Stirile zilei de 24.06.2008

1cartofi.jpg Titlurile zilei:

Ghidul de Bune Practici aproape de forma finala;

Batranii de la tara, viitorii muncitori de la oras;

Legislativul se amesteca in treburile justitie;

Al treile producator de cartofi din UE, in faliment;

Modele de fraudare a fondurilor publice.







Ghidul de Bune Practici aproape de forma finala

Reprezentantii retailerilor si producatorilor se vor intalni joi la Ministerul Agriculturii, pentru o noua runda de discutii pe marginea Ghidului de Bune Practici din domeniu, in urma careia cele doua parti ar putea cadea de acord asupra formei finale a documentului.

Producatorii spun ca definirea pretului de achizitie este cel mai important punct al negocierii, care ar trebui reglementat si prin legislatie.

Definirea pretului de achizitie inseamna ca un produs va avea un pret unic de lista (format din costul de productie si marja de profit a firmei producatoare), dar va ajunge la preturi diferentiate in lanturile de supermarketuri, in functie de taxele impuse de acestea. De exemplu, daca un produs are un pret de lista de 10 de lei, acesta va ajunge la 12 lei intr-un supermarket care impune taxe de 20%, dar la 11 lei intr-un supermarket care impune taxe mai mici.



Batranii de la tara, viitorii muncitori de la oras

Ministerul Muncii vrea sa diminueze criza de muncitori prin "activarea fortei de munca din mediul rural" si "analiza oportunitatilor de prelungire a vietii active".

Potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru, masurile vizate, pot reduce criza generata de migratia in Italia si Spania a peste 2 milioane de romani. "Romania se confrunta in prezent cu o situatie de criza pe piata fortei de munca, aceasta ca urmare a migratiei.

Aducerea taranilor la orase este o masura utopica, a apreciat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Poate cei de la Ministerul Muncii nu stiu, insa noi nu mai avem fabrici socialiste la care navetistii sa poata fi adusi in trenuri si autobuze. Nu avem, de fapt, nici trenuri sau autobuze, deoarece multe s-au anulat, si nici drumuri", a aratat Parvan. Adrian Moraru, specialist la Institutul de Politici Publice (IPP). "Pastrarea in activitate nu trebuie sa se faca fortat. Cine vrea sa munceasca pana la 70 de ani trebuie sa fie liber sa o faca", a apreciat Moraru.

"Nu intelegem care este ratiunea pentru care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, finantata din bani publici, trimite inca muncitori in afara tarii, in timp ce Guvernul cheltuieste alti bani publici pentru aducerea inapoi a romanilor", a conchis Parvan.



Legislativul se amesteca in treburile justitie

Membrii Legislativului au hotarat ca Adrian Nastase si Miron Mitrea sa nu fie nici acuzati de coruptie si nici judecati. Astfel se admite ca lupta anticoruptie a esuat la fel cum a esuat si reforma justitiei. Ambele trebuiau sa mearga umar la umar si sa se sustina una pe cealalta. Combaterea coruptiei trebuia sa ne scape de judecatori, procurori si functionari corupti, iar reforma justitiei trebuia sa elimine coruptia pana la cel mai inalt nivel. Conditia necesara pentru succes era vointa elitei politice. Or, aceasta vointa politica nu a existat niciodata. Dimpotriva. Suntem pe cale sa realizam visul de aur al politicienilor postcomunisti. O societate fara stat de drept, dar membra a Uniunii Europene. O societate in care se poate fura cu imunitate.

In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mire daca Uniunea Europeana va lua act, in raportul pe Justitie ce va fi publicat pe 23 iulie, de esecul reformei Justitiei in Romania. Nu mai ramane decat Bruxellesul. Membrii clasei noastre politice nu ar avea argumente pentru a respinge o eventuala activare a clauzei de salvgardare pe Justitie. Cu toate acestea, clauza ar putea face mai mult rau decat bine si, in plus, ar insemna recunoasterea unui esec comunitar. Nu este exclus insa ca in cazul in care Comisia se abtine sa activeze clauza, sa fie luate in considerare alte masuri, de la blocarea fondurilor, la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.



Al treile producator de cartofi din UE, in faliment

Romania are in acest an una dintre cele mai bune productii de cartofi din ultima perioada, dar producatorii avertizeaza ca sunt in pragul falimentului. Preturile mici oferite de angrosisti naruie sperantele agricultorilor de a-si acoperi cel putin cheltuielile facute. Ei cer interventia statului pentru ca Romania a fost invadata de importuri de cartofi, iar productia autohtona ar putea fi grav afectata in lipsa unor masuri.

Piata cartofilor timpurii este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, pretul mediu de vanzare fiind de aproximativ 0,3-0,4 lei/kg, ajungand si la 0,25 lei/kg. Producatorii de cartofi de vara din Lunguletu, vestita localitate damboviteana in productia de cartofi si varza, sustin ca aceleasi preturi erau inregistrate si acum cativa ani. "Situatia este grava", a declarat Ion Vlad, primarul localitatii Lunguletu. Potrivit acestuia, costurile de productie se ridica la aproximativ 8500 de lei/ha, la o productie medie de 25 de tone/ha. Pe langa lucrarile agricole necesare, costuri foarte mari sunt determinate de samanta de cartofi, pesticide, forta de munca si motorina.

De fapt, toti producatorii s-au plans de neinterventia statului in conditiile in care piata romaneasca este dominata de importurile de cartofi din Grecia si Polonia, in special. Ei au atras atentia ca intrarea in UE a deschis granitele si a permis intrarea in tara a cartofilor "refuzati" in alte state. Producatorii au precizat ca "in afara" sunt buni de comercializat numai cartofii cu diametrul de 5-7 cm. Restul ce ramane dupa aceasta selectie - cartofi mai mari sau mai mici - ajunge pe piata romaneasca. Ei considera ca preturile de achizitie in tarile exportatoare, precum Grecia, sunt extrem de mici, "aproape gratis" pentru ca este vorba de produse care nu au valoare acolo. Din acest motiv, preturile de comercializare din Romania falimenteaza productia autohtona. "La Arad, cartofii refuzati la export din Ungaria ajung la un pret de 0,6 lei/kg adusi acasa", precizeaza un fermier.



Modele de fraudare a fondurilor publice

Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a transmis HotNews.ro trei exemple de proiecte cu finantare UE, anchetate in acest an, in care au fost descoperite fraude. Este vorba despre beneficiari ai programelor PHARE, mai exact, componentele destinate proiectelor de cooperare transfrontaliera, infrastructura mare si achizitii de utilaje pentru IMM. In cele trei proiecte DLAF a constatat prejudicii de aproape 1,8 milioane euro.

Dat fiind ca proiectele sunt inca in curs de investigare, DLAF nu a furnizat numele persoanelor sau ale companiilor implicate. Situatiile prezentate constituie, practic, "modele" utilizate pentru fraudarea fondurilor publice.

Cazul 1 - "Lupul paznic la oi": frauda a fost comisa de chiar gestionarul de fond, responsabil cu selectia beneficiarilor, in complicitate cu acestia; implicare activa a gestionarului de fond in activitatea infractionala, prin directionarea proiectelor catre asociatii ale unor rude apropiate; activitate infractionala cu caracter continuat.

Cazul 2 - Contract de lucrari acordat in conditii ilegale: proiect PHARE infrastructura in care fondurile europene au fost pierdute din cauze ce tin in principal de acordarea contractului de lucrari catre un constructor incapabil sa realizeze lucrarile; subcontractarea majoritatii lucrarilor; decontarea unor lucrari neefectuate sau pentru care nu s-a putut face dovada executiei.

Cazul 3 - Falsificarea procedurii de achizitii publice: simularea licitatiilor publice; transfer scriptic de echipamente tehnologice intre companii din sfera de influenta a aceleiasi persoane; supraevaluarea achizitiilor; folosirea aceluiasi „mod de operare” atat pentru obtinerea de fonduri europene cat si pentru accesarea unui ajutor de stat.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>