Stirile zilei de 26.08.2008

12viticultura.jpg
Titlurile zilei:

Proteste ale agricultorilor pe 3 septembrie;

Horinca din pere indulcita cu miere;

La Murfatlar, recolta record de struguri;

Demisii la APDRP;

Preotii construiesc case sinistratilor.











Proteste ale agricultorilor pe 3 septembrie

Agricultorii au programat proteste, pe 3 septembrie, pentru a atrage atentia Executivului asupra solicitarilor lor legate de carburanti. Ei au planificat un mars cu utilaje speciale in toata tara si in Bucuresti, nemultumiti de reducerea accizei la motorina cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri de motorina la hectar.

Federatia Agrostar este nemultumita de decizia Guvernului, deoarece solicitarea producatorilor agricoli in negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii a fost de a reduce pretul la motorina pentru agricultura la pompa cu 50%, a declarat presedintele Agrostar, Nicolae Stefan. "Agrostar apreciaza disponibilitatea Guvernului si a Ministerului Agriculturii de a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa gasita nu avantajeaza in nici un fel producatorii agricoli. In consecinta, sindicalistii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul National", a precizat Stefan.

Pe langa marsul din Bucuresti, sindicalistii vor recurge si la blocarea drumurilor nationale si a punctelor vamale, pana cand taranii si fermierii vor beneficia de acelasi pret la motorina ca fermierii europeni, a mai adaugat presedintele Agrostar.
Si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) considera decizia Guvernului "o actiune populista care are drept scop obtinerea de capital electoral".




Horinca din pere indulcita cu miere

La "Pradiste – dupa blocuri", acolo-si pastoresc albinele apicultorii din comuna maramureseana Cernesti, atunci cand nu pot merge la "granita de salcami", in satul satmarean Horea (jud. Satu Mare).

Se spune ca localnicii nu s-au decis inca daca sunt mai pasionati de producerea mierii sau a horincii, de aceea in zona se produce o bautura traditionala unicat: horinca de pere indulcita cu miere. 55 de grade dulci, dublu distilat, la care se foloseste un anumit tip de fructe, numit de localnici "pereputuroase".

Horinca de Cernesti a magnetizat vizitatorii si la cea de-a 10-a editie a Festivalului apicultorilor. Pentru ca inceputul anului a fost productiv, apicultorii si-au scos la vanzare produsele, printre care delicatesele "Fagure ingrosat cu miere capacita" si "Miere de primavara cristalizata".




La Murfatlar, recolta record de struguri

Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 cea mai bogata recolta de struguri din ultimii ani. Recolta estimata pentru acest an, in valoare de peste 30 de mii de tone, mai bogata atat calitativ cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare fata de recolta de anul trecut. Factorii care converg la cresterea din acest an sunt intrarea pe rod a replantarilor facute in urma cu trei ani, conditiile climaterice favorabile si investitiile tehnologice, prin utilizarea echipamentelor moderne de ingrijire a viei.

Replantarile sunt reprezentate de selectii de vita de vie cu o greutate a ciorchinilor mai mare, rezistenta marita la seceta, boli si daunatori. Cresterea cantitativa a recoltei medii la hectar aferenta soiurilor replantate este de 3000 kg/ha. Reintinerirea a vizat soiuri rosii: Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot pe o suprafata de 115 ha.

Investitiile pentru soiurile care intra pe rod in acest an se ridica la 1.710.000 euro. Murfatlar continua programul de reintinerire al viei, doar in 2007 si 2008 investind 4.100.000 euro, destinati replantarii a 335 ha de vita de vie.

Producţia de vin de anul trecut a fost de 16 milioane de litri, iar pentru anul in curs Murfatlar estimează o productie de aproximativ 21 milioane de litri.




Demisii la APDRP

Doi directori din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, institutie care gestionează fondurile SAPARD, si unul dintre directorii generali adjuncti, si-au dat demisia in ultima luna, informează Mediafax.

Pentru ocuparea posturilor de directori la directiile de control si antifrauda si de selectare contractare vor fi organizate concursuri pe 4 septembrie.

Pe de alta parte, Teodor Bate, director general adjunct cu responsabilitati privind platile, va parasi functia incepand cu data de 1 septembrie.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit are, potrivit organigramei, doua posturi de acest fel, respectiv director general adjunct plati si director general adjunct implementare tehnica.

Directorul general al agentiei, Laszlo Klarik, nu a putut preciza cand au fost depuse demisiile, dar a aratat ca au fost inaintate in ultima luna.

Klarik sustine ca plecarile nu au legatura cu situatia actuala in cazul platilor SAPARD, sistate pana la remedierea unor deficiente constatate de un audit al Comisiei Europene.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat joi ca o parte din angajatii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu s-au implicat suficient in activitatea institutiei, iar functionarea acesteia va fi imbunatatita din punct de vedere al managementului si organizarii.




Preotii construiesc case sinistratilor

Locuitorii din comuna bacauana Manastirea Casin, maturata de ape in 2005, s-au transformat in zidari pentru a ajuta o familie sinistrata din satul Siretu.

Initiativa apartine preotilor Dan Miloiu, Ioan Bargaoanu si Gheorghe Leustean din Manastirea Casin. De o saptamana, cei trei fac zilnic naveta spre satul Siretu, insotiti de patru-cinci enoriasi. Oamenii dau o mana de ajutor familiei Solomon, a carei casa a fost luata de ape in iulie.

Cei trei slujitori ai Bisericii spun ca cel mai greu le-a fost sa aleaga pe care familie de sinistrati sa o ajute. „Cand am ajuns prima oara aici, Maria Solomon avea in mana o carte de rugaciuni. Cartea aceea fusese printre lucrurile scoase la uscat. Credem ca acesta a fost un semn de la Dumnezeu", povesteste parintele Miloiu.

Sotii Solomon si cei cinci copii ai lor stau acum in bucataria de vara. „Maica Domnului a făcut această minune şi a trimis oamenii ăştia extraordinari să ne ajute", a spus Maria Solomon.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>