Stirile zilei de 29.08.2008

1vacabn.jpgTitlurile zilei:

In toamna, productii agricole mai slabe;

Analize gratuite pentru lapte;

Sa deschis Targul AGRALIMEX;

Actiuni privind reforma PAC.







In toamna, productii agricole mai slabe

Economia a fost viguroasa si in trimestrul 2, dar va pierde sprijinul agriculturii in toamna. Bancile estimeaza ca evolutia economica in prima jumatate a anului a fost cuprinsa intre 8,1 si 8,4%, dupa un avans de asemenea spectaculos de 8,2% in primul trimestru, dar se asteapta ca majorarea PIB sa franeze in a doua parte a anului, ca urmare a unei contributii mai slabe a agriculturii in lunile de toamna.

Anuntul oficial cu privire la evolutia PIB pe trimestrul doi va fi facut luni, 1 septembrie, de catre Institutul de Statistica.

Indiferent de evolutia deficitului, analistii mizeaza insa pe o crestere mult redusa a PIB-ului in 2009, raportat la 2008.




Analize gratuite pentru lapte

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a lansat un proiect prin care peste 2.000 de fermieri vor beneficia de analize gratuite privind calitatea laptelui, pentru a stimula crescatorii sa se alinieze la normele europene din domeniu, informează Mediafax.

In prezent, doar circa 45% din laptele necesar procesatorilor este conform normelor UE, iar de la 1 ianuarie 2010 in Romania va putea fi prelucrat sau vândut numai lapte conform cerinţelor europene. In aceste conditii, producatorii de lactate sunt interesati sa aiba furnizori locali de lapte, materie prima de calitate, pentru a nu apela la importuri. Astfel, in cadrul proiectului vor fi selectati 2.050 de fermieri care detin intre 8 si 50 de vaci fiecare, din mai multe judete. Acestia vor beneficia de trei seturi de analize gratuite, in perioada 2008-2010, si de sesiuni de informare si instruire privind folosirea aparatelor de muls si a tancurilor de racire. "Fermierii trebuie sa se alinieze pana la sfarsitul anului viitor la normele de calitate privind numarul de germeni si de celule somatice, iar azi nici jumatate nu ating standardul. Este si o problema structurala, pentru ca o mare parte din crescatori au una-doua vaci. De la 1 ianuarie 2010, daca nu indeplinesc normele, vor putea fie sa foloseasca laptele pentru autoconsum, fie sa investească pentru a se moderniza si a produce lapte conform", a declarat ieri presedintele APRIL, Valeriu Steriu. Proiectul are o valoare de circa 240.000 de euro si este finantat de APRIL, Ministerul Agriculturii, Banca Mondiala si este implementat in colaborare cu Fundatia pentru Controlul Calitatii Laptelui, care detine un laborator de analize la Cluj.




Sa deschis Targul AGRALIMEX

Targul national pentru agricultura si industrie alimentara AGRALIMEX, ajuns la editia a 18-a, se deschide pe 27 august in municipiul Alexandria, in organizarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman.

La cea mai importanta manifestare comerciala anuala din acest judet si-au anuntat participarea circa 50 de firme din tara si distribuitori ai unor companii din strainatate. Directorul Targului AGRALIMEX, Stan Pantilie, a declarat, ca in oferta generala se afla tractoare, combine, masini, utilaje si echipamente agricole, instalatii de irigat, linii tehnologice de procesat materii prime agricole, unelte de uz gospodaresc, ingrasaminte, pesticide, seminte. De asemenea, nu lipsesc dotari pentru ferme zootehnice, gradini si parcuri.

In cadrul targului se va organiza "Salonul Regional al Cercetarii", cu participarea unor institute de cercetare-dezvoltare in agricultura si industrie alimentara. Targul AGRALIMEX 2008 va ramane deschis la Alexandria pana pe 31 august.




Actiuni privind reforma PAC

in perioada urmatoare, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, domnul Dacian Ciolos, va participa la o serie de evenimente organizate in tara si in strainatate pentru a sustine propunerile Romaniei in cadrul discutiilor privind reforma Politicii Agricole Comune.

Intre 29 si 31 august, la Lyon, la invitatia Camerei Departamentale pentru Agricultura din Rohne (Franta), ministrul Dacian Ciolos participa la actiunea „Intalnire cu agricultura din Rohn”. In marja acestei IntAlniri, ministrul romAn al agriculturii va purta discuţii pe marginea reformei PAC cu domnul Michel Barnier, ministrul francez al agriculturii.

in data de 2 septembrie, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va fi organizata o reuniune de consultare cu reprezentantii organizatiilor profesionale agricole cu tema „Propuneri legislative si evolutia actualului proces de reformă a Politicii Agricole Comune”. Scopul organizarii reuniunii este informarea acestora despre evolutia reformei PAC si consultarea lor privind pozitia României. Prezentarea va fi sustinuta de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, domnul Dacian Ciolos.

In perioada 4 – 5 septembrie 2008, In cadrul evenimentelor organizate de Franta, in calitate de detinatoare a presedintiei Uniunii Europene, Ministerul Agriculturii si Pescuitului din Franta organizeaza la Limoges conferinta cu titlul „Mizele si viitorul filierei europene a ovinelor”.

La conferinta vor participa ministrii agriculturii din Suedia si Cehia, state care vor asigura presedintia Uniunii in 2009, precum si din Marea Britanie, Irlanda, Spania si Romania – principalele state membre cu potential in domeniul cresterii ovinelor si direct interesate in dezvoltarea acestui sector la nivelul Uniunii Europene. Evenimentul se va bucura de prezenta comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, doamna Mariann Fischer Boel şi reprezentanti ai Parlamentului European.

In perioada 14 – 16 septembrie, In Polonia, la Poznan, ministrul Dacian Ciolos va participa la deschiderea Polagra Foods – Targului International de Comert pentru Produse Alimentare si Catering. La invitatia omologului sau polonez, ministrul roman al agriculturii va participa, in cadrul targului, la Conferinta Internatională a Ministrilor Agriculturii din UE si tari terte – “ Coexistenta diferitelor modele de agricultura, luand in considerare rolul fermelor mici si intreprinderile agricole de dimensiuni medii”. Tot in cadrul targului va avea loc intalnirea ministrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria), intalnire la care a fost invitata sa participe si Romania.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>