Stirile zilei de 30.07.2008

plescoi2.jpgTitlurile zilei:

Fonduri pentru promovare produse agricole;

Ajutoare de urgenta pentru sinistrati;

Cod rosu in Moldova;

Laptele direct in strada, la automat.







Fonduri pentru promovarea produselor agricole

Organizatiile profesionale din domeniul agroalimentar care vor sa obtina fonduri UE pentru promovarea produselor pe piata comunitara trebuie sa depuna spre aprobare, la Ministerul Agriculturii, un program cu actiunile de informare si promovare, pana la 30 noiembrie.

Daca va fi selectat, programul va fi transmis ulterior Comisiei Europene, care va decide daca il finanteaza sau nu. Actiunile de promovare pot viza, de exemplu, evidentierea calitatii produselor comunitare, agricultura ecologica sau informarea despre sistemul european de protectie a specialitatilor traditionale.

Alte activitati eligibile la finantare sunt participarea la evenimente, targuri si expozitii de importanta nationala sau europeana, in special prin standuri care sa puna in valoare imaginea produselor comunitare. Printre produsele eligibile se numara fructele si legumele, uleiul, laptele si produsele din lapte, carnea, mierea si vinul.

Propunerile de programe trebuie sa contina elemente precum o analiza a pietei, obiective scontate, motivele care fac necesar programul de promovare, eventuale beneficii la nivel comunitar.

Finantarea UE este de 50%, restul costurilor revenind statului membru si organizatiilor profesionale si interprofesionale (organizatiile trebuie sa contribuie cu cel putin 20%). Beneficiarele fondurilor sunt organizatiile profesionale sau interprofesionale reprezentative pentru sectorul respectiv.




Ajutoare de urgenta pentru sinistrati

Ca urmare a informatiilor furnizate de autoritati, Guvernul a decis astazi acordarea unor ajutoare de urgenta pentru populatia afectata de inundatii din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Maramures, Neamt si Bacau.

Astfel, fiecare persoana din familiile afectate va beneficia de un ajutor in valoare de 300 lei. Familiile in cadrul carora s-au inregistrat decese ca urmare a inundatiilor vor primi un ajutor de 5.000 de lei.

Pentru familiile si persoanele singure, ale caror locuinte au fost distruse in totalitate, Guvernul va acorda 800 lei de persoana, pentru cele ale caror locuinte au fost afectate in proportie de peste 50% 500 lei de persoana iar pentru familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie de pana la 50% ajutorul va fi de 300 lei de persoana.

Executivul a mai decis astazi alocarea, de la rezerva de stat, cu titlul de ajutor umanitar de urgenţă, 4,8 milioane lei noi pentru populatia din judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Maramures si Bacsu, banii urmand sa fie utilizati pentru achizitionarea de alimente destinate sinistratilor – conserve de carne di pateu, conserve de legume, paine, apa minerala, orez, paste fainoase, malai etc – precum si pentru achizitionarea de saltele, paturi, saci de dormit, pelerine de ploaie, bocanci si cizme din cauciuc, lenjerie.




Cod rosu in Moldova

Conform raportarilor primite de la Institutiile Prefectului, erau afectate de inundatii 145 localitati din 6 judete ale tarii (Bacau, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava).

Au fost inundate 6.708 gospodarii si 23.315 hectare teren agricol, ploile afectand 7,2 km de drum naţional.

Pentru a preveni orice pericol in ceea ce priveste viata oamenilor au fost evacuate 10.520 persoane.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis, o AVERTIZARE HIDROLOGICA - COD ROSU catre prefecturile judetelor Botosani, Neamt si Bacau (3 prefecturi), COD Portocaliu catre prefecturile judetelor Bacau, Vrancea si Botosani (3 prefecturi)si COD Galben catre prefecturile judetelor Botosani si Iasi (2 prefecturi).Sursa informatiilor este Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Fenomenul vizat este propagarea viiturilor formate anterior cu situarea nivelurilor peste COTELE DE ATENTIE, INUNDATIE si de PERICOL in intervalul 29.07.2008, ora 14.00– 30.07.2008, ora 16.00.




Laptele direct in strada, la automat

Localnicul Bartha Ferenc a vazut utilajul in Austria si s-a gandit ca in acest fel poate vinde mai bine laptele de la cele noua vaci din gospodaria sa. Automatul este instalat in imediata vecinatate a magazinului a carui proprietara este mama lui, Bartha Irenke. Pentru ca fiul era plecat cu treaba, ea povesteste ca acesta s-a dus special in Austria sa vada cum functioneaza si apoi l-a cumparat direct de la producatorul elvetian. „A costat 6.000 de euro, dar deja a inceput lumea sa afle de el si il alimentam des, numai cu lapte proaspat, de la noi de acasa“, a spus femeia.

Potrivit acesteia, in prima zi au reusit sa vandă 100 de litri de lapte. Capacitatea automatului, care-l mentine si rece, este de 70 de litri. Functioneaza cu fise de 50 si 10 bani. Bagi fisele, se deschide o usita catre un fel de raft pe care asezi sticla sau PET-ul, in care curge cantitatea de lapte platita.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>