Titlurile zilei:
Romania se opune propunerilor legislative UE
Romania nu este de acord cu propunerea legislativa a Comisiei Europene (CE) care interzice acordarea platilor directe catre companiile ce nu au ca obiectiv principal de activitate agricultura, ci au cel mult tangente cu aceasta, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, citat de NewsIn.
El a mai spus ca Romania a sustinut in cadrul Consiliului UE necesitatea acordarii sprijinului direct "atat persoanelor juridice, cat si producatorilor, chiar daca nu au ca obiect principal de activitate." La sfarsitul lunii mai, Comisia Europeana a facut o serie de propuneri legislative la Regulamentul CE nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune.
"Pentru a preveni alocarea sprijinului direct catre companii si firme al caror obiect de activitate nu este sau este doar tangential agricol, statele membre au posibilitatea sa interzica acordarea platilor directe acestor persoane juridice, in temeiul acestui regulament", se arata in propunerea legislativa a Comisiei. Saptamana viitoare, Ciolos va avea intalniri pe aceasta tema cu ministrii de resort din Polonia si Ungaria, precum si cu comisarul european pentru agricultura, Marianne Fischer Bohl.
Reducerea accizei la motorina, din nou
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a discutat cu Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pe tema reducerii din nou a accizei la motorina folosita in agricultura, pana la nivelul de 21 euro/tona.
"Am avut ieri o discutie cu ministrul Finantelor, pentru a lua in discutie cat mai rapid o reducere totala permisa de reglementarile europene, pana la 21 euro pe tona, si un mecanism de aplicare foarte clar. (...) Noi am prezentat solutiile noastre si speram ca va veni initiativa din partea lor in perioada imediat urmatoare pentru a incepe sa lucram", a declarat marti Ciolos. El a adaugat ca spera ca fermierii sa beneficieze de noua reducere de anul viitor.
Amenintarile economiei romanesti
Performanta economica record din prima jumatate a acestui an a fost interpretata in mod diferit - pe de o parte, de Guvern, care o considera o performanta deosebita, iar pe de alta parte, de analisti, care o considera o supraincalzire a economiei.
Desi exista un potential imens si jumatate din populatia tarii este angrenata in agricultura, nu ne putem baza pe acest sector macinat de lipsa irigatiilor si a asigurarii recoltelor, divizarea proprietatii si importurile masive.
Vesti bune nu vin nici din partea celorlalti indicatori macroeconomici: inflatia continua sa urce, deficitul de cont curent se adanceste. Fondul tuturor acestor probleme este reprezentat de cresterea necontrolata si chiar iresponsabila a creditarii. Dinamica consumului nu a fost alimentata atat de majorarea salariilor, ci de creditarea excesiva. Cresterea continua a cererii, nesustenabila din productia interna, a generat un avans masiv al importurilor, conducand bineinteles la adancirea deficitului de cont curent.
Poate acum, cand semnalele supraincalzirii economice sunt clare, ar trebui sa ne asumam un curs real al monedei nationale si nu unul scazut, cum a fost cel de anul trecut, care mai mult a creat probleme. Atata timp cat nu vom avea o crestere economica sustinuta de productia industriala, nu se poate vorbi de o crestere sanatoasa.
Fermierii protesteaza in 20 de judete
"Fermierii protesteaza, azi, in peste 20 de judete, inclusiv in Capitala, pentru scaderea cu 50% a pretului motorinei pentru producatorii agricoli si ameninta ca vor bloca drumurile nationale daca Guvernul nu le rezolva problemele", a declarat, ieri, Stefan Niculae, presedintele Sindicatelor din Agricultura - Agrostar.
Acesta sustine ca fermierii au cele mai mici subventii dintre cele pe care le primesc membrii UE, adica 8% din ceea ce beneficiaza un fermier european.
Zilnic, iaurt si branzeturi
Zilnic, o portie de iaurt, kefir, brinzeturi. Acestea sint cele mai bune surse de calciu. Doar astfel preveniti lipsa de calciu manifestata prin irascibilitate, nervozitate, contractii musculare, oboseala si rezistenta scazuta la efort.
Organismul uman contine aproximativ 1,2 kilograme de calciu. 99% din aceasta cantitate de calciu se gaseste in oase si in dinti, iar restul in singe. Calciul intervine nu numai in functionarea si dezvoltarea sistemului osos, ci si in functionarea muschilor si a sistemului nervos. Starile de irascibilitate, nervozitate, circeii, amortelile si furnicaturile resimtite in membrele superioare sau inferioare, oboseala si toleranta scazuta la efort sint semne ale lipsei de calciu.
Cel mai bine calciul se asimileaza din alimente fie de origine animala (lapte, iaurt, kefir, brinzeturi), fie de origine vegetala (soia, varza alba, broccoli, conopida, salata, telina, fasole boabe, linte, naut, andive, alge marine, smochine, nuci). Nu tot calciul pe care il consumam o data cu alimentele se asimileaza.
"Dupa 30 de ani, masa osoasa incepe sa descreasca mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, stil de viata si activitate fizic", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Absorbtia calciului scade o data cu inaintarea in virsta, de aceea aportul trebuie sa creasca de la 1.000 mg zilnic intre 20 si 50 de ani la 1.200 mg dupa virsta de 50 de ani. Doar astfel poate fi prevenita osteoporoza.
"Putem sa ne asiguram necesarul zilnic de calciu din alimentatie, dar cu o conditie: sa nu mincam alimente care il elimina. Ne referim aici la cerealele bogate in fitati, bauturile de tip cola, brinzeturile topite, mezeluri care contin polifosfati si care impiedica asimilarea calciului", arata specialistul nostru.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>