Stirile zilei de 19.08.2008

ambrosia.jpg


Titlurile zilei:

Proiecte de cooperare cu Ungaria;

Primele 50 de exploatatii agricole;

Depozite de legume si fructe in Mehedinti;

Biocarburant din uleiul de la tigaie;

Planta toxica care provoaca alergii.










Proiecte de cooperare cu Ungaria;

Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Ungaria Phare CBC/INTERREG IIIA 2004 – 2006 sprijina contactele dintre populatia, comunitatile si actorii economici din zona de granita, in vederea crearii unei baze solide pentru dezvoltarea economica si sociala echilibrata a intregii zone, cu beneficii atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria, informeaza corespondentul AMOS News.

In cadrul acestui program, judetul Arad a beneficiat in rundele anterioare de fonduri semnificative pentru implementarea unor proiecte ce intaresc cooperarea cu Ungaria, in diferite sectoare: administratie, invatamant, domeniul economic si cultural. Prin acest program, Consiliul Judetean Arad a realizat o serie de investitii importante, cum ar fi: Terminalul CARGO, Protectia si Promovarea Luncii Muresului, Reabilitarea drumurilor judetene DJ 709C Variasu Mic – frontiera cu Ungaria si DJ 709B Grăniceri - frontiera cu Ungaria, Reabilitarea DJ 792C, tronson DN 79 – Curtici, etapa I (in executie).

Luni s-au semnat contractele de finantare din cadrul Programului de Cooperare Romania–Ungaria 2006, ultima runda cu fonduri de preaderare pentru Romania. In cadrul acestui program, In judetul Arad vor fi implementate 9 proiecte, cu o valoare totala a fondurilor europene de 1.400.000 euro, la care se adauga cofinantarea proprie. Beneficiarii acestui program sunt atat autoritati publice locale – Consiliul Judetean Arad (Reabilitare DJ 792C, tronson DN 79 – Curtici, etapa II), Consiliul Local Santana, Consiliul Local Zerind, Primaria Comunei Hasmas, institutii publice – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, Complexul Muzeal Arad, cat si institutii de invatamant – Universitatea de Vest “Vasile Goldis” Arad, Liceul de Arta “Sabin Dragoi” si Gradinita cu program prelungit nr. 14 din Arad.




Primele 50 de exploatatii agricole

Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Ioan Niculae, Stefan Poienaru, dar si multe companii cu capital strain detin cele mai mari exploatatii agricole, conform topului primelor 50 exploatatii agricole, furnizat de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Ei detin si exploateaza terenuri care, in conditiile scumpirii accelerate a pamantului din ultimii ani, valoreaza aproape 1 miliard de euro.

Din totalul de 9,4 milioane de hectare, suprafata care reprezinta terenul arabil in Romania, aproape 430.000 de hectare, adica aproximativ 4% din total, sunt exploatate de cei mai mari 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.

Anul trecut, primii 10 agricultori au solicitat APIA subventii pentru 200.000 de hectare, acestia fiind si cei care detin cele mai mari suprafete de teren, de peste 10.000 de hectare. Restul, de 250.000 de hectare, este lucrat de ceilalti 40 de agricultori, care detin intre 10.000 de hectare si 4.000 de hectare. Cele mai multe companii care detin terenuri mari isi desfasoara activitatea in Timis, majoritatea avand capital strain. Judetul Timis este astfel dominat de companii italiene, portugheze sau germane. Jucatorii din alte state vin sa investeasca in Romania, dar au acces la credite cu dobanda pana la 1% pe 100 de ani si asta pentru ca tarile de unde provin duc o politica de expansiune in ceea ce-i priveste pe agricultori. Transilvania este dominata de unguri, de exemplu, companii care au primit credite pentru a castiga teren in Romania. Cel mai mare exploatator de teren agricol ramane insa Culita Tarata, care conduce compania TCE 3 Brazi si care a cerut in 2007 subventii pentru 55.627 de hectare.




Depozite de legume si fructe in Mehedinti

In municipiul Drobeta-Turnu Severin se vor infiinta din aceasta toamna primele depozite de legume si fructe din tara, care vor prelua productiile de legume si fructe ale producatorilor agricoli din Mehedinti si judetele vecine.

Primarul localitatii, Constantin Gherghe, a declarat ca aceasta initiativa este destinata combaterii speculei cu produse agricole care se practica zilnic la portile celor cinci piete agroalimentare severinene, unde locul producatorilor agricoli a fost luat de "samsari", iar preturile acestora cresc, in functie de sezon, cu 30 si 45%.

Potrivit lui, legumele si fructele vor fi preluate en-gros de aceste structuri economice si plasate, mai departe, in retele comerciale, unde vor putea fi achizitionate la preturi accesibile.




Biocarburant din uleiul de la tigaie

Francezii sunt hotarati sa includa pe lista biocarburantilor autorizati uleiul din tigaie, sustinand ca protejeaza, astfel, mediul inconjurato.

Resturile de uleiuri alimentare, decantate si filtrate, sunt folosite pe post de carburant pentru motoarele Diesel.

Intr-un orasel aflat la sud de Lyon, Georges Martinez si-a deschis un atelier, in care, de cinci ani, aduna in butoaie uleiul ramas de la prajeli, pe care il recicleaza si-l vinde apoi soferilor ale caror masini au motor Diesel. Uleiul ce ramane, dupa ce se prajesc cartofii sau friptura, poate fi folosit cu succes in locul motorinei sau benzinei.

Cei care apeleaza la serviciile francezului care recicleaza uleiurile prajite platesc pentru un litru de ulei reciclat 0,60 euro, iar daca vin cu uleiul 'de-acasa' pretul scade la 0,40 euro pe litru. Puterea calorica a acestui tip de biocarburant este mai mare decat cea a motorinei, iar pentru a-si asigura 'materia prima' Georges Martinez are deja contracte cu restaurantele din imprejurimi, cantitatea de ulei pe care o recicleaza lunar ridicandu-se la 15.000 de litri.




Planta toxica care provoaca alergii

In jur de 1.000 de satmareni au fost afectati pana acum de polenul toxic al plantei Ambrosia Artemisiifolia, denumita popular Iarba Parloagelor (imaginea de sus). Aceasta buruiana otravitoare a fost descoperita recent pe mari portiuni de teren din judetul Satu Mare.

Granulele de polen ale plantei determina aparitia rinitei alergice, conjunctivitei, astmului bronsic, sau a unor inflamatii ale pielii, a declarat ieri directorul Autoritatii de Sanatate Publica Satu Mare, Dorina Guran. Potrivit acesteia, in perioada octombrie 2005 – iulie 2007, in Carei, zona in care planta este foarte raspandita, 159 de teste alergologice au iesit pozitive la Ambrosia. La nivelul judetului, circa 1.000 de persoane au fost afectate, a estimat seful ASP Satu Mare.

Desi planta a fost descoperita in cantitati mari abia la inceputul lunii august, ea exista in judet de mai bine de 100 de ani. Initiativa de a cerceta zona a venit din Ungaria, unde s-a initiat un program pentru combaterea plantei, a afirmat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>