Stirile zilei de 26.07.2008

stanaeco.jpg
Titlurile zilei:

Prima stana ecologica;

Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic;

Agricultura ecologica, contaminata de OMG

Produs destinat procesarii;

Dezastru in nordul Moldovei.











Prima stana ecologica

Prima stana cu apa curenta, energie electrica si camera „sterila" pentru prepararea si depozitarea branzeturilor a fost construita in masivul Retezat. Aceasta se afla la cota 1400, iar constructia ei a durat un an de zile. „Scorota Seaca" (imaginea de sus) a devenit intre timp si destinatie turistica. Stana adaposteste doar 300 de mioare pentru ca asa prevad standardele europene.

Stana este dotata cu instalatii sanitare si beneficiaza de apa rece curenta. In plus, proprietarii folosesc apa calda la igienizarea vaselor pentru laptele muls. Stana este dimensionata corect in functie de personalul angajat si de suprafata pe care oile pot paste, fara a intra in rezervatiile naturale.

Toate produsele din lapte de oaie, care se fac la aceasta stana, respecta conditiile impuse de reglementari atat in ceea ce priveste igiena, cat si ecologia. "Branzeturile nu contin conservanţi, si nu folosim chimicale pentru inchegarea laptelui." spune Cornelia Corman, „sefa" stanei.




Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic

Profesorul Ioan Namolosanu, seful catedrei de viticultura si vinificatie din USAMV Bucuresti, explica, din punctul de vedere al unui om care „creste“ butuci omologati de Busuioaca, de unde provin confuziile: „Numele consacrat de Busuioaca de Bohotin desemneaza acelasi soi cunoscut si ca Tamaioasa de Bohotin, cum este consemnat in Ampelografia Romaniei, sau Busuioaca vanata.

Soiul pare ca se trage din arealul pontic insa, dupa cum spun cartile, se intalneste si in Europa, sub numele de Muscat violet de Madera. Nu trebuie vinificat sec, pentru ca isi pierde tocmai ceea ce-i caracteristic si frapant, cea mai mare parte din arome, acestea fiind sesizabile doar cand se pastreaza zahar in vinificatie.

Procesul de vinificatie in sine este ceva deosebit la acest soi, fiindca maceratia, procesul prin care viitorul vin se imbogateste in arome, substante colorante si taninuri, trebuie dirijata cu multa atentie, vinul rezultat trebuind sa capete culoarea spre porfiriu la tinerete si a foii de ceapa dupa 1 an 2 de maturare, nu trandafiriu, asa cum s-ar astepta, in general, de la un asemenea soi.

In Romania exista, cu indulgenta, circa 1.000 de hectare de Busuioaca. Peste 80, spre 100, sunt la noi, la Statiunea de Cercetari din Pietroasa, unde avem si o clona omologata. Ies vinuri exceptionale de degustat, nu de baut. Ce scot unii comercianti pe piata, ce-i drept cu etichete de-ti iau ochii, sunt vinuri care nici pe langa strugurii de Busuioaca n-au trecut macar. Insa, la pretul la care sunt, se vand foarte bine. Producatorii cumpara de la noi o mie, doua mii, cinci mii de litri, deci pot spune ca au "Busuioaca“.




Agricultura ecologica, contaminata de OMG

De cand porumbul modificat genetic a fost introdus in cultura in Spania, in 1998, au fost multe discutii contradictorii care au evoluat intr-o dezbatere asupra ideii de coexistenta a OMG-urilor cu agricultura ecologica. Porumbul Bt – care produce o toxina ce omoara sfredelitorul porumbului – a ajuns astazi sa ocupe 23.000 de hectare in Catalunia si  35.900 de hectare in Aragon, ceea ce reprezinta 55% si respectiv 42% din totalul suprafeţei cultivate cu porumb. Standardele eco exclud categoric OMG-urile. Insa, prin aducerea culturilor transgenice in vecinatate, contaminarea poate aparea oricand.

Polenul provenit de la plantele OMG, purtat de vant, albine sau alte insecte, poate ajunge pe alte plante pe care le contamineaza. Si in timpul recoltarii, transportului si procesarii există risc de contaminare: fie ca utilajele nu au fost bine curatate inainte de a fi utilizate pentru bio, fie ca nu se asigura o buna separare intre eco si OMG la depozitare si exemplele pot continua.

Problema e ca e greu sa continui sa produci eco dupa ce te-ai trezit de cateva ori cu roadele contaminate si a trebuit sa le vinzi la un pret mult mai mic, de produs conventional. Plus ca multi agricultori sant atrasi de mirajul culturii mai rezistente, deci mai simplu de intretinut, si care promite productii mai mari la hectar.




Produs destinat procesarii

Dupa lungi dezbateri, reprezentantii Comisiei Europene au ajuns la concluzia ca un morcov stramb ar putea fi la fel de bun in ciorba ca si unul perfect drept. Motiv pentru care pe rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeana vor aparea in curand si legumele sau fructele "diforme", care, pana acum, erau date de o parte. Comisia Europeana vrea astfel sa mai domoleasca escaladarea preţurilor.

Uniunea Europeana vrea sa renunte la 26 din cele 36 de standarde care se aplica unei game foarte largi de produse, printre care conopida, usturoiul, spanacul, prunele sau pepenii. Standarde care erau considerate de unii "absurde". Conditia este insa ca acestea sa fie vandute cu o eticheta pe care sa fie inscriptionat mesajul: "produs destinat procesarii", adica bun pentru gatit.

Franta, Italia, Spania sau Grecia sunt insa tarile care se opun comercializarii produselor imperfecte.




Dezastru in nordul Moldovei

Ploile abundente au provocat un dezastru in nordul Moldovei. Un baiat de 15 ani a fost luat de viitura formata pe raul Suceava, care a maturat peste 70 de localitati. In satul sucevean Tibeni, cel mai afectat, oamenii s-au urcat in podurile caselor si s-au rugat lui Dumnezeu sa fie salvati.

Faptul ca autoritatile cereau barci din alte judete, pentru ca pe ale lor le inchiriasera, spune totul despre modul in care s-au pregatit pentru situatia de criza.

Potopul a facut ravagii si in judetele Botosani, Iasi si Neamt. Viitura anuntata pe raul Siret a bagat spaima in oamenii din 16 localitati iesene. Autoritatile au inceput aseara sa evacueze localnicii din calea apelor.

Mai multe trenuri au fost anulate si zeci de poduri si podete au fost distruse. Ieri, Armata si Internele s-au mobilizat pentru a stavili cat de cat prapadul.

Se va produce o noua viitura pe raul Suceava, cele mai expuse localitati fiind Tibeni si Itcani. Viitura din Ucraina forteaza barajele de pe Siret. In Pascani este stare de alerta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>