Stirile zilei de 23.07.2008

cartofi1.jpg


Titlurile zilei:

Intermediarii coboara pretul la grau;

Programul "Rabla pentru tractoare", mai asteapta;

Importam mai mult vin decat exportam;

Parc balnear la standard european;

Cartoful n-are pret in Lunguletu.








Intermediarii coboara pretul la grau

Desi recolta de grau din acest an este dubla fata de cea din 2007, producatorii agricoli au o nemultumire. Ii acuza pe comercianti si pe angrosisti de intelegeri prin care au coborat pretul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.

Pretul graului din recolta anului 2008 variaza intre 0,43 si 0,53 de lei pe kilogram, in functie de zona, de calitate si de modalitatea de plata, conform Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR).

Pentru acest an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a estimat o productie de 7,1 milioane de tone de grau, fata de numai 3,2 milioane de tone cu un an in urma. Productia buna si net superioara necesarului de consum anual al Romaniei, dar si problemele structurale ale pietei autohtone, care este puternic influentata de speculanti, au facut ca pretul pentru tona de grau autohton sa coboare sub 130 de euro, in timp ce la bursele europene cotaţia este cu aproximativ 50% mai mare.

La nivel international, pretul graului s-a dublat in ultimii doi ani, ca efect al scumpirii motorinei, a ingrasamintelor, dar mai ales a cresterii accelerate a consumului. Conform Consiliului International al Cerealelor, productia globala de grau va fi în acest an de 608 milioane de tone, cu numai 1,8% mai mare decat cea realizata in 2007.

In Romania insa, piata cerealelor este atipica si este influentata de factori care perpetueaza subfinantarea producatorilor chiar si in anii in care recolta este foarte buna

Producatorii agricoli din Romania vand si la un pret mic pentru ca au datorii scadente, chiar fata de unii comercianti, care angajeaza contracte de finantare in timpul anului, in conditii oneroase fata de producatori. In plus, rezerva de stat a fost transformata intr-un atu al speculantilor. Ei primesc graul din rezerva de stat cu titlu de imprumut pana la recolta urmatoare, cand il cumpara si il restituie la un pret derizoriu“, spune Marcel Cucu, presedintele LAPAR. 

2,2 milioane hectare este suprafata de pe care a fost recoltat grau in acest an in Romania. Productia medie la hectar estimata de autoritati este de 3.280 kilograme.



Programul "Rabla pentru tractoare", mai asteapta

Anuntat cu mult entuziasm in luna mai, programul “Rabla pentru tractoare”este in acest moment sub semnul intrebarii. Desi programul trebuia sa demareze la  august, Administratia Fondului de Mediu (AFM) nu dispune de fonduri si asteapta o eventuala rectificare bugetara la finele acestei luni.

Ministerul Mediului si AFM au anuntat in urma cu trei luni ca persoanele fizice care au un tractor mai vechi de 12 ani pot sa-l înlocuiasca, în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului national de tractoare. Programul, a carui prima etapa incepea in iunie cu selectarea distribuitorilor agreati, nu a fost insa demarat inca din lipsa de fonduri. Soarta acestuia depinde de sumele ramase la buget, o posibila aplicare a acestuia fiind amanata pana la toamna. “Asteptam 31 iulie sa vedem daca vor fi alocate fondurile pentru program. Conform legii, acesta va fi demarat in functie de  banii de la buget,” a declarat Mihai Toti, presedintele AFM.

In prezent, in Romania, 60% din parcul auto de tractoare este uzat.



Importam mai mult vin decat exportam

Importurile de vin ale Romaniei s-au ridicat, din punct de vedere cantitativ, la 11.782 de tone in primele patru luni ale acestui an, de peste doua ori mai mult decat exporturile, care au totalizat 5.106 de tone, conform datelor furnizate agentiei MEDIAFAX de Ministerul Agriculturii.

Raportata la aceeasi perioada din anul trecut, in ianuarie-aprilie 2008, cantitatea de vin importata a crescut cu 49,1%, iar cea exportata cu 11%.

In perioada ianuarie-aprilie 2007, principalele destinatii ale exporturilor de vin au fost Germania, Rusia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Italia, Canada şi Bulgaria.

In ceea ce priveste importurile, acestea au provenit, in special, din Spania si Italia, la care se adauga Franta, Germania, Republica Moldova sau Chile.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV), Basil Zarnoveanu, 95% din cantitatea de vin importat este vin ieftin care provine din Spania şi Italia.

Principalii producatori de vinuri din Romania sunt Vincon Vrancea, Murfatlar, Cotnari si Jidvei



Parc balnear la standard european

Locuitorii din Tasnad, Beltiug si Marghita vor beneficia ntr-un an si jumatate de un parc balnear la standarde europene. Proiectul este finantat prin programul Phare 2006 si are o valoare de aproape 4 milioane de euro. Contributia consiliilor locale este de 603.447 de euro.

In strandurile din Tasnad si Beltiug se vor executa lucrari de modernizare, iar la Beltiug vor fi amenajate spatii verzi si terenuri de sport.



Cartoful n-are pret in Lunguletu

Ca de obicei, preturile mai mici de la produ­cator nu se vad si la consumator. In statis­tici, cartoful de la taraba s-a ieftinit in iunie cu numai 5%. In comuna damboviteana Lunguletu (imaginea de sus), considerata patria cartofului timpuriu din sudul tarii, e jale mare – „cartoful n-are pret". Desi au avut un an bun pentru productie, putini sateni isi mai scot remorcile sau carutele de cartofi in fata curtilor, astepand sa pice clientii, ca-n anii trecuti.

In cel mai bun caz stiu ca nu vor primi mai mult de 3.000-4.000 de lei vechi pe kilogram (30-40 de bani actuali), iar la cantitati mai mari se poate ajunge si sub 20 de bani. Sunt preturi „de ras", cum spun taranii de pe-aici, adică de rasu-plansu, pentru ca acum vanzarea mergea la 6.000-8.000 de lei vechi/kg.

Nu reusesc sa vinda nici in reteaua mare de supermarketuri. "De când au platformă comuna de achizitie pe toata tara, supermaketururile, prefera sa aduca cartofi din străinătate, cu 90 de bani" spunea unul dintre producatori.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>