Stirile zilei de 23.07.2008

cartofi1.jpg


Titlurile zilei:

Intermediarii coboara pretul la grau;

Programul "Rabla pentru tractoare", mai asteapta;

Importam mai mult vin decat exportam;

Parc balnear la standard european;

Cartoful n-are pret in Lunguletu.








Intermediarii coboara pretul la grau

Desi recolta de grau din acest an este dubla fata de cea din 2007, producatorii agricoli au o nemultumire. Ii acuza pe comercianti si pe angrosisti de intelegeri prin care au coborat pretul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.

Pretul graului din recolta anului 2008 variaza intre 0,43 si 0,53 de lei pe kilogram, in functie de zona, de calitate si de modalitatea de plata, conform Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR).

Pentru acest an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a estimat o productie de 7,1 milioane de tone de grau, fata de numai 3,2 milioane de tone cu un an in urma. Productia buna si net superioara necesarului de consum anual al Romaniei, dar si problemele structurale ale pietei autohtone, care este puternic influentata de speculanti, au facut ca pretul pentru tona de grau autohton sa coboare sub 130 de euro, in timp ce la bursele europene cotaţia este cu aproximativ 50% mai mare.

La nivel international, pretul graului s-a dublat in ultimii doi ani, ca efect al scumpirii motorinei, a ingrasamintelor, dar mai ales a cresterii accelerate a consumului. Conform Consiliului International al Cerealelor, productia globala de grau va fi în acest an de 608 milioane de tone, cu numai 1,8% mai mare decat cea realizata in 2007.

In Romania insa, piata cerealelor este atipica si este influentata de factori care perpetueaza subfinantarea producatorilor chiar si in anii in care recolta este foarte buna

Producatorii agricoli din Romania vand si la un pret mic pentru ca au datorii scadente, chiar fata de unii comercianti, care angajeaza contracte de finantare in timpul anului, in conditii oneroase fata de producatori. In plus, rezerva de stat a fost transformata intr-un atu al speculantilor. Ei primesc graul din rezerva de stat cu titlu de imprumut pana la recolta urmatoare, cand il cumpara si il restituie la un pret derizoriu“, spune Marcel Cucu, presedintele LAPAR. 

2,2 milioane hectare este suprafata de pe care a fost recoltat grau in acest an in Romania. Productia medie la hectar estimata de autoritati este de 3.280 kilograme.



Programul "Rabla pentru tractoare", mai asteapta

Anuntat cu mult entuziasm in luna mai, programul “Rabla pentru tractoare”este in acest moment sub semnul intrebarii. Desi programul trebuia sa demareze la  august, Administratia Fondului de Mediu (AFM) nu dispune de fonduri si asteapta o eventuala rectificare bugetara la finele acestei luni.

Ministerul Mediului si AFM au anuntat in urma cu trei luni ca persoanele fizice care au un tractor mai vechi de 12 ani pot sa-l înlocuiasca, în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului national de tractoare. Programul, a carui prima etapa incepea in iunie cu selectarea distribuitorilor agreati, nu a fost insa demarat inca din lipsa de fonduri. Soarta acestuia depinde de sumele ramase la buget, o posibila aplicare a acestuia fiind amanata pana la toamna. “Asteptam 31 iulie sa vedem daca vor fi alocate fondurile pentru program. Conform legii, acesta va fi demarat in functie de  banii de la buget,” a declarat Mihai Toti, presedintele AFM.

In prezent, in Romania, 60% din parcul auto de tractoare este uzat.



Importam mai mult vin decat exportam

Importurile de vin ale Romaniei s-au ridicat, din punct de vedere cantitativ, la 11.782 de tone in primele patru luni ale acestui an, de peste doua ori mai mult decat exporturile, care au totalizat 5.106 de tone, conform datelor furnizate agentiei MEDIAFAX de Ministerul Agriculturii.

Raportata la aceeasi perioada din anul trecut, in ianuarie-aprilie 2008, cantitatea de vin importata a crescut cu 49,1%, iar cea exportata cu 11%.

In perioada ianuarie-aprilie 2007, principalele destinatii ale exporturilor de vin au fost Germania, Rusia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Italia, Canada şi Bulgaria.

In ceea ce priveste importurile, acestea au provenit, in special, din Spania si Italia, la care se adauga Franta, Germania, Republica Moldova sau Chile.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV), Basil Zarnoveanu, 95% din cantitatea de vin importat este vin ieftin care provine din Spania şi Italia.

Principalii producatori de vinuri din Romania sunt Vincon Vrancea, Murfatlar, Cotnari si Jidvei



Parc balnear la standard european

Locuitorii din Tasnad, Beltiug si Marghita vor beneficia ntr-un an si jumatate de un parc balnear la standarde europene. Proiectul este finantat prin programul Phare 2006 si are o valoare de aproape 4 milioane de euro. Contributia consiliilor locale este de 603.447 de euro.

In strandurile din Tasnad si Beltiug se vor executa lucrari de modernizare, iar la Beltiug vor fi amenajate spatii verzi si terenuri de sport.



Cartoful n-are pret in Lunguletu

Ca de obicei, preturile mai mici de la produ­cator nu se vad si la consumator. In statis­tici, cartoful de la taraba s-a ieftinit in iunie cu numai 5%. In comuna damboviteana Lunguletu (imaginea de sus), considerata patria cartofului timpuriu din sudul tarii, e jale mare – „cartoful n-are pret". Desi au avut un an bun pentru productie, putini sateni isi mai scot remorcile sau carutele de cartofi in fata curtilor, astepand sa pice clientii, ca-n anii trecuti.

In cel mai bun caz stiu ca nu vor primi mai mult de 3.000-4.000 de lei vechi pe kilogram (30-40 de bani actuali), iar la cantitati mai mari se poate ajunge si sub 20 de bani. Sunt preturi „de ras", cum spun taranii de pe-aici, adică de rasu-plansu, pentru ca acum vanzarea mergea la 6.000-8.000 de lei vechi/kg.

Nu reusesc sa vinda nici in reteaua mare de supermarketuri. "De când au platformă comuna de achizitie pe toata tara, supermaketururile, prefera sa aduca cartofi din străinătate, cu 90 de bani" spunea unul dintre producatori.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>