Stirile zilei de 10.09.2008

1lapte.jpg

Titlurile zilei:

  • Incendiu de padure langa Cheia;
  • Recolta record de struguri in 2008;
  • Cu 54000 de bovine mai putin;
  • 93000 de producatori fara cota de lapte;
  • Conferinta Ministrilor Agriculturii din UE.











Incendiu de padure langa Cheia

Un incendiul a izbucnit duminica intr-o padure seculara de molizi de pe Muntele Rosu, de langa Cheia, judetul Prahova.

Colonelul Nicolae Popescu, adjunctul sefului ISU Prahova, care a coordonat interventia pompierilor, a declarat ca incendiul, care a cuprins 6.000 de metri patrati de coronament, liziera si vegetatie.

Actiunea de lichidare a focului a fost foarte dificila, intrucat incendiul s-a manifestat pe un versant, unde nu este posibil accesul niciunui fel de vehicul. In aceste conditiii, pompierii si padurarii au fost nevoiti sa foloseasca bidoane cu apa, lopeti, drujbe si maturi din nuiele pentru stingerea focului.

In prima faza, cei care au actionat la fata locului au doborat 30 de copaci si au curatat o fasie de pamant lunga de peste 150 de metri si lata de doi metri, pentru a evita propagarea incendiului.

Nimeni nu a fost ranit si nicio constructie nu a fost afectata, intrucat zona in care s-a produs incendiul este la cativa kilometri de cabane si locuintele din Cheia.




Recolta record de struguri in 2008

Plantatiile de vita-de-vie mustesc de struguri dulci cum n-au mai fost demult. Podgorenii spun ca recolta din 2008 va bate toate recordurile.

Daca 2007 a fost un an excelent, toamna asta va aduce peste 630 de mii de tone de vin de exceptie.

Producatorii romani se pregatesc deja sa puna de-o parte sticlele de colectie.




Cu 54000 de bovine mai putin

Preferinta consumatorilor pentru produse lactate cu un procent redus de grasimi si micsorarea brutala, cu peste 54.000 de capete, a efectivelor de bovine au influentat negativ cantitatea de lapte livrata de fermieri.

Cantitatea de lapte pe care fermierii si unitatile de productie au livrat-o centrelor de colectare a scazut cu 8% in iulie 2008 fata de luna iunie a anului curent. Fata de iulie 2007, s-a inregistrat aceeasi tendinta, scaderea fiind insa de 7%. In cifre, scaderea de 8% inseamna 9.083 tone, iar cea de 7%, 7.847 tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Motivul principal pentru aceasta scadere este o alta strategie de vanzare a marilor procesatori, care au optat pentru promovarea produselor cu o cantitate mai mica de grasime, in detrimentul celor cu o cantitate mai mare, ne-a spus Horea Orasanu, directorul de colectare al Albalact. Cererea mai mica pentru lapte este motivata de faptul ca unitatile de colectare il primesc cu un procent de grasime de aproximativ 3,5%, iar majoritatea laptelui produs este de 1,5%. Grasimea ramasa este folosita pentru producerea smantanii sau a untului si, cum cantitatea de produse grase este in scadere, scade si nevoie de lapte, a explicat Orasanu. Directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blanaru, a fost de acord cu explicatia celor de la Albalact, adaugand ca "romanul are ca obicei de consum produsele cu multa grasime, iar faptul ca incepem sa urmarim tendinta de a consuma produse mai putin grase este un lucru foarte bun".

Totodata, Blanaru nu considera ca acesta este motivul principal pentru diminuarea cantitatii de lapte procesat, o problema presanta fiind si scaderea cu aproximativ 30% a numarului de bovine. "Printre cauze se mai numara si faptul ca avem cu 30% mai putine bovine fata de anul trecut, scaderea fiind de la 140.000 la 99.000 in 2008. Motivul este lipsa banilor pentru fermieri, care nu au cu ce hrani animalele si le sacrifica. Daca se continua aceasta tendinta, anul viitor va fi unul tragic pentru industria laptelui in Romania, cand disparitia capetelor de bovine se va amplifica", ne-a mai precizat Blanaru.




93000 de producatori fara cota de lapte

Aproape 93.000 de crescatori de vaci, cei mai multi cu 1-2 animale, au fost sanctionati cu retragerea cotei de lapte pentru vanzarea directa, intrucat nu au depus declaratia anuala privind cantitatile comercializate.

Producatorii cu cota de lapte pentru vanzari directe care nu au depus declaratii au avut alocata o cota medie de 2.100 kg. Numarul crescatorilor sanctionati reprezinta circa 15% din numarul total de fermieri care au avut anul trecut cota de vanzari directe.

Presedintele sindicatului crescatorilor de bovine, Costel Caras, considera ca o parte din vina o poartă autoritatile, care nu au stiut sa ii mobilizeze pe crescatori si "sa-i faca sa inteleaga ca trebuie sa depuna declaratia".

Cantitatea rezultata dupa retragerea cotelor estre transferata la rezerva nationala. Rezerva nationala este folosita, de exemplu, pentru a acorda cote celor care investesc in noi ferme sau le extind pe cele actuale.

Romania a avut anul trecut o cota de lapte de circa trei milioane de tone. De la 1 aprilie, cand a inceput anul de cotă 2008-2009, cantitatea a ajuns la un nivel de 3,11 milioane de tone, fiind aplicata o majorare de 2%, la fel ca în toate statele membre.




Conferinta Ministrilor Agriculturi din UE

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, va reprezenta Romania la Conferinta Ministrilor Agriculturii din UE si tarile terte care se va desfasura in Polonia cu ocazia Targului International Polagra Foods care va avea loc intre 14-16 septembrie. Conferinta va avea ca tema "Coexistenta diferitelor modele de agricultura, luand in considerare  rolul fermelor mici si intreprinderile agricole de dimensiuni mari".

Dacian Ciolos va sustine in cadrul acestui eveniment propunerile Romaniei privind Reforma Politicii Agricole Comune.

Comisia Europeana a prezentat in noiembrie 2007 documentul intitulat „Bilantul de sanatate” al Politicii Agricole Comune, document prin care propunea statelor membre un set de masuri cu caracter general de continuare a reformei Politicii Agricole Comune incepute in 2003.

Forma finala a noului pachet legislativ va fi definitivata in cursul lunii octombrie si se are in vedere a fi adoptata in cadrul Consiliului de Ministri ai Agriculturii din luna noiembrie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>