Stirile zilei de 13.06.2008

zimbrii.jpgTitlurile zilei:

Sistem antigrindina;

Sunt tarani, care returneaza subventiile;

Incepe finantarea investitiilor in pescuit;

Standarde de calitate la legume;

7 zimbrii adusi din Germania.








Sistem antigrindina

Guvernul a aprobat obiectivele etapei a IX-a pe 2008 de realizare a sistemului national antigrindina si de stimulare a precipitatiilor, fiind alocate fonduri de 21 milioane lei pentru acest program, din bugetul Ministerului Agriculturii.

Programul prevede exploatarea operationala cu 11 puncte de lansare a Unitatii Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, finalizarea investitiei, omologarea si punerea in functiune a Centrului Zonal de Coordonare Moldova si a Unitatii de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi, dotari partiale pentru Unitatea de combatere a caderilor de grindina Moldova 2 Vrancea, proiecte tehnice, asistenta tehnica, taxe si avize si executie partiala pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania si Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Mures.




Sunt tarani, care returneaza subventiille

Aproximativ 600 de tarani din judetul Vaslui vor trebui sa restituie subventiile acordate în toamna pentru înfiintarea culturilor agricole.

Este vorba despre sprijinul financiar care s-a acordat la hectar si a variat în functie de cultura, respectiv  500 de lei pentru un hectar de grâu, 400 de lei pentru unul de rapita si de 450 de lei pentru alte culturi. Subventia a fost acordata sub forma de bonuri valorice pentru achizitionarea combustibilului, a pesticidelor si/sau a semintei certificate. La primirea bonurilor valorice, fermierii vasluieni au semnat un formular-tip prin care erau de acord cu doua conditii impuse de guvernanti: sa foloseasca samanta certificata si sa-si asigure culturile.

APIA Vaslui arata ca 599 de tarani care au primit bonuri valorice în valoare de 1.049.155 lei pentru cultivarea a 1.484 de hectare trebuie sa restituie contravaloarea bonurilor. Cei mai multi dintre agricultorii sunt din zona orasului  Murgeni.




Incepe finantarea investitiilor in pescuit

Pana in 2013, Romania va beneficia de 307,6 milioane de euro pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii. Din suma totala, 230,714 milioane de euro reprezinta asistenta Uniunii Europene, iar diferenta provine din bugetul de stat. Sumele alocate pentru anii 2007 si 2008 din Fondul European de Pescuit sunt de 15,2 milioane de euro, respectiv 22,2 milioane de euro, la care se mai adauga contributia publica de 25%. Pentru perioada 2007-2013, 6 milioane de euro vor fi folositi pentru incurajarea consumuluide peste de catre populatie. Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 a fost lansat ieri la Neptun.

"Viitoarele actiuni de publicitate si reclama vor urmari sa schimbe comportamentul consumatorului, cu argumente legate de o alimentatie sanatoasa, astfel incat acesta sa cumpere in mod constant produse piscicole", a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, citat de Rompres.
Datele statistice arata ca piata pestelui din Romania este relativ mica in comparatie cu cea a tarilor membre ale Uniunii Europene. Cifra de afaceri a acestui sector este estimata la circa 40 milioane de euro, suma la care mai trebuie adaugata si piata neagra, estimata la circa 30% din total.

In Romania, consumul anual de peste este de circa 4,5 kilograme/locuitor (conform statisticilor oficiale, fara a include pestele provenit de pe piata neagra), in timp ce in tari precum Spania si Portugalia consumul este de 45 kg, respectiv 48 kg/locuitor




Standarde de calitate la legume

Ministerul Agriculturii va intocmi si intretine o baza de date care va include comerciantii din sectorul de legume si fructe proaspete, pe care ii va controla pentru a verifica daca respecta standardele europene de calitate în domeniu.

Masurile sunt incluse intr-un ordin al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, publicat ieri în Monitorul Oficial. Baza de date va cuprinde persoanele si firmele care participa la comercializarea legumelor si fructelor proaspete pe intreaga filiera de produs, de la producator pana la consumatorul final. Comerciantii de fructe si legume sunt obligati sa afiseze informatiile despre ambalaj, produs, tara de origine, categoria de calitate, precum si specia, soiul sau calibrul in mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj ori colet. Optional, se poate atasa si marca oficiala de control.




7 zimbrii din Germania

Consiliul Judetean Brasov a achizitionat 7 zimbri din Germania, in vederea popularii cu aceste animale a unei rezervatii din Vama Buzaului.

Proiectul, derulat prin Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, prevede infiintarea unei rezervatii de zimbri in zona Vama Buzaului - Prejmer, ce se va intinde pe 94 de hectare. Animalele au fost cumparate de la un crescator privat din Stangerode, Germania, si au costat 14.000 de euro. Inaugurarea oficiala a rezervatiei de zimbri de la Vama Buzaului este programata pentru 15 august.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>