Stirile zilei de 11.07.2008

venus.jpg
Titlurile zilei:

In 2008 intra 2 miliarde euro fonduri UE;

Vehicole pentru fermieri la Campulung;

Seminar privind cooperativelor agricole;

Fenomene climaterice extreme in vara lui 2008;

Descentralizarea administratiei agricole.












In 2008 intra 2 miliarde euro fonduri UE

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza ca pana la finele acestui an intrarile de fonduri europene in Romania vor ajunge la doua miliarde euro, in conditiile in care in primele sase luni ale anului valoarea fondurilor UE, in afara de cele destinate agriculturii, totaliza 1,68 miliarde euro.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat cu reprezentantii ministerelor responsabile pentru derularea programelor de finantare din fonduri europene.
Acesta le-a solicitat ministrilor implicati in coordonarea fondurilor structurale sa explice opiniei publice intr-un limbaj mai accesibil metodologia de elaborare a proiectelor intocmite pentru atragerea fondurilor UE. Seful Guvernului a precizat ca sunt inregistrate inca probleme in ceea ce priveste demararea si cofinantarea proiectelor, precum si in pregatirea proiectelor majore in domeniul transporturilor si transmiterea acestora spre aprobare la Comisia Europeana.



Vehicole pentru fermieri, la Campulung

Amrom Automotive Campulung vrea sa lanseze, pana la sfarsitul acestui an, productia unui vehicul destinat fermierilor, construit pe o platforma Aro, cu motoare Ford, proiectul ridicandu-se la peste 60 de milioane de euro, din care 28 de milioane de euro provin din fonduri structurale, transmite Mediafax. "Amrom are in studiu inclusiv o finantare pentru un automobil destinat fermierilor. Valoarea proiectului este cuprinsa intre 60 şi 80 de milioane de euro, iar 28 de milioane de euro ar trebui sa provina din fonduri structurale", a declarat directorul economic al Amrom Automotive Campulung, Niculae Enoiu, citat de Mediafax.

El a spus ca vehiculul, conceput de Amrom, va fi destinat fermierilor si uzului agricol, va avea o productie anuala de 15.000 de unitati in primul an complet de productie, iar pretul ar trebui sa fie de circa 15.000 de euro, fara TVA.



Seminar privind cooperativelor agricole

In perioada 02-04 iulie 2008, Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA), cu sprijinul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola si OJCA Maramures, a organizat un seminar avand ca tema prezentarea evolutiei cooperativelor agricole din Romania si a structurilor superioare ale acestora.

Actiunea s-a desfasurat in localitatea Danesti si s-a bucurat de prezenta unui numar mare de participanti, printre acestia numarandu-se Hiroshi Terunuma - expert JICA , Ioana Simion - consilier ANCA, Bogdan Oancea - consilier ANCA, Dumitru Ardelean - presedinte al cooperativei agricole „Transilvania” Zalau, Gheorghe Verdes - presedintele „Nordvest Carn”, Szasz Samu - fondator al cooperativei agricole „Lapusana”, Farnas Ferencz, reprezentant al cooperativei agricole „Toldi” Nusfalau, Claudiu Franc - presedinte al Federatiei APA Transilvania etc.

Pe parcursul dezbaterilor s-au prezentat o serie de succese obtinute in procesul de asociere in agricultura, reliefandu-se totodata dificultatile intampinate in derularea unor activitati specifice.

In finalul seminarului au fost initiate procedurile de infintare a uniunii pe ramura a cooperativelor agricole din domeniul cresterii animalelor.



Fenomene climaterice extreme in vara lui 2008

Specialistii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) au anuntat, ca lunile iulie si august vor fi secetoase, insa perioadele de canicula vor alterna cu ploi de intensitate mare, care pot provoca local inundatii. Oficialii ANAR dau asigurari, insa, ca in acest sezon estival intensitatea fenomenului de seceta va fi mai putin resimtita, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In urmatoarele doua luni, specialistii avertizeaza ca in zonele din sudul Moldovei si Olteniei, dar si in Dobrogea si Baragan se va resimti un puternic efect de sera. Fenomenul va fi contracarat, insa, de precipitatii de scurta durata, care vor cadea in aceasta perioada. In plus, desi seceta din acest an nu va afecta resursele de apa din Romania, totusi probleme vor exista in ceea ce priveste sistemul de irigatii. Zonele cele mai afectate din acest punct de vedere sunt cele din Banat, Podisul Moldovei, Barlad, Vaslui, Baragan si Campia Olteniei, unde temperaturile vor fi foarte mari in aceasta vara si pentru o perioada lunga de timp.



Stadiul descentralizarii in domeniul administratiei agricole

Revista Eu.Ro.Com organizeazaa, in data de 11 – 13 iulie 2008 la Hotel Palace, Statiunea Venus (imaginea de sus), seminarul cu cu tema: „Stadiul descentralizarii in domeniul administratiei agricole” in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Obiectivul conferintei este acela de a prezenta strategiile de descentralizare si importanta acestora in gestionarea eficienta a administratiei agricole. La acest eveniment sunt invitati sa participe: Autoritati centrale si locale, Presedinti ai Consiliilor Judetene, Prefecturi, reprezentanti ai Consiliilor locale, Primari si Viceprimari, directori ai Directiilor Agricole pentru Dezvoltare Rurala, ai Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola, ai Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, reprezentanti ai fermierilor, ai grupurilor de producatori, ai cooperativelor si asociatiilor agricole, precum si Agenti economici ce activeaza in domeniul agricol.

Scopul principal al seminarului este acela de a realiza un context favorabil in care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va dezbate stadiul actual al descentralizarii activitatilor din domeniul agricol si strategia ministerului pentru urmatorii ani precum si evolutia formelor asociative din ultima perioada.

Sustinerea seminarului Eu.Ro.Com. “Stadiul descentralizarii in domeniul administratiei agricole” vine in intampinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale.

Acest eveniment face parte dintr-o serie de sase seminarii regionale, care vor dezbate, pe langa problema descentralizarii la nivel de politici ministeriale si problemele specifice fiecarei zone geografice, oferind prilejul autoritatilor locale sa isi expuna opiniile in fata celor centrale, in scopul solutionarii si stabilirii unei strategii concrete si complete de rezolvare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>