Stirile zilei de 25.08.2008

1campagne.jpgTitlurile zilei:

Subventii conditionate de protectia mediului;

Gospodarie mistuita de flacari;

Proiecte pentru fermele mici;

Ciupercile nu ingrasa;

Investitia in educatiei.





Subventii conditionate de protectia mediului

Ministrul german al Mediului propune ca subventiile Uniunii Europene pentru agricultura sa fie conditionate de folosirea unor tehnici agricole care sa protejeze mediul natural. „Subvenţiile nu ar trebui acordate decat pentru ceea ce are un efect pozitiv asupra naturii si climei”, afirma ministrul intr-un document confidential obtinut de revista Der Spiegel.

El se pronunta si pentru scaderea TVA asupra bunurilor de consum care respecta mediul natural. Colegul sau de la ministerul Agriculturii a declarat ca nu este la curent cu propunerile, dar ca ele nu ar avea efecte prea mari deoarece fermierii sunt oricum sanctionati daca nu protejeaza natura.




Gospodarie mistuita de flacari

O gospodarie hunedoreana a fost mistuita de flacari. Focul a izbucnit sambata seara intr-un hambar plin cu fan, foarte probabil din cauza caniculei.

O combina agricola, aflata in interior, a fost distrusa de flacari. Pana la sosirea pompierilor, proprietarii au privit neputinciosi cum flacarile se extind. Nu au putut sa intervina, pentru ca, in urma secetei, mai toate fantanile din localitate au ramas fara apa.

Ajutati de cativa localnici au reusit totusi sa salveze un tractor, o semanatoare si un utilaj de irigatie, care erau amenintate de foc.




Proiecte pentru fermele mici

Incepand cu lunile septembrie si octombrie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, vor fii implementate doua masuri care se adreseaza exclusiv  gospodariilor (fermelor) de semi-subzistenta.

Principalul document de consultat de cei interesati este ,,Ghidul solicitantului”  ,prezentat in ,,varianta de lucru”,in care sunt reliefate regulile de pregatire, intocmire si depunere a proiectelor precum si criteriile de selectie De aceasta masura pot beneficia persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani,care au o exploatatie agricola inregistrata in Registrul agricol, are o dimensiune economica echivalenta cu 3-8  unitati de dimensiune economica (UDE) si comercializeaza o parte din productie.

Pentru a putea primi bani, o ferma de semi-subzistenta trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri care va fi verificat dupa trei ani. Dupa aceasta perioada trebuie sa demonstreze ca activitatea a crescut cu minim 20% iar dimensiunea economica cu trei unitati UDE. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite beneficiarul  nu va returna banii prmiti dar nu va mai fii finantat in urmatorii doi ani. Valoarea sprijinului nerambursabil este de 1500 de euro/ferma. Verificarea cererilor de finantare se va face de specialistii Departamentelor de Dezvoltare Rurala din cadrul DADR-urilor judetene.




Ciupercile nu ingrasa

Daca am inlocui ciupercile cu carnea, am reduce aportul caloric zilnic cu peste 400 de calorii, iar aceasta ar putea fi solutia in lupta cu obezitatea, sustin nutritionistii Universitatii John Hopkins intr-un studiu publicat recent in revista Appetite.

"Participantii la studiu au acceptat cu usurinta inlocuirea carnii cu ciupercile si nu au incercat sa compenseze aportul caloric mai scazut consumind o cantitate mai mare de alimente in ziua respectiva. Inlocuirea unui aliment cu un altul care are un aport caloric mai mic s-a dovedit mult mai eficienta decit aplicarea unor restrictii alimentare drastice", precizeaza dr Lawrence Cheskin, coordonatorul studiului. Apetitul si senzatia de satietate ramin neschimbate, indiferent daca mincam ciuperci sau carne.

Ciupercile au un gust apropiat de cel al carnii si sint foarte hranitoare, dar, spre deosebire de carne, se digera foarte usor fiindca sint bogate in fibre alimentare, nu au colesterol, iar continutul de calorii este foarte mic: 20 de calorii/100 g, fata de 177 de calorii/100 g carne de pui sau de 340 de calorii/100 g carne grasa de porc.

Un alt avantaj al inlocuirii preparatelor din carne cu cele pe baza de ciuperci este aportul scazut de grasimi. Potrivit aceluiasi studiu, mancand ciuperci in loc de carne reducem cu 30 de grame zilnic cantitatea de grasimi din alimentatie.




Investitia in educatiei

O dezvoltare a societatii impotriva naturii este costisitoare, riscanta si periculoasa. Asa suna semnalul de alarma pe care l-au tras participantii la conferinta "Which Forces Are Driving Europe?" - "Ce forte pun in miscare Europa?", organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma.

Scumpirea petrolului, lipsa unor resurse energetice proprii si imbatranirea populatiei reprezinta suficiente motive pentru Europa sa adopte calea dezvoltarii sustenabile, in cooperare cu restul continentelor, au precizat reprezentantii romani si internationali ai Clubului de la Roma. Mottoul conferintei a fost: "Padurile au precedat civilizatia, desertul este ceea ce urmeaza"

In cadrul conferintei, a fost dezbatut si un document important pentru Romania - Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, document care doreste sa obtina avizul Clubului de la Roma la nivel european. De ce? "In mod special pentru simplul fapt ca Romania consuma de 5 ori mai mult decat produce si aproape 70% din alimentele pe care le consuma sunt din import", a precizat Calin Georgescu, secretarul general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

"Prin urmare este bine de stiut ca acest lucru, impreuna cu o balanta demografica in scadere (Romania a pierdut in ultimii 18 ani aproape 1,7 milioane de locuitori, la care se adauga cei peste 2 milioane de romani care lucreaza in afara tarii), duc la o concluzie: saltul calitatii umane. Investitia in educatie si formarea profesionala pentru a gasi solutii la toate aceste lucruri este esentiala, nu atat pentru noi ca tara, cat si pentru intreaga Europa", a subliniat Georgescu.

"Romania inca nu are o viziune pe termen lung. Traim doar clipa, nestiind ce ne rezerva viitorul", a mai semnalat Georgescu, insistand asupra faptului ca lipsesc unele studii prospective in acest sens. "Bugetele, la randul lor, sunt anuale. Trebuie sa gandim bugete multianuale si trebuie sa gandim, in special, investitiile pentru educatie si formare profesionala. 'Cum arata scoala azi arata maine tara', spunea Spiru Haret. Daca nu tinem cont de acest lucru este inutil sa facem tot felul de concepte si documente, care sunt bazate pe cei care trebuie sa le implementeze si care nu sunt pregatiti sa faca asa ceva, pentru ca nu au cunostintele necesare", a conchis Georgescu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>