Stirile zilei de 10.09.2008

1lapte.jpg

Titlurile zilei:

  • Incendiu de padure langa Cheia;
  • Recolta record de struguri in 2008;
  • Cu 54000 de bovine mai putin;
  • 93000 de producatori fara cota de lapte;
  • Conferinta Ministrilor Agriculturii din UE.











Incendiu de padure langa Cheia

Un incendiul a izbucnit duminica intr-o padure seculara de molizi de pe Muntele Rosu, de langa Cheia, judetul Prahova.

Colonelul Nicolae Popescu, adjunctul sefului ISU Prahova, care a coordonat interventia pompierilor, a declarat ca incendiul, care a cuprins 6.000 de metri patrati de coronament, liziera si vegetatie.

Actiunea de lichidare a focului a fost foarte dificila, intrucat incendiul s-a manifestat pe un versant, unde nu este posibil accesul niciunui fel de vehicul. In aceste conditiii, pompierii si padurarii au fost nevoiti sa foloseasca bidoane cu apa, lopeti, drujbe si maturi din nuiele pentru stingerea focului.

In prima faza, cei care au actionat la fata locului au doborat 30 de copaci si au curatat o fasie de pamant lunga de peste 150 de metri si lata de doi metri, pentru a evita propagarea incendiului.

Nimeni nu a fost ranit si nicio constructie nu a fost afectata, intrucat zona in care s-a produs incendiul este la cativa kilometri de cabane si locuintele din Cheia.




Recolta record de struguri in 2008

Plantatiile de vita-de-vie mustesc de struguri dulci cum n-au mai fost demult. Podgorenii spun ca recolta din 2008 va bate toate recordurile.

Daca 2007 a fost un an excelent, toamna asta va aduce peste 630 de mii de tone de vin de exceptie.

Producatorii romani se pregatesc deja sa puna de-o parte sticlele de colectie.




Cu 54000 de bovine mai putin

Preferinta consumatorilor pentru produse lactate cu un procent redus de grasimi si micsorarea brutala, cu peste 54.000 de capete, a efectivelor de bovine au influentat negativ cantitatea de lapte livrata de fermieri.

Cantitatea de lapte pe care fermierii si unitatile de productie au livrat-o centrelor de colectare a scazut cu 8% in iulie 2008 fata de luna iunie a anului curent. Fata de iulie 2007, s-a inregistrat aceeasi tendinta, scaderea fiind insa de 7%. In cifre, scaderea de 8% inseamna 9.083 tone, iar cea de 7%, 7.847 tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Motivul principal pentru aceasta scadere este o alta strategie de vanzare a marilor procesatori, care au optat pentru promovarea produselor cu o cantitate mai mica de grasime, in detrimentul celor cu o cantitate mai mare, ne-a spus Horea Orasanu, directorul de colectare al Albalact. Cererea mai mica pentru lapte este motivata de faptul ca unitatile de colectare il primesc cu un procent de grasime de aproximativ 3,5%, iar majoritatea laptelui produs este de 1,5%. Grasimea ramasa este folosita pentru producerea smantanii sau a untului si, cum cantitatea de produse grase este in scadere, scade si nevoie de lapte, a explicat Orasanu. Directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blanaru, a fost de acord cu explicatia celor de la Albalact, adaugand ca "romanul are ca obicei de consum produsele cu multa grasime, iar faptul ca incepem sa urmarim tendinta de a consuma produse mai putin grase este un lucru foarte bun".

Totodata, Blanaru nu considera ca acesta este motivul principal pentru diminuarea cantitatii de lapte procesat, o problema presanta fiind si scaderea cu aproximativ 30% a numarului de bovine. "Printre cauze se mai numara si faptul ca avem cu 30% mai putine bovine fata de anul trecut, scaderea fiind de la 140.000 la 99.000 in 2008. Motivul este lipsa banilor pentru fermieri, care nu au cu ce hrani animalele si le sacrifica. Daca se continua aceasta tendinta, anul viitor va fi unul tragic pentru industria laptelui in Romania, cand disparitia capetelor de bovine se va amplifica", ne-a mai precizat Blanaru.




93000 de producatori fara cota de lapte

Aproape 93.000 de crescatori de vaci, cei mai multi cu 1-2 animale, au fost sanctionati cu retragerea cotei de lapte pentru vanzarea directa, intrucat nu au depus declaratia anuala privind cantitatile comercializate.

Producatorii cu cota de lapte pentru vanzari directe care nu au depus declaratii au avut alocata o cota medie de 2.100 kg. Numarul crescatorilor sanctionati reprezinta circa 15% din numarul total de fermieri care au avut anul trecut cota de vanzari directe.

Presedintele sindicatului crescatorilor de bovine, Costel Caras, considera ca o parte din vina o poartă autoritatile, care nu au stiut sa ii mobilizeze pe crescatori si "sa-i faca sa inteleaga ca trebuie sa depuna declaratia".

Cantitatea rezultata dupa retragerea cotelor estre transferata la rezerva nationala. Rezerva nationala este folosita, de exemplu, pentru a acorda cote celor care investesc in noi ferme sau le extind pe cele actuale.

Romania a avut anul trecut o cota de lapte de circa trei milioane de tone. De la 1 aprilie, cand a inceput anul de cotă 2008-2009, cantitatea a ajuns la un nivel de 3,11 milioane de tone, fiind aplicata o majorare de 2%, la fel ca în toate statele membre.




Conferinta Ministrilor Agriculturi din UE

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, va reprezenta Romania la Conferinta Ministrilor Agriculturii din UE si tarile terte care se va desfasura in Polonia cu ocazia Targului International Polagra Foods care va avea loc intre 14-16 septembrie. Conferinta va avea ca tema "Coexistenta diferitelor modele de agricultura, luand in considerare  rolul fermelor mici si intreprinderile agricole de dimensiuni mari".

Dacian Ciolos va sustine in cadrul acestui eveniment propunerile Romaniei privind Reforma Politicii Agricole Comune.

Comisia Europeana a prezentat in noiembrie 2007 documentul intitulat „Bilantul de sanatate” al Politicii Agricole Comune, document prin care propunea statelor membre un set de masuri cu caracter general de continuare a reformei Politicii Agricole Comune incepute in 2003.

Forma finala a noului pachet legislativ va fi definitivata in cursul lunii octombrie si se are in vedere a fi adoptata in cadrul Consiliului de Ministri ai Agriculturii din luna noiembrie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>