Stirile zilei de 16.08.2008

palinca.jpg

Titlurile zilei:

Supararea producatorilor de palinca;

Hotii de lemne sunt de neoprit;

Am primit prima transa de fonduri UE;

Tuica se va punea denumi "palinka";











Nemultumiri ale producatorilor de palinca

Producatorii de palinca din nord-vestul tarii sunt nemultumiti de faptul ca inca nu au aparut noile norme de accizare a palincii, informeaza un comunicat de presa al Institutiei Prefectului Satu Mare.

In cadrul unei intalniri cu prefectul Radu Bud, presedintele Federatiei Producatorilor de Palinca din nord-vestul tarii, Cornel Muresan, a prezentat situatia tensionata existenta in randul populatiei care nu poate sa-si proceseze cantitatile de prune din recolta acestui an.
Desi prin ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului s-a decis scoaterea palincii din categoria bauturilor spirtoase si includerea in categoria bauturilor traditionale din fructe, acest lucru nu a fost urmat si de stabilirea conditiilor tehnice privind aplicarea accizelor. De fapt, nu exista nici o precizare a modului de accizare, insa autoritatile fiscale lucreaza dupa vechea catalogare normativa.

In opinia producatorilor de palinca, problemele au aparut in 2003, cand palinca, tuica sau horinca au fost incluse, in mod gresit, in categoria bauturilor spirtoase, ulterior avand si accizarea identica, alaturi de alcoolul obtinut din cereale, cu toate ca producerea lor este mult diferita.

Daca aspectele de ordin legislativ isi pot gasi solutii doar intr-un termen mai lung, in schimb, potrivit reprezentantilor producatorilor de palinca, exista o mare presiune din partea populatiei pentru a-si procesa recolta de prune, fiind anuntate posibile proteste publice, se mai precizeaza in comunicat.




Hotii de lemne sunt de neoprit

Peisajul pe care il ofereau, pana nu demult, padurile din jurul orasului brasovean a fost stirbit in numai cativa ani de rromii din Sacele.

Potrivit statisticilor oficiale, acestia sunt vinovati de taierea ilegala a mai bine de o suta de hectare de padure. insa realitatea din teren arata ca aproape cinci sute de hectare au fost pradate in ultimii ani de rromi.

Afacerea cu lemn prospera si ca urmare a faptului ca aproximativ 20 de gatere din zona cumpara permanent lemnul de brad si fag, furat pentru cherestea.

In fata acestei situatii critice, autoritatile spun ca nu exista iesire. Rromii nu se tem nici de amenzi, nici de inchisoare, nici de dosarul penal, cu atat mai mult cu cat in ultimii 15 ani un singur hot de lemn din Sacele a ajuns dupa gratii.

Prefectura intentioneaza sa intensifice controalele in zona.

In numai cativa ani, locuitorii din cartierul aflat in apropierea padurii au taiat ilegal suprafete intregi din fondul forestier. Autoritatile ridica din umeri si incearca, abia acum, sa intensifice controalele.

Datele oficiale arata ca o suta de hectare de padure au fost taiate ilegal. Realitatea confirma insa ca rromii sunt responsabili pentru defrisarea a 500 de hectare.




Am primit prima transa de fonduri UE

Romania a primit prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, in valoare de circa 560 milioane de euro, reprezentand un avans de 7% din suma totala alocata pana in 2013 pentru finantarea proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Avansul a fost virat la sfarsitul saptamanii trecute si va fi utilizat pentru activitati precum realizarea de plati in cadrul proiectelor selectate la finantare, acordarea subventiilor pentru zonele montane defavorizate, masura de asistenta tehnica.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a demarat procedura de semnare a contractelor, beneficiarii cu proiecte selectate pentru finantare fiind chemati, incepand cu aceasta saptamana, sa semeneze documentele, a anuntat, vineri, institutia.




Tuica se va punea denumi "palinka"

Tuica ardeleneasca are sanse de a intra pe piata europeana sub denumirea de "palinka", daca va respecta tehnologia si normele stabilite de Ungaria, tara care detine aceasta marca inregistrata, informeaza AGERPRES. Problema palincii a fost discutata joi, la Sfantu Gheorghe, in cadrul unei intalniri la care au participat sefii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Oficiului Maghiar pentru Brevete, in urma nemultumirilor exprimate de producatorii autohtoni care nu-si pot comercializa bauturile cu aceasta titulatura, desi folosesc aceeasi tehnologie.

Directorul OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a declarat ca Ungaria, care pana acum a fost extrem de rigida in problema palincii ca marca inregistrata, da mai nou dovada de deschidere, existand sanse reale de a permite Romaniei sa utilizeze aceasta denumire, insa doar in anumite conditii foarte stricte, legate de materia prima utilizata si procedura de distilare.

Acesta a mentionat ca presedintele Oficiului Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, a declarat ca la nivelul Uniunii Europene se lucreaza la un regulament prin care denumirea de "palinka" va putea fi inscriptionata si pe produsele romanesti care vor indeplini standardele de calitate maghiare.

Potrivit acestuia, in Ungaria se va deschide un Laborator de certificare a produselor, care va da unda verde doar palincii fabricate dupa reteta originala.

Palinca, recunoscuta ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeana, este o bautura din fructe suta la suta naturala, obtinuta printr-un proces de dubla distilare care ii confera taria specifica. Ungurii, acuzati ca au furat marca, s-au aparat spunand ca romanii isi pot omologa bautura sub denumirea de "tuica" si si-au vazut mai departe de treaba, promovand palinka drept o bautura tipica.

In cofetariile si restaurantele din centrul Budapestei, dar si in celelalte orase si localitati din Ungaria, se serveste palinka, insotita de materiale promotionale. Tot in centrul Budapestei s-a amenajat "Casa palinkai ungare", cu filiale si in alte localitati producatoare.

Sprijinul Guvernului ungar, a fost investit in pomicultura, distilerii si in promovarea interna si internationala a palincii, iar anual sunt organizate mai multe festivaluri de promovare a acestei bauturi. De altfel, 2008 a fost proclamat oficial, in Ungaria, "Anul palinkai".


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>