Stirile zilei de 31.07.2008

gyula_erkelhotel.jpgTitlurile zilei:

Program de parteneriat romano-ungar;

Esec in liberalizarea comertului;

Banii pentru agricultori,scosi la licitatie;

Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg;

Multe localitati au ramas fara apa potabila.








Program de parteneriat romano-ungar

A fost oganizat un workshop la Gyula (imaginea de sus) – privind programul de parteneriat dintre judetele Bekes si Arad, in ziua de 29 Iulie 2008 10.00.

Avand in vedere apropiata lansare a primului apel de propuneri, cu aceasta ocazie sa oferit anumite informatii despre noul program, despre procedura de aplicare si aspectele legate de parteneriat, pentru a contribui la sprijinirea potentialilor aplicanti în pregatirea unor idei de proiecte cat mai bune.

Programul este succesorul programelor de cooperare transfrontaliera trecute, insa regulile, criteriile si managementul fondurilor difera substantial. Pentru cei interesati, workshop-ul a constitui un sprijin in pregatirea unor propuneri de un inalt nivel calitativ, care sa corespunda noilor cerinte ale programului.

In acelasi timp, workshop-ul fiind bilateral, a reprezentat o buna oportunitate de a identifica si stabili noi parteneriate. Pe durata worksop-urilor sa asigurat traducerea simultana a dezbaterilor. Pranzul si pauza de cafea au fost asigurate de catre organizatori.

Printe participanti s-au ragasit domnii Malaies Ioan, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad si Cionca Iustin, primarul orasului Pecica, care a amenajat in cadrul primariei, printr-un program transfrontalie, un biroul de informare pentru agricultorii din Pecica si Batanya (Ungaria)




Esec in liberalizarea comertului

Negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului privind incheierea unui acord de liberalizare a comertului, care au avut loc in ultimele noua zile la Geneva, s-au incheiat, marti, fara nici un rezultat, in urma neintelegerilor privind agricultura.

Statele Unite si India nu au acceptat propunerile de compromis, iar discutiile au ajuns intr-un impas.

Reprezentantii celor mai importante state membre ale OMC, reuniti la Geneva, urmeaza sa se intruneasca pentru a lua act de aceasta situatie.

Esecul a avut loc in urma neintelegerilor dintre Statele Unite si tari emergente precum India, referitoare la aplicarea mecanismului de salvgardare în domeniul comertului cu produse agricole.

Acest sistem ar permite unei tari aplicarea unor taxe vamale exceptionale pentru anumite produse agricole, in cazul unei cresteri puternice a importurilor sau a scaderii preturilor, pentru a proteja producatorii proprii.

Banii pentru agricultori, scosi la licitatie

Ministerul Agriculturii a scos la licitatie 760 de milioane de lei catre bancile comerciale, pentru acordarea de credite agricultorilor care fac investitii, termenul limita pana la care institutiile de credit pot depune oferte fiind 11 august. Sumele provin din Fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura, iar in urma licitatiei Ministerul Agriculturii va semna conventii cu mai multe banci, care vor acorda credite din fond, in conditii avantajoase, potrivit reprezentantilor institutiei.

Printre conditiile avantajose se pot numara dobanzi reduse sau termene de gratie si de rambursare mai mari decat cele uzuale. Din suma scoasa la licitatie, cea mai mare parte, respectiv 630 de milioane de lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligbile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Alti 30 de milioane de lei din suma scoasa la licitatie vor fi destinati creditarii beneficiarilor Programului Operational pentru Pescuit (POP), in timp ce 100 de milioane de lei vor fi alocati pentru investitii care nu sunt finantate din fonduri UE.

Acordarea de credite avantajoase este menita sa ajute investitorii sa acopere partea de cofinantare si sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor UE.

Pana in prezent sase banci au cumparat caietul de sarcini. Programul este o continuare a "Fermierul", care a functionat similar pentru proiectele SAPARD.




Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg

In judetul Dolj, pretul graului variaza intre 0,5 si 0,55 lei/kg, motiv pentru care producatorii agricoli nu intentioneaza sa isi vanda recolta din acest an pentru ca pretul este prea mic, transmite corespondentul AMOS News.

Desi recolta de grau din acest an este dubla fata de cea din 2007, producatorii agricoli ii acuza pe comercianti si pe angrosisti de intelegeri prin care au coborat pretul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.

Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj sustine ca au incercat sa-i convinga pe agricultori sa se asocieze, pentru a vinde produsele agricole, dar fara nici un rezultat.

Productia medie pe hectar obtinuta la nivelul judetului Dolj, la producatorii individuali, este de 3.060 kg, iar la exploatatii agricole, in jur de 5.000 kg la hectar.




Multe localitati au ramas fara apa potabila

Pe langa morti, case, drumuri si culturi agricole distruse, inundatiile de saptamana trecuta au lasat in urma un municipiu lipsit de apa. In Maramuresul istoric, 80% din locuitorii din Sighetu Marmatiei nu au apa potabila si apa menajera de cinci zile. Frontul de captare de la Craciunesti, de unde se pompeaza apa in municipiu, situat la 12 kilometri distanta, a fost grav afectat de revarsarea Tisei. Peste 300 de metri de conducta au fost luati de apa, puturile au fost inundate si inca nu se stie cate pompe pot redeveni functionale. Oamenilor li se aduc zilnic 16.000 de litri de apa potabila, cu doua cisterne, din Baia Mare, de la peste 60 de kilometri distanta.

Apa potabila este furnizata dupa program in localitati constantene din cauza secetei, autoritatile locale inaintand o propunere de creare a unei rezerze de apa potabila imbuteliata pentru situatia in care localitatile raman fara surse principale.

"Se impun masuri de rationalizare a apei, supravegherea din partea autoritatilor locale din punct de vedere sanitar - veterinar a surselor de apa si decolmatarea instalatiilor", a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL), citat de Mediafax.

Astfel, in 27 de localitati constantene, apa din fantani a ajuns la un nivel foarte scazut, in timp de 60 de puturi au secat complet in Cuza Voda. In comunele unde exista sistem centralizat de distributie a apei, autoritatile recomanda distributia dupa un program. Aceasta strategie este deja aplicata in patru sate din judetul Constanta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>