Stirile zilei de 4.09.2008

graubm1.jpg
Titlurile zilei:

Fermierii au protesta in 14 judete;

APIA a finalizat platile;

Parlamentul Europei interzice clonarea;

"Controlul de sanatate" al reformei PAC.








Fermierii au protesta in 14 judete

Peste o mie de fermieri au marsaluit miercuri pe strazile Capitalei, cerand reducerea cu 50 la suta a pretului la motorina. Reprezentantii agricultorilor au depus petitii la Ministerul Finantelor si cel al Agriculturii. Singura reactie din partea executivului a venit de la purtatorul de cuvant Camelia Spataru. Aceasta a declarat ca, deciziile in cazul fermierilor se vor lua in urma unor negocieri.

Agricultorii au organizat actiuni de protest in Capitala si in 14 judete ale tarii. Fermierii sunt nemultumiti de pretul ridicat al motorinei si de lipsa sprijinului guvernamental pentru pomicultura si legumicultura.

In Baia Mare, cei o suta de membri ai Sindicatului Agrostar au gasit o forma inedita de a atrage atentia autoritatilor. Fermierii din judetul Sibiu au marsaluit cu tractoarele lor pe strazile fostei capitale culturale europene.

In Covasna, sute de agricultori au adus zeci de tractoare in fata Prefecturii, dar si un sicriu cu cartofi, grau si lapte, spunand ca au "inmormantat" agricultura, iar actiuni similare ale fermierilor au avut loc si la Cluj-Napoca si Timisoara.

La Targoviste, peste o suta de fermieri au cerut ca 30% din spatiile din pietele agroalimentare sa fie rezervate exclusiv producatorilor.

Agricultorii au anuntat ca vor continua protestele pana la rezolvarea revendicărilor. Mai mult, fermierii ameninta cu boicotarea alegerilor din 30 noiembrie.




S-au finalizat platile la APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat in mare parte platile la hectar aferente anului trecut, la aproape doua luni de la termenul limita, ramanand circa 3.200 de fermieri care mai trebuie sa primeasca subvenţiile.

"Platile au fost practic terminate, fiind procesate peste 99% dintre cereri si platiti toti fermierii indreptatiti. Au mai ramas doar 3.200 de fermieri, care reprezinta cazuri punctuale si care se pot duce foarte mult in timp. E vorba de litigii, inconsistente in sistem sau fermieri care au probleme cu contul bancar. Litigiile pot dura foarte mult si nu depinde de APIA, iar inconsistentele se trateaza de la caz la caz", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al APIA, Dragos Nacuta.

El a adaugat ca inconsistente in sistem inseamna erori ale softului, iar fiecare caz este tratat separat. Totodata, unii fermieri au probleme cu contul.

Institutia ar fi trebuit sa finalizeze platile pana la data de 30 iunie, iar sumele care sunt acordate dupa aceasta data sunt supuse unei penalizari (un anumit procent din suma ramasa de platit nu mai este rambursata de UE).

Pentru obtinerea de subventii pe suprafata pentru anul 2007 au depus cereri 1,24 milioane de fermieri.




Parlamentul Europei interzice clonarea

PE a adoptat miercuri o rezolutie prin care cere Comisiei Europene interzicerea clonarii animalelor pentru productia de alimente, precum si a importurilor de animale clonate, informeaza un comunicat.

Rezolutia, initiata de liberalul Magor Csibi impreuna cu alti 17 colegi europarlamentari, considera clonarea animalelor ca fiind inacceptabila din punct de vedere moral.

Rezolutia a fost adoptata cu o majoritate clara de 622 voturi pentru, 32 impotriva si 25 de abtineri.




"Controlul de sanatate" al reformei PAC

In data de 2 septembrie 2008, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, dl. Dacian Ciolos, a prezentat stadiul negocierilor legate de „controlul de sanatate” al reformei PAC, informand opinia publica si consultandu-se cu organizatiile profesionale din domeniu asupra pachetului privind propunerile legislative si evolutia procesului de negocieri.

In ceea ce priveşte sistemul de plati directe din agricultură (SAPS), Romania a agreat propunerea Comisiei Europene de prelungire a aplicării SAPS pana in 2013. Romania, alaturi de alte State Membre, sustine necesitatea egalizarii nivelului platilor directe.

Romania este de acord cu decuplarea sprijinului in agricultura, dar considera ca ar trebui pastrate platile partial cuplate pentru sectoarele sensibile (cresterea animalelor, tutun, hamei, in si canepa) care asigura mentinerea diversitatii agricole si rurale, mai ales in regiunile in care nu exista alternative din punct de vedere social si economic.

De asemenea, Romania a sustinut, in cadrul structurilor Consiliului UE, necesitatea acordarii sprijinului direct atat persoanelor juridice cat si producatorilor - chiar daca acestia nu au ca obiect principal de activitate agricultura – tinandu-se cont de faptul ca diversificarea activitatilor conduce la o dezvoltare economica rurala sustenabila.

Referitor la masurile vizand interventia pe piata, Romania considera ca nu trebuie sa se renunte in totalitate la interventie pana cand nu se gasesc alte instrumente eficiente de stabilizare a pietelor prin controlul ofertei. De asemenea, in sectorul cerealier, in special pentru grau,  Romania considera necesara mentinerea mecanismelor de interventie pe piata pentru evitarea dezechilibrelor care pot aparea.

Romania sprijina propunerea Comisiei de eliminare a cotei de lapte si este de acord cu decizia Consiliului de majorare anuala a cotei de lapte cu 2% pentru anul de cotă 2008/09 si cu 1% anual pana in 2013,  considerand ca instituirea unui sistem de reevaluare periodica a cotei de lapte pe baza fluctuatiilor de pe piata ar fi utila pentru fundamentarea deciziilor viitoare.

De asemenea, pentru mentinerea productiei si valorificarii laptelui in zonele defavorizate, partea romana considera oportuna gasirea unui mecanism de sprijin financiar pentru zonele care vor fi afectate de procesul de eliminare a cotei.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>