Stirile zilei de 16.08.2008

palinca.jpg

Titlurile zilei:

Supararea producatorilor de palinca;

Hotii de lemne sunt de neoprit;

Am primit prima transa de fonduri UE;

Tuica se va punea denumi "palinka";











Nemultumiri ale producatorilor de palinca

Producatorii de palinca din nord-vestul tarii sunt nemultumiti de faptul ca inca nu au aparut noile norme de accizare a palincii, informeaza un comunicat de presa al Institutiei Prefectului Satu Mare.

In cadrul unei intalniri cu prefectul Radu Bud, presedintele Federatiei Producatorilor de Palinca din nord-vestul tarii, Cornel Muresan, a prezentat situatia tensionata existenta in randul populatiei care nu poate sa-si proceseze cantitatile de prune din recolta acestui an.
Desi prin ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului s-a decis scoaterea palincii din categoria bauturilor spirtoase si includerea in categoria bauturilor traditionale din fructe, acest lucru nu a fost urmat si de stabilirea conditiilor tehnice privind aplicarea accizelor. De fapt, nu exista nici o precizare a modului de accizare, insa autoritatile fiscale lucreaza dupa vechea catalogare normativa.

In opinia producatorilor de palinca, problemele au aparut in 2003, cand palinca, tuica sau horinca au fost incluse, in mod gresit, in categoria bauturilor spirtoase, ulterior avand si accizarea identica, alaturi de alcoolul obtinut din cereale, cu toate ca producerea lor este mult diferita.

Daca aspectele de ordin legislativ isi pot gasi solutii doar intr-un termen mai lung, in schimb, potrivit reprezentantilor producatorilor de palinca, exista o mare presiune din partea populatiei pentru a-si procesa recolta de prune, fiind anuntate posibile proteste publice, se mai precizeaza in comunicat.




Hotii de lemne sunt de neoprit

Peisajul pe care il ofereau, pana nu demult, padurile din jurul orasului brasovean a fost stirbit in numai cativa ani de rromii din Sacele.

Potrivit statisticilor oficiale, acestia sunt vinovati de taierea ilegala a mai bine de o suta de hectare de padure. insa realitatea din teren arata ca aproape cinci sute de hectare au fost pradate in ultimii ani de rromi.

Afacerea cu lemn prospera si ca urmare a faptului ca aproximativ 20 de gatere din zona cumpara permanent lemnul de brad si fag, furat pentru cherestea.

In fata acestei situatii critice, autoritatile spun ca nu exista iesire. Rromii nu se tem nici de amenzi, nici de inchisoare, nici de dosarul penal, cu atat mai mult cu cat in ultimii 15 ani un singur hot de lemn din Sacele a ajuns dupa gratii.

Prefectura intentioneaza sa intensifice controalele in zona.

In numai cativa ani, locuitorii din cartierul aflat in apropierea padurii au taiat ilegal suprafete intregi din fondul forestier. Autoritatile ridica din umeri si incearca, abia acum, sa intensifice controalele.

Datele oficiale arata ca o suta de hectare de padure au fost taiate ilegal. Realitatea confirma insa ca rromii sunt responsabili pentru defrisarea a 500 de hectare.




Am primit prima transa de fonduri UE

Romania a primit prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, in valoare de circa 560 milioane de euro, reprezentand un avans de 7% din suma totala alocata pana in 2013 pentru finantarea proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Avansul a fost virat la sfarsitul saptamanii trecute si va fi utilizat pentru activitati precum realizarea de plati in cadrul proiectelor selectate la finantare, acordarea subventiilor pentru zonele montane defavorizate, masura de asistenta tehnica.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a demarat procedura de semnare a contractelor, beneficiarii cu proiecte selectate pentru finantare fiind chemati, incepand cu aceasta saptamana, sa semeneze documentele, a anuntat, vineri, institutia.




Tuica se va punea denumi "palinka"

Tuica ardeleneasca are sanse de a intra pe piata europeana sub denumirea de "palinka", daca va respecta tehnologia si normele stabilite de Ungaria, tara care detine aceasta marca inregistrata, informeaza AGERPRES. Problema palincii a fost discutata joi, la Sfantu Gheorghe, in cadrul unei intalniri la care au participat sefii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Oficiului Maghiar pentru Brevete, in urma nemultumirilor exprimate de producatorii autohtoni care nu-si pot comercializa bauturile cu aceasta titulatura, desi folosesc aceeasi tehnologie.

Directorul OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a declarat ca Ungaria, care pana acum a fost extrem de rigida in problema palincii ca marca inregistrata, da mai nou dovada de deschidere, existand sanse reale de a permite Romaniei sa utilizeze aceasta denumire, insa doar in anumite conditii foarte stricte, legate de materia prima utilizata si procedura de distilare.

Acesta a mentionat ca presedintele Oficiului Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, a declarat ca la nivelul Uniunii Europene se lucreaza la un regulament prin care denumirea de "palinka" va putea fi inscriptionata si pe produsele romanesti care vor indeplini standardele de calitate maghiare.

Potrivit acestuia, in Ungaria se va deschide un Laborator de certificare a produselor, care va da unda verde doar palincii fabricate dupa reteta originala.

Palinca, recunoscuta ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeana, este o bautura din fructe suta la suta naturala, obtinuta printr-un proces de dubla distilare care ii confera taria specifica. Ungurii, acuzati ca au furat marca, s-au aparat spunand ca romanii isi pot omologa bautura sub denumirea de "tuica" si si-au vazut mai departe de treaba, promovand palinka drept o bautura tipica.

In cofetariile si restaurantele din centrul Budapestei, dar si in celelalte orase si localitati din Ungaria, se serveste palinka, insotita de materiale promotionale. Tot in centrul Budapestei s-a amenajat "Casa palinkai ungare", cu filiale si in alte localitati producatoare.

Sprijinul Guvernului ungar, a fost investit in pomicultura, distilerii si in promovarea interna si internationala a palincii, iar anual sunt organizate mai multe festivaluri de promovare a acestei bauturi. De altfel, 2008 a fost proclamat oficial, in Ungaria, "Anul palinkai".


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>