Stirile zilei de 2.09.2008

graulan.jpg
Titlurile zilei

Miting de protest pe 3 septembrie;

Sapard a implementat planul UE;

3,5 tone/ha cereale, in Romania;

Productia de struguri a crescut cu 20%.










Miting de protest pe 3 septembrie

Reprezentantii Federatiei Agrostar vor organiza miercuri, 3 septembrie, un miting de protest in mai multe orase ale tarii, principala revendicare fiind acordarea unei subventii de 50% din pretul de pompa al motorinei.

"La nivelul anului 2010, nu mai putem face agricultura cu calul, mai ales in conditiile de seceta din ultimii doi ani. Plugul intra in pamant cam 6-7 cm, adancime insuficienta pentru a face agricultura asa cum trebuie. Cu tractorul este altceva, insa nu ne permitem sa lucram cu utilaje moderne din cauza pretului motorinei. Nu mi se pare normal ca motorina pentru agricultori sa fie accizata, pentru ca noi nu circulam pe drumurile publice, ci pe ogoare", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu, Marcel Andrei.

Reprezentantii Agrostar, din care face parte si asociatia condusa de Marcel Andrei, vor iesi in strada cu utilajele agricole. "Trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca, in cativa ani, Romania nu va mai avea agricultura in conditiile astea", a adaugat Andrei, citat de Newsin.

Fermierii sustin ca "in acest moment, ca membri ai Uniunii Europene, avem cele mai mici subventii, aproximativ 8% din ceea ce beneficieaza un fermier european".




Sapard a implementat planul UE

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a finalizat implementarea planului pentru remedierea deficientelor constate de Comisia Europeana si a transmis Fondului National un raport in acest sens, platile urmand sa fie reluate dupa confirmarea din partea auditorilor.

"Planul este implementat si a fost transmis la Fondul National un raport privind implementarea, care cuprinde masurile planului si pentru fiecare dintre ele observatiile auditului intern al Agentiei si documente justificative care sa ateste implementarea. Raportul a fost transmis pe la miezul noptii in format electronic si in aceasta dimineata si pe suport hartie. Urmeaza acum auditul din partea Fondului National", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.

Klarik a adaugat ca estimeaza ca auditul din partea Fondului National nu va dura mai mult de doua saptamani. In plus, auditul extern solicitat de Comisia Europeana va fi realizat de Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei.
"Probabil cele doua audituri vor avea loc concomitent", a mai sus Klarik.
Conform deciziei autoritatilor romane, reluarea platilor catre beneficiarii programului SAPARD se va realiza de catre Fondul National dupa verificarea respectarii conformitatii cu recomandarile Comisei Europene a planului de actiune pentru remedierea deficientelor semnalate, se arata si intr-un comunicat al APDRP.




3,5 tone/ha cereale, in Romania

Romania ar urma sa inregistreze in 2008 o recolta de grau de 7,7 milioane tone, dupa ce anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, recolta s-a situat doar la 3 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Rompres.

"Pentru anul agricol 2008 vom avea o recolta buna", a declarat Ciolos, precizand ca pentru ansamblul culturilor cerealiere este asteptata o productie de 3,5 tone la hectar.

Anul trecut, din cauza celei mai grave secete din ultimii 50 de ani, productia agricola a scazut la jumatate, ceea ce a tras in jos cresterea economica a Romaniei.

"In 2008 agricultura va contribui cu siguranta la cresterea economica", a apreciat ministrul Agriculturii, in conditiile in care oficialii de la Bucuresti au anuntat deja o crestere-record a Produsului Intern Brut de 8,6% in primul semestru.

In opinia lui Ciolos, productia agricola pozitiva va determina o stabilizare a preturilor in industria alimentara, cu efecte asupra incetinirii inflatiei. Cu toate acestea, pentru agricultori rezultatele nu vor fi atat de promitatoare, ca urmare a dificultatilor intampinate la vanzarea recoltei lor. "Piata romaneasca nu este atat de bine organizata ca piata franceza, de exemplu, iar agricultorii sunt deseori fortati fie sa-si vanda produsele pe piata neagra, fie sa accepte preturi modeste", afirma ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Dacian Ciolos, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana agricultorii romani trebuie sa faca fata unor provocari precum eliminarea barierelor pentru importurile de produse agricole, exigentele crescute pentru a se alinia la normele europene si modificarea sistemului de acordare a subventiilor.

Analistii au estimat pentru acest an o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole la 0,74 milioane de lei.




Productia de struguri a crescut cu 20%

In sase luni, afacerile cu vin spumant au crescut cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Recolta de struguri si productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%.

Patronatul National al Viei si Vinului estimeaza pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin. Media ultimilor ani este de 5,5 milioane hectolitri, vinul de calitate superioara si cel de masa detinand proportii aproximativ egale. Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, iar piata vinului imbuteliat la sticle de 0,7-0,75 litri a crescut cu 31% in aceeasi perioada. De asemenea, piata vinului spumant a inregistrat o tendinta constanta de crestere anuala (7% pe primele sase luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent).

Conditiile climaterice din acest an si investitiile din ultima perioada au fost determinante pentru sectorul viti-vinicol. Perioada prelungita de caldura si precipitatiile abundente au contribuit decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii-record pentru ultimii ani. Din informatiile obtinute de la producatori, recolta de struguri si, implicit, productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%. In majoritatea regiunilor viticole a inceput culesul selectiv al strugurilor, activitate ce va continua pana spre debutul lunii octombrie. De exemplu, Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 cea mai bogata recolta de struguri din ultimii ani. Recolta estimata pentru acest an, in valoare de peste 30 de mii de tone, mai bogata atat calitativ, cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare fata de recolta de anul trecut. In regiunile viticole productiile estimate pentru acest an, comparativ cu 2007, sunt in crestere: Dobrogea – crestere cu 25%; Moldova – crestere cu 15-20%; Transilvania – crestere cu 30%; Banat – crestere cu 10%; Oltenia – crestere cu 15%; Muntenia – crestere cu 10%.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>