Stirile zilei de 26.07.2008

stanaeco.jpg
Titlurile zilei:

Prima stana ecologica;

Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic;

Agricultura ecologica, contaminata de OMG

Produs destinat procesarii;

Dezastru in nordul Moldovei.











Prima stana ecologica

Prima stana cu apa curenta, energie electrica si camera „sterila" pentru prepararea si depozitarea branzeturilor a fost construita in masivul Retezat. Aceasta se afla la cota 1400, iar constructia ei a durat un an de zile. „Scorota Seaca" (imaginea de sus) a devenit intre timp si destinatie turistica. Stana adaposteste doar 300 de mioare pentru ca asa prevad standardele europene.

Stana este dotata cu instalatii sanitare si beneficiaza de apa rece curenta. In plus, proprietarii folosesc apa calda la igienizarea vaselor pentru laptele muls. Stana este dimensionata corect in functie de personalul angajat si de suprafata pe care oile pot paste, fara a intra in rezervatiile naturale.

Toate produsele din lapte de oaie, care se fac la aceasta stana, respecta conditiile impuse de reglementari atat in ceea ce priveste igiena, cat si ecologia. "Branzeturile nu contin conservanţi, si nu folosim chimicale pentru inchegarea laptelui." spune Cornelia Corman, „sefa" stanei.




Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic

Profesorul Ioan Namolosanu, seful catedrei de viticultura si vinificatie din USAMV Bucuresti, explica, din punctul de vedere al unui om care „creste“ butuci omologati de Busuioaca, de unde provin confuziile: „Numele consacrat de Busuioaca de Bohotin desemneaza acelasi soi cunoscut si ca Tamaioasa de Bohotin, cum este consemnat in Ampelografia Romaniei, sau Busuioaca vanata.

Soiul pare ca se trage din arealul pontic insa, dupa cum spun cartile, se intalneste si in Europa, sub numele de Muscat violet de Madera. Nu trebuie vinificat sec, pentru ca isi pierde tocmai ceea ce-i caracteristic si frapant, cea mai mare parte din arome, acestea fiind sesizabile doar cand se pastreaza zahar in vinificatie.

Procesul de vinificatie in sine este ceva deosebit la acest soi, fiindca maceratia, procesul prin care viitorul vin se imbogateste in arome, substante colorante si taninuri, trebuie dirijata cu multa atentie, vinul rezultat trebuind sa capete culoarea spre porfiriu la tinerete si a foii de ceapa dupa 1 an 2 de maturare, nu trandafiriu, asa cum s-ar astepta, in general, de la un asemenea soi.

In Romania exista, cu indulgenta, circa 1.000 de hectare de Busuioaca. Peste 80, spre 100, sunt la noi, la Statiunea de Cercetari din Pietroasa, unde avem si o clona omologata. Ies vinuri exceptionale de degustat, nu de baut. Ce scot unii comercianti pe piata, ce-i drept cu etichete de-ti iau ochii, sunt vinuri care nici pe langa strugurii de Busuioaca n-au trecut macar. Insa, la pretul la care sunt, se vand foarte bine. Producatorii cumpara de la noi o mie, doua mii, cinci mii de litri, deci pot spune ca au "Busuioaca“.




Agricultura ecologica, contaminata de OMG

De cand porumbul modificat genetic a fost introdus in cultura in Spania, in 1998, au fost multe discutii contradictorii care au evoluat intr-o dezbatere asupra ideii de coexistenta a OMG-urilor cu agricultura ecologica. Porumbul Bt – care produce o toxina ce omoara sfredelitorul porumbului – a ajuns astazi sa ocupe 23.000 de hectare in Catalunia si  35.900 de hectare in Aragon, ceea ce reprezinta 55% si respectiv 42% din totalul suprafeţei cultivate cu porumb. Standardele eco exclud categoric OMG-urile. Insa, prin aducerea culturilor transgenice in vecinatate, contaminarea poate aparea oricand.

Polenul provenit de la plantele OMG, purtat de vant, albine sau alte insecte, poate ajunge pe alte plante pe care le contamineaza. Si in timpul recoltarii, transportului si procesarii există risc de contaminare: fie ca utilajele nu au fost bine curatate inainte de a fi utilizate pentru bio, fie ca nu se asigura o buna separare intre eco si OMG la depozitare si exemplele pot continua.

Problema e ca e greu sa continui sa produci eco dupa ce te-ai trezit de cateva ori cu roadele contaminate si a trebuit sa le vinzi la un pret mult mai mic, de produs conventional. Plus ca multi agricultori sant atrasi de mirajul culturii mai rezistente, deci mai simplu de intretinut, si care promite productii mai mari la hectar.




Produs destinat procesarii

Dupa lungi dezbateri, reprezentantii Comisiei Europene au ajuns la concluzia ca un morcov stramb ar putea fi la fel de bun in ciorba ca si unul perfect drept. Motiv pentru care pe rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeana vor aparea in curand si legumele sau fructele "diforme", care, pana acum, erau date de o parte. Comisia Europeana vrea astfel sa mai domoleasca escaladarea preţurilor.

Uniunea Europeana vrea sa renunte la 26 din cele 36 de standarde care se aplica unei game foarte largi de produse, printre care conopida, usturoiul, spanacul, prunele sau pepenii. Standarde care erau considerate de unii "absurde". Conditia este insa ca acestea sa fie vandute cu o eticheta pe care sa fie inscriptionat mesajul: "produs destinat procesarii", adica bun pentru gatit.

Franta, Italia, Spania sau Grecia sunt insa tarile care se opun comercializarii produselor imperfecte.




Dezastru in nordul Moldovei

Ploile abundente au provocat un dezastru in nordul Moldovei. Un baiat de 15 ani a fost luat de viitura formata pe raul Suceava, care a maturat peste 70 de localitati. In satul sucevean Tibeni, cel mai afectat, oamenii s-au urcat in podurile caselor si s-au rugat lui Dumnezeu sa fie salvati.

Faptul ca autoritatile cereau barci din alte judete, pentru ca pe ale lor le inchiriasera, spune totul despre modul in care s-au pregatit pentru situatia de criza.

Potopul a facut ravagii si in judetele Botosani, Iasi si Neamt. Viitura anuntata pe raul Siret a bagat spaima in oamenii din 16 localitati iesene. Autoritatile au inceput aseara sa evacueze localnicii din calea apelor.

Mai multe trenuri au fost anulate si zeci de poduri si podete au fost distruse. Ieri, Armata si Internele s-au mobilizat pentru a stavili cat de cat prapadul.

Se va produce o noua viitura pe raul Suceava, cele mai expuse localitati fiind Tibeni si Itcani. Viitura din Ucraina forteaza barajele de pe Siret. In Pascani este stare de alerta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>