Stirile zilei de 12.07.2008

ardpaie.jpgTitlurile zilei:

Incendiu de miriste;

2008, an slab in pomicultura;

Un american, primar in Romania;

Se primesc mai usor bani prin FEADR;

Restructurari pentru camerelor agricole.







Incendiu de miriste

Paznicii muzeului din localitate Golesti au vazut flacari pe campul din apropierea cladirii si au dat alarma.

Pompierii au ajuns inainte ca focul sa intre in sat. Din cauza accesului dificil, au mers pe jos pana la campul aprins si au stins flacarile cu apa adusa in sticle si cu lopeţile. Se pare ca incendiul a izbucnit in jurul orei 1 noaptea. Pompierii spun ca, cel mai probabil, focul a fost pus intentionat, pentru a curata terenul de resturile de vegetatie.

Arderea miristilor si a resturilor vegetale fara acordul autoritatilor de mediu se sanctioneaza cu amenzi intre 3000 si 50000 RON. Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fermierii romani trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu si in ceea ce priveste standardele pentru mentinerea continului optim de materie organica in sol, prin aplicarea unor practici agricole corespunzatoare privind arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul agricol. De asemenea, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisă numai cu acordul autorităţilor competente pentru protectia mediului.

Asemenea prevederi enuntate anterior se regasesc in Ordinul comun (nr.1381/20 decembrie 2006) al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Fara exagerare, prin arderea miristilor si a resturilor vegetale se degaja poluanti implicati in generarea afectului de sera care duce la modificari climatice tot mai evidente pe plan mondial.



2008, an slab in pomicultura

Productia de fructe autohtone este intr-o scadere continua. Anul acesta, s-au copt doar 10%-15% din potentialul de productie de visine, cirese, caise si prune timpurii. Asta si din cauza temperaturilor scazute din martie.

Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform Eurostat. In tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii.

"La ora actuala, Romania mai asigura din productia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Marul si prunul merg destul de bine, dar in rest imbatrinirea livezilor, retrocedarile, care au facut ca multe unitati sa fie parasite, si-au pus amprenta. Sectorul este intr-un declin puternic si doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situatia", a declarat Aurel Tanase, directorul general al Interprofesionalei de Legume si Fructe din Romania, citat de ziare.com.

Productia de fructe a scazut de la 1,6 milioane de tone in 2005, la 1,5 milioane in 2006, iar in 2007 a ajuns la 1 milion de tone.

Punerea pe picioare a unei livezi este destul de costisitoare. Doar un hectar de pomi fructiferi costa de la 20.000-25.000 pana la 30.000-35.000 de euro (o livada intensiva cu irigatii prin picurare), costuri la care se pot adauga inca 10.000 de euro pentru plasa antigrindina si antipasari.

O alta problema este lipsa unei autoritati care sa vegheze la calitatea produselor puse pe piata.



Un american, primar in Romania

Un roman nascut in judetul Timis, dar realizat in Statele Unite ale Americii, s-a intors in satul natal pentru a fi primar. Samuel Lupulescu, "Sam"-dupa cum ii spun americanii, si-a lasat familia si afacerile in America si s-a intors, dupa aproape 20 de ani, in comuna natala Fardea, pentru a deveni primar.

Samuel Lupulescu are 40 de ani, e necasatorit si in ianuarie 1989 a ajuns in America unde si-a terminat studiile si si-a deschis o firma in Detroit. Desi afacerea ii merge foarte bine s-a intors acasa la Fardea. Cei care il cunosc pe Samuel de cand era copil sunt incantati ca a revenit acasa, ei spera sa faca din Fardea o localitate prospera.

Daca va realiza ceea ce si-a propus in acest mandat, Samuel Lupulescu nu exclude posibilitatea de a candida si pentru al doilea mandat de primar.



Se primesc mai usor bani din FEADR

Guvernul a modificat cadrul general de implementare a masurilor cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in perioada 2007-2013, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Potrivit documentului de presa, astfel, se reglementeaza aplicarea in mod unitar a prevederilor sub-masurii 431.1 „Constructie parteneriate public-private” din cadrul anexei 4 LEADER la cadrul general de aplicare a procedurilor de evaluare, selectie, contractare, achizitii, plata, control si monitorizare aferente proiectelor cofinantate din FEADR prin PNDR.

De asemenea, se elimina restrictia de finantare pentru potentialii beneficiari inregistrati ca debitori in lista Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Restrictia de finantare va fi mentinuta doar in cazul beneficiarilor SAPARD/FEADR care nu au returnat sumele debitoare si penalitatile aferente, fata de reglementarea anterioara, care impunea restrictii de finantare acestei categorii pentru o perioada de un an de la achitarea debitelor.

Potrivit actului normativ, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) este desemnata ca unic organism care va implementa si va efectua platile pentru masurile 211 "Sprijin pentru zona montana defavorizata", 212 "Sprijin pentru zone defavorizate - altele decat zona montana" si 214 "Plati de agromediu".

O alta modificare vizeaza eliberarea de catre Ordinul Arhitectilor din Romania a avizului privind respectarea criteriului de incadrare in specificul arhitectural local, aviz necesar proiectelor specifice masurilor 313 "Incurajarea activittilor turistice" si 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale"

Actul normativ a fost necesar pentru a veni in sprijinul beneficiarilor, precum si pentru operativitate si o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare pana la adoptarea Deciziei finale de aprobare a PNDR de catre Comisia Europeana, se arata in documentul de presa.



Restructurari pentru infiintarea camerelor agricole

Patru departamente din subordinea Ministerului Agriculturii vor fi restructurate pentru infiintarea Camerelor Agricole din Romania, potrivit unui proiect de lege privind infiintarea Camerelor Agricole aflat in lucru la MADR.

Cei care activeaza in domeniile agriculturii si cele conexe vor fi reprezentanti in Camerele Agricole.   Astfel, din camerele agricole va putea face parte orice persoana fizica din spatiul rural, care deruleaza activitati cu specific agricol sau asimilat.

Finantarea Camerei Agricole, conform proiectului, va fi asigurata din alocari de la bugetul de stat pentru co-finantarea investitiilor si a salariilor personalului angajat, dar si din alocari din bugetele judetene sau din prestari de servicii, la care se adauga 2% din impozitul pe profit sau din impozitul pe terenul agricol si forestier.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) cu oficiile judetene se vor restructura integral, iar directiile judetene pentru agricultura, unitatile fitosanitare judetene si ANARZ vor fi modificate partial.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>