Stirile zilei de 08.08.2008

cspania.jpg

Titlurile zilei:

Conditii inumane de munca in Spania;

Dispozitiv de adus vacile acasa;

Retineri din salariu, pe baza de tabel;

Bancpost va depozita fondurile UE;

Irlanda produce in medie 9,2 tone/ha grau.











Conditii inumane de munca in Spania

Campania agricola din Albacete a adunat sute de romani in zona. O parte dintre acestia au avut sansa sa fie angajati cu contract pe o perioada de cel putin trei luni, multi muncind insa la negru.

In urma unor controale realizate la numeroase firme agricole din Albacete, sindicatul muncitorilor UGT si inspectorii de la Ministerul Muncii din Spania au descoperit ca multi angajatori platesc doar 20 de euro pentru o zi de munca, au multi angajati la negru, si nu le ofera conditii optime de cazare.

Astfel, numerosi romani care muncesc in campania de culegere a usturoiului sunt cazati in garaje subterane, hale fara lumina si apa, in conditii inumane, pentru care platesc chiar si 300 de euro pe luna, banii fiindu-le retinuti direct din salariu.




Dispozitiv de adus vacile acasa

Reputatul Institut al Tehnologiei din Massachusetts, binecunoscut pentru inovatiile pe care le ofera cu titlu gratuit, scoate la lumina un dispozitiv care va face mai usoara viata proprietarilor de animale si va scoate la pensie ciobanii.

Un dispozitiv miniatural de tip casca se va monta pe capul vacilor si al animalelor care, de regula, vin singure acasa de la pascut, difuzand in sistem GPS pozitia geografica a animalului. Astfel, proprietarii acestuia vor putea observa in timp real unde se afla si, printr-un simplu calcul privind pozitia, ce face acesta.

Ingeniosul aparat "sopteste" in urechea animalului indemnuri blande provenind din inregistrari anterioare cu vocea proprietarului. Astfel, in calatoria sa catre casa, bovina asculta indemnuri de tipul "Haide Joitico, bine frumoaso!" in cazul in care se mentine pe traiectoria corecta. In caz contrar casca emite socuri electrice




Retineri din salariu, pe baza de tabel

Mai multi angajati ai Ministerului Muncii, Economiei şi Finantelor si ai institutiilor din subordine se plang ca li se opresc bani din salariu pentru a fi depusi in conturile destinate celor afectati de inundatii, anunta Gardianul. Plata se face pe baza unui tabel nominal, in care angajatul semneaza ca este de acord sa doneze banii.

Angajatii din Ministerul Muncii, Casa Nationala de Pensii si Inspectia Muncii platesc 50% din stimulentele salariale aferente lunii iulie. In cazul unui refuz, ei isi pot lua gandul de la stimulente patru luni de acum inainte, mai spun jurnalistii. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, recunoaste operatiunea, dar spune ca angajatii nu dau banii din obligatie, ci din spirit civic.

In Ministerul Finantelor suma se stabileste in functie de rang. Astfel, salariatul de rand trebuie sa plateasca un milion de lei vechi, sefii de serviciu, 3 milioane. Directorii, in schimb, trebuie sa scoata din buzunar cate 5 milioane de lei.

Si în Ministerul Agriculturii, situatia este tensionata, dupa ce angajatii au aflat ca sunt, practic, obligati sa doneze bani, sustin sursele citate de jurnalisti. Sumele stranse ar urma sa ajunga in contul pentru ajutorarea sinistrailor, administrat de Secretariatul General al Guvernului.




Bancpost va depozita fondurile UE

Bancpost a fost selectata pentru depozitarea fondurilor UE destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului, in urma celei de-a treia proceduri de acest fel organizate de Ministerul Agriculturii, dupa ce precedentele doua au fost anulate in urma contestatiilor.

Selectia a vizat depozitarea fondurilor UE care vor fi virate pana la sfarsitul acestui an, intrucat de la 1 ianuarie 2009 sumele vor fi derulate prin Trezoreria Statului.

„De la 1 ianuarie 2009 vom lucra cu Trezoreria Statului, pentru ca va derula si conturi in euro, astfel ca procedura se refera la fondurile pentru acest an. Sumele fiind mici, am folosit procedura de cerere de oferte, nu au fost contestatii, iar castigator a fost desemnat Bancpost“, au declarat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii. Procedura de selectie a fost lansata la finele lunii iunie, iar ofertele au fost deschise pe 9 iulie.





Irlanda produce in medie 9,2 tone/ha grau

Romania va inchide anul curent cu o productie de cereale de 2,8 tone/hectar, valoare peste media ultimilor cinci ani. In ciuda rezultatelor excelente inregistrate de agricultura autohtona si a estimarilor pozitive, suntem inca la jumatatea recoltei de 5,4 tone/hectar din Uniunea Europeana (UE), potrivit analistilor de la Eurostat. Liderul recoltelor europene la grau este Irlanda cu 9,2 t/ha.


Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>