Stirile zilei de 7.09.2008

californiaf.jpgTitlurile zilei:

Biodiversitatea zootehnica;

Ofensiva capsunului in Salaj;

Expozitia florilor de toamna;

Lot demonstrativ Pioneer;

Dovleac de 40 kg.




Biodiversitatea zootehnica

In 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane sa desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice / Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din Invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din ferme zootehnice performante.

Actualul simpozion, al saptelea in ordine cronologica, face parte dintr-o suita de actiuni stiintifice care au drept scop stabilirea locului si rolului biodiversitatii in relansarea zootehniei romanesti.

In deschiderea lucrarilor a luat cuvantul acad. prof. dr. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, acad. prof. dr. Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, dr. ing. ec. Sorin Chelmu, secretar general al MADR.




Ofensiva capsunului in Salaj

OJCA Salaj a organizat in data de 28.08.2008, in localitatea Hida, simpozionul „Ofensiva culturii de capsun in judetul Salaj”, manifestare la care au participat specialisti si producatori semnificativi din judet.

Scopul principal al acestei intalniri a fost, pe de o parte, prezentarea avantajelor producerii si comercializarii capsunului, precum si a oportunitatilor oferite de piata interna si externa, iar pe de alta parte inlaturarea prejudecatilor prin care se acredita ideea ca solurile salajene nu s-ar preta la o astfel de cultura.

Un exemplu edificator l-au oferit vizitele in teren efectuate la producatorul agricol Gheorghe Ember din localitatea Sanmihaiu-Almasului, care cultiva capsuni pe o suprafata de doua hectare si la pepiniera domnului dr. ing. Ioan Orlaie din localitatea Hida, singura pepiniera autorizata din Transilvania pentru producerea de stoloni.

Din discutiile purtate cu ocazia acestui simpozion, producatorii de capsuni din judetul Salaj si-au manifestat interesul pentru infiintarea unei asociatii de sine statatoare, pe care OJCA Salaj o va sprijinii in demersurile necesare infiintarii ei.

In alta ordine de idei, OJCA Salaj, in colaborare cu S.C. Salajplant S.R.L. din localitate Ip, intentioneaza sa organizeze in data de 12.09.2008 un simpozion cu participare internationala privind cultura superintensiva a marului.

ing. Zigmond Alexandru, director executiv OJCA Sălaj




Expozitia florilor de toamna

,,Crizantema de aur”. In perioada 2-5 octombrie 2008 va avea loc la Timisoara, In hala TIMCO, str. Circumvalatiunii nr. 8-12, expozitia florilor de toamna, editia I.

Organizatorii sunt: S.C. STAR EXPO TIMISOARA, Facultatea de Horticultura si Silvicultura Timisoara, Plant Land Timisoara, Oficiul Judetean de Consultantă Agricolă Timiş.

Tematica expozitiei: material dendrologic ornamental; material vitipomicol - pomi fructiferi, vita de vie, arbusti fructiferi; ingrasaminte, pesticide si alte substante pentru intretinerea plantelor; seminte, bulbi, rasaduri; flori taiate, flori de ghivece; masini, echipamente, unelte si materiale pentru horticultura; proiectare livezi si vii; vase, ghivece, jardiniere, obiecte decorative pentru gradina, garduri; mobilier pentru gradina, terase si urban; corpuri de iluminat pentru gradină, parcuri, zone verzi; ornamente si accesorii decorative florale, decoraţiuni şi aranjamente din flori naturale şi uscate; arhitectura peisagera; invatamant si consultanta horticola si silvica; cabinet de sanatatea plantelor.

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Timis va participa cu un stand cu reviste, ziare, foi volante, carti si va oferi consultanta din domeniul agricol tuturor solicitantilor.

Lila CIULU, OJCA Timis




Lot demonstrativ Pioneer

In ferma sotilor Barbu, din comuna Branesti - Ilfov, pe langa culturile obisnuite, au fost infiintate, in colaborare cu firma Pioneer, loturi demonstrative cu hibrizi de floarea-soarelui si de porumb.

Pe data de 2 septembrie a.c., in prezenta a numerosi fermieri din judetul Ilfov, consultanti agricoli de la OJCA Ilfov, ANCA, specialisti din Direcţia Agricola Ilfov, APIA, s-au desfasurat recoltarea, cantarirea si inregistrarea productiilor din lotul demonstrativ de floarea - soarelui din comuna Brăneşti.

Productiile obţinute pe hibrizii din lotul demonstrativ in acest an sunt cuprinse intre 2300 kg/ha (PR63A86) si 3600 kg/ha (PR64E83) si pot fi considerate foarte bune daca tinem cont si de faptul ca au fost diminuate atat de seceta, cat si de pasari.

In final, toti participantii au primit materiale informative despre oferta firmei americane, dar cel mai important lucru a fost acela ca fiecare participant a avut posibilitatea de a-si face optiunea pentru hibridul de floarea-soarelui pe care il va cultiva anul următor.

ing. Dan Buzescu, OJCA Ilfov




Dovleac de 40 kg

Un dovleac turcesc cu o greutate de 40 de kilograme si un diametru de 166 de centimetri a crescut in gradina unui gorjean din satul Arsuri. Proprietarul s-a laudat cu el in toata localitatea si si-a chemat toti vecinii la el in curte sa-l vada pe "urias". "Am avut grija de el ca de copilul nostru. L-am udat, l-am curatat de buruieni si l-am ferit de razele soarelui si racoarea noptii", a spus Pompiliu Dijmarescu, sateanul in curtea caruia a crescut dovleacul. Fructul va fi prezentat pe 5 octombrie la Ziua Recoltei de la Targu Jiu, apoi va fi bagat la cuptor si servit ca o delicatesa.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>