Stirile zilei de 25.07.2008

1rasinari.jpgTitlurile zilei:

Ghid de crestere a oilor;

"Cartoful intr-o lume in schimbare";

Piete taranesti in Arges;

Ministrul agriculturii din Bulgaria, fost agent ;

Istoria produselor traditionale.






Ghid de crestere a oilor

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, i-a asigurat, la Rasinari, judetul Sibiu (imaginea de sus), pe crescatorii de oi din Romania, ca ministerul va elabora primul ghid de crestere a oilor, care va explica toate normele europene in domeniu.

Participantii au ridicat problema elaborarii unui ghid de bune practici privind cresterea ovinelor care sa includa si elemente de norme explicate in detaliu si foarte concret privind cresterea oilor din punctul de vedere al igienei, bunastarii animalelor si asa mai departe, a precizat ministrul Ciolos.

Impreuna cu Autoritatea Sanitar Veterinara, ANARD si reprezentantii crescatorilor el a decis sa faca un grup de lucru pentru elaborarea ghidului pentru ciobani. Acesta va fi elaborat dupa modelul ghidurilor de bune practici negociate si mediate de minister.

Cei 32 de reprezentanti ai ciobanilor din toata tara prezenti la intalnirea cu ministrul Ciolos i-au cerut sprijin pentru ca acestia sa poata folosi pasunile comunale care nu sunt folosite de nimeni. Totodata, ciobanii au cerut cresterea subventiei pe oaie, la 45 de lei, dar ministrul a explicat ca, cu cat creste numarul de oi in Romania, scade subventia pe fiecare exemplar.

Daca se mareste numarul de oi, atunci, Romania, ca membra a UE, poate cere in viitor cresterea sumelor alocate pentru aceste subventii, la nivel national. In prezent, in Romania exista cinci milioane de oi eligibile, pentru care ciobanii primesc subventie.
''Este ca si la subventiile pe hectar. Exista un plafon national, calculat la momentul negocierii cu UE. Daca numarul de animale e mai mare, subventia pe animal scade. Interesul nostru este sa avem un numar mai mare de animale eligibile'', a spus ministrul Agriculturii.

El le-a mai promis oierilor ca incearca sa gaseasca bani pentru a-i ajuta sa importe 10.000 de berbeci germani pentru Turcanele romanesti, pentru ca sa avem miei mai buni de carne, care vor fi exportati in special in Germania, la preturi de trei ori mai mari decat sunt vanduti mieii autohtoni, prin intermediari, pentru Turcia sau tarile arabe.



Conferinta "Cartoful intr-o lume in schimbare"

In luna iulie, sa desfasurat la Brasov, cea de a 17-a Conferinta trienala a Asociatiei Europene a Cercetarilor la Cartof (EAPR - European Association for Potato Research), cu tema generala „Potato in a changing world” (Cartoful intr-o lume in schimbare).

Conferinta, s-a organizat sub egida Anului International al Cartofului, declarat de Organizatia Natiunilor Unite si a fost organizata de EAPR si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ) Brasov, cu acordul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” si cu sprijin prin proiectul MAKIS, implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

La conferinta au participat 325 de specialisti, cercetatori, si fermieri din 42 de tari de pe toate continentele care au prezentat 15 conferinte plenare, 72 de prezentari in extenso pe sectiuni, si 145 de postere.

Pe parcursul desfasurarii lucrarilor conferintei s-au mai organizat 4 sesiuni de lucru pe diferite tematici, 3 excursii stiintifice si cateva intalniri de afaceri. Lucrarile conferintei s-au desfasurat in Aula Universitatii Transilvania si in Complexul ARO Palace.

Principalele subiecte ale conferintei s-au axat pe tematici, actuale, de mare interes la nivel european si global cum ar fi: reasezarea cartofului in categoria alimentelor indispensabile ca sursa de substante benefice pentru sanatate, prezentarea realizarilor din domeniul geneticii si ameliorarii cartofului, a producerii cartofului de samanta, a sistemelor de productie organica de cartof, a controlului bolilor si daunatorilor, si a managementului culturii cartofului in conditiile schimbarilor climatice, si a unor noi tehnologii de procesare, pliate la cerintele tot mai sofisticate de pe pietele europene si americane.

S-a supus atentiei oportunitatea creata acestei culturi pentru dezvoltare si extindere in contextul crizei alimentare globale, comunitatea stiintifica din domeniu lansand un apel pentru viitoare colaborari mondiale si regionale in acest sens.

Aprecierile legate de organizarea Conferintei precum si activitatea Romaniei pe parcursul detinerii presedentiei EAPR (2005-2008) de catre dr.Chiru Sorin, au fost pozitive si unanime. Acestea s-au materializat si prin acordarea distinctiei de „Honorary Member” a EAPR domnului Gheorghe Olteanu, cercetator stiintific la INCDCSZ Brasov.



Piete taranesti in Arges

Prefectul judetului Arges, Ion Popa, a cerut Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala sa elaboreze o metodologie de organizare a unor piete taranesti, cu precadere in orase si municipii, altele decat pietele agroalimentare cu activitate permanenta.

Pietele taranesti vor avea caracter volant, cu o durata limitata de functionare in timpul zilei (orele 7.00-12.00), fiind destinate comercializarii cu amanuntul de catre producatorii agricoli a produselor agricole si agroalimentare proprii: legume, fructe, fructe de padure, miere, cartofi, struguri, pepeni, produse traditionale(preparate din carne, lactate, branzeturi, tuica, vin) etc.

Primarii sunt cei care trebuie sa identifice si sa amenajeze spatiile de organizare a acestor piete, in cartiere, asa incat acestea sa aiba apa curenta si sa respecte normele igienico-sanitare.


Ministrul agriculturii din Bulgaria, agent al securitatii;

Ministrul bulgar al agriculturii, Valeri Ţvetanov, a fost agent al serviciilor secrete comuniste începând din 1981, a anunţat comisia pentru deschiderea dosarelor din acea perioadă, relatează AFP. Ţvetanov a rămas agent al serviciilor de securitate şi după căderea regimului comunist, în 1989, potrivit comisiei, care nu a precizat natura funcţiilor sale. El este singurul ministru bulgar în serviciu a cărui apartenenţă la serviciile secrete comuniste a fost dezvăluită. Mai mulţi viceminiştri ai actualului guvern au fost agenţi sau colaboratori ai securităţii.



Istoria produselor traditionale

Fie ca e vorba de branza de burduf in coaja de brad, pastrama de porc sau cascaval afumat, poti simti nu doar savoarea lor istorica, ci si gustul natural, in cadrul Targului Taranului Roman. Acolo, sambata, 27 iunie, taranii vor povesti despre retetele stravechi si vor oferi o gustare pe care nu o vei gasi pe rafturile supermarketurilor.

Barza Gheorghe din Talmacel, Sibiu, are o poveste privind istoria salamului de Sibiu. "Mai demult sasii faceau carnat, carnatul de casa pe care il facem noi acum. Faceau carnat de casa din porc sau porc cu vita. In ala se baga (asa bagam si noi acum in carnatul de casa) sare, piper si usturoi, atat, fara alte condimente. Ei faceau carnatul asta, il lasau la uscat in pod si era vama Austro-Ungariei, eu stiu de la bunici. Granita era undeva la Turnu Spart, pe Valea Oltului. Acolo era vama. Ii lasa pe astia sa se duca cu carnatul - de aia ii zice salam de Sibiu, carnat de Sibiu - treceau in Oltenia si faceau trocul. Ei le dadeau carnat de Sibiu si aia le dadeau legume. La noi nu era si nu este zona de legume. Si de-acolo o ramas denumirea de ‘salam de Sibiu’. E aceeasi reteta la salamul de Sibiu si la carnatul de Sibiu, e aceeasi compozitie".

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>