Stirile zilei de 7.09.2008

californiaf.jpgTitlurile zilei:

Biodiversitatea zootehnica;

Ofensiva capsunului in Salaj;

Expozitia florilor de toamna;

Lot demonstrativ Pioneer;

Dovleac de 40 kg.




Biodiversitatea zootehnica

In 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane sa desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice / Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din Invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din ferme zootehnice performante.

Actualul simpozion, al saptelea in ordine cronologica, face parte dintr-o suita de actiuni stiintifice care au drept scop stabilirea locului si rolului biodiversitatii in relansarea zootehniei romanesti.

In deschiderea lucrarilor a luat cuvantul acad. prof. dr. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, acad. prof. dr. Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, dr. ing. ec. Sorin Chelmu, secretar general al MADR.




Ofensiva capsunului in Salaj

OJCA Salaj a organizat in data de 28.08.2008, in localitatea Hida, simpozionul „Ofensiva culturii de capsun in judetul Salaj”, manifestare la care au participat specialisti si producatori semnificativi din judet.

Scopul principal al acestei intalniri a fost, pe de o parte, prezentarea avantajelor producerii si comercializarii capsunului, precum si a oportunitatilor oferite de piata interna si externa, iar pe de alta parte inlaturarea prejudecatilor prin care se acredita ideea ca solurile salajene nu s-ar preta la o astfel de cultura.

Un exemplu edificator l-au oferit vizitele in teren efectuate la producatorul agricol Gheorghe Ember din localitatea Sanmihaiu-Almasului, care cultiva capsuni pe o suprafata de doua hectare si la pepiniera domnului dr. ing. Ioan Orlaie din localitatea Hida, singura pepiniera autorizata din Transilvania pentru producerea de stoloni.

Din discutiile purtate cu ocazia acestui simpozion, producatorii de capsuni din judetul Salaj si-au manifestat interesul pentru infiintarea unei asociatii de sine statatoare, pe care OJCA Salaj o va sprijinii in demersurile necesare infiintarii ei.

In alta ordine de idei, OJCA Salaj, in colaborare cu S.C. Salajplant S.R.L. din localitate Ip, intentioneaza sa organizeze in data de 12.09.2008 un simpozion cu participare internationala privind cultura superintensiva a marului.

ing. Zigmond Alexandru, director executiv OJCA Sălaj




Expozitia florilor de toamna

,,Crizantema de aur”. In perioada 2-5 octombrie 2008 va avea loc la Timisoara, In hala TIMCO, str. Circumvalatiunii nr. 8-12, expozitia florilor de toamna, editia I.

Organizatorii sunt: S.C. STAR EXPO TIMISOARA, Facultatea de Horticultura si Silvicultura Timisoara, Plant Land Timisoara, Oficiul Judetean de Consultantă Agricolă Timiş.

Tematica expozitiei: material dendrologic ornamental; material vitipomicol - pomi fructiferi, vita de vie, arbusti fructiferi; ingrasaminte, pesticide si alte substante pentru intretinerea plantelor; seminte, bulbi, rasaduri; flori taiate, flori de ghivece; masini, echipamente, unelte si materiale pentru horticultura; proiectare livezi si vii; vase, ghivece, jardiniere, obiecte decorative pentru gradina, garduri; mobilier pentru gradina, terase si urban; corpuri de iluminat pentru gradină, parcuri, zone verzi; ornamente si accesorii decorative florale, decoraţiuni şi aranjamente din flori naturale şi uscate; arhitectura peisagera; invatamant si consultanta horticola si silvica; cabinet de sanatatea plantelor.

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Timis va participa cu un stand cu reviste, ziare, foi volante, carti si va oferi consultanta din domeniul agricol tuturor solicitantilor.

Lila CIULU, OJCA Timis




Lot demonstrativ Pioneer

In ferma sotilor Barbu, din comuna Branesti - Ilfov, pe langa culturile obisnuite, au fost infiintate, in colaborare cu firma Pioneer, loturi demonstrative cu hibrizi de floarea-soarelui si de porumb.

Pe data de 2 septembrie a.c., in prezenta a numerosi fermieri din judetul Ilfov, consultanti agricoli de la OJCA Ilfov, ANCA, specialisti din Direcţia Agricola Ilfov, APIA, s-au desfasurat recoltarea, cantarirea si inregistrarea productiilor din lotul demonstrativ de floarea - soarelui din comuna Brăneşti.

Productiile obţinute pe hibrizii din lotul demonstrativ in acest an sunt cuprinse intre 2300 kg/ha (PR63A86) si 3600 kg/ha (PR64E83) si pot fi considerate foarte bune daca tinem cont si de faptul ca au fost diminuate atat de seceta, cat si de pasari.

In final, toti participantii au primit materiale informative despre oferta firmei americane, dar cel mai important lucru a fost acela ca fiecare participant a avut posibilitatea de a-si face optiunea pentru hibridul de floarea-soarelui pe care il va cultiva anul următor.

ing. Dan Buzescu, OJCA Ilfov




Dovleac de 40 kg

Un dovleac turcesc cu o greutate de 40 de kilograme si un diametru de 166 de centimetri a crescut in gradina unui gorjean din satul Arsuri. Proprietarul s-a laudat cu el in toata localitatea si si-a chemat toti vecinii la el in curte sa-l vada pe "urias". "Am avut grija de el ca de copilul nostru. L-am udat, l-am curatat de buruieni si l-am ferit de razele soarelui si racoarea noptii", a spus Pompiliu Dijmarescu, sateanul in curtea caruia a crescut dovleacul. Fructul va fi prezentat pe 5 octombrie la Ziua Recoltei de la Targu Jiu, apoi va fi bagat la cuptor si servit ca o delicatesa.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>