Stirile zilei de 25.08.2008

1campagne.jpgTitlurile zilei:

Subventii conditionate de protectia mediului;

Gospodarie mistuita de flacari;

Proiecte pentru fermele mici;

Ciupercile nu ingrasa;

Investitia in educatiei.





Subventii conditionate de protectia mediului

Ministrul german al Mediului propune ca subventiile Uniunii Europene pentru agricultura sa fie conditionate de folosirea unor tehnici agricole care sa protejeze mediul natural. „Subvenţiile nu ar trebui acordate decat pentru ceea ce are un efect pozitiv asupra naturii si climei”, afirma ministrul intr-un document confidential obtinut de revista Der Spiegel.

El se pronunta si pentru scaderea TVA asupra bunurilor de consum care respecta mediul natural. Colegul sau de la ministerul Agriculturii a declarat ca nu este la curent cu propunerile, dar ca ele nu ar avea efecte prea mari deoarece fermierii sunt oricum sanctionati daca nu protejeaza natura.




Gospodarie mistuita de flacari

O gospodarie hunedoreana a fost mistuita de flacari. Focul a izbucnit sambata seara intr-un hambar plin cu fan, foarte probabil din cauza caniculei.

O combina agricola, aflata in interior, a fost distrusa de flacari. Pana la sosirea pompierilor, proprietarii au privit neputinciosi cum flacarile se extind. Nu au putut sa intervina, pentru ca, in urma secetei, mai toate fantanile din localitate au ramas fara apa.

Ajutati de cativa localnici au reusit totusi sa salveze un tractor, o semanatoare si un utilaj de irigatie, care erau amenintate de foc.




Proiecte pentru fermele mici

Incepand cu lunile septembrie si octombrie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, vor fii implementate doua masuri care se adreseaza exclusiv  gospodariilor (fermelor) de semi-subzistenta.

Principalul document de consultat de cei interesati este ,,Ghidul solicitantului”  ,prezentat in ,,varianta de lucru”,in care sunt reliefate regulile de pregatire, intocmire si depunere a proiectelor precum si criteriile de selectie De aceasta masura pot beneficia persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani,care au o exploatatie agricola inregistrata in Registrul agricol, are o dimensiune economica echivalenta cu 3-8  unitati de dimensiune economica (UDE) si comercializeaza o parte din productie.

Pentru a putea primi bani, o ferma de semi-subzistenta trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri care va fi verificat dupa trei ani. Dupa aceasta perioada trebuie sa demonstreze ca activitatea a crescut cu minim 20% iar dimensiunea economica cu trei unitati UDE. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite beneficiarul  nu va returna banii prmiti dar nu va mai fii finantat in urmatorii doi ani. Valoarea sprijinului nerambursabil este de 1500 de euro/ferma. Verificarea cererilor de finantare se va face de specialistii Departamentelor de Dezvoltare Rurala din cadrul DADR-urilor judetene.




Ciupercile nu ingrasa

Daca am inlocui ciupercile cu carnea, am reduce aportul caloric zilnic cu peste 400 de calorii, iar aceasta ar putea fi solutia in lupta cu obezitatea, sustin nutritionistii Universitatii John Hopkins intr-un studiu publicat recent in revista Appetite.

"Participantii la studiu au acceptat cu usurinta inlocuirea carnii cu ciupercile si nu au incercat sa compenseze aportul caloric mai scazut consumind o cantitate mai mare de alimente in ziua respectiva. Inlocuirea unui aliment cu un altul care are un aport caloric mai mic s-a dovedit mult mai eficienta decit aplicarea unor restrictii alimentare drastice", precizeaza dr Lawrence Cheskin, coordonatorul studiului. Apetitul si senzatia de satietate ramin neschimbate, indiferent daca mincam ciuperci sau carne.

Ciupercile au un gust apropiat de cel al carnii si sint foarte hranitoare, dar, spre deosebire de carne, se digera foarte usor fiindca sint bogate in fibre alimentare, nu au colesterol, iar continutul de calorii este foarte mic: 20 de calorii/100 g, fata de 177 de calorii/100 g carne de pui sau de 340 de calorii/100 g carne grasa de porc.

Un alt avantaj al inlocuirii preparatelor din carne cu cele pe baza de ciuperci este aportul scazut de grasimi. Potrivit aceluiasi studiu, mancand ciuperci in loc de carne reducem cu 30 de grame zilnic cantitatea de grasimi din alimentatie.




Investitia in educatiei

O dezvoltare a societatii impotriva naturii este costisitoare, riscanta si periculoasa. Asa suna semnalul de alarma pe care l-au tras participantii la conferinta "Which Forces Are Driving Europe?" - "Ce forte pun in miscare Europa?", organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma.

Scumpirea petrolului, lipsa unor resurse energetice proprii si imbatranirea populatiei reprezinta suficiente motive pentru Europa sa adopte calea dezvoltarii sustenabile, in cooperare cu restul continentelor, au precizat reprezentantii romani si internationali ai Clubului de la Roma. Mottoul conferintei a fost: "Padurile au precedat civilizatia, desertul este ceea ce urmeaza"

In cadrul conferintei, a fost dezbatut si un document important pentru Romania - Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, document care doreste sa obtina avizul Clubului de la Roma la nivel european. De ce? "In mod special pentru simplul fapt ca Romania consuma de 5 ori mai mult decat produce si aproape 70% din alimentele pe care le consuma sunt din import", a precizat Calin Georgescu, secretarul general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

"Prin urmare este bine de stiut ca acest lucru, impreuna cu o balanta demografica in scadere (Romania a pierdut in ultimii 18 ani aproape 1,7 milioane de locuitori, la care se adauga cei peste 2 milioane de romani care lucreaza in afara tarii), duc la o concluzie: saltul calitatii umane. Investitia in educatie si formarea profesionala pentru a gasi solutii la toate aceste lucruri este esentiala, nu atat pentru noi ca tara, cat si pentru intreaga Europa", a subliniat Georgescu.

"Romania inca nu are o viziune pe termen lung. Traim doar clipa, nestiind ce ne rezerva viitorul", a mai semnalat Georgescu, insistand asupra faptului ca lipsesc unele studii prospective in acest sens. "Bugetele, la randul lor, sunt anuale. Trebuie sa gandim bugete multianuale si trebuie sa gandim, in special, investitiile pentru educatie si formare profesionala. 'Cum arata scoala azi arata maine tara', spunea Spiru Haret. Daca nu tinem cont de acest lucru este inutil sa facem tot felul de concepte si documente, care sunt bazate pe cei care trebuie sa le implementeze si care nu sunt pregatiti sa faca asa ceva, pentru ca nu au cunostintele necesare", a conchis Georgescu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>