Stirile zilei de 22.07.2008


ineos.jpg
Titlurile zilei:

Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile;

UE ar putea reduce subventiile;

Biocombustibil din gunoi menajer;

Consumam sub 1% produse ecologice;

Productie dubla de rapita, in 2008.







Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile

Cultivatorii de sfecla de zahar au anuntat ca vor organiza aciuni de protest daca nu vor primi banii in perioada urmatoare. Pentru cultivatorii de sfecla este prevazuta o subventie de 97 de euro la hectar, din fonduri UE si de la buget, de care beneficiaza si agricultorii care lucreaza alte culturi (grau, porumb, floarea-soarelui etc.). In plus, cultivatorii de sfecla mai primesc aproape 223 de euro pe hectar, din fonduri UE si de la buget, pe baza altor scheme de plata. Acesti bani ar trebui acordati odata cu subventia unica la hectar, pe care APIA a inceput sa o distribuie din aprilie.

Reprezentantii APIA spun ca problemele s-au rezolvat, fermierii urmand sa primeasca banii in doua saptamani.




UE ar putea reduce subventiile

Agricultura europeana ar putea ramane fara jumatate din subventii daca India, China si Brazilia isi dau OK-ul pentru deschiderea pietei asigurarilor.

UE este dispusa sa reduca cu circa 60% valoarea subventiilor pentru agricultura daca tarile aflate in plin boom economic limiteaza, la randul lor, ajutoarele de stat pentru industrie si liberalizeaza piata asigurarilor si serviciilor, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru comert, in cadrul intalnirii la nivel inalt de la Geneva pe tema liberalizarii schimburilor, citat de BBC.

Inainte de inceperea discutiilor de ieri, oferta UE de reducere a subventiilor agricole si a tarifelor la produsele agricole era mai redusa cu 6%.

Analistii citati de BBC considera ca semnarea unui acord la Geneva ar putea duce la un castig la nivelul economiei mondiale de circa 100 de miliarde de dolari pe an. „Cei mai multi fermieri se afla nu in tarile dezvolate, ci in cele care se afla in plin proces de dezvoltare. Ei continua sa fie puternic impovarati de subventiile agricole care se acorda in tarile dezvoltate si de tarifele impuse la comert. Eliminarea acestor subventii si tarife este cel mai important obiectiv al Organizatiei Mondiale a Comertului“, au declarat ieri reprezentantii celor mai puternice tari aflate in curs de dezvoltare.




Biocombustibil din gunoi menajer

O companie britanica sustine ca a descoperit o metoda prin care poate transforma gunoiul menajer in biocombustibil, informeaza TimesOnline. Ineos (imaginea de sus), unul dintre gigantii pietei mondiale a productiei chimice, sustine ca a patentat o metoda prin care poate produce pana la 400 de litri de bioetanol dintr-o tona de gunoi menajer sau agricol.

Noul proces se bazeaza pe incalzirea deseurilor pentru a produce gaze, gaze din care, cu ajutorul unor bacterii, se produce etanol. Compania sustine ca poate transforma o tona de gunoi in 400 de litri de etanol.

Ineos isi propune sa introduca tehnologia pe scara industriala pana la finele lui 2010. "Asta va insemna ca, spre deosebire de alti combustibili naturali, nu vom fi nevoiti sa alegem intre mancare si combustibil", a declarat Peter Williams, directorul executiv Ineos Bio, citat de TimesOnline.

"Tintim sa raspandim cat mai repede noua tehnologie in jurul lumii. Planificam sa producem cantitati comerciale de bioetanol pentru masini in aproximativ 2 ani", a mai declarat Williams.

Metodele existente prin care se produce biocombustibili din recolte agricole au fost puternic criticate in ultimul timp si au fost scoase vinovate pentru scumpirea alimentelor. Desi bioetanolul elibereaza mult mai putine gaze toxice, criticii spun ca acesta a dus la incurajarea despaduririlor, scrie TimesOnline.

Sustinatorii noului sistem cred ca acesta este o adevarata realizare pe doua planuri: producerea biocombustibililor; folosirea si eliminarea deseurilor.




Consumam sub 1% produse ecologice

Consumul de produse ecologice reprezinta in Romania sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce in partea occidentala a Europei media este de 3-5%, a declarat directorul general al Natura Land, Radu Panait.

Potrivit acestuia, piata romaneasca a produselor ecologice se situeaza mult sub media europeana din cauza lipsei procesatorilor. Cu toate acestea, valoarea pietei de produse ecologice se va situa intre 5 si 10 milioane de euro, in 2008, cresterea anuala fiind de 10-20%, a precizat Radu Panait.

"Problema pietei romanesti de produse ecologice este ca nu avem procesatori. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe. Exista cativa producatori mici care fabrică musli, paste sau faina, dar sunt putini si nu acopera toate produsele. Trebuie sa apara si producatorii romani", a explicat directorul general al Natura Land.




Productie dubla de rapita in 2008

“Productia totala de rapita pe intreg teritoriul Romaniei se va dubla in anul 2008 fata de 2007, ajungand la 700 – 750 de mii tone, pe o suprafata totala cultivata de 430.000 hectare, fata de cele 320.000 de hectare cultivateîn 2007. Cresterea este datorata atat suprafetelor suplimentare alocate rapitei in toamna 2007, a conditiilor climatice favorabile din iarna 2007, dar mai ales datorita utilizarii tehnologiilor de calitate (samanta, produse pentru protectia plantelor). Toti acesti factori vor putea ridica productia medie la hectar catre 1.7 – 2  tone de rapita”, a declarat Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover.

Potrivit acestuia, cotatiile record ale barilului de petrol pe pietele internationale au stimulat o data in plus obtinerea de biocombustibili si, in consecinta, a productiei materiei prime necesare, rapita. In ultimii 13 ani, suprafata cultivată cu rapita a crescut de cca 1.400 de ori, de la numai 300 de hectare in 1995, la peste 430.000 de hectare in anul curent, analistii aratand ca se asteapta ca trendul ascendent sa continue si in viitorul apropiat, in special ca efect al strategiei energetice a Uniunii Europene.

In topul judetelor cu cele mai mari suprafete cultivate, pe primul loc se afla Calarasi, cu 52.999 ha, urmat de Constanta - 45.775 ha si Ialomita - 42.921 ha. 

In 2007, aproximativ 80% din productia de rapita realizata in Romania a fost exportata, valoarea livrarilor fiind de 78,4 milioane de euro. “In sezonul 2008, pretul seminelor de rapita ramane ridicat la bursa, fluctuatia fiind intre 370 – 400 euro/tona.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>