Stirile zilei de 11.09.2008

palinca.jpg
Titlurile zilei:

Carnea de porc se va scumpi din nou;

Termenele de plata Sapard s-au prelungit;

Bani pentru pentru grupurile de producatori;

Se anunta o toamna secetoasa;

Palincarii ardeleni protesteaza.











Carnea de porc se va scumpi din nou;

Mezelarii par hotarati sa scumpeasca din nou carnea de porc si produsele din carne. Ei se declara convinsi ca, pana de Craciun, preturile vor fi mai mari cu pana la 20%.

Primul vinovat expus pe taraba a fost pretul furajelor, in special, cel al porumbului. “Calculul hartiei arata ca pretul se va duce undeva mult peste 15% pana la sfarsitul anului”, a confirmat si Adrian Radulescu, sef cabinet la Ministerul Agriculturii.




Termenele de plata Sapard s-au prelungit

Termenele de plata pentru proiectele de investitii contractate in anul 2006 in cadrul Programului SAPARD care aveau ca termene de plata in anii 2007 si 2008, au fost prelungite pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, pentru a permite finalizarea acestor proiecte si continuarea procesului de reforma a sectorului agroalimentar, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Aceste proiecte vizeaza masurile 1.1Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, 3.1 „Investitii in exploatatiile agricole” si 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”.

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea in acest sens a art. 5 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii publice nerambursabile pentru proiectele de investitii din cadrul Programului SAPARD, aprobata cu modificari prin Legea 473/2006.

Masura a fost decisa avand in vedere ca peste 55% din proiecte sunt in curs de executie. Majoritatea proiectelor sunt complexe si au activitati de constructii montaj pentru care duratele de executie sunt mai mari de un an si sunt conditionate de timpul favorabil executarii acestora (15 martie – 15 noiembrie).




Sprijin financiar pentru grupurile de producatori

Guvernul a aprobat, Hotararea privind acordarea de sprijin financiar organizatiilor de producatori din sectorul fructe si legume si grupurilor de producatori din acelasi sector, care inca nu au dobandit statutul de organizatie, dar au fost recunoscute preliminar, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Actul normativ creeaza baza legala pentru accesarea sprijinului financiar comunitar de catre organizatiile si grupurile de producatori de fructe si legume.

Organizatiile de producatori sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor si recunoscute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Grupurile de producatori recunoscute preliminar sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor care nu indeplinesc inca conditiile de recunoastere ca organizatie de producatori, dar sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. in prezent, in Romania au fost recunoscute o singura organizatie de producatori si 4 grupuri de producatori recunoscute preliminar.

Organizatiile de producători de fructe si legume vor primi sprijin financiar pentru finantarea programelor operaţionale care au o durata de minim trei ani si maxim cinci ani.

Obiectivele acestor programe vizează: planificarea productiei si adaptarea acesteia conform cererii pietei; optimizarea si stabilizarea costurilor de productie; promovarea unor practici de cultivare care sa nu dauneze mediului inclusiv a agriculturii ecologice; imbunatatirea calitatii produselor; promovarea consumului de fructe si legume in stare proaspata.




Se anunta o toamna secetoasa

Hidrologii au anuntat prognoza pentru urmatoarele trei luni, si aduc vesti bune pentru aceeasta toamna. Desi vor fi precipitatii, inundatiile din iulie nu se vor repeta. Doar in zonele aflate pe raurile Siret si Prut ar putea fi cateva inundatii, insa vor fi afectate doar cateva terenuri agricole si cel mult, cateva gospodarii, sustin hidrologii.

In schimb, Romania ar putea fi afectata de seceta in aceasta toamna, spun specialistii. Reprezentantii de la Apele Romane si hidrologii au avertizat deja conducerilehidrocentralelor din tara sa aiba grija cum utilizeaza rezervele de apa, in urmatoarele luni.

"In septembrie vor fi debitele normale, 50-80 % din mediile multianuale, mai ridicat in nordul tarii, mai scazute pe Siretul inferior, Barlad, Dobrogea. Aceeasi evolutie si in octombrie unde valorile nu vor depasi 80% si raman aceleasi zone cu valori scazute de 30%, Valorile se schimba putin in luna noiembrie cand valorile vor fi cuprinse intre 50 si 80%. Barlad si Putna raman valori sub media multianuala sub 30%", a precizat directorul INMH, Petre Stanciu, citat de Realitatea TV.




Palincarii ardeleni protesteaza

Zeci de palincari din judetele Bihor, Maramures si Salaj au protestat, ieri, in fata Palatului Administrativ din Baia Mare fata de accizele pe care trebuie sa le plateasca.

Ei spun ca prefera sa arunce prunele decat sa plateasca 7 lei pe litru, daca vor sa faca palinca.

Ei sustin ca, in urma accizarii, productia a scazut la jumatate. Manifestarea a fost pasnica, dar discutiile cu autoritatile judetului s-au aprins.

“Guvernantii habar nu au cate prune au in straita. Stiu doar sa ceara damigene de tuica de la maramuresenii care le adresează solicitari.”, ne-a declarat Ioan Pop, horincar.

“Ne falimenteaza pur si simplu! Livezile au disparut si se fac in locul lor constructii”, a spus Alexandru Buciuman, presedintele Asociatiei Horincarilor din Maramures.

Palincarii au inaintat un memoriu subprefectului de Maramures Stefan Gonczi si sunt decisi sa apeleze si la autoritatile de la Bruxelles.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>