Stirile zilei de 25.07.2008

1rasinari.jpgTitlurile zilei:

Ghid de crestere a oilor;

"Cartoful intr-o lume in schimbare";

Piete taranesti in Arges;

Ministrul agriculturii din Bulgaria, fost agent ;

Istoria produselor traditionale.






Ghid de crestere a oilor

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, i-a asigurat, la Rasinari, judetul Sibiu (imaginea de sus), pe crescatorii de oi din Romania, ca ministerul va elabora primul ghid de crestere a oilor, care va explica toate normele europene in domeniu.

Participantii au ridicat problema elaborarii unui ghid de bune practici privind cresterea ovinelor care sa includa si elemente de norme explicate in detaliu si foarte concret privind cresterea oilor din punctul de vedere al igienei, bunastarii animalelor si asa mai departe, a precizat ministrul Ciolos.

Impreuna cu Autoritatea Sanitar Veterinara, ANARD si reprezentantii crescatorilor el a decis sa faca un grup de lucru pentru elaborarea ghidului pentru ciobani. Acesta va fi elaborat dupa modelul ghidurilor de bune practici negociate si mediate de minister.

Cei 32 de reprezentanti ai ciobanilor din toata tara prezenti la intalnirea cu ministrul Ciolos i-au cerut sprijin pentru ca acestia sa poata folosi pasunile comunale care nu sunt folosite de nimeni. Totodata, ciobanii au cerut cresterea subventiei pe oaie, la 45 de lei, dar ministrul a explicat ca, cu cat creste numarul de oi in Romania, scade subventia pe fiecare exemplar.

Daca se mareste numarul de oi, atunci, Romania, ca membra a UE, poate cere in viitor cresterea sumelor alocate pentru aceste subventii, la nivel national. In prezent, in Romania exista cinci milioane de oi eligibile, pentru care ciobanii primesc subventie.
''Este ca si la subventiile pe hectar. Exista un plafon national, calculat la momentul negocierii cu UE. Daca numarul de animale e mai mare, subventia pe animal scade. Interesul nostru este sa avem un numar mai mare de animale eligibile'', a spus ministrul Agriculturii.

El le-a mai promis oierilor ca incearca sa gaseasca bani pentru a-i ajuta sa importe 10.000 de berbeci germani pentru Turcanele romanesti, pentru ca sa avem miei mai buni de carne, care vor fi exportati in special in Germania, la preturi de trei ori mai mari decat sunt vanduti mieii autohtoni, prin intermediari, pentru Turcia sau tarile arabe.



Conferinta "Cartoful intr-o lume in schimbare"

In luna iulie, sa desfasurat la Brasov, cea de a 17-a Conferinta trienala a Asociatiei Europene a Cercetarilor la Cartof (EAPR - European Association for Potato Research), cu tema generala „Potato in a changing world” (Cartoful intr-o lume in schimbare).

Conferinta, s-a organizat sub egida Anului International al Cartofului, declarat de Organizatia Natiunilor Unite si a fost organizata de EAPR si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ) Brasov, cu acordul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” si cu sprijin prin proiectul MAKIS, implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

La conferinta au participat 325 de specialisti, cercetatori, si fermieri din 42 de tari de pe toate continentele care au prezentat 15 conferinte plenare, 72 de prezentari in extenso pe sectiuni, si 145 de postere.

Pe parcursul desfasurarii lucrarilor conferintei s-au mai organizat 4 sesiuni de lucru pe diferite tematici, 3 excursii stiintifice si cateva intalniri de afaceri. Lucrarile conferintei s-au desfasurat in Aula Universitatii Transilvania si in Complexul ARO Palace.

Principalele subiecte ale conferintei s-au axat pe tematici, actuale, de mare interes la nivel european si global cum ar fi: reasezarea cartofului in categoria alimentelor indispensabile ca sursa de substante benefice pentru sanatate, prezentarea realizarilor din domeniul geneticii si ameliorarii cartofului, a producerii cartofului de samanta, a sistemelor de productie organica de cartof, a controlului bolilor si daunatorilor, si a managementului culturii cartofului in conditiile schimbarilor climatice, si a unor noi tehnologii de procesare, pliate la cerintele tot mai sofisticate de pe pietele europene si americane.

S-a supus atentiei oportunitatea creata acestei culturi pentru dezvoltare si extindere in contextul crizei alimentare globale, comunitatea stiintifica din domeniu lansand un apel pentru viitoare colaborari mondiale si regionale in acest sens.

Aprecierile legate de organizarea Conferintei precum si activitatea Romaniei pe parcursul detinerii presedentiei EAPR (2005-2008) de catre dr.Chiru Sorin, au fost pozitive si unanime. Acestea s-au materializat si prin acordarea distinctiei de „Honorary Member” a EAPR domnului Gheorghe Olteanu, cercetator stiintific la INCDCSZ Brasov.



Piete taranesti in Arges

Prefectul judetului Arges, Ion Popa, a cerut Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala sa elaboreze o metodologie de organizare a unor piete taranesti, cu precadere in orase si municipii, altele decat pietele agroalimentare cu activitate permanenta.

Pietele taranesti vor avea caracter volant, cu o durata limitata de functionare in timpul zilei (orele 7.00-12.00), fiind destinate comercializarii cu amanuntul de catre producatorii agricoli a produselor agricole si agroalimentare proprii: legume, fructe, fructe de padure, miere, cartofi, struguri, pepeni, produse traditionale(preparate din carne, lactate, branzeturi, tuica, vin) etc.

Primarii sunt cei care trebuie sa identifice si sa amenajeze spatiile de organizare a acestor piete, in cartiere, asa incat acestea sa aiba apa curenta si sa respecte normele igienico-sanitare.


Ministrul agriculturii din Bulgaria, agent al securitatii;

Ministrul bulgar al agriculturii, Valeri Ţvetanov, a fost agent al serviciilor secrete comuniste începând din 1981, a anunţat comisia pentru deschiderea dosarelor din acea perioadă, relatează AFP. Ţvetanov a rămas agent al serviciilor de securitate şi după căderea regimului comunist, în 1989, potrivit comisiei, care nu a precizat natura funcţiilor sale. El este singurul ministru bulgar în serviciu a cărui apartenenţă la serviciile secrete comuniste a fost dezvăluită. Mai mulţi viceminiştri ai actualului guvern au fost agenţi sau colaboratori ai securităţii.



Istoria produselor traditionale

Fie ca e vorba de branza de burduf in coaja de brad, pastrama de porc sau cascaval afumat, poti simti nu doar savoarea lor istorica, ci si gustul natural, in cadrul Targului Taranului Roman. Acolo, sambata, 27 iunie, taranii vor povesti despre retetele stravechi si vor oferi o gustare pe care nu o vei gasi pe rafturile supermarketurilor.

Barza Gheorghe din Talmacel, Sibiu, are o poveste privind istoria salamului de Sibiu. "Mai demult sasii faceau carnat, carnatul de casa pe care il facem noi acum. Faceau carnat de casa din porc sau porc cu vita. In ala se baga (asa bagam si noi acum in carnatul de casa) sare, piper si usturoi, atat, fara alte condimente. Ei faceau carnatul asta, il lasau la uscat in pod si era vama Austro-Ungariei, eu stiu de la bunici. Granita era undeva la Turnu Spart, pe Valea Oltului. Acolo era vama. Ii lasa pe astia sa se duca cu carnatul - de aia ii zice salam de Sibiu, carnat de Sibiu - treceau in Oltenia si faceau trocul. Ei le dadeau carnat de Sibiu si aia le dadeau legume. La noi nu era si nu este zona de legume. Si de-acolo o ramas denumirea de ‘salam de Sibiu’. E aceeasi reteta la salamul de Sibiu si la carnatul de Sibiu, e aceeasi compozitie".

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>