Stirile zilei de 15.08.2008

drforestier.jpg

Titlurile zilei:

"Marile scumpiri au fost facute"

Romania are putine drumuri forestiere;

Oile romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic;

Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare;

Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina.










"Marile scumpiri au fost facute"

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, considera ca majorarea tarifelor la gaze si electricitate nu constituie un motiv de crestere a preturilor la alimente, dar acest lucru totusi se va produce in toamna acestui an.

Potrivit acestuia, scumpirea produselor alimentare in toamna ar putea fi generata doar de costurile mai mari ale materiei prime sau pentru salarii. Totodata Sorin Minea spune ca marile scumpiri deja au fost facute.

Datele INS arata ca, in iulie, painea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%. Preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la branza cu 0,7%. Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.

"Daca preturile la materiile prime raman stabile, costurile cu energia pot fi absorbite de procesatori. Recalculatii de pret pot interveni in functie de salarii si costurile materiei prime pe care eu nu am de unde sa le stiu acum. Scumpirile spectaculoase au fost deja facute", a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.




Romania are putine drumuri forestiere

Romania se afla pe ultimele locuri printre tarile europene in ceea ce priveste accesul in fondul forestier, in conditiile in care 2,269 milioane hectare sunt neaccesibile, din totalul fondului forestier national in suprafata de 6,48 milioane hectare.

Din analiza stadiului de dezvoltare a retelei de drumuri forestiere din Romania, bazata pe studii recente, a rezultat ca desimea actuala a acesteia este de 6,2 metri/hectar, fata de alte tari europene care au o desime a drumurilor forestiere de 26 - 45 metri/hectar. Din aceasta cauza, Guvernul a decis sa aloce fonduri de la bugetul de stat pentru refacerea retelei de drumuri forestiere, afectate in ultimul timp de calamitati naturale.




Rasele de oi romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic

Oieritul traditional romanesc va disparea in perioada imediat urmatoare pentru ca ne confruntam cu o grava criza de personal si nu mai are cine sa mulga oile, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi din Sibiu, Marcel Andrei.

Andrei a precizat ca rasele romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic, iar rasele de import nu se aclimatizeaza în Romania. “Nu avem cu cine sa mulgem oile. Criza de personal e acuta. Nu mai vine nimeni sa lucreze la stana”, a spus Marcel Andrei.

Potrivit reprezentantului crescatorilor de oi din Sibiu, cei care cresc oi fie vor trece la lichidarea efectivelor, fie vor trebui sa se orienteze catre cresterea oilor pentru carne. “Pana la sfarsitul anului importul de oi este interzis din cauza bolii limbii albastre semnalata in mai multe tari din Europa”, a declarat Marcel Andrei.

De anul viitor, ciobanii vor putea sa vanda produsele traditionale pe piata nationala, nu doar pe cea locala, doar daca stana dispune de apa potabila, aceasta fiind una din conditiile minime impuse de Autoritatea Veterinara pentru acordarea derogarii, potrivit unui proiect emis de ANSVSA in luna aprilie.




Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare

Asa dupa cum a promis primarul Cristian Anghel, in municipiul Baia Mare continua organizarea targurilor produselor traditionale. Astfel, in preajma marilor sarbatori de peste an, producatori din intreg judetul vin si isi expun produsele traditionale pe care le valorifica la preturi rezonabile.

Azu, in Piata Revolutiei, prin grija lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Maramures, mai multi fermieri si-au expus marfurile alimentare ecologice. Produsele sunt fabricate dupa retete traditionale, fara aditivi alimentari, precum conservanti, coloranti, insa, din pacate, in special oamenii de la tara nu se prea inghesuie sa le cumpere, pentru ca sunt mai putin aspectuoase, dar si mai scumpe. Insa baimarenii stiu acest lucru, sunt cunoscatori si consumatori de alimente nechimizate, astfel ca au dat buzna la tarabe pentru a cumpara lactate, produse din lapte, preparate din carne, miere, produse de panificatie, legume, fructe si multe altele. Oamenii au cumparat produse etichetate traditional preparate in zona Miresu Mare, Cernesti, Danesti Fersig, Lapusel etc.

Targul traditional al Sfintei Marii s-a bucurat de multa popularitate, cumparatorii fiind multumiti de produsele etalate de comercianti.




Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina

Guvernul a majorat cu 49,2 milioane de lei, la 109,2 milioane de lei, valoarea sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli care beneficiaza de subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanice de infiintare a culturilor in acest an.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza ca, prin utilizarea acestei forme de sprijin financiar, vor fi infiintate in toamna anului 2008 circa 1,3 milioane ha de culturi, adica 38% din suprafata estimata a se infiinta in toamna acestui an", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>