,3-0,4 lei/kg, ajungand si la 0,25 lei/kg. Producatorii de cartofi de vara din Lunguletu, vestita localitate damboviteana in productia de cartofi si varza, sustin ca aceleasi preturi erau inregistrate si acum cativa ani. "Situatia este grava", a declarat Ion Vlad, primarul localitatii Lunguletu. Potrivit acestuia, costurile de productie se ridica la aproximativ 8500 de lei/ha, la o productie medie de 25 de tone/ha. Pe langa lucrarile agricole necesare, costuri foarte mari sunt determinate de samanta de cartofi, pesticide, forta de munca si motorina.

De fapt, toti producatorii s-au plans de neinterventia statului in conditiile in care piata romaneasca este dominata de importurile de cartofi din Grecia si Polonia, in special. Ei au atras atentia ca intrarea in UE a deschis granitele si a permis intrarea in tara a cartofilor "refuzati" in alte state. Producatorii au precizat ca "in afara" sunt buni de comercializat numai cartofii cu diametrul de 5-7 cm. Restul ce ramane dupa aceasta selectie - cartofi mai mari sau mai mici - ajunge pe piata romaneasca. Ei considera ca preturile de achizitie in tarile exportatoare, precum Grecia, sunt extrem de mici, "aproape gratis" pentru ca este vorba de produse care nu au valoare acolo. Din acest motiv, preturile de comercializare din Romania falimenteaza productia autohtona. "La Arad, cartofii refuzati la export din Ungaria ajung la un pret de 0,6 lei/kg adusi acasa", precizeaza un fermier.



Modele de fraudare a fondurilor publice

Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a transmis HotNews.ro trei exemple de proiecte cu finantare UE, anchetate in acest an, in care au fost descoperite fraude. Este vorba despre beneficiari ai programelor PHARE, mai exact, componentele destinate proiectelor de cooperare transfrontaliera, infrastructura mare si achizitii de utilaje pentru IMM. In cele trei proiecte DLAF a constatat prejudicii de aproape 1,8 milioane euro.

Dat fiind ca proiectele sunt inca in curs de investigare, DLAF nu a furnizat numele persoanelor sau ale companiilor implicate. Situatiile prezentate constituie, practic, "modele" utilizate pentru fraudarea fondurilor publice.

Cazul 1 - "Lupul paznic la oi": frauda a fost comisa de chiar gestionarul de fond, responsabil cu selectia beneficiarilor, in complicitate cu acestia; implicare activa a gestionarului de fond in activitatea infractionala, prin directionarea proiectelor catre asociatii ale unor rude apropiate; activitate infractionala cu caracter continuat.

Cazul 2 - Contract de lucrari acordat in conditii ilegale: proiect PHARE infrastructura in care fondurile europene au fost pierdute din cauze ce tin in principal de acordarea contractului de lucrari catre un constructor incapabil sa realizeze lucrarile; subcontractarea majoritatii lucrarilor; decontarea unor lucrari neefectuate sau pentru care nu s-a putut face dovada executiei.

Cazul 3 - Falsificarea procedurii de achizitii publice: simularea licitatiilor publice; transfer scriptic de echipamente tehnologice intre companii din sfera de influenta a aceleiasi persoane; supraevaluarea achizitiilor; folosirea aceluiasi „mod de operare” atat pentru obtinerea de fonduri europene cat si pentru accesarea unui ajutor de stat.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>