Stirile zilei de 6.08.2008

kiwi.jpg
Titlurile zilei

Sit arheologic, devenit teren agricol;

Sanctiuni pentru arderea miristilor;

Productie dubla de grau in Bulgaria;

Zone turistice fara artizanat autentic;

Plantatie de kiwi la Ostrov.







Sit arheologic, devenit teren agricol

Ruinele capitalei Daciei Romane de la Sarmizegetusa s-au transformat in teren agricol dupa ce localnicii au fost improprietariti de autoritati chiar in interiorul Coloniei romane. Astfel, intre temple se cultiva porumb, cartofi si ceapa, iar turistii pot admira atat situl arheologic, cat si culturile agricole ale localnicilor.

Uituata la 17 kilometri de Hateg, fosta capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, desi este bine delimitata si transformata in muzeu in aer liber, a fost transformata in teren agricol.

Localnicii isi pasc nestingheriti chiar oile si vacile printre zidurile sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, chiar daca o parte dintre ei nu mai sunt proprietari ai acestor terenuri, dupa ce au fost despagubiti printr-un program guvernamental inca din perioada 1998-2000.

Unul dintre sateni, care are o tarla cu porumb chiar in centrul sitului arheologic, unde se gaseste Templul Mare - cel mai impunator edificiu din Dacia Romana, a recunoscut ca a primit bani pentru pamant, dar nu-si mai aminteste valoarea exacta. In plus, agricultorul spune ca a mostenit pamantul si ca i s-a permis sa mai lucreze la camp pana in aceasta toamna.

Intreaga suprafata a forului roman de la Sarmizegetusa se intinde pe circa 200 de hectare, dar eventuale sapaturi ar putea aduce la lumina o asezare mult mai mare, spune un angajat al muzeului din Sarmizegetusa.




Sanctiuni pentru arderea miristilor

Fermierii care dau foc fara autorizatie miristilor si resturilor vegetale de pe terenuri agricole si pajisti, risca sa piarda o parte din subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), se arata intr-un comunicat transmis de institutie, citat de Agerpres.

Potrivit APIA, arderea neautorizata a miristilor si a resturilor vegetale reprezinta o incalcare a bunelor conditii agricole si de mediu, asa cum sunt definite de legislatia europeana si nationala.

Potrivit reglementarilor in vigoare, nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu atrage sanctionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafata prin aplicarea unei reduceri la plata din suma cuvenita. Reducerea se aplica pentru intreaga suprafata solicitata la plata, indiferent de suprafata afectata de arderea miristii.", se precizeaza in comunicatul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.




Productie dubla de grau in Bulgaria

Bulgaria ar putea exporta 2 milioane de tone de grau, dupa cea mai buna recolta din ultimii 16 ani.

Fermierii bulgari au recoltat 4,4 milioane de tone de grau de pe 97,9% din suprafata cultivata, mult peste cele 2,4 milioane de tone culese in 2007, an in care recolta a fost afectata de o seceta grava.

O asemenea productie nu a mai fost atinsa din 1991, cand recolta de grau a Bulgariei a fost de 4,49 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.




Zone turistice fara artizanat autentic

Arta mestesugareasca autentica a fost eliminata treptat din preajma zonelor turistice ale Romaniei, acolo unde au aparut, in schimb, talciocuri pline cu tot felul de "chinezarii" pe post de obiecte de artizanat.

In Romania mai sunt cateva sute de mesteri populari. Din cauza taxelor mari pe care trebuie sa le plateasca in pietele turistice, acestia isi vand produsele la ei acasa, in magazine proprii sau la marginea drumului.

Oferta mesterilor romani este diversificata, de la strachini de lut si sculpturi in lemn pana la broderii, instrumente muzicale, oua incondeiate sau impletituri din fibre vegetale.

Pamantul e sarac pentru agricultura, dar bogat pentru olarit la Corund. Pe langa olari, mai sunt aici cojocari, cioplitori in lemn si creatorii de jucarii. In 1542, au primit dreptul de a merge la targurile din Transilvania, fara sa plateasca vreo taxa si fara sa aiba nevoie de autorizatie speciala pentru obiectele comercializate. Asocierea a fost facuta cu putin timp in urma, iar oamenii din Corund vor sa obtina finantari europene cu care sa infiinteze niste ateliere cu scop turistic, unde oaspetii sa lucreze, de exemplu, la roata olarului pentru a vedea "pe viu" cum se face un vas.

E foarte greu pentru un taran sa-si vanda marfa in zonele frecventate de turisti. Taxele practicate in asemenea "piete" de suveniruri ajung pana la 1.600 de lei pentru trei metri patrati de taraba. si asta pentru cel mult o saptamana de vanzare. Primariile organizeaza licitatii pentru aceste locuri. Cine da mai mult acela ocupa spatiul. Daca cei care vand tot felul de importuri au mai multi bani, ei au castig de cauza. Un mester, care de cele mai multe ori e pensionar, nu are atatia bani pentru taxe. Pentru artizanii de la sate ramane doar varianta targurilor organizate de muzeele etnografice.




Plantatie de kiwi in Ostrov

Plantatia de kiwi din comuna Ostrov, judetul Constanta, a implinit 13 ani. Dupa sase ani de adaptare, plantele au inceput sa rodeasca. Pe cele doua hectare s-a ajuns la o productie de aproape patru tone de fructe.

Localnicii au botezat fructele exotice "cartofi", pentru ca seamana, la forma si culoare, cu leguma romaneasca. Sefa Fermei 1 de la Ostrov, Mihaela Baciu, inginer horticol, a explicat in detaliu de cata munca e nevoie pentru ca plantatia sa fie mentinuta si sa rodeasca in fiecare an. "Climatul mediteranean din sudul Dobrogei permite cultivarea acestor fructe exotice. Horticultorii de aici au gasit o modalitate eficienta si naturala de coacere a fructelor de kiwi. Dupa recoltare, acestea sunt puse in lazi cu mere pentru a se desavarsi maturatia. Acolo sta cel putin o saptamana. Merele degaja etilena si ajuta kiwi la coacerea completa", explica Mihaela Baciu. Acesta e un "secret" pe care romanii l-au descoperit. O conlucrare fericita intre fructele autohtone si soiurile straine! si asta, in conditiile in care in tarile exotice se folosesc felurite substante chimice pentru "maturizarea" fructelor, astfel incat sa fie bune de scos pe piata.

La ora actuala sunt in total 600 de pomi. Fiind o planta dioica este nevoi de un pom mascul la cinci plante femele

Plantatia de kiwi este inconjurata de un baraj natural format dintr-un sir de plopi, care atenueaza puterea rafalelor de vant care se napustesc, mai ales iarna, peste dealurile Ostrovului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>