Stirile zilei de 10.07.2008

cabanos.jpgTitlurile zilei:

Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles;

Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal;

Lansarea Programului Operational pentru Pescuit;

Producatorii se feresc de pietele mobile;

Proiectul "Arome din tara mea".







Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles

Marti, 15 iulie 2008, are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului de Ministri Agricultura si Pescuit. Romania va fi reprezentata de Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care va fi insotit de Mihaela Luca, Subsecretar de Stat pentru Afaceri Europene.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului sunt: controlul de sanatate al politicii Agricole Comune, instituirea unui program comunitar privind distribuirea fructelor si legumelor in scoli, decizia referitoare la autorizarea plasarii pe piata europeana a produselor continand soia modificată genetic si decizia cu privire la plasarea pe piata europeana a bumbacului modificat genetic.

Punctele de pe agenda Consiliului care vizeaza sectorul pescuitului sunt: comunicarea Comisiei referitoare la masurile propuse pentru ameliorarea crizei economice din sectorul pescuitului, restructurarea flotelor europene de pescuit afectate de criza economică, acordul de pescuit semnat intre UE si Republica Islamică Mauritania.

La punctele secundare de pe agenda, Romania a formulat o solicitare cu privire la sectorul forestier. Romania considera ca este necesara o abordare integrata in cadrul Uniunii Europene a problematicilor complexe ce vizeaza acest sector, prin unificarea structurilor actuale relevante de la nivelul Comisiei Europene.



Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal

Mart, 8 iulie 2008, o echipadin Ministerul Agriculturii s Dezvoltaii Rurale, condusa

de Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a participat la intalnirea cu producatorii agricoli din sectorul vegetal desfasurata in judetul Ialomita.

Scopul intalnirii a fost discutarea modalitatilor de sprijin destinate fermierilor, atat pentru infiitarea culturilor de toamna, cat si in vederea valorificarii eficiente a productiei.

Una dintre masurile supuse discutiei de Ministrul Agriculturii este reluarea programului Fermierul, cel mai tarziu in luna august. Pentru cresterea capacitatii de stocare a cerealelor in ferme, o parte din sumele alocate prin Program ar putea fi destinate investitiilor in constructia si modernizarea silozurilor, atat pentru investitii individuale cat si pentru investitii propuse de forme asociative cu caracter economic ale fermierilor.

Ministrul Ciolos a anuntat ca va relua discutiile cu bancile in ceea ce priveste mecanismul de cesiune de creante pentru subventiile la hectar din 2008. Prin intermediul acestui instrument, fermierii eligibili pentru a primii subventii vor avea posibilitate de a contracta credite in valoare de pana la 70% din valoarea subventiei, in conditii avantajoase , in baza unei adeverinte privind eligibilitatea, emisa de APIA.

Fermierii au subliniat importanta reducerii accizei la motorina, mai ales in contextul cresterii preturilor la carburanti, cu repercusiuni asupra maririi cheltuielilor pentru infiintarea culturilor de toamna. Ministrul Ciolos a precizat ca sprijina in continuare demersul fermierilor, atat pe langa Ministerul de Finante, cat in Guvernul Romaniei.



Lansarea Programului Operational pentru Pescuit

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura organizeaza in data de 11 iulie 2008, incepand cu ora 10.00, „Conferinta nationala de lansare a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013”, care se va desfasura la Neptun, Hotel Doina, Sala de conferinte Europa.

Pana in anul 2013, in cadrul Programului Operational de Pescuit, sectorul pescaresc din Romania va beneficia de 307 milioane euro fonduri publice nerambursabile, din care  230 milioane sunt fonduri europene, iar 77 milioane reprezinta contributia nationala.

In prima etapa vor fi lansate patru Masuri privind investitia productiva in acvacultura, prelucrarea si comercializarea produselor pescaresti si de acvacultura, investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate si compensari socio-economice acordate pescarilor.

Plecand de la premisa ca aderarea la Uniunea Europeana deschide noi oportunitati pentru sectorul pescaresc, dar si ca, in acelasi timp, aduce noi provocari si noi reguli ale jocului, conferinta isi propune sa ofere unele informatii, precum:

  • care sunt fondurile europene destinate sectorului pescaresc si modalitatile prin care se poate beneficia de finantare;
  • cum pot potentialii beneficiari accesa fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare,
  • care sunt masurile prioritare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit care vor fi lansate in prima etapa;

Totodata, se doreste ca aceasta conferinta sa reprezinte un real moment de comunicare intre toate partile interesate si sa aiba ca finalitate implicarea autoritatilor centrale si locale si a liderilor de opinie in eforturile de dezvoltare a sectorului de pescuit.

Aceasta conferinta se va bucura de prezenta domnului Dacian Ciolos - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a reprezentantilor Comisiei Europene.

Activitatea de promovare a Programului Operaţional pentru Pescuit initiata prin intermediul acestei conferinte reprezinta doar prima etapa dintr-o campanie de informare si publicitate, ce urmeaza fi realizata in perioada urmatoare, atat la nivel national, cat si la nivel teritorial.

Reprezentantii mass-media sunt invitati sa participe la ora 11.30 la conferinta de presa, precum si pe intreg parcursul desfasurarii manifestarii.



Producatorii se feresc de pietele mobile

Producatorii se feresc de pietele mobile atat de frica «taxei de protectie», cat si de faptul ca ar putea ramane cu marfa nevanduta. Municipalitatea doreste prin acest proiect vanzarea produselor agricole direct de la sursa, la un pret mai mic.

Dupa experienta de acum patru ani, cand in sectorul 5 al Capitalei au aparut primele piete volante, Primaria Generala a Capitalei doreste reinvierea acestora. Motivul invocat de primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, este legat de incercarea ca reteaua de comercializare a produselor alimentare sa se faca direct de la producator si, implicit, la un pret mai mic. In fond, aceasta decizie duce la schimbarea unei mafii cu o alta mafie, fara nici un folos pentru tarani, pentru ca lipsa unui control constant din partea organelor abilitate ar putea face ca aceste spatii special amenajate sa fie preluate de anumite retele de comercianti. Acestia din urma pot cere direct sau indirect producatorilor  “taxe de protectie”, taxe ce pot depasi sume de bani de pana la 100 de lei pe zi. “Acum patru ani am ales sa vand legumele intr-o astfel de piata. Am fost verificat daca am autorizatie de producator, am platit legal administratiei taxa de inchiriere atarabei si cantarul. Pe vremea aceea, inchirierea unei tarabe pe zi era de cinci lei, iar dupa ce o achitam, la un interval de aproximativ trei ore apareau doi indivizi care cereau «taxa de protectie»”, ne-a declarat Ion Greceanu, agricultor din comuna Hotarele din judetul Giurgiu. Mai mult, producatorii agricoli considera ca daca aceste spatii special amenajate pentru vanzarea alimentelor direct de la sursa vor fi organizate doar la sfarsit de saptamana, nu este deloc in beneficiul lor. “Pe timpul verii, ritmicitatea de culegere a legumelor este de cel putin o data la doua-trei zile. In aceste conditii, pentru a nu mai pierde o zi de munca prefer vanzarea produselor mele direct din poarta sau la angrosisti”, ne-a mai spus Ion Greceanu. Pietele volante vor fi plasate in cartierele cu populatie saraca.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, si cu presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, despre necesitatea reducerii preturilor la produsele agroalimentare care se comercializeaza în pietele bucurestene. Printre masurile stabilite se înscrie delimitarea unui total de 30% dintre locurile destinate comercializarii în piete, care sa fie rezervate exclusiv taranilor, adica producatorilor autohtoni. În acest mod, practica desfacerii produselor agro-alimentare pe trotuarele din vecinatatea pietelor va fi descurajata, iar nivelul preturilor va fi mentinut în limite normale. Astfel, de saptamâna viitoare se va forma o comisie mixta din care vor face parte reprezentanti ai Primariei Generale cu drept de decizie si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii. Acest grup de lucru va stabili regulile de organizare si functionare a pietelor mobile, prin intermediul carora se urmareste promovarea produselor românesti, în principal legume-fructe. Pietele mobile vor functiona în locatii desemnate de municipalitate, cu o frecventa de pâna la 2-3 ori pe saptamâna. “In pietele mobile vor fi vandute legume si fructe proaspete din productia autohtona, lactate si chiar produse de carne traditionale, in perioada sarbatorilor. Deja am luat legatura cu comunitati de mici producatori din Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Galati si Olt. Pentru a ne asigura ca cei care isi desfac produsele in pietele mobile sunt doar producatori romani, vom aplica trei masuri de siguranta: certificat de producator de la primarie, carnetele de sindicat de la noi si adeverinta de la APIA cu suprafetele agricole inregistrate. Aceste locuri special amenajate pentru producatori vor fi amplasate in cartiere cu probleme sociale deosebite, in special cu persoane in varsta. Mai mult, preturile vor fi mai mici ca in piete sau in supermarketuri, pentru ca dispar intermediarii. In plus, vor fi produse romanesti”, ne-a precizat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae.



Proiectul "Arome din tara mea"

Recent, Intr-un comunicat de presa, Campofrio a anuntat recentul su proiect, "Arome din tara mea", prin intermediul caruia va lansa pe piata spaniola două produse specifice romanesti: cabanosul si salamul de vara. Acestea vor fi comercializate in supermarket-urile spaniole Eroski, Makro si Hiper Usera.

"Alegerea acestor produse pentru a fi comercializate in Spania nu a fost foarte dificila. Campofrio are o fabrica de mezeluri in Romania si cunosteam deja aceste produse", a declarat Jaime Lobera, director de Marketing la Campofrio.

Intreprinderea a considerat acest moment ca fiind cel mai oportun pentru a lansa, pe piata spaniola alimentele romanesti, deoarece in randul imigrantilor, romanii reprezinta colectivul cel mai numeros, si anume 728.967 de persoane.

"Vrem sa-i ajutam pe romani sa se simta mai aproape de casa, dar, in acelasi timp, vrem ca populatia spaniola sa cunoasca produse alimentare ce provin dintr-o cultura diferita de a noastra", a adaugat Lobera.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>