Stirile zilei de 30.08.2008

mdublin9.jpg

Titlurile zilei

Se pot gestiona fondurile Sapard;

Adeverinte pentru motorina;

6000 de hectare lucrate la negru;

Tigaie cu capul negru de Teleorman;

6 piete mobile in capitala.










Se pot gestiona fondurile Sapard

La recomandarea Comisiei Europene, expertii romani au facut "ultime retusuri" la sistemul de gestiune si control al fondurilor europene pentru agricultura, a precizat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, intr-un interviu acordat AFP.

Desi aceste modificari sunt de natura sa permita reluarea subventiilor, oficialul nu a putut indica momentul in care Romania va beneficia din nou de plati europene

Interviul a fost acordat la scurt timp dupa ce Bruxelles-ul a anuntat suspendarea platilor din fondurile pentru agricultura in valoare de 28 de milioane de euro din cauza unor "deficiente tehnice" ale sistemului de gestionare si control al acestora.

In acelasi interviu, ministrul roman a vorbit si de recolta de 7,7 milione de tone de grau, de peste doua ori mai mare decat cea din anul precedent. In ansamblu, la culturile cerealiere, Dacian Cilos se asteptata la o productie de 3,5 tone la hectar, in special datorita conditiilor meteo favorabile.

"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la o crestere mai mare, in contextul in care Guvernul a anuntat deja o crestere record de 8,6% a PIB-ului in primul semestru. Aceasta performanta buna ar trebui sa se traduca printre altele printr-o "stabilizare" a preturilor la alimente, ceea ce da sperante pentru o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei", a apreciat ministrul.

Pe de alta parte, beneficiarii anului bun agricol nu vor fi in primul rand taranii.

"Piata romaneasca este departe de a fi la fel de bine organizata ca aceea franceza, de exemplu, si agricultorii sunt adesea nevoiti fie sa vanda pe piata neagra, fie sa se multumeasca cu preturi modice", a explicat Dacian Ciolos.




Adeverinte pentru motorina

Peste 300 de fermieri din judetul Satu Mare si-au ridicat din prima zi adeverintele pentru achizitionarea motorinei cu acciza redusa.

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare, Alice Nadas, a declarat ca in total s-au intocmit 1.343 de adeverinte, pentru o suprafata totala de 72.547 de hectare de teren.

Cu aceste adeverinte fermierii pot achizitiona de la statiile de carburanti motorina la care a fost redusa acciza. Cantitatea de motorina careia i se va aplica aceasta reducere la accizare este de 3.481.418 litri iar valoarea sprijinului este de 2.262.921 lei.
De accizarea redusa beneficiaza producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice care exploateaza suprafete de teren agricol, individual sau in forme asociate, in scopul obtinerii productiei agricole, indiferent daca aceasta suprafata este teren arabil, pasune, livada sau orice alt teren agricol. Acciza redusa inseamna de fapt acordarea unui litru de motorina cu 0,65 lei mai ieftin, in cuantum de 48 litri/ha.




6000 de hectare lucrate la negru

Mai multi consilieri judeteni din Sibiu au acuzat conducerea Agentiei Domeniilor Statului ca ar avea anumite "interese", dupa ce, in urma sesizarilor sibienilor, s-a descoperit ca aproape 6.000 de hectare de teren apartinand agentiei sunt exploatate la negru de persoane necunoscute.

In judetul Sibiu exista, in prezent, 5.800 de hectare de teren apartinand Agentiei Domeniilor Statului care nu sunt lucrate legal de nimeni.

Directorul adjunct al Agentiei pe judetul Sibiu Ioan Pascanut a admis ca cele peste 5.000 de hectare au fost anuntate pentru concesiune de mai mult timp. In opinia presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, "terenurile ar trebui date comunitatilor si cetatenilor pentru a fi lucra.




Tigaie cu capul negru de Teleorman

Exemplarele de ovine apartinand rasei "tigaia cu cap negru de Teleorman", aflata in curs de omologare, reprezinta vedetele sectorului zootehnic la Targul national pentru agricultura si industrie alimentara Agralimex 2008, organizat la Alexandria in perioada 27-31 august.

Crescatori de oi din localitatile Mavrodin, Calinesti, Furculesti, Orbeasca, Maldaieni si Zambreasca au venit cu animale valoroase, inscrise in baza de date nationala a resurselor genetice, dar si in cea a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite - FAO.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Teleorman, Ruxandra Joitoiu, a declarat ca aceasta rasa mixta este competitiva in productiile de lapte si carne cu cele mai bune specii cunoscute. Un exemplar produce 150-170 kilograme de lapte muls, dar poate ajunge si la o cantitate dubla. Mieii au la nastere 5-6 kg, cu un ritm de dezvoltare ulterior foarte rapid, la varsta de un an masculii putand atinge 100 de kilograme.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine, productia de lana este intre 3 si 5 kilograme, pana la recorduri de 8 kilograme. Ruxandra Joitoiu a precizat ca, prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman si Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, ovinele din rasa "tigaie cu cap negru" au fost cuprinse intr-un program de conservare si utilizare a resurselor genetice animale, astfel incat aceasta rasa deosebit de valoroasa sa nu dispara, in conditiile unui proces destul de lung pana la omologare.




6 piete mobile in capitala.

Bucurestenii vor putea cumpara, astazi, intre orele 6.00 si 20.00, legume si fructe proaspete direct de a producatori, la preturi cu pana la 30 la suta mai mici decat in piete.

Aceste produse se vor gasi in pietele volante infiintate de Primaria Capitalei in urmatoarele locatii: Drumul Sabareni, Sector 6; str. Edgar Quinet, Sector 1; bulevardul Unirii, Sector 3; strada Nerva Traian, colţ cu bulevardul Mircea Voda; bulevardul Basarabiei; Bratasanca (Şoseaua Alexandriei).

Programul cu pietele volante a demarat saptamana trecuta.

Deoarece idea a avut succes, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a decis sa mareasca numarul pieelor volante din Capitala, de la trei la sase.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>