Stirile zilei de 28.07.2008

graulan.jpg
Titlurile zilei:

A fost semnat Codul de Bune Practici;

APIA cumpara cereale din toamna;

Program UE pentru promovarea produselor agricole;

Credite pentru cumparare de animale.










A fost semnat Codul de Bune Practici

Producatorii din industria alimentara si reprezentantii marilor retele comerciale au semnat in aceasta dimineata, la sediul Ministerului Agriculturii, Codul de Bune Practici. Documentul va reglementa relatiile contractuale din industria de retail si va intra in vigoare dupa ce Consiliului Concurentei va anunta ca nu incalca legislatia din domeniu.

Codul de bune practici a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry, Real,- Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan si Kaufland, din partea retailerilor, iar reprezentantii Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Patronala din Industria Laptelui, Patronatul National al Viei si Vinului, Rompan, Patronatul Roman al Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari, din partea patronatelor din industria alimentara.

Acordul prevede conditiile care stabilesc relatia producator-mare lant comercial, respectiv negocierile comerciale, preturile si conditiile de plata, promotiile, compensarile si conflictele.

Neintelegerile dintre retaileri, procesatori si producatori au inceput in lunia martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.



APIA cumpara cereale in toamna

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va putea cumpara cereale de la fermieri doar in perioada 1 noiembrie - 31 mai, se arata in Regulamentul publicat recent de Comisia Europeana.

Potrivit APIA, procedurile de preluare a cerealelor de catre agentiile de plati sau de catre agentiile de interventie si metodele de analiza pentru determinarea calitatii cerealelor, au fost publicate in 18 iulie Regulamentul (CE) 687/2008 al comisiei.

Printre conditiile de primire a ofertelor si preluarea cerealelor spre interventie prevazute in regulamentul CE se numara: etapele de interventie pentru porumb si stabilirea cotelor in etapa a doua; criterii de calitate minima; metodele standard de determinare ai indicilor calitativi; majorarile si diminuarile de pret.

Astfel, interventia la cereale se declanseaza, la cererea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), de catre Comisia Europeana in regiunile care inregistreaza productii semnificative de cereale ce depasesc cererea locala, atat cea curenta, cat si cea ocazionala, tinand seama de structurile agricole si de piata din regiune, iar pretul de valorificare a acestora scade sub pretul de interventie de 101.31 E/to.

Cerealele vizate sunt graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in regulamentul mentionat anterior.
Interventia se realizeaza prin intermediul APIA care cumpara cereale interventionabile la un pret unic egal cu 101.31 E/to la care se adauga cresterile lunare prevazut la art. 8 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

In cazul declansarii procedurii de interventie, cumpararea cerealelor se desfasoara in perioada 1 noiembrie – 31 mai.



Program UE pentru promovarea produselor agricole

Comisia Europeana (CE) a aprobat 31 de programe pentru 16 State Membre ale UE pentru a asigura informatia si pentru a promova produsele agricole din comunitate, informeaza un comunicat de presa. Aceste state sunt Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia,Suedia si Marea Britanie. Bugetul alocat pentru derularea acestor programe pentru o perioada de unu pana la trei ani este de 92,4 milioane euro. UE va contribui cu jumatate din aceasta suma. Programele care vor fi selectate vor fi axate pe produsele organice, calitatea produselor agricole, lactate, carne, vin, fructe si legume, ulei, plante si flori.

In decembrie 2000, Consiliul a decis ca UE poate sa sprijine financiar accesul la informatie sau sa promoveze produsele agricole si alimentare pe piata comunitara. Aceste masuri pot consta in relatii cu publicul, actiuni de publicitate si promovare, in special relevarea avantajelor produselor europene, in termeni de calitate, igiena, siguranta alimentara, nutritie, etichetare, bunastarea animalelor, atentia fata de mediul inconjurator in procesul productiei. Masurile mai pot acoperi si cheltuielile pentru participarea la targuri si evenimente, campanii de informare asupra sistemului de protejare a denumirii de origine, protectia denumirii geografice si a retetelor traditionale, precum si informarea asupra calitatii si a sistemelor de etichetare si a ariculturii ecologice. Campaniile de informare asupra sistemului de calitatie in UE al productiei de vin in regiuni cu traditie se numara printre actiunile care sunt finantate. Uniunea Europeana finanteaza 50% din costul acestor masuri.

In fiecare an, la 30 noiembrie organizatiile profesionale interesate pot prezenta propunerile lor Statelor Membre. Acestea trebuie sa trimeata Comisiei lista programelor pe care le-au selectat si o copie pentru fiecare program. Dupa aceasta, Comisia va evalua programele si se va decide asupra eligibilitatii.



Credite pentru cumparare de animale

Fermierii care nu pot accesa fondurile europene existente prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pot accesa credite pentru afaceri in domeniul agricol, cuprinse intre 40.000 si 120.000 euro.

Proiectele mici, declarate neeligibile prin PNDR, vor putea fi depuse pentru obtinerea unui credit acordat pentru achizitia de animale (vaci, oi, capre, gaini sau porci).

La final acestora li se va returna jumatate din investitie.

Cei care vor sa lanseze afaceri mai mari, pot depune proiectele la Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit. De aici, vor putea fi obtinute fonduri in valoare de maxim doua milioane euro.

Creditele pe care le pot obtine agricultorii sunt de doua tipuri: primul se refera la fondurile structurale si la Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), caz in care beneficiarii declarati eligibili primesc la finalizarea proiectului 50 la suta din valoarea finantarii, fara sa se ia in calcul si dobanda platita bancii; iar cel de-al doilea tip de credit poate fi obtinut de agricultorii declarati neeligibili pentru Planul National de Dezvoltare Rurala si este destinat agricultorilor care vor sa achizitioneze material biologic pentru o singura populare a fermelor de bovine, ovine, caprine, porcine sau de gaini ouatoare.

De asemenea, se mai pot obtine fonduri si pentru modernizarea exploatatiilor agricole, mai putin achizitia de masini si utilaje agricole, suma maxima de creditare este de un milion de euro (pentru agricultorii individuali) si de doua milioane de euro (pentru asociatiile de agricultori).

Prin intermediul PNDR, pot fi obtinute fonduri pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, insa cu conditia ca proiectul sa nu depaseasca suma de 1.5 milioane euro, pentru intreprinzatorii individuali, si cea de doua milioane euro, pentru asociatiile de agricultori.

In ceea ce priveste investitiile in acvacultura, acestea pot primi fonduri in valoare de 500.000 euro, aceeasi suma fiind acordata si celor care vor sa investeasca in procesarea si comercializarea pestelui.


Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>