Stirile zilei de 8.09.2008

muls1.jpgTitlurile zilei:

  • Targul Olarilor;
  • Concurs canin la Tg.Mures;
  • Ziua verde si reciclarea;
  • Vaca lui Porumboiu e Miss;
  • Medici veterinari neplatiti.




Targul Olarilor

„Targul Olarilor" este organizat anual, la Sibiu, in primul sfarsit de saptamana al lunii septembrie si este considerat un eveniment prestigios care isi propune conservarea si promovarea valorilor artei populare traditionale a olaritului.

Peste 150 de olari din zonele Horezu, Caras-Severin, Radauti, Baia Mare, Slatina, Hunedoara, Neamt, Bihor, Vladesti, Oboga sau Corund isi vor expune creatiile in Piata Mica si Piata Mare din Sibiu.

Targul se va incheia cu un spectacol de muzica folclorica.




Concurs canin la Tg.Mures

Un ciobanesc romanesc mioritic a fost declarat, cel mai frumos caine dintre cele peste o mie de exemplare canine aduse la expozitia de la Targu Mures.

Ciobanestii romanesti, caini puternici si rustici, sunt parteneri de veacuri ai ciobanilor romani din Munti Carpati. Astazi, ciobanestii romanesti sunt din ce în ce mai apreciati si de oraseni. Datorita temperamentului echilibrat si devotamentului aratat stapanilor, ei sunt ideali ca animale de companie.

La concurs au participat peste 1000 de exemplare canine din 30 de tari, printre care Romania, Ungaria, Austria, Franta, Serbia, Muntenegru, Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Rusia, Belarus, Elvetia, Ucraina. Cei 15 arbitrii care au facut departajarea sunt din 13 tari.

Prima expoziţie canina la Targu Mures a avut loc in anul 1970 si, de atunci, evenimentul a devenit o traditie.




Ziua verde si reciclarea

Ziua Verde, actiunea menita sa promoveze reciclarea deseurilor publice, a adus sambata in Piata Revolutiei din Capitala trupele Zdob si Zdub, Timpuri Noi, Phoenix si Mahala Rai Banda. Ideea era ca fiecare spectator sa vina cu un bec sau orice alt obiect electric uzat, pentru a se imbina distractia cu reciclarea.

4.000 de oameni au venit la concert, insa majoritatea fara 'bilet'. Grosul spectatorilor a la­­sat dupa cum urmeaza: doua televizoare, un calculator, un neon, cateva telefoane, intrerupatoare, tastaturi, mouse. Rar mai aparea cate unul cu un bec ars. S-a vazut si un "bilet colectiv" - un bec adus de un grup de zece persoane. Asa ca cele doua Colturi Verzi - centre de reciclare - au ramas aproape goale.

Mascotele evenimentului, patru oameni verzi, au invatat publicul cum sa desurubeze becurile si sa le recicleze, mimand operatiunile pe scena, dar si din mijlocul spectatorilor.




Vaca lui Porumboiu e Miss

O vaca din rasa baltata cu negru romanesc, de la ferma barladeana Badeana, ce apartine omului de afaceri si finantator al echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a castigat titlul de "miss" la Expo Zoo Agroind. Cel care a premiat-o a fost secretarul general din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Sorin Chelmu. "As vrea sa o vad in curtea cat mai multor fermieri din Ro­mania. Este un exemplar foarte frumos si este foarte productiva, intr-un an dand aproximativ 10.000 de litri de lapte. Spre mirarea tuturor, atunci cand am premiat-o, am pupat aceasta vaca si am facut acest lucru, fiindca sunt un mare iubitor de animale", a declarat oficialul din minister.




Medici veterinari neplatiti

Medicii veterinari concesionari vor sa dea in judecata Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru ca nu au fost platiti pentru munca facuta in interesul statului si stabilita prin contract.

Veterinarii sustin ca ultima solutie este rezilierea contractelor, ceea ce ar insemna practic disparitia supravegherii sanitare veterinare si ar lasa cale deschisa epidemiilor. Pe de alta parte, seful ANSVSA ii contrazice pe medicii veterinari, spunand ca platile sunt in termen, un mic decalaj fiind produs de un nou act normativ.

Platile catre medicii veterinari de libera practica s-au facut pana la nivelul lunii februarie 2008, in unele judete, si pana la nivelul lunii aprilie 2008 pentru alte judete, rezultand o intarziere de cinci luni, a declarat, ieri, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), Liviu Harbuz, intr-o conferinta de presa. Acestia trebuie sa mai primeasca circa 75 milioane de lei pentru actiunile facute in baza Programului Strategic. Potrivit documentului, statul, prin ANSVSA, stabileste actiunile sanitare veterinare de interes national in care intervine si care sunt subventionate de la buget (n.r. - vaccinarea porcilor contra pestei).

Harbuz a precizat ca, in cazul in care medicii veterinari concesionari nu isi vor recupera drepturile, sunt pusi in situatia de a da in judecata statul roman pentru incalcarea contractelor. "Daca vom face acest lucru - un proces cu statul roman - vom pune in pericol sanatatea animalelor din Romania", a spus Harbuz.

Banii publici nu pot fi dati fara sa se verifice daca s-au facut actiunile pentru care se solicita decontarile, a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA. "Agentia are la dispozitie 70 de zile pentru a plati, potrivit contractelor incheiate intre Autoritate si medicii concesionari. S-a produs o intarziere de o luna ca urmare a aparitiei unui nou act normativ referitor la modul de plata. De o luna, saptamanal, decontam catre medicii concesionari, in functie de cat ne da Ministerul de Finante, astfel ca, in cel mai scurt timp ajungem cu platile la zi", a spus Roatis.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>