Stirile zilei de 31.07.2008

gyula_erkelhotel.jpgTitlurile zilei:

Program de parteneriat romano-ungar;

Esec in liberalizarea comertului;

Banii pentru agricultori,scosi la licitatie;

Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg;

Multe localitati au ramas fara apa potabila.








Program de parteneriat romano-ungar

A fost oganizat un workshop la Gyula (imaginea de sus) – privind programul de parteneriat dintre judetele Bekes si Arad, in ziua de 29 Iulie 2008 10.00.

Avand in vedere apropiata lansare a primului apel de propuneri, cu aceasta ocazie sa oferit anumite informatii despre noul program, despre procedura de aplicare si aspectele legate de parteneriat, pentru a contribui la sprijinirea potentialilor aplicanti în pregatirea unor idei de proiecte cat mai bune.

Programul este succesorul programelor de cooperare transfrontaliera trecute, insa regulile, criteriile si managementul fondurilor difera substantial. Pentru cei interesati, workshop-ul a constitui un sprijin in pregatirea unor propuneri de un inalt nivel calitativ, care sa corespunda noilor cerinte ale programului.

In acelasi timp, workshop-ul fiind bilateral, a reprezentat o buna oportunitate de a identifica si stabili noi parteneriate. Pe durata worksop-urilor sa asigurat traducerea simultana a dezbaterilor. Pranzul si pauza de cafea au fost asigurate de catre organizatori.

Printe participanti s-au ragasit domnii Malaies Ioan, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad si Cionca Iustin, primarul orasului Pecica, care a amenajat in cadrul primariei, printr-un program transfrontalie, un biroul de informare pentru agricultorii din Pecica si Batanya (Ungaria)




Esec in liberalizarea comertului

Negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului privind incheierea unui acord de liberalizare a comertului, care au avut loc in ultimele noua zile la Geneva, s-au incheiat, marti, fara nici un rezultat, in urma neintelegerilor privind agricultura.

Statele Unite si India nu au acceptat propunerile de compromis, iar discutiile au ajuns intr-un impas.

Reprezentantii celor mai importante state membre ale OMC, reuniti la Geneva, urmeaza sa se intruneasca pentru a lua act de aceasta situatie.

Esecul a avut loc in urma neintelegerilor dintre Statele Unite si tari emergente precum India, referitoare la aplicarea mecanismului de salvgardare în domeniul comertului cu produse agricole.

Acest sistem ar permite unei tari aplicarea unor taxe vamale exceptionale pentru anumite produse agricole, in cazul unei cresteri puternice a importurilor sau a scaderii preturilor, pentru a proteja producatorii proprii.

Banii pentru agricultori, scosi la licitatie

Ministerul Agriculturii a scos la licitatie 760 de milioane de lei catre bancile comerciale, pentru acordarea de credite agricultorilor care fac investitii, termenul limita pana la care institutiile de credit pot depune oferte fiind 11 august. Sumele provin din Fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura, iar in urma licitatiei Ministerul Agriculturii va semna conventii cu mai multe banci, care vor acorda credite din fond, in conditii avantajoase, potrivit reprezentantilor institutiei.

Printre conditiile avantajose se pot numara dobanzi reduse sau termene de gratie si de rambursare mai mari decat cele uzuale. Din suma scoasa la licitatie, cea mai mare parte, respectiv 630 de milioane de lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligbile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Alti 30 de milioane de lei din suma scoasa la licitatie vor fi destinati creditarii beneficiarilor Programului Operational pentru Pescuit (POP), in timp ce 100 de milioane de lei vor fi alocati pentru investitii care nu sunt finantate din fonduri UE.

Acordarea de credite avantajoase este menita sa ajute investitorii sa acopere partea de cofinantare si sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor UE.

Pana in prezent sase banci au cumparat caietul de sarcini. Programul este o continuare a "Fermierul", care a functionat similar pentru proiectele SAPARD.




Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg

In judetul Dolj, pretul graului variaza intre 0,5 si 0,55 lei/kg, motiv pentru care producatorii agricoli nu intentioneaza sa isi vanda recolta din acest an pentru ca pretul este prea mic, transmite corespondentul AMOS News.

Desi recolta de grau din acest an este dubla fata de cea din 2007, producatorii agricoli ii acuza pe comercianti si pe angrosisti de intelegeri prin care au coborat pretul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.

Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj sustine ca au incercat sa-i convinga pe agricultori sa se asocieze, pentru a vinde produsele agricole, dar fara nici un rezultat.

Productia medie pe hectar obtinuta la nivelul judetului Dolj, la producatorii individuali, este de 3.060 kg, iar la exploatatii agricole, in jur de 5.000 kg la hectar.




Multe localitati au ramas fara apa potabila

Pe langa morti, case, drumuri si culturi agricole distruse, inundatiile de saptamana trecuta au lasat in urma un municipiu lipsit de apa. In Maramuresul istoric, 80% din locuitorii din Sighetu Marmatiei nu au apa potabila si apa menajera de cinci zile. Frontul de captare de la Craciunesti, de unde se pompeaza apa in municipiu, situat la 12 kilometri distanta, a fost grav afectat de revarsarea Tisei. Peste 300 de metri de conducta au fost luati de apa, puturile au fost inundate si inca nu se stie cate pompe pot redeveni functionale. Oamenilor li se aduc zilnic 16.000 de litri de apa potabila, cu doua cisterne, din Baia Mare, de la peste 60 de kilometri distanta.

Apa potabila este furnizata dupa program in localitati constantene din cauza secetei, autoritatile locale inaintand o propunere de creare a unei rezerze de apa potabila imbuteliata pentru situatia in care localitatile raman fara surse principale.

"Se impun masuri de rationalizare a apei, supravegherea din partea autoritatilor locale din punct de vedere sanitar - veterinar a surselor de apa si decolmatarea instalatiilor", a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL), citat de Mediafax.

Astfel, in 27 de localitati constantene, apa din fantani a ajuns la un nivel foarte scazut, in timp de 60 de puturi au secat complet in Cuza Voda. In comunele unde exista sistem centralizat de distributie a apei, autoritatile recomanda distributia dupa un program. Aceasta strategie este deja aplicata in patru sate din judetul Constanta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>