Stirile zilei de 1.08.2008

porterfamily_small.jpgTitlurile zilei:

"Bune pentru natura, bune pentru tine";

Cota de lapte din noile state membre;

Targul mesterilor populari din Romania;

Vaccinare impotriva antraxului;

Informatizarea industriei alimentare.







"Bune pentru natura, bune pentru tine"

Actorii de pe piata eco pot descarca de pe net si folosi in mod liber materiale de promovare a roadelor bio create de CE. Organizatiile profesionale din sector pot depune si propuneri de campanii de popularizare a produselor eco pe piata interna.

Comisia Europeana (CE) a initiat o noua campanie europeana de promovare a produselor ecologice sub sloganul-cheie "Agricultura ecologică. Buna pentru natura, buna pentru tine". In afara acestui slogan central, campania mai cuprinde si alte sloganuri si mesaje-cheie, cum ar fi: "Agricultura ecologica. Pur si simplu buna"; "Agricultura ecologică. Este felul nostru de a fi".

CE a lansat si o pagina multilingva de internet dedicata agriculturii eco www.organic-farming.europa.eu

Cei interesati vor gasi aici informatii utile despre agricultura fara chimicale, in timp ce pentru profesionistii din sector sant disponibile, gratuit, materiale de marketing si promovare. Si producatorii, procesatorii sau comerciantii autohtoni pot descarca de pe acest site brosuri, afise, bannere, reclame, pliante, dar si spoturi de promovare pentru radio si tv in limba romana. "Siglele nationale, regionale sau alte sigle ale agriculturii ecologice pot fi adaugate materialului, dar continutul nu poate fi modificat in nici un alt sens", se precizeaza pe site.

In plus, actorii eco autohtoni pot crea, cu cofinantare europeana, propriile campanii de promovare. Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura au lansat un apel catre organizatiile profesionale si interprofesionale din sectorul agroalimentar sa depuna propuneri de programe de informare si promovare pentru produse agricole pe piata interna. Pana la 30 noiembrie 2008, cei interesati trebuie sa transmita propunerile care trebuie sa respecte conditiile din caietul de sarcini.



Cota de lapte din noile state membre

Sistemul cotei de lapte a fost extins la cele zece state membre care au aderat la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004, fapt care a dus la triplarea numarului de producatori de lapte din Uniunea Europeana, de la 500 000 la 1,5 milioane, insa a antrenat o crestere a productiei europene cu mai putin de 20 %. Un audit a fost efectuat la nivelul Comisiei Europene si in cele opt noi state membre situate in Europa Centrala si de Est, care asigura 99 % din productia de lapte a celor zece noi state membre. In cursul primului lor an de cota, noile state membre au utilizat, in medie, mai putin de 40 % din cota lor pentru vanzari directe.

Curtea constata, de asemenea, ca aproximativ jumatate din exploatatiile de productie a laptelui nu erau incluse in sistemul cotei de lapte. Cotele nationale pentru livrari sunt insa aproape saturate sau chiar depasite in Cehia, Cipru si Polonia.

Aderarea noilor state membre a intensificat schimburile intracomunitare de lapte si de produse lactate. Contrar anumitor previziuni, extinderea nu a destabilizat piata europeana si nici nu a dat nastere la haos bugetar. Ca atare, Curtea recomanda Comisiei: sa asigure in continuare o reala urmarire a punerii in aplicare si a bunei gestionari a sistemului cotei de lapte, pana la eliminarea acestuia, prevazuta pentru anul 2015. Comisia trebuie, in special, sa dispuna de informatii mai fiabile privind procesul de restructurare a sectorului; sa sugereze noilor state membre sa amelioreze in primul rand administrarea bazelor de date (identificarea bovinelor, livrarile si vanzarile directe declarate, rezultatele controalelor) si sa optimizeze verificarile incrucisate; avand in vedere structura fragmentata a sectorului laptelui din majoritatea noilor state membre, sa autorizeze autoritatile nationale sa adapteze intensitatea controalelor la fata locului in functie de marimea fermelor; sa incurajeze statele membre sa combine controalele efectuate la producatorii de lapte cu alte controale ce tin de politica agricola comuna (identificarea bovinelor, platile directe, eco-conditionalitatea); sa sugereze noilor state membre sa se asigure de respectarea principiului general conform caruia laptele comercializat trebuie contabilizat in totalitate.



Targul mesterilor populari din Romania

In perioada 26-27 iulie, Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea a fost gazda primitoare a Tîrgului mesterilor populari din Romania.

Ajuns la cea de-a XI-a editie, Targul mesterilor populari din Romania, organizat in Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea, a adunat si anul acesta numerosi vizitatori, localnici sau turisti, iubitori de arta populara autentica. Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, condus de profesoara Elena Stoica. Acest proiect al Centrului a reusit sa reuneasca, sub semnul Imnului National al Romaniei (in Parcul Zavoi s-a cantat pentru prima data "Desteaptate, romane", cantecul compus de Anton Pann, ce a devenit imnul nostru national) – mesteri populari din 25 de judete ale tarii. Ei au ilustrat unitatea in diversitate a artei populare romanesti.

Tesaturi, cusaturi, broderii, ceramica, sculptura in lemn, icoane pe lemn, pe sticla, pe panza si pe piatra, impletituri din paie, panusi de porumb si nuiele, picturi naive, sticlarie, oua incondeiate si oua cu margele, sculptura in os sau lumanari parfumate, in forme cat mai variate, au putut fi admirate si cumparate din spatiul sacru al Targului. De asemenea, dulciurile traditionale, turta dulce si ciubucurile au fost deliciul tuturor vizitatorilor.



Vaccinare impotriva antraxului

Animalele din cele 36 de localitati afectate de recentele inundatii, din judetul Salaj, vor fi vaccinate impotriva antraxului, bacteria avand o incidenta mai mare in zone inundabile, unde pot fi transportati sporii care provin din cadavrele animalelor deja bolnave.

In regiuni infectate prin spori, bacilul antraxului poate persista in pamant zeci de ani, provocand imbolnaviri numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente. "In toate localitatile afectate de inundatii am dispus vaccinarea animalelor impotriva antraxului, iar dupa curatarea namolului, toate gospodariile vor fi dezinfectat", a declarat, miercuri, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Conform acestuia, autoritatile locale au contracte cu o firma specializata care, va ridica animalele moarte, pentru incinerare. Inundatiile au omorat, in Salaj, peste 700 de pasari si 15 porci. De asemenea, angajatii DSVSA ajuta populatia la curatarea si dezinfectarea celor aproximativ 500 de fantani colmatate.



Informatizarea industriei alimentare

Industria alimentara din Romania a parcurs pasi importanti in directia modernizarii informatice a proceselor operationale.

Odata cu rafinarea cerintelor europene privind viteza de raspuns la provocarile pietei, marii producatori si procesatori din industria carnii au recurs la restructurarea informatica a unitatilor de productie, alegand sa investeasca in instrumente informatice de suport al activitatilor de profil.

Companie specializata in producerea si comercializarea carnii si a mezelurilor din pui, AVICOLA Calarasi este unul dintre jucatorii locali de top din industria alimentara. Pentru a-si conserva aceasta pozitie si pentru a-si replica performantele si in viitor, AVICOLA Calarasi a decis sa implementeze sistemul informatic integrat SIVECO Applications, asigurat de SIVECO Romania.

Prin natura profilului sau, AVICOLA Calarasi gestioneaza un volum impresionant de date si procese. In prezent, producatorul roman, jucator cu veche traditie in industria carnii, beneficiaza de o gestiune superioara a activitatilor de pregatire, programare, lansare, urmarire si control al intregului lant de productie. Devenirea functionala a SIVECO Applications la nivelul celor 19 ferme din cadrul AVICOLA Calarasi, precum si la nivelul diviziilor sale de vanzari face posibila sincronizarea activitatilor, controlul riguros al proceselor de productie-desfacere, precum si mentinerea unui nivel optim al costurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>