Stirile zilei de 30.08.2008

mdublin9.jpg

Titlurile zilei

Se pot gestiona fondurile Sapard;

Adeverinte pentru motorina;

6000 de hectare lucrate la negru;

Tigaie cu capul negru de Teleorman;

6 piete mobile in capitala.










Se pot gestiona fondurile Sapard

La recomandarea Comisiei Europene, expertii romani au facut "ultime retusuri" la sistemul de gestiune si control al fondurilor europene pentru agricultura, a precizat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, intr-un interviu acordat AFP.

Desi aceste modificari sunt de natura sa permita reluarea subventiilor, oficialul nu a putut indica momentul in care Romania va beneficia din nou de plati europene

Interviul a fost acordat la scurt timp dupa ce Bruxelles-ul a anuntat suspendarea platilor din fondurile pentru agricultura in valoare de 28 de milioane de euro din cauza unor "deficiente tehnice" ale sistemului de gestionare si control al acestora.

In acelasi interviu, ministrul roman a vorbit si de recolta de 7,7 milione de tone de grau, de peste doua ori mai mare decat cea din anul precedent. In ansamblu, la culturile cerealiere, Dacian Cilos se asteptata la o productie de 3,5 tone la hectar, in special datorita conditiilor meteo favorabile.

"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la o crestere mai mare, in contextul in care Guvernul a anuntat deja o crestere record de 8,6% a PIB-ului in primul semestru. Aceasta performanta buna ar trebui sa se traduca printre altele printr-o "stabilizare" a preturilor la alimente, ceea ce da sperante pentru o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei", a apreciat ministrul.

Pe de alta parte, beneficiarii anului bun agricol nu vor fi in primul rand taranii.

"Piata romaneasca este departe de a fi la fel de bine organizata ca aceea franceza, de exemplu, si agricultorii sunt adesea nevoiti fie sa vanda pe piata neagra, fie sa se multumeasca cu preturi modice", a explicat Dacian Ciolos.




Adeverinte pentru motorina

Peste 300 de fermieri din judetul Satu Mare si-au ridicat din prima zi adeverintele pentru achizitionarea motorinei cu acciza redusa.

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare, Alice Nadas, a declarat ca in total s-au intocmit 1.343 de adeverinte, pentru o suprafata totala de 72.547 de hectare de teren.

Cu aceste adeverinte fermierii pot achizitiona de la statiile de carburanti motorina la care a fost redusa acciza. Cantitatea de motorina careia i se va aplica aceasta reducere la accizare este de 3.481.418 litri iar valoarea sprijinului este de 2.262.921 lei.
De accizarea redusa beneficiaza producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice care exploateaza suprafete de teren agricol, individual sau in forme asociate, in scopul obtinerii productiei agricole, indiferent daca aceasta suprafata este teren arabil, pasune, livada sau orice alt teren agricol. Acciza redusa inseamna de fapt acordarea unui litru de motorina cu 0,65 lei mai ieftin, in cuantum de 48 litri/ha.




6000 de hectare lucrate la negru

Mai multi consilieri judeteni din Sibiu au acuzat conducerea Agentiei Domeniilor Statului ca ar avea anumite "interese", dupa ce, in urma sesizarilor sibienilor, s-a descoperit ca aproape 6.000 de hectare de teren apartinand agentiei sunt exploatate la negru de persoane necunoscute.

In judetul Sibiu exista, in prezent, 5.800 de hectare de teren apartinand Agentiei Domeniilor Statului care nu sunt lucrate legal de nimeni.

Directorul adjunct al Agentiei pe judetul Sibiu Ioan Pascanut a admis ca cele peste 5.000 de hectare au fost anuntate pentru concesiune de mai mult timp. In opinia presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, "terenurile ar trebui date comunitatilor si cetatenilor pentru a fi lucra.




Tigaie cu capul negru de Teleorman

Exemplarele de ovine apartinand rasei "tigaia cu cap negru de Teleorman", aflata in curs de omologare, reprezinta vedetele sectorului zootehnic la Targul national pentru agricultura si industrie alimentara Agralimex 2008, organizat la Alexandria in perioada 27-31 august.

Crescatori de oi din localitatile Mavrodin, Calinesti, Furculesti, Orbeasca, Maldaieni si Zambreasca au venit cu animale valoroase, inscrise in baza de date nationala a resurselor genetice, dar si in cea a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite - FAO.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Teleorman, Ruxandra Joitoiu, a declarat ca aceasta rasa mixta este competitiva in productiile de lapte si carne cu cele mai bune specii cunoscute. Un exemplar produce 150-170 kilograme de lapte muls, dar poate ajunge si la o cantitate dubla. Mieii au la nastere 5-6 kg, cu un ritm de dezvoltare ulterior foarte rapid, la varsta de un an masculii putand atinge 100 de kilograme.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine, productia de lana este intre 3 si 5 kilograme, pana la recorduri de 8 kilograme. Ruxandra Joitoiu a precizat ca, prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman si Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, ovinele din rasa "tigaie cu cap negru" au fost cuprinse intr-un program de conservare si utilizare a resurselor genetice animale, astfel incat aceasta rasa deosebit de valoroasa sa nu dispara, in conditiile unui proces destul de lung pana la omologare.




6 piete mobile in capitala.

Bucurestenii vor putea cumpara, astazi, intre orele 6.00 si 20.00, legume si fructe proaspete direct de a producatori, la preturi cu pana la 30 la suta mai mici decat in piete.

Aceste produse se vor gasi in pietele volante infiintate de Primaria Capitalei in urmatoarele locatii: Drumul Sabareni, Sector 6; str. Edgar Quinet, Sector 1; bulevardul Unirii, Sector 3; strada Nerva Traian, colţ cu bulevardul Mircea Voda; bulevardul Basarabiei; Bratasanca (Şoseaua Alexandriei).

Programul cu pietele volante a demarat saptamana trecuta.

Deoarece idea a avut succes, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a decis sa mareasca numarul pieelor volante din Capitala, de la trei la sase.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>