Stirile zilei de 1.08.2008

porterfamily_small.jpgTitlurile zilei:

"Bune pentru natura, bune pentru tine";

Cota de lapte din noile state membre;

Targul mesterilor populari din Romania;

Vaccinare impotriva antraxului;

Informatizarea industriei alimentare.







"Bune pentru natura, bune pentru tine"

Actorii de pe piata eco pot descarca de pe net si folosi in mod liber materiale de promovare a roadelor bio create de CE. Organizatiile profesionale din sector pot depune si propuneri de campanii de popularizare a produselor eco pe piata interna.

Comisia Europeana (CE) a initiat o noua campanie europeana de promovare a produselor ecologice sub sloganul-cheie "Agricultura ecologică. Buna pentru natura, buna pentru tine". In afara acestui slogan central, campania mai cuprinde si alte sloganuri si mesaje-cheie, cum ar fi: "Agricultura ecologica. Pur si simplu buna"; "Agricultura ecologică. Este felul nostru de a fi".

CE a lansat si o pagina multilingva de internet dedicata agriculturii eco www.organic-farming.europa.eu

Cei interesati vor gasi aici informatii utile despre agricultura fara chimicale, in timp ce pentru profesionistii din sector sant disponibile, gratuit, materiale de marketing si promovare. Si producatorii, procesatorii sau comerciantii autohtoni pot descarca de pe acest site brosuri, afise, bannere, reclame, pliante, dar si spoturi de promovare pentru radio si tv in limba romana. "Siglele nationale, regionale sau alte sigle ale agriculturii ecologice pot fi adaugate materialului, dar continutul nu poate fi modificat in nici un alt sens", se precizeaza pe site.

In plus, actorii eco autohtoni pot crea, cu cofinantare europeana, propriile campanii de promovare. Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura au lansat un apel catre organizatiile profesionale si interprofesionale din sectorul agroalimentar sa depuna propuneri de programe de informare si promovare pentru produse agricole pe piata interna. Pana la 30 noiembrie 2008, cei interesati trebuie sa transmita propunerile care trebuie sa respecte conditiile din caietul de sarcini.



Cota de lapte din noile state membre

Sistemul cotei de lapte a fost extins la cele zece state membre care au aderat la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004, fapt care a dus la triplarea numarului de producatori de lapte din Uniunea Europeana, de la 500 000 la 1,5 milioane, insa a antrenat o crestere a productiei europene cu mai putin de 20 %. Un audit a fost efectuat la nivelul Comisiei Europene si in cele opt noi state membre situate in Europa Centrala si de Est, care asigura 99 % din productia de lapte a celor zece noi state membre. In cursul primului lor an de cota, noile state membre au utilizat, in medie, mai putin de 40 % din cota lor pentru vanzari directe.

Curtea constata, de asemenea, ca aproximativ jumatate din exploatatiile de productie a laptelui nu erau incluse in sistemul cotei de lapte. Cotele nationale pentru livrari sunt insa aproape saturate sau chiar depasite in Cehia, Cipru si Polonia.

Aderarea noilor state membre a intensificat schimburile intracomunitare de lapte si de produse lactate. Contrar anumitor previziuni, extinderea nu a destabilizat piata europeana si nici nu a dat nastere la haos bugetar. Ca atare, Curtea recomanda Comisiei: sa asigure in continuare o reala urmarire a punerii in aplicare si a bunei gestionari a sistemului cotei de lapte, pana la eliminarea acestuia, prevazuta pentru anul 2015. Comisia trebuie, in special, sa dispuna de informatii mai fiabile privind procesul de restructurare a sectorului; sa sugereze noilor state membre sa amelioreze in primul rand administrarea bazelor de date (identificarea bovinelor, livrarile si vanzarile directe declarate, rezultatele controalelor) si sa optimizeze verificarile incrucisate; avand in vedere structura fragmentata a sectorului laptelui din majoritatea noilor state membre, sa autorizeze autoritatile nationale sa adapteze intensitatea controalelor la fata locului in functie de marimea fermelor; sa incurajeze statele membre sa combine controalele efectuate la producatorii de lapte cu alte controale ce tin de politica agricola comuna (identificarea bovinelor, platile directe, eco-conditionalitatea); sa sugereze noilor state membre sa se asigure de respectarea principiului general conform caruia laptele comercializat trebuie contabilizat in totalitate.



Targul mesterilor populari din Romania

In perioada 26-27 iulie, Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea a fost gazda primitoare a Tîrgului mesterilor populari din Romania.

Ajuns la cea de-a XI-a editie, Targul mesterilor populari din Romania, organizat in Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea, a adunat si anul acesta numerosi vizitatori, localnici sau turisti, iubitori de arta populara autentica. Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, condus de profesoara Elena Stoica. Acest proiect al Centrului a reusit sa reuneasca, sub semnul Imnului National al Romaniei (in Parcul Zavoi s-a cantat pentru prima data "Desteaptate, romane", cantecul compus de Anton Pann, ce a devenit imnul nostru national) – mesteri populari din 25 de judete ale tarii. Ei au ilustrat unitatea in diversitate a artei populare romanesti.

Tesaturi, cusaturi, broderii, ceramica, sculptura in lemn, icoane pe lemn, pe sticla, pe panza si pe piatra, impletituri din paie, panusi de porumb si nuiele, picturi naive, sticlarie, oua incondeiate si oua cu margele, sculptura in os sau lumanari parfumate, in forme cat mai variate, au putut fi admirate si cumparate din spatiul sacru al Targului. De asemenea, dulciurile traditionale, turta dulce si ciubucurile au fost deliciul tuturor vizitatorilor.



Vaccinare impotriva antraxului

Animalele din cele 36 de localitati afectate de recentele inundatii, din judetul Salaj, vor fi vaccinate impotriva antraxului, bacteria avand o incidenta mai mare in zone inundabile, unde pot fi transportati sporii care provin din cadavrele animalelor deja bolnave.

In regiuni infectate prin spori, bacilul antraxului poate persista in pamant zeci de ani, provocand imbolnaviri numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente. "In toate localitatile afectate de inundatii am dispus vaccinarea animalelor impotriva antraxului, iar dupa curatarea namolului, toate gospodariile vor fi dezinfectat", a declarat, miercuri, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Conform acestuia, autoritatile locale au contracte cu o firma specializata care, va ridica animalele moarte, pentru incinerare. Inundatiile au omorat, in Salaj, peste 700 de pasari si 15 porci. De asemenea, angajatii DSVSA ajuta populatia la curatarea si dezinfectarea celor aproximativ 500 de fantani colmatate.



Informatizarea industriei alimentare

Industria alimentara din Romania a parcurs pasi importanti in directia modernizarii informatice a proceselor operationale.

Odata cu rafinarea cerintelor europene privind viteza de raspuns la provocarile pietei, marii producatori si procesatori din industria carnii au recurs la restructurarea informatica a unitatilor de productie, alegand sa investeasca in instrumente informatice de suport al activitatilor de profil.

Companie specializata in producerea si comercializarea carnii si a mezelurilor din pui, AVICOLA Calarasi este unul dintre jucatorii locali de top din industria alimentara. Pentru a-si conserva aceasta pozitie si pentru a-si replica performantele si in viitor, AVICOLA Calarasi a decis sa implementeze sistemul informatic integrat SIVECO Applications, asigurat de SIVECO Romania.

Prin natura profilului sau, AVICOLA Calarasi gestioneaza un volum impresionant de date si procese. In prezent, producatorul roman, jucator cu veche traditie in industria carnii, beneficiaza de o gestiune superioara a activitatilor de pregatire, programare, lansare, urmarire si control al intregului lant de productie. Devenirea functionala a SIVECO Applications la nivelul celor 19 ferme din cadrul AVICOLA Calarasi, precum si la nivelul diviziilor sale de vanzari face posibila sincronizarea activitatilor, controlul riguros al proceselor de productie-desfacere, precum si mentinerea unui nivel optim al costurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>