Stirile zilei de 05.08.2008

herrenhaeusser1.jpgTitlurile zilei:

Se solicita un pret de referinta la grau;

Federatia Agrostar ajuta sinistratii;

Prima facultate rurala, la Rucar;

5 euro, un metru patrat de gazon instant;

Eco-locuinta, solutia viitorului.





Se solicita un pret de referinta la grau

Ilie Sarbu cere Ministerului Agriculturii sa solicite Comisiei Europene interventia la cereale, pentru stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,68-0,7 lei pe kilogram, si formarea unui stoc de interventie de 2-2,2 milioane de tone.
De asemenea, senatorul PSD considera ca Ministerul Agriculturii trebuie sa activeze masurile de reglementare a pietelor, "elaborate si uitate de guvernul Tariceanu".
In context, Sarbu reclama faptul ca in Baragan si Dobrogea, "samsarii" ofera fermierilor un pret de 30 de bani/kilogram, respectiv 85 de euro/tona la grau, in conditiile in care preturile ajung la 235 de euro/tona in cazul graului rusesc vandut in porturile de la marea Neagra.

De asemenea, Ilie Sarbu solicita Guvernului sa ofere inlesniri fiscale de 50% din pretul motorinei pentru agricultori. "Consider ca reducerea pretului la motorina pentru agricultura cu 50% din pretul practicat la pompa, precum si stabilirea unui nivel de acciza de 21 euro/1000 litri, asa cum de altfel sustin si reprezentantii agricultorilor, ar insemna una dintre masurile cele mai importante pentru scoaterea acestui sector din criza", spune fostul ministru al Agriculturii. Vicepresedintele social-democrat arata ca Directiva Consiliului 96/2003/CE, de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitatii si produselor energetice, prevede o acciza la motorina pentru agricultura de 21 euro/1.000 litri, adica sau 0,07 lei/litru, mult mai mica decat cea stabilita de Guvern, de 80,971 euro/1.000 litri, adica 0,27 lei/litru, dupa ce Executivul a redus accizarea la carburantul folosit in agricultura.

SURSA: www.agromanager.ro



Federatia Agrostar ajuta sinistratii

Legumicultorii din Federatia Agrostar au strans produse proaspete pentru persoanele efectate de inundatiile din ultima saptamana din judetul Suceava, informeaza un comunicat de presa al federatiei.

"Sunt in jur de sase tone de legume, patru - cinci tone de cereale (...) Avem de gand ca la sfarsitul lunii august sa incercam o actiune din asta mult mai ampla", a declarat Florin Ciobanu, reprezentant al legumicultorilor, citat de Realitatea TV.

"Federatia AGROSTAR demonstreaza inca odata ca este o mare familie, familia taranului si agricultorului roman si ori de cate ori va fi nevoie din putin pe care-l au fermierii si taranii membri ai Federatiei AGROSTAR vor ajuta si vor оi sprijini pe cei aflati in suferinta", se mai precizeaza in comunicat.



Prima facultate rurala, la Rucar

Prima facultate din mediul rural s-a infiintat in localitatea Rucar, judetul Arges, informeaza Amos News.

Numarul studentilor nu este limitat in niciun fel, iar pana acum s-au inscris peste 70 de persoane. Viitorii studenti vor invata doar cateva ore sambata si duminica.

Conducerea Universitatii din Pitesti a luat decizia infiintarii facultatii la Rucar deoarece in zona sunt multe pensiuni agroturistice, iar viitorii absolventi vor avea mai usor locurile de munca asigurate.

Prima facultate din mediul rural din Romania va functiona in spatiile puse la dispozitie de Grupul Scolar din localitate.

SURSA: www.agroazi.ro



5 euro, un metru patrat de gazon instant

Locuitorii cartierului Calea Girocului au avut surpriza sa constate ca "peste noapte" in parc a aparut un gazon impecabil, fara sa vada muncitori plantand iarba.

Au vazut, in schimb, muncitori care au intins gazonul pur si simplu, ca pe un covor, pe spatiul care trebuia acoperit cu iarba. Investitia necesara pentru refacerea completa a parcului timisorean apartine unei companii private.

Ovidiu Petrache, reprezentantul companiei care a folosit aceasta metoda la Timisoara, spune ca in opt ore se poate gazona mai mult de jumatate de teren de fotbal. Potrivit acestuia, in Romania sunt numai sase firme care ofera gazon instant. 'Gazonul se planteaza pe terenuri speciale care apartin firmelor.

Pretul unui metru patrat de gazon instant este cuprins intre 5 si 15 euro. Aceste costuri includ pregatirea terenului, transportul si montarea noului gazon.



Eco-locuinta, solutia viitorului

Constructiile din lemn, privite pana nu demult cu scepticism, au inceput sa prinda si la noi tot mai mult teren. Casele facute din busteni sunt prietenoase cu mediul si prezinta o serie de beneficii pentru sanatatea celor care le locuiesc.

Pe langa busteni, o astfel de locuinta impune si folosirea altor materiale naturale, pentru a nu diminua calitatile lemnului.

Structura de rezistenta, structura peretilor, finisajele interioare, cat si cele exterioare, toate trebuie sa fie realizate din materiale naturale. Singura problema este ca pentru materialul lemnos se taie copacii.

De aceea, pentru a reduce pagubele aduse padurii, unii constructori combina lemnul cu alt material natural, piatra.

Lemnul, material recunoscut pentru calitatea de bun izolator, face dintr-o astfel de locuinta un spatiu care foloseste mult mai putin aparatele de climatizare. De asemenea, lemnul are puterea de a absorbi undele seismice.

Aceste constructii din materiale naturale sunt trainice, ecologice, pastreaza caldura in timpul iernii si racoarea pe durata verii, fiind in plus rezistente la cutremure, datorita elasticitatii

Locuintele din busteni sunt din ce in ce mai cautate. Pana nu demult, la noi astfel de constructii erau privite cu scepticism, desi bisericile din lemn ridicate de sute de ani sunt dovada trainiciei lemnului.

In timpul caniculei, folosirea aerului conditionat nu mai este strict necesara ca in cazul unei case din beton, consumul de energie electrica fiind astfel mult redus.

Cea mai veche locuinta din lemn din Europa Centrala, Casa Niderost, a fost construita in anul 1176 in Schwyz, Elvetia. Ea a dainuit pana in anul 2002, cand proprietarul a anuntat ca va demola casa veche de peste 800 de ani, aproape distrusa de trecerea vremii. Autoritatile nu au permis insa distrugerea monumentului si, dupa indelungi negocieri, solutia de compromis a fost mutarea casei, urmata de o restaurare minutioasa. (imaginea de sus)

Casele de lemn din Boston, ridicate in anul 1800, sunt locuibile si acum. De asemenea, bisericile din lemn din Maramures, rezista de sute de ani, in pofida metodelor rudimentare folosite pentru tratarea lemnului.

Astazi, o casa din busteni, de 118 metri patrati, cu patru camere si dependinte, costa aproximativ 39.000 de euro.

SURSA: www.newz.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>