Stirile zilei de 9.08.2008

brocoli.jpg

Titlurile zilei:

Italienii cumparara orezarii in Romania;

Focar de antrax in Stanilesti, Vaslui;

Raul Jiu este otrativ de branconieri;

Broccoli protejeaza vasele de sange;

Apocalipsa imobiliara... doar la televizor;









Italienii cumparara orezarii in Romania

Triplarea pretului la orez si scaderea exporturilor marilor producatori din Asia i-a determinat pe fermierii italieni sa se extinda catre est si sa cumpere, in special, fostele parcele de orez ale lui Ceausescu, abandonate dupa caderea comunismului.

Angelo Dario Scotti, seful companiei italiene Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa si prima firma vest-europeana de profil care s-a extins in Romania, spune ca productia din Romania se va realiza la costuri mai mici decat in Italia si Spania, tari afectate de accesul mai dificil la resurse de apa.

Firma italiana Riso Scotti a investit zeci de milioane de euro incepand din 2003 in cumpararea unor parcele de teren dispersate, in suprafata totala de 7.000 hectare in Romania si deschiderea unei fabrici de procesare a orezului la Vladeni.

Oficialii companiei din peninsula spuna ca tinta lor de achizitie in Romania este de pana la 10.000 de hectare in total pana anul viitor. O parte din aceste terenuri va fi vanduta altor fermieri italieni si francezi, pe care reprezentantii Riso Scotti incearca sa-i convinga sa vina in Romania.

Mai multi fermieri italieni si spanioli au inceput sa exploateze parcele mici langa Dunare, in vestul tarii si in est, langa Braila, iar orezul lor este procesat la Vladeni.

Romania ar putea produce 40.000 de tone de orez anul acesta, iar suprafata terenurilor cultivate cu orez ar putea creste de la 40.000 la 50.000 de hectare, in urmatorii cinci ani, estimeaza reprezentantii Riso Scotti. In urmatorii cinci ani, Romania ar putea exporta mai mult de 100.000 tone de orez anual, reducand astfel cu 10% importurile Uniunii Europene, preconizeaza italienii de la Riso Scotti.



Focar de antrax in Stanilesti, judetul Vaslui

Alerta la Vaslui, dupa ce Directia Sanitar-Veterinara (DSV) a confirmat un focar de antrax in localitatea Stanilesti, in valea Prutului, unde au fost descoperite doua vaci moarte.

Pentru a preintampina raspandirea bolii, vor fi vaccinate peste 20.000 de animale din zona. „Am inceput deja sa vaccinam toate animalele receptive la aceasta boala: bovine, oi, capre şi cabaline. Vaccinarile se vor efectua atat la Stanilesti, cat si in comuna invecinata, Lunca Banului", a declarat Decebal Sararu, directorul DSV Vaslui.

De asemenea, sapte persoane care au intrat in contact cu animalele moarte sunt supravegheate de autoritati.



Raul Jiu este otrativ de branconieri

Apele raului Jiu sunt otravite in mod constant de braconieri, sub ochii angajatilor de la Ocolul Silvic si a rangerilor din Parcul National Retezat, transmite corespondentul AMOS News.

Mergeam linistit pe firul apei si deodata am vazut cum pluteau pestii morti. Si nu erau unul, doi, ci zeci de pastravi. Cum poti sa faci asa ceva? Mi se pare absurd. Unde sunt paznicii? Unde sunt cei de la Ocolul Silvic sau care pazesc Parcul National Retezat? Nu erau pe nicaieri. Probabil ca nu ii intereseaza daca se intampla ceva rau. Ei trebuie sa isi primeasca banii si atat”, a declarat Petru I., din Uricani.

Totodata, un alt uricanean este sigur ca toate neregulile nu sunt facute fara cunostinta celor de la Ocolul Silvic sau a rangerilor Parcului. „Eu cred că braconierii lucreaza mana in mana, altfel nu imi explic de ce se intampla asa ceva. Sau poate chiar aia care trebuie sa aiba grija sa nu se pescuiasca ilegal sau sa se impuste capre sau cerbi fac lucrul asta. Zvonuri sunt multe, ca ar fi si unii care au functii si se joaca de-a vanatorii prin paduri. Dar va dati seama ca nimeni nu poate proba lucrurile astea, fiindca cine sta dupa ei prin munti?”, a declarat si Emilian S., un alt localnic.



Broccoli protejeaza vasele de sange

Specialistii au descoperit in aceasta leguma un compus, numit sulforafan, care protejeaza si vasele de sange.

Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul de prostata sau atacurile vasculare cerebrale.

O echipa de cercetatori englezi de la Universitatea din Warwick, citati de BBC NEWS, considera ca broccoli este o leguma ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi.

Acestia au descoperit in leguma un compus, numit sulforafan care incurajeaza productia de enzime ce protejeaza vasele de sange. Studiile anterioare aratau ca un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Persoanele care sufera de diabet zaharat au de pana la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare, afectiuni ce apar ca urmare a afectarii vaselor de sange.



Apocalipsa imobiliara... doar la televizor

Dupa criza imobiliara anuntata in presa si indelung propavaduita de adevaratii guru ai afacerilor autohtone a venit si vremea catastrofei, a prabusirii totale. Care este adevarul?

Piata imobiliara va avea in 2008 o crestere mai temperata fata de anul trecut, ca urmare a modificarilor dobanzii de catre BNR si a deprecierii monedei nationale in raport cu euro, care limiteaza creditarea. Asta spun evaluatorii, bazandu-se pe analize ale cifrelor si pe obiectivitatea informatiilor din mediul de afaceri.

Piata imobiliara are o evolutie ciclica, acest sector cunoscand o crestere accentuata in ultimii 6-7 ani, si prin temperarea finantarilor obtinute de persoanele fizice prin credite bancare, ca urmare a modificarii ratei dobanzii de referinta si a deprecierii monedei nationale fata de euro.

In prezent, trecem, practic, peste un prag de normalizare a pietei imobiliare, dupa o perioada de tranzactii speculative. Dupa ce vom traversa aceasta perioada de asteptare vor mai face bani din imobiliare doar cei care vor sti sa joace profesionist.

Orice tranzactie se va baza pe o analiza atenta a pietei, iar investitorii de duminica se vor intoarce la ocupatiile care i-au consacrat. Care cu goarna, care cu naiul...

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>