Stirile zilei de 9.08.2008

brocoli.jpg

Titlurile zilei:

Italienii cumparara orezarii in Romania;

Focar de antrax in Stanilesti, Vaslui;

Raul Jiu este otrativ de branconieri;

Broccoli protejeaza vasele de sange;

Apocalipsa imobiliara... doar la televizor;









Italienii cumparara orezarii in Romania

Triplarea pretului la orez si scaderea exporturilor marilor producatori din Asia i-a determinat pe fermierii italieni sa se extinda catre est si sa cumpere, in special, fostele parcele de orez ale lui Ceausescu, abandonate dupa caderea comunismului.

Angelo Dario Scotti, seful companiei italiene Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa si prima firma vest-europeana de profil care s-a extins in Romania, spune ca productia din Romania se va realiza la costuri mai mici decat in Italia si Spania, tari afectate de accesul mai dificil la resurse de apa.

Firma italiana Riso Scotti a investit zeci de milioane de euro incepand din 2003 in cumpararea unor parcele de teren dispersate, in suprafata totala de 7.000 hectare in Romania si deschiderea unei fabrici de procesare a orezului la Vladeni.

Oficialii companiei din peninsula spuna ca tinta lor de achizitie in Romania este de pana la 10.000 de hectare in total pana anul viitor. O parte din aceste terenuri va fi vanduta altor fermieri italieni si francezi, pe care reprezentantii Riso Scotti incearca sa-i convinga sa vina in Romania.

Mai multi fermieri italieni si spanioli au inceput sa exploateze parcele mici langa Dunare, in vestul tarii si in est, langa Braila, iar orezul lor este procesat la Vladeni.

Romania ar putea produce 40.000 de tone de orez anul acesta, iar suprafata terenurilor cultivate cu orez ar putea creste de la 40.000 la 50.000 de hectare, in urmatorii cinci ani, estimeaza reprezentantii Riso Scotti. In urmatorii cinci ani, Romania ar putea exporta mai mult de 100.000 tone de orez anual, reducand astfel cu 10% importurile Uniunii Europene, preconizeaza italienii de la Riso Scotti.



Focar de antrax in Stanilesti, judetul Vaslui

Alerta la Vaslui, dupa ce Directia Sanitar-Veterinara (DSV) a confirmat un focar de antrax in localitatea Stanilesti, in valea Prutului, unde au fost descoperite doua vaci moarte.

Pentru a preintampina raspandirea bolii, vor fi vaccinate peste 20.000 de animale din zona. „Am inceput deja sa vaccinam toate animalele receptive la aceasta boala: bovine, oi, capre şi cabaline. Vaccinarile se vor efectua atat la Stanilesti, cat si in comuna invecinata, Lunca Banului", a declarat Decebal Sararu, directorul DSV Vaslui.

De asemenea, sapte persoane care au intrat in contact cu animalele moarte sunt supravegheate de autoritati.



Raul Jiu este otrativ de branconieri

Apele raului Jiu sunt otravite in mod constant de braconieri, sub ochii angajatilor de la Ocolul Silvic si a rangerilor din Parcul National Retezat, transmite corespondentul AMOS News.

Mergeam linistit pe firul apei si deodata am vazut cum pluteau pestii morti. Si nu erau unul, doi, ci zeci de pastravi. Cum poti sa faci asa ceva? Mi se pare absurd. Unde sunt paznicii? Unde sunt cei de la Ocolul Silvic sau care pazesc Parcul National Retezat? Nu erau pe nicaieri. Probabil ca nu ii intereseaza daca se intampla ceva rau. Ei trebuie sa isi primeasca banii si atat”, a declarat Petru I., din Uricani.

Totodata, un alt uricanean este sigur ca toate neregulile nu sunt facute fara cunostinta celor de la Ocolul Silvic sau a rangerilor Parcului. „Eu cred că braconierii lucreaza mana in mana, altfel nu imi explic de ce se intampla asa ceva. Sau poate chiar aia care trebuie sa aiba grija sa nu se pescuiasca ilegal sau sa se impuste capre sau cerbi fac lucrul asta. Zvonuri sunt multe, ca ar fi si unii care au functii si se joaca de-a vanatorii prin paduri. Dar va dati seama ca nimeni nu poate proba lucrurile astea, fiindca cine sta dupa ei prin munti?”, a declarat si Emilian S., un alt localnic.



Broccoli protejeaza vasele de sange

Specialistii au descoperit in aceasta leguma un compus, numit sulforafan, care protejeaza si vasele de sange.

Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul de prostata sau atacurile vasculare cerebrale.

O echipa de cercetatori englezi de la Universitatea din Warwick, citati de BBC NEWS, considera ca broccoli este o leguma ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi.

Acestia au descoperit in leguma un compus, numit sulforafan care incurajeaza productia de enzime ce protejeaza vasele de sange. Studiile anterioare aratau ca un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Persoanele care sufera de diabet zaharat au de pana la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare, afectiuni ce apar ca urmare a afectarii vaselor de sange.



Apocalipsa imobiliara... doar la televizor

Dupa criza imobiliara anuntata in presa si indelung propavaduita de adevaratii guru ai afacerilor autohtone a venit si vremea catastrofei, a prabusirii totale. Care este adevarul?

Piata imobiliara va avea in 2008 o crestere mai temperata fata de anul trecut, ca urmare a modificarilor dobanzii de catre BNR si a deprecierii monedei nationale in raport cu euro, care limiteaza creditarea. Asta spun evaluatorii, bazandu-se pe analize ale cifrelor si pe obiectivitatea informatiilor din mediul de afaceri.

Piata imobiliara are o evolutie ciclica, acest sector cunoscand o crestere accentuata in ultimii 6-7 ani, si prin temperarea finantarilor obtinute de persoanele fizice prin credite bancare, ca urmare a modificarii ratei dobanzii de referinta si a deprecierii monedei nationale fata de euro.

In prezent, trecem, practic, peste un prag de normalizare a pietei imobiliare, dupa o perioada de tranzactii speculative. Dupa ce vom traversa aceasta perioada de asteptare vor mai face bani din imobiliare doar cei care vor sti sa joace profesionist.

Orice tranzactie se va baza pe o analiza atenta a pietei, iar investitorii de duminica se vor intoarce la ocupatiile care i-au consacrat. Care cu goarna, care cu naiul...

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>