Stirile zilei de 18.08.2008

pastravi11.jpgTitlurile zilei:

Lacul Sarat a secat din cauza secetei;

Suntem a saptea putere economica UE;

Agrostar acuza guvernul;

Vitaminele ajuta pielea imbatranita;

Festivalul National al Pastravului.





Lacul Sarat a secat din cauza secetei

Lacul Sarat, situat in statiunea cu acelasi nume, din judetul Braila, a secat din cauza caldurii excesive. Lacul este cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului sau care este utilizat pentru tratarea mai multor afectiuni. Nivelul a scazut excesiv in ultima perioada, ramanand cu numai 30% din suprafata luciului de apa. Lacul Sarat nu a mai cunoscut un asemenea fenomen de la seceta din 1947, informeaza Realitatea TV.

Oamenii dau vina pe autoritatile locale care, spun ei, nu au reusit sa desfunde izvoarele, motiv pentru care lacul a scazut atat de mult. Statiunea Lacul Sarat primeste in fiecare an de mii de turisti care fac tratamente pentru boli reumatice, dermatologice, ale traumatismelor, bai calde in ape minerale, aplicari de namol cald si rece, hidroterapie si kinetoterapie.

Din cauza secetei insa, lacul arata acum ca o mlastina. Lacul isi are izvoarele in panza freatica, iar lipsa precipitatiilor a dus la scaderea nivelului apei. Turistii se tem ca lacul ar putea ramane o simpla amintire




Romania, a saptea putere economica UE

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca tinta Romaniei este sa se apropie de pozitia a saptea ca putere economica in UE.

In 2012, salariul mediu brut se va ridica la 3.000 de lei, a declarat sambata, la Iasi, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce in primavara anunta un salariu de 600 de euro pentru 2014. "Tinta este sa ne apropiem de pozitia a saptea ca putere economica in Uniunea Europeana. Estimam ca PIB-ul va creste de la 135 de miliarde de euro, cat este in prezent, la 220 de miliarde de euro. De asemenea, in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor va fi 10.000 de euro. in echivalentul banilor de astazi, salariul mediu brut lunar va fi de 3.000 de lei, iar pensia medie de 1.250-1.300 de lei", a spus ministrul.

Ministrul a mai spus ca una dintre prioritatile programului de guvernare 2009-2012 este cresterea pana la 6% din PIB a alocarilor catre infrastructura. "Si alocarile catre sanatate vor creste. in mod normal, de la 4,5% din PIB, cat sunt in prezent, ar trebui sa creasca la 7%, cuprinzand aici insa atat contributia sectorului de stat, cat si cel privat", a mentionat ministrul Economiei si Finantelor.




Agrostar acuza guvernul

Oficialii federatiei Agrostar acuza Guvernul ca pretul de 101,3 euro pe tona la care vrea sa cumpere 400.000 de tone de grau de la agricultori destabilizeaza flagrant piata. De aceeasi parere este si Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

"Oferta Guvernului de a achizitiona 400.000 de tone de grau din recolta de anul acesta la pretul de 101,3 euro pe tona, este cea mai grea lovitura pe care o primeste agricultorul roman. Prin aceasta masura, asa-zisa de interventie, Guvernul face jocul intermediarilor si samsarilor care controleaza piata neagra a graului si care nu platesc la bugetul statului taxele aferente", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, presedintele Agrostar, Nicolae Stefan.

Decizia, anuntata in sedinta de Guvern de miercuri, a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu ca facand parte dintr-un plan de a ajuta producatorii de grau.




Vitaminele ajuta pielea imbatranita

Seleniul, coenzima Q10 si vitaminele pot ajuta pielea imbatranita. Nicio pilula magica nu o sa va ajute sa aratati cu 20 de ani mai tanar, dar sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea pielea fina. Hraniti-va sanatos, nu fumati, feriti-va de soarele puternic si apelati la "vitaminele frumusetii". Cu suplimente de vitaminele C si E, selenium si coenzima Q10, puteti reda pielii elasticitatea, intarziind aparitia ridurilor. Alte substante care protejeaza pielea sunt acidul retinoic, flavonoidele din ceaiul verde si acizii grasi Omega 3 din peste.

Specialistii va sfatuiesc, totusi, sa nu va incredeti in efectele miraculoase ale cosmeticelor si vitaminelor, ci sa incercati sa puneti accentul pe un stil de viata sanatos. Evitati sa mergeti la solar, iar cand stati la plaja folositi creme de protectie cu factor ridicat. Reduceti grasimile din alimentatie, in special pe cele saturate, si suplimentati dieta cu fructe si legume.

Vitaminele B6, B2 si B12, extrem de eficiente in mentinerea sanatoasa a pielii, le gasiti in lapte, cereale, oua, carne de pui si peste. Vitamina C este intalnita in citrice, ardei rosu si broccoli. Vitamina E - in uleiul de floarea-soarelui, cereale si nuci, Omega 3 - in somon, iar seleniul - in nuci, in carnea de curcan si in cod.




Festivalul National al Pastravului

Cea de a VI-a editie a Festivalului National al Pastravului, un eveniment ce focalizeaza timp de 3 zile atentia asupra Bucovinei, a atras cateva mii de turisti, care au umplut practic toate pensiunile agroturistice si hotelurile din zona Ciocanesti-Vatra Dornei, a declarat primarul comunei Ciocanesti, Gheorghe Tomoiaga.

Festivalul sa desfasurat in perioada 15-17 august, in localitatea Ciocanesti, din judetul Suceava. Ca in fiecare an, la festival a avut loc runde de pescuit la pastrav, un concurs de gastronomie, o parada a portului popular si numeroase concerte de muzica populara. Au fost prezenti si mesteri populari din mai multe zone aletarii.

Pentru această editie, autoritatile locale au pregatit un program amplu, care a inclus inaugurarea Minei turistice Oita si vizitarea Muzeului National al Oualor Incondeiate. La acestea sa mai adaugat o expozitie etnografica si vizitarea muzeului etnografic de la Biserica de lemn din satul Botos.

Turistii care au participat la acest festival au putut ca de Hramul Ciocanestilor sa guste din cel mai mare bors de peste si din cea mai mare mamaliga.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>