Stirile zilei de 05.09.2008

farm2.jpg

Titlurile zilei:

Strainii se orienteaza catre agricultura;
Avicola Bucuresti si-a adancit pierderile;
Se reduce acciza la motorina si tuica;
Ziua producatorului traditional;
Sucul de varza - contra ulcerului.








Strainii se orienteaza catre agricultura

Acestia achizitioneaza terenuri mari pentru a le folosi in scopuri agricole. "Investitiile in terenuri agricole continua sa fie foarte avantajoase, si nu ne referim aici la binecunoscutul artificiu: achizitia de teren agricol la un pret de nimic, scoaterea din circuitul agricol si revanzarea la suprapret, ci la achizitia de teren agricol si la practicarea activitatilor agricole", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola.

Tranzactia unei suprafete de 15.000 ha se poate intinde pe durata a cateva luni, suprafata maxima care se poate vinde intr-o saptamana fiind de 500 ha (suprafata maxima care se poate inscrie in cartea funciara). Pretul unui teren agricol poate ajunge pana la 3000 euro/hectar.

Una dintre cele mai atractive oferte ale momentului se afla in jud. Galati (12.000 ha comasate 100%), cu posibilitatea de extindere pana la 30.000 ha, prin modalitatea relatata mai sus. Solul este ideal pentru culturile de porumb, floarea-soarelui si grau, pretul fiind de 3000 euro/ha, un avantaj major fiind acela ca pe acest teren se afla si o salba de lacuri ce pot fi exploatate dupa concesionare.

Cat despre Giurgiu, 4.700 ha comasate integral sunt de vanzare la pretul de 7000 euro/ha, iar la 70 km de Bucuresti, foarte aproape de Autostrada Soarelui, 1600 ha pe care se afla si un lac se vand pentru 20.000 euro/ ha, fiind ideal pentru productia de energie eoliana datorita pozitiei acestui teren, cea mai in voga afacere a momentului.




Avicola Bucuresti si-a adancit pierderile

Compania specializata in cresterea pasarilor Avicola Bucuresti (AVBW) a inregistrat pierderi totale de 4,07 milioane lei (1,1 milioane euro) in semestrul I din 2008, cu 44% mai mari decat cele din aceeasi perioada din 2007, pe fondul comprimarii afacerilor cu peste 8%, a anuntat societatea.

Avicola Bucuresti inglobeaza mai multe ferme de crestere a pasarilor, printre care complexele Mihailesti si Codlea. Compania are un capital social de 9,35 milioane lei, divizat in 3,74 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al Avicola Bucuresti este SIF Muntenia cu o participatie de 98,29%.




Se reduce acciza la motorina si tuica

Ministerul finantelor, Varujan Vosganian, considera ca protestul fermierilor este "o actiune de natura politica", intrucat el avut loc dupa ce Guvernul a hotarat deja o serie de masuri favorabile agricultorilor, inclusiv reducerea accizei la motorina.

Impreuna cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, Vosganian a hotarat sa reduca accizele la motorina in 2009 cu o cota de circa 21 de euro pe tona, ceea ce inseamna o coborare de peste 90% a nivelului accizei. De asemenea, guvernantii doresc reducerea accizei pentru tuica si palinca folosite la consum propriu, a adaugat Vosganian.

Oficialul a precizat ca a discutat cu Dacian Ciolos si modalitatea de sustinere a producatorilor din domeniul zootehnic si unele masuri ce tin de legislatia fiscala care sa fie aplicata din 2009, pentru sustinerea fermierilor.

Sute de fermieri din mai multe judete au protestat, miercuri, in fata prefecturilor si a Parlamentului, pentru a-si arata nemultumirea fata de pretul de achizitie al produselor agricole, dar si al motorinei, potrivit Newsin.




Ziua producatorului traditional

Ion Taran Baciu, mic producator de produse traditionale din carne, vine din Bucovina, comuna Fundu Moldovei, pentru a se intalni cu publicul, sambata, 6 septembrie, la ora 11.00, la Targul Taranului Roman (la Piata Amzei).

Targul Taranului Roman organizeaza periodic evenimentul Ziua Producatorului Traditional, o actiune in care chiar producatorul este cel care-si prezinta produse, stand de vorba cu publicul, povestind si dezvaluind secretele produselor sale si demonstrand astfel care este puterea traditiei: gust bun, prospetime, originalitate. La vanzare, produsele sale de carne bucovinene au dat nastere intotdeauna la cozi serioase, cumparatorii fiind incantati de produsele oferite. In cadrul targului, acesta va oferi carnat traditional de Bucovina, jambon traditional de Bucovina, carnat cu busuioc, carnati de oaie, muschi de porc semicrud Bucovina, specialitate din pulpa de porc impletita, pulpa de vitel umpluta, muschi de porc impanat cu piept de pui de casa, muschi semicrud de vitel, piept de porc umplut, pulpa de miel la cuptor cu rozmarin in baia de vin alb, pastrama de porc.

Ziua Producatorului Traditional este o manifestare prin care organizatorii sustin micii producatori de produse traditionale.

Targul Taranului Roman (la Piata Amzei) este o piata organizata de Grupul de Initiativa "Radu Anton Roman" si Primaria Sectorului 1, deschisa publicului doar in weekend, in fiecare sambata (intre 10.00 - 17.00) si duminica (intre 8.00 - 14.00). Aici sunt organizate evenimente de piata, degustari si vanzare de produse traditionale aduse la Bucuresti de la sute de km distanta, de catre micii producatori din Transilvania, Bucovina, Moldova si alte parti ale tarii. Targul Taranului Roman sustine micii producatori de produse traditionale romanesti si educatia pentru pastrarea traditiilor culinare romanesti.




Sucul de varza - contra ulcerului

Aveti dureri abdominale? Acestea pot avea diverse cauze, de la cele mai simple, cum ar fi stresul, pana la cele grave, cum ar fi ulcerul. Ulcerul gastroduodenal e o boala caracterizata prin aparitia unei ulceratii pe stomac, pe partea superioara a duodenului, sau pe cea inferioara a esofagului, cu tendinta redusa de vindecare si cu o oarecare probabilitate de cancerizare. Specialistul Click!, dr. Cristina Balanescu, ne invata cum sa tratam o astfel de afectiune.

Ulcerul duodenal e de circa doua ori mai frecvent decat cel gastric. El apare, de obicei, la varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, spre deosebire de cel gastric intalnit intre 30 si 50 de ani. Factorii cauzatori sunt de natura mecanica (lezarea mucoasei gastrice prin ingurgitarea de alimente nemestecate), nervoasa (spasme musculare) sau vasculara (aparitia de tromboze vasculare in peretele stomacului si duodenului sau a unor spasme arteriale prelungire).

Se impune, in primul rand, respectarea dietei individualizate, tamponarea aciditatii gastrice excesive, siesta (de 30-60 de minute), dupa fiecare masa, repausul la pat prelungit, (12-14 ore), relaxarea.

Dintre plantele naturiste recomand urmatoarele:

  • Varza alba, cu un continut de vitamina U, numita si 'factor antiulceros', s-a impus definitiv in terapia acestei boli. Se bea cate o jumatate de pahar de suc de varza, de 3-4 ori pe zi, cu 40-50 de minute inainte de masa, timp de o luna.
  • Obligeana (radacina) se recomanda celor cu probleme de constipatie. Se pune o lingurita de radacina la macerat de seara, se strecoara si se bea inainte de masa. Pentru cei cu scaun zilnic se prepara un decoct si se consuma maximum doua cani pe zi.
    Galbenelele sunt un cicatrizant de exceptie, indiferent de locul si de natura leziunii. Se prepara ca infuzie (2 lingurite flori/cana, infuzarea 15-20 de minute sau decoct (se fierbe apa pana scade la o treime, se toarna o lingurita de flori in un litru de lapte dulce, toata cantitatea se bea pe parcursul unei zile).


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>