Stirile zilei de 22.07.2008


ineos.jpg
Titlurile zilei:

Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile;

UE ar putea reduce subventiile;

Biocombustibil din gunoi menajer;

Consumam sub 1% produse ecologice;

Productie dubla de rapita, in 2008.







Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile

Cultivatorii de sfecla de zahar au anuntat ca vor organiza aciuni de protest daca nu vor primi banii in perioada urmatoare. Pentru cultivatorii de sfecla este prevazuta o subventie de 97 de euro la hectar, din fonduri UE si de la buget, de care beneficiaza si agricultorii care lucreaza alte culturi (grau, porumb, floarea-soarelui etc.). In plus, cultivatorii de sfecla mai primesc aproape 223 de euro pe hectar, din fonduri UE si de la buget, pe baza altor scheme de plata. Acesti bani ar trebui acordati odata cu subventia unica la hectar, pe care APIA a inceput sa o distribuie din aprilie.

Reprezentantii APIA spun ca problemele s-au rezolvat, fermierii urmand sa primeasca banii in doua saptamani.




UE ar putea reduce subventiile

Agricultura europeana ar putea ramane fara jumatate din subventii daca India, China si Brazilia isi dau OK-ul pentru deschiderea pietei asigurarilor.

UE este dispusa sa reduca cu circa 60% valoarea subventiilor pentru agricultura daca tarile aflate in plin boom economic limiteaza, la randul lor, ajutoarele de stat pentru industrie si liberalizeaza piata asigurarilor si serviciilor, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru comert, in cadrul intalnirii la nivel inalt de la Geneva pe tema liberalizarii schimburilor, citat de BBC.

Inainte de inceperea discutiilor de ieri, oferta UE de reducere a subventiilor agricole si a tarifelor la produsele agricole era mai redusa cu 6%.

Analistii citati de BBC considera ca semnarea unui acord la Geneva ar putea duce la un castig la nivelul economiei mondiale de circa 100 de miliarde de dolari pe an. „Cei mai multi fermieri se afla nu in tarile dezvolate, ci in cele care se afla in plin proces de dezvoltare. Ei continua sa fie puternic impovarati de subventiile agricole care se acorda in tarile dezvoltate si de tarifele impuse la comert. Eliminarea acestor subventii si tarife este cel mai important obiectiv al Organizatiei Mondiale a Comertului“, au declarat ieri reprezentantii celor mai puternice tari aflate in curs de dezvoltare.




Biocombustibil din gunoi menajer

O companie britanica sustine ca a descoperit o metoda prin care poate transforma gunoiul menajer in biocombustibil, informeaza TimesOnline. Ineos (imaginea de sus), unul dintre gigantii pietei mondiale a productiei chimice, sustine ca a patentat o metoda prin care poate produce pana la 400 de litri de bioetanol dintr-o tona de gunoi menajer sau agricol.

Noul proces se bazeaza pe incalzirea deseurilor pentru a produce gaze, gaze din care, cu ajutorul unor bacterii, se produce etanol. Compania sustine ca poate transforma o tona de gunoi in 400 de litri de etanol.

Ineos isi propune sa introduca tehnologia pe scara industriala pana la finele lui 2010. "Asta va insemna ca, spre deosebire de alti combustibili naturali, nu vom fi nevoiti sa alegem intre mancare si combustibil", a declarat Peter Williams, directorul executiv Ineos Bio, citat de TimesOnline.

"Tintim sa raspandim cat mai repede noua tehnologie in jurul lumii. Planificam sa producem cantitati comerciale de bioetanol pentru masini in aproximativ 2 ani", a mai declarat Williams.

Metodele existente prin care se produce biocombustibili din recolte agricole au fost puternic criticate in ultimul timp si au fost scoase vinovate pentru scumpirea alimentelor. Desi bioetanolul elibereaza mult mai putine gaze toxice, criticii spun ca acesta a dus la incurajarea despaduririlor, scrie TimesOnline.

Sustinatorii noului sistem cred ca acesta este o adevarata realizare pe doua planuri: producerea biocombustibililor; folosirea si eliminarea deseurilor.




Consumam sub 1% produse ecologice

Consumul de produse ecologice reprezinta in Romania sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce in partea occidentala a Europei media este de 3-5%, a declarat directorul general al Natura Land, Radu Panait.

Potrivit acestuia, piata romaneasca a produselor ecologice se situeaza mult sub media europeana din cauza lipsei procesatorilor. Cu toate acestea, valoarea pietei de produse ecologice se va situa intre 5 si 10 milioane de euro, in 2008, cresterea anuala fiind de 10-20%, a precizat Radu Panait.

"Problema pietei romanesti de produse ecologice este ca nu avem procesatori. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe. Exista cativa producatori mici care fabrică musli, paste sau faina, dar sunt putini si nu acopera toate produsele. Trebuie sa apara si producatorii romani", a explicat directorul general al Natura Land.




Productie dubla de rapita in 2008

“Productia totala de rapita pe intreg teritoriul Romaniei se va dubla in anul 2008 fata de 2007, ajungand la 700 – 750 de mii tone, pe o suprafata totala cultivata de 430.000 hectare, fata de cele 320.000 de hectare cultivateîn 2007. Cresterea este datorata atat suprafetelor suplimentare alocate rapitei in toamna 2007, a conditiilor climatice favorabile din iarna 2007, dar mai ales datorita utilizarii tehnologiilor de calitate (samanta, produse pentru protectia plantelor). Toti acesti factori vor putea ridica productia medie la hectar catre 1.7 – 2  tone de rapita”, a declarat Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover.

Potrivit acestuia, cotatiile record ale barilului de petrol pe pietele internationale au stimulat o data in plus obtinerea de biocombustibili si, in consecinta, a productiei materiei prime necesare, rapita. In ultimii 13 ani, suprafata cultivată cu rapita a crescut de cca 1.400 de ori, de la numai 300 de hectare in 1995, la peste 430.000 de hectare in anul curent, analistii aratand ca se asteapta ca trendul ascendent sa continue si in viitorul apropiat, in special ca efect al strategiei energetice a Uniunii Europene.

In topul judetelor cu cele mai mari suprafete cultivate, pe primul loc se afla Calarasi, cu 52.999 ha, urmat de Constanta - 45.775 ha si Ialomita - 42.921 ha. 

In 2007, aproximativ 80% din productia de rapita realizata in Romania a fost exportata, valoarea livrarilor fiind de 78,4 milioane de euro. “In sezonul 2008, pretul seminelor de rapita ramane ridicat la bursa, fluctuatia fiind intre 370 – 400 euro/tona.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>