Stirile zilei de 3.07.2008

avionan2.jpgTitlurile zilei:

Un avion sa prabusit in Ilfov;

Asezari pescaresti demolate;

Se lanseaza Programul pentru Pescuit;

Banii alocati Deltei sunt irositi;

Motorina cu acciza redusa in curand.





Un avion sa prabusit in Ilfov

Un avion s-a prabusit azi la Stefanesti, Ilfov. La bordul avionului se aflau doua persoane, pilotul si copilotul, care au scapat cu viata. Avionul a fost distrus in totalitate si a luat foc. Aparatul a cazut in curtea unui depozit de legume-fructe, la aproximativ 200 de metri de cea mai apropiata gospodarie, care nu a fost afectata.

Pilotul si copilotul au scapat cu rani usoare si au fost transportati la un spital din Bucuresti. Pilotul are aproximativ 50 de ani, iar copilotul are 60 de ani. Avionul, care sa prabusit efectua tratamente chimice la culturile agricole cu pesticide.

Cei doi au povestit pompierilor ca au avut o defectiune la aparatul de zbor.



Asezarile pescaresti de pe Litoral sunt demolate

Una ditre cele mai vechi asezari pescaresti de pe litoral, ,"Delfinul 1", este in pragul desfiintarii. Noile planuri de refacere a falezelor si dezvoltarea activitatilor turistice gen "marina" nu le includ pe cele aproape o suta de suflete ale satului. Oamenii, majoritatea pensionari, au primit la sfarsitul saptamanii trecute instiintari privind demolarea baracilor pentru a face loc buldozerelor.

Fiecare oras sau comuna din judetul Constanta din vecinatatea malului marii trebuia sa aiba, in viziunea guvernarii de dinainte de 1989, un mic sat de pescari pentru conservarea traditiei de sute de ani a pescuitului traditional. Statul comunist percepea taxe de la oamenii marii, dar nu s-a amestecat niciodata in problemele administrative ale comunitatilor de pescari. Dupa 1990, pe masura dezvoltarii domeniului imobiliar, falezele au intrat in atentia agentiilor de profil, iar in zonele altadata salbatice au aparut ca ciupercile dupa ploaie tot felul de constructii de agrement si vile. Statiunile consacrate au atins in anii trecuti nivelul de saturatie in materie de constructii pe faleza, astfel ca investitorii s-au reorientat spre zonele mai salbatice. Intregul litoral, incepand cu punctul nordic Vadu si pana la 2 Mai, face subiectul unor planuri de dezvoltare menite sa transforme falezele pustii in noi statiuni turistice.



Se lanseaza oficial Programul Operational pentru Pescuit

In ziua de 11 iulie se va desfasura la Neptun, hotel Doina, sala de conferinte Europa, lansarea oficiala a Programului Operational pentru Pescuit.

Programul Operational pentru Pescuit al Romaniei a fost elaborat de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in conformitate cu legislatia Consiliului Europei, in urma unui proces de consultare a agentilor socio-economici, autoritatilor publice centrale si locale, sindicatelor, ONG-urilor si organizatiilor profesionale.

La conferinta pentru lansarea Programului Operational pentru Pescuit sunt invitati oficiali ai Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Autoritatii de Management (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura), ai Autoritatii de plata (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit), ai Autoritatii de Audit (Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi), ai Autoritatii de Certificare (Directia pentru coordonarea agentiilor de plati), a ministerelor implicte in implementarea obiectivelor Programului Operational pentru Pescuit. De asemenea din partea Comisiei Europene va participa o delegatie condusa de domnul Emilio Mastracchio director in cadrul Directiei Generale MARE a Comisiei Europene.

Sunt invitati si reprezentanti ai organizatiile non-guvernamentale, universitatile de profil, institutele de cercetare, organizatiile ale producatorilor, agentilor economici care activeaza in domeniu. Inregistrarea participantilor va incepe la ora 09:00 urmand ca la ora 10:00 sa aiba loc deschiderea lucrarilor Conferintei de lansare.

La ora 11:30 este programata o conferinta de presa cu participarea reprezentantului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, a presedintelui Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, a unui reprezentant al Directiei Generale MARE a Comisiei Europene.



Banii alocati Deltei sunt irositi sistematic

De decenii in sir, autoritatile romane incearca sa convinga pe oricine vrea sa asculte ca Delta Dunarii este un taram turistic fabulos si ca fac eforturi sustinute pentru a-l pune in valoare. In realitate, eforturile facute de autoritati pentru punerea in valoare a acestei zone sunt aproape nule, iar banii alocati din bugetul public sunt irositi sistematic.

Astfel, in timp ce investitiile private care au inflorit in Delta Dunarii sunt periclitate de lipsa celor mai banale elemente de infrastructura, Guvernul si administratia din judetul Tulcea au cheltuit o buna parte din cele 40 milioane euro pentru proiecte turistice de care nu este nevoie sau care dubleaza obiective deja existente. La doi ani de la adoptarea de catre Guvern a programului privind "Dezvoltarea integrata si echilibrata a zonei turistice din Delta Dunarii", prea putine dintre obiectivele sale au fost atinse. Cea mai mare parte dintre sumele cheltuite a mers catre diverse studii de fezabilitate sau documentatii tehnice.

Proiectele propuse sunt blocate fie de neintelegerile dintre autoritatile locale, fie de organizatiile de mediu care au sesizat prejudiciile pe care le-ar fi adus asupra ecosistemului finalizarea acelorobiective. Autoritatile locale recunosc cu jumatate de gura ca blocarea investitiilor este determinata tocmai de lipsa unei strategii privind dezvoltarea acestei zone.



Acciza redusa, la motorina folosita in agricultura

Acciza la motorina folosita in agricultura va fi redusa, a anuntat, miercuri, la Guvern, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, aratand ca a primit un raspuns favorabil din partea Comisiei Europene (CE) pentru scaderea acestei taxe.

Romania a solicitat avizul Comisiei Europene pentru reducerea accizei la motorina folosita in agricultura, iar ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, estima, la sfarsitul saptamanii trecute, ca un raspuns va fi primit in circa doua saptamani.

Agricultorii au solicitat reducerea accizei pentru motorina folosita la lucrarile agricole in primavara acestui an, la fel ca si anul trecut, acuzand costurile foarte ridicate.

O alta propunere a fost cresterea subventiei acordate pentru motorina folosita in agricultura, insa oficialii din ministerul Agriculturii au aratat ca nivelul de un leu pe litru a fost deja notificat la Bruxelles si nu mai poate fi modificat.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>