Stirile zilei de 26.08.2008

12viticultura.jpg
Titlurile zilei:

Proteste ale agricultorilor pe 3 septembrie;

Horinca din pere indulcita cu miere;

La Murfatlar, recolta record de struguri;

Demisii la APDRP;

Preotii construiesc case sinistratilor.











Proteste ale agricultorilor pe 3 septembrie

Agricultorii au programat proteste, pe 3 septembrie, pentru a atrage atentia Executivului asupra solicitarilor lor legate de carburanti. Ei au planificat un mars cu utilaje speciale in toata tara si in Bucuresti, nemultumiti de reducerea accizei la motorina cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri de motorina la hectar.

Federatia Agrostar este nemultumita de decizia Guvernului, deoarece solicitarea producatorilor agricoli in negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii a fost de a reduce pretul la motorina pentru agricultura la pompa cu 50%, a declarat presedintele Agrostar, Nicolae Stefan. "Agrostar apreciaza disponibilitatea Guvernului si a Ministerului Agriculturii de a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa gasita nu avantajeaza in nici un fel producatorii agricoli. In consecinta, sindicalistii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul National", a precizat Stefan.

Pe langa marsul din Bucuresti, sindicalistii vor recurge si la blocarea drumurilor nationale si a punctelor vamale, pana cand taranii si fermierii vor beneficia de acelasi pret la motorina ca fermierii europeni, a mai adaugat presedintele Agrostar.
Si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) considera decizia Guvernului "o actiune populista care are drept scop obtinerea de capital electoral".




Horinca din pere indulcita cu miere

La "Pradiste – dupa blocuri", acolo-si pastoresc albinele apicultorii din comuna maramureseana Cernesti, atunci cand nu pot merge la "granita de salcami", in satul satmarean Horea (jud. Satu Mare).

Se spune ca localnicii nu s-au decis inca daca sunt mai pasionati de producerea mierii sau a horincii, de aceea in zona se produce o bautura traditionala unicat: horinca de pere indulcita cu miere. 55 de grade dulci, dublu distilat, la care se foloseste un anumit tip de fructe, numit de localnici "pereputuroase".

Horinca de Cernesti a magnetizat vizitatorii si la cea de-a 10-a editie a Festivalului apicultorilor. Pentru ca inceputul anului a fost productiv, apicultorii si-au scos la vanzare produsele, printre care delicatesele "Fagure ingrosat cu miere capacita" si "Miere de primavara cristalizata".




La Murfatlar, recolta record de struguri

Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 cea mai bogata recolta de struguri din ultimii ani. Recolta estimata pentru acest an, in valoare de peste 30 de mii de tone, mai bogata atat calitativ cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare fata de recolta de anul trecut. Factorii care converg la cresterea din acest an sunt intrarea pe rod a replantarilor facute in urma cu trei ani, conditiile climaterice favorabile si investitiile tehnologice, prin utilizarea echipamentelor moderne de ingrijire a viei.

Replantarile sunt reprezentate de selectii de vita de vie cu o greutate a ciorchinilor mai mare, rezistenta marita la seceta, boli si daunatori. Cresterea cantitativa a recoltei medii la hectar aferenta soiurilor replantate este de 3000 kg/ha. Reintinerirea a vizat soiuri rosii: Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot pe o suprafata de 115 ha.

Investitiile pentru soiurile care intra pe rod in acest an se ridica la 1.710.000 euro. Murfatlar continua programul de reintinerire al viei, doar in 2007 si 2008 investind 4.100.000 euro, destinati replantarii a 335 ha de vita de vie.

Producţia de vin de anul trecut a fost de 16 milioane de litri, iar pentru anul in curs Murfatlar estimează o productie de aproximativ 21 milioane de litri.




Demisii la APDRP

Doi directori din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, institutie care gestionează fondurile SAPARD, si unul dintre directorii generali adjuncti, si-au dat demisia in ultima luna, informează Mediafax.

Pentru ocuparea posturilor de directori la directiile de control si antifrauda si de selectare contractare vor fi organizate concursuri pe 4 septembrie.

Pe de alta parte, Teodor Bate, director general adjunct cu responsabilitati privind platile, va parasi functia incepand cu data de 1 septembrie.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit are, potrivit organigramei, doua posturi de acest fel, respectiv director general adjunct plati si director general adjunct implementare tehnica.

Directorul general al agentiei, Laszlo Klarik, nu a putut preciza cand au fost depuse demisiile, dar a aratat ca au fost inaintate in ultima luna.

Klarik sustine ca plecarile nu au legatura cu situatia actuala in cazul platilor SAPARD, sistate pana la remedierea unor deficiente constatate de un audit al Comisiei Europene.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat joi ca o parte din angajatii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu s-au implicat suficient in activitatea institutiei, iar functionarea acesteia va fi imbunatatita din punct de vedere al managementului si organizarii.




Preotii construiesc case sinistratilor

Locuitorii din comuna bacauana Manastirea Casin, maturata de ape in 2005, s-au transformat in zidari pentru a ajuta o familie sinistrata din satul Siretu.

Initiativa apartine preotilor Dan Miloiu, Ioan Bargaoanu si Gheorghe Leustean din Manastirea Casin. De o saptamana, cei trei fac zilnic naveta spre satul Siretu, insotiti de patru-cinci enoriasi. Oamenii dau o mana de ajutor familiei Solomon, a carei casa a fost luata de ape in iulie.

Cei trei slujitori ai Bisericii spun ca cel mai greu le-a fost sa aleaga pe care familie de sinistrati sa o ajute. „Cand am ajuns prima oara aici, Maria Solomon avea in mana o carte de rugaciuni. Cartea aceea fusese printre lucrurile scoase la uscat. Credem ca acesta a fost un semn de la Dumnezeu", povesteste parintele Miloiu.

Sotii Solomon si cei cinci copii ai lor stau acum in bucataria de vara. „Maica Domnului a făcut această minune şi a trimis oamenii ăştia extraordinari să ne ajute", a spus Maria Solomon.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>