Stirile zilei de 15.08.2008

drforestier.jpg

Titlurile zilei:

"Marile scumpiri au fost facute"

Romania are putine drumuri forestiere;

Oile romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic;

Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare;

Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina.










"Marile scumpiri au fost facute"

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, considera ca majorarea tarifelor la gaze si electricitate nu constituie un motiv de crestere a preturilor la alimente, dar acest lucru totusi se va produce in toamna acestui an.

Potrivit acestuia, scumpirea produselor alimentare in toamna ar putea fi generata doar de costurile mai mari ale materiei prime sau pentru salarii. Totodata Sorin Minea spune ca marile scumpiri deja au fost facute.

Datele INS arata ca, in iulie, painea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%. Preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la branza cu 0,7%. Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.

"Daca preturile la materiile prime raman stabile, costurile cu energia pot fi absorbite de procesatori. Recalculatii de pret pot interveni in functie de salarii si costurile materiei prime pe care eu nu am de unde sa le stiu acum. Scumpirile spectaculoase au fost deja facute", a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.




Romania are putine drumuri forestiere

Romania se afla pe ultimele locuri printre tarile europene in ceea ce priveste accesul in fondul forestier, in conditiile in care 2,269 milioane hectare sunt neaccesibile, din totalul fondului forestier national in suprafata de 6,48 milioane hectare.

Din analiza stadiului de dezvoltare a retelei de drumuri forestiere din Romania, bazata pe studii recente, a rezultat ca desimea actuala a acesteia este de 6,2 metri/hectar, fata de alte tari europene care au o desime a drumurilor forestiere de 26 - 45 metri/hectar. Din aceasta cauza, Guvernul a decis sa aloce fonduri de la bugetul de stat pentru refacerea retelei de drumuri forestiere, afectate in ultimul timp de calamitati naturale.




Rasele de oi romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic

Oieritul traditional romanesc va disparea in perioada imediat urmatoare pentru ca ne confruntam cu o grava criza de personal si nu mai are cine sa mulga oile, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi din Sibiu, Marcel Andrei.

Andrei a precizat ca rasele romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic, iar rasele de import nu se aclimatizeaza în Romania. “Nu avem cu cine sa mulgem oile. Criza de personal e acuta. Nu mai vine nimeni sa lucreze la stana”, a spus Marcel Andrei.

Potrivit reprezentantului crescatorilor de oi din Sibiu, cei care cresc oi fie vor trece la lichidarea efectivelor, fie vor trebui sa se orienteze catre cresterea oilor pentru carne. “Pana la sfarsitul anului importul de oi este interzis din cauza bolii limbii albastre semnalata in mai multe tari din Europa”, a declarat Marcel Andrei.

De anul viitor, ciobanii vor putea sa vanda produsele traditionale pe piata nationala, nu doar pe cea locala, doar daca stana dispune de apa potabila, aceasta fiind una din conditiile minime impuse de Autoritatea Veterinara pentru acordarea derogarii, potrivit unui proiect emis de ANSVSA in luna aprilie.




Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare

Asa dupa cum a promis primarul Cristian Anghel, in municipiul Baia Mare continua organizarea targurilor produselor traditionale. Astfel, in preajma marilor sarbatori de peste an, producatori din intreg judetul vin si isi expun produsele traditionale pe care le valorifica la preturi rezonabile.

Azu, in Piata Revolutiei, prin grija lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Maramures, mai multi fermieri si-au expus marfurile alimentare ecologice. Produsele sunt fabricate dupa retete traditionale, fara aditivi alimentari, precum conservanti, coloranti, insa, din pacate, in special oamenii de la tara nu se prea inghesuie sa le cumpere, pentru ca sunt mai putin aspectuoase, dar si mai scumpe. Insa baimarenii stiu acest lucru, sunt cunoscatori si consumatori de alimente nechimizate, astfel ca au dat buzna la tarabe pentru a cumpara lactate, produse din lapte, preparate din carne, miere, produse de panificatie, legume, fructe si multe altele. Oamenii au cumparat produse etichetate traditional preparate in zona Miresu Mare, Cernesti, Danesti Fersig, Lapusel etc.

Targul traditional al Sfintei Marii s-a bucurat de multa popularitate, cumparatorii fiind multumiti de produsele etalate de comercianti.




Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina

Guvernul a majorat cu 49,2 milioane de lei, la 109,2 milioane de lei, valoarea sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli care beneficiaza de subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanice de infiintare a culturilor in acest an.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza ca, prin utilizarea acestei forme de sprijin financiar, vor fi infiintate in toamna anului 2008 circa 1,3 milioane ha de culturi, adica 38% din suprafata estimata a se infiinta in toamna acestui an", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>